Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy dolna część grzejników też jest u Was chłodna?

Recommended Posts

Stwierdziłem, że jest u mnie gorąca jedynie górna część grzejników (aluminiowe, członowe). Środek jest zaledwie letnio-ciepły, a dół - chłodny. Termostaty otwarte na maksa, obieg zamknięty wymuszony pompką. Czy to jest normalne?

Nie jest to normalne, a powodów może być kilka:

- zapowietrzone grzejniki

- złe kryzowanie

- mała wydajność pompy

Jak najbardziej jest to normalna sytuacja że grzejnik jest chłodny na dole. W grzejniku nastepuje schłodzenie wody przez co on oddaje energię do otoczenia. W mojej instalacji c.o. paramety przyjmowane do obliczeń to

70/50/20 co oznacza

70 - temperatura wody zasilajacej grzejniki

50- temperatura wody powracajacej z grzejnika

20- obliczeniowa temperatura pomieszczenia przy temp zewnetrzenj - 20st.

Więc jak widać dół grzejnika zawsze musi byc chłodniejszy niż góra.

Jeśli grzejnik nie jest wstanie ogzrac pomieszczenia to dopiero będzie to powód do niepokoju. Nie patrzcie jak pracuje grzejnik lecz czy w pokoju jest ciepło.

Pozdrawiam

Nic nie kombinuj grzejniki masz dobre i wszystko jest dobrze podlaczone grzejnik jeski jest u góry goracy, a na dole chlodny to znaczy ze pracyje i oddaje cieplo. Zawsze przy poworocie woda w grzejniuku jest chodniejsza niz przy wejsciu.

Owszem, chłodniejsza musi być - ale przecież nie zimna?

Co do niepokoju, że są chłodniejsze lub nawet zimne na dole, to nie będzie tylko wtedy, jeśli pokój jest dogrzany! Bo jeśli jest za chłodno, to wypadałoby zwiększyć cyrkulację. Najpierw sprawdzić okryzowanie na zimnym i innych grzejnikach, a jeśli to nie pomoże, to można zdemontować termostat, który zazwyczaj w pozycji MAX dociska mimo wszystko zawór. Jak te manewry nie pomogą, to przyczyna może leżec w zbyt złabej pompie. Ja już praktykuję od 3 lat i różnie to bywa, bo jest zależne od regulacji w ciągu dnia termostatami na inncyh grzejnikach.

Stwierdziłem, że jest u mnie gorąca jedynie górna część grzejników (aluminiowe, członowe). Środek jest zaledwie letnio-ciepły, a dół - chłodny. Termostaty otwarte na maksa, obieg zamknięty wymuszony pompką. Czy to jest normalne?

tak wszyscy mają

Przynajmniej ja tak nie mam.

Sprawdź filtr przy pompie.

Ustaw pompę na maksa.

Jeżeli masz sprężynowy zawór zwrotny przy pompie to go wywal i wstaw kulowy.

Masz pewnie wymiennik cwu. Przydław go.

Przyczyna może tkwić też w zaworze różnicowym.

Witam wszystkich pozwole się wtrącić w temat i zadać pyatnie... u mnie tez jest tak że są grzejniki dołem lekko chłodniejsze niz górą... tez mi sie wydawało że jest to naormalne... ale u kolegi jest cały grzejnik ciepły.. ale jest inaczej podłączony niż u mnie.. a mianowicie u mnie jest podłączony krzyżowo czyli zasilanie na początku grzejnika u góry a powrót na końcu grzejnika u dołu... a u kolegi zasilanie na początku na dole grzejnika i powrót na końcu tez na dole.... i mam pytanie któro podłączenie jest lepsze? bo z tego co mi sie wydaje to drugie jest lepsze bo grzejnik wydaje wiecej ciepła a co z tym idzie? mniej paliwa zużytego....

Pozdrawiam Paweł