Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop Teriva czy wylewany?

Recommended Posts

Proszę o fachową poradę. W projekcie mam strop gęstożebrowy i chcę go zmienić na Terivę ale facet od adaptacji odradza (myślę że nie chce mu się poprostu przeliczać). Który jest tańszy ?

Strop gęstozebrowy to własnie Teriva - chociaz i strop monolityczny na gęstożebrowy też można przerobic :wink:

Proszę o fachową poradę. W projekcie mam strop gęstożebrowy i chcę go zmienić na Terivę ale facet od adaptacji odradza (myślę że nie chce mu się poprostu przeliczać). Który jest tańszy ?

teriva to też gęstożebrowy , jaki dokłądnie rodzaj stropu masz w projekcie? strop jaki by nie był to i tak jest stosunkowo tani , wybierz rozwiązanie typowe to napewno "potani" budowę, a z adaptacją to bywa różnie jak miałem monolityczny , "adaptator" projektu zrobił Terivę bo tak chciałem , a wykonawcy i kierownik budowy i tak ją pozmieniali i uproscili tak, że ma mało wspólnego z projektem a jest zrobiona bardzo solidnie , bo ten co adaptował to zrobił taki "kosmos" że się drapaliśmy w głowę jak to wogóle wykonać , jakbym tego wogóle nie robił to byłbym 700 zł. do przodu za ta zmianę.

W projekcie mam monolityczny , myślałam,że to to samo co gęstożebrowy, ale jest tam ogromna powierzchnia i mam obawy ,że monolityczny jest droższy.(4 tony stali - tyle się doczytałam w projekcie)

no to chyba wiem kto i o czym mówi :D ... czyżby Beta 2 8)

akurat w tym projekcie ... co zrobisz z otworem na schody ?

z moich doświadczeń tzn., obserwacji u znajomych ... może mieli kiepskie ekipy wszystkich popękało , ja mam monolityczny kasy pociągnął ale bunkier z niego na medal :wink:

Ja to przeliczałem i mi wychodziło że monolityczny jest nie tylko tańszy ale znacznie tańszy i do tego nie klawiszuje tzn. nie pęka. Natomiast wykonawcy często namawiają na terivę gdyż ten bywa łatwiejszy w wykonaniu.

ja nie przeliczałem , miał być monolit ... po co się denerwować .. jakby wyszedł sporo droższy :D

beata,

Zmienilem Terive na monolit i pomimo doplaty 800 zl za przeprojektowanie wyszedl taniej niz Teriva - postaram sie znalezc post o stropach ...

4 tony stali - to bardzo duzo .... u mnie poszlo 3 tony stali na:

120 m2 stropu - podwojna siatka - dora - dol

podciagi

slupy

schody

wieniec

Z tego na sam strop +- 1,5 tony stali.

Kto Cie namawia na TErive ?

(Y)

a tu moje wyliczenia sprzed lat ...;-)

Moj strop monolityczny niecienki (15 cm) wyszedl taniej niz TERIVA.

Za 150 m2 stropu + podciagi + wience + schody + balkon + wykusz + slupy zaplacilem

2 tony stali - 5200 zl

27 m3 betonu - 4700 zl

stemple 200 - 600 zl

deski 5 m3 - 2000 zl

--------------------------

SUMA 12 500 zl

Na TERIVE wydalbym:

BELKI (120 zl/mb) - okolo 5400 zl

Pustaki 130 m2 * 7 * 3.50 zl = 3150 zl

Beton 8 m3 1360 zl

Stemple 100 szt 300 zl

Deski 3 m3 1200 zl

Stal na zebra rozdz. 240 zl

---------------------------------------------

SUMA 11 650zl

Niby wyjdzie 850 zl taniej, ale TERIVA to tylko strop ..a przy zelbecie za 12 500 mialem strop podciagi, slupy, wykusz balkon wieniec!

O tym ktory strop lepszy moznaby dyskutowac bez konca - bierz tanszy.

Wyliczenia juz masz .

Na poczatku wyszedł moj brak wiedzy na tematy budowlane bo myślalam,ze gestozebrowy = monolityczny , a Teriva to układanka z innej bajki.

Wracając do poczatku to mam w projekcie lany , monolityczny , czysty beton i prety - czy jak to tam inaczej zwał .

Jak masz tak w projekcie to nic nie zmieniaj.

• 11 years później...

Monolityczny charakteryzuje się lepszymi parametrami, jest cieńszy ale za to bardziej pracochłonny i ze względu na swoją budowę jest zimny.

Strop Teriva nie wymaga ciężkiego sprzętu i układany jest na budowie. Jest mniej pracochłonny a ze względu na swoją budowę i rodzaj pustaków jest stropem ciepłym.

Należy go indywidualnie dostosować do projektu przez architekta lub producenta.

Porównywanie obu po parametrach nie ma sensu, bardziej jest to wybór wszystkich "ZA" i "PRZECIW", oraz od tego jak zapatrują się na taką zmianę wykonawcy. Przy Terivie robocizna powinna być tańsza.

Monolityczny charakteryzuje się lepszymi parametrami, jest cieńszy ale za to bardziej pracochłonny i ze względu na swoją budowę jest zimny.

Strop Teriva nie wymaga ciężkiego sprzętu i układany jest na budowie. Jest mniej pracochłonny a ze względu na swoją budowę i rodzaj pustaków jest stropem ciepłym.

Co to jest strop "ciepły" a co "zimny"? Masz na myśli U?

Czemu porównując terivę do monolitycznego piszesz, że teriva nie wymaga ciężkiego sprzętu? To monolityczny wymaga?