alex 10.02.2003 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 On 2003-02-06 23:06, Anonymous wrote: KUCHENKI MIKROFALOWE NIEBEZPIECZNE! Potrawy przygotowywane w kuchenkach mikrofalowych (pieczone bądź jedynie rozmrażane) nie zawierają już żadnych aktywnych witamin, nie mają żadnych wartości odżywczych. Mimo zachowania swej jakości widocznej gołym okiem, potrawa traci pozostałe swoje właściwości po napromieniowaniu mikrofalami. Jest to kolejna bzdura. Mam dostep do badan laboratoryjnych, w ktorych jedzonko w sloiczkach dla naszych milusinskich nic nie traci, po odgrzaniu w mikrofali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.02.2003 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 Komu zależy na zdrowym jedzeniu niech gotuje na ogniu, ja mam to gdzieś (i tak wszystko jest zatrute). Uważam, że mikrofale są O.K. Szybko i tanio. Wolny wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 12.02.2003 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Taka piękna dyskusja czyzby skończyła się już? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 12.02.2003 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 No to skoro już tak blisko jedzenia jesteśmy to czy słyszeliście coś o ludziach, którzy żyją energią powietrza i słońca ? To znaczy, że nic nie jedzą przez lata... ? Tu jest jedna ze stron po polsku o niejedzeniu: http://niejedzenie.pl/niejedzacy.html można tam znaleźć parę obserwacji potwierdzonych przez lekarzy (eksperymentów dla Jasia ) potwierdzających prawdziwość niejedzenia... Możliwe czy nie ? Skoro ktoś może dlaczego inni nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 12.02.2003 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Moze dyskusja sie nie skonczyla: Mam mikrofalowke (teraz trzecia lub czwarta)od 20 lat (i jeszcze zyje!!!)i nie wyobrazam sobie bez niej zycia. Szybko, latwo i wcale nie musi byc paskudnie. Zwlaszcza, jesli uzywa sie tego ustrojstwa do podgrzewania czegos przygotowanego w "tradycyjny" sposob. Ale nie tylko. Jezeli lubicie domowa szarlotke, zamiast prazyc jablka w piekarniku lub garnku na gazie, wsadzcie te same jablka, oczyszczone i pokrojone, do przykrytego garnka zaroodpornego i wstawcie na pare minut do mikrofalowki. Na koniec mozna je rozgniesc widelcem lub zmiksowac, no i dosmaczyc po swojemu. Jak raz zastosujecie te technologie, nigdy nie pomyslicie, zeby robic mus jablkowy w inny sposob. I pomyslcie, jak dobra szarlotka wplywa na humor i rownowage psychiczna! Samo zdrowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 13.02.2003 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Ja też od paru lat używam kuchenkę mikrofalową i nie wyobrażam sobie bez niej życia. Chyba trochę przesadzacie. Generalnie świat jest szkodliwy i wszystko co nas otacza. Nie utrudniajmy sobie życia. Pozdrawiam( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 13.02.2003 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 U mnie, przyznam sie bez bicia, kuchenka ta jest na wprost wejscia do kuchni, i nawet przy budowie nowej kuchni (na zamowienie) dostala specjalna szafke. A uzywam jej tylko do szybkiego odgrzewania, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 18.02.2003 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2003 Jako fachowiec w branzy radiowej powiem wam tylko tyle - malo co generuje takie pole elektromagnetyczne w domu jak kuchenka mikrofalowa. I nie chodzi tu tylko o to ze to wysoka czestotliwosc i stad wieksza szkodliwosc - nie, szkodliwe sa takze nizsze czestotliwosci. Chodzi tu glownie o MOC kuchenki. Kuchenka to 2-3kW mocy. Tego nie da sie poprawnie zaekranowac. I w poblizu kuchenki (tak do 1m wokol niej) jest bardzo szkodliwe promieniowanie o duzej mocy. Takiego pola nie wytworzy ani telefon GSM ani komputer ani telewizor. I bierzcie to pod uwage usytuowujac kuchenki - tak zeby np. dzieciaki nie mogly podejsc do nich jak beda wlaczone. Sami tez lepiej uwazajcie i po wlaczeniu lepiej sie oddalic. W kwestii smaku i walorow jedzenia z kuchenki sie nie wypowiem bo nie korzystam z kuchenki ale sadze ze istnieja powody pozwalajace sadzic ze pokarm gotowany w kuchence ma inne cechy (smakowe, chemiczne) niz gotowany tradycyjnie - wynika to z innego sposobu grzania (nie od zewnatrz ale "od srodka" ). Trudno powiedziec czy sa to cechy sprawiajace ze jest gorszy czy lepszy ale radzilbym duza ostroznosc w korzystaniu z kuchenek. D. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Dave dnia 2003-02-18 12:29 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 18.02.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2003 Jak to zwykle bywa najlepsze są kompromisy. Od kilku lat używam kombinowaną mikrofalę i uważam, że jak do tej pory nie wymyślono nic lepszego do gotowania (czywiście z wyjątkiem zup i bigosu). Połączenia różnych sposobów podgrzewania np. małe mikrofale + gorące powietrze, gril + mikrofale i inne kombinacje.,to naprawdę możliwości jakich nie dają inne urządzenia. Trzeba sprawdzić samemu aby się na tym poznać - polecam. Jeszcze jedną zaletą takiej mikrofali jest to, że piekarnik stał się zbędny. Od kilku lat jest praktycznie nieużywany.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 18.02.2003 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2003 Również mam mikrofalówkę z grillem.używam gł.do podgrznia mleka w szklance ,podgrzewałam zupki dla dziecka ,jakieś potrawy które wystygły.Fakt nigdy nie używam jej do gotowania ale z powodu iż nie umiem w niej gotować,bo albo za długo albo za krótko i cały czas trzeba sprawdzać,wolę więc gotowanie na zwykłej kuchence elektr. Ale zimą jak mam ochotę na kiełbaskę z grilla to grilluję w kuchence.kiełbaski nie są tak dobre jak na grillu na powietrzu ,ale nic nie da się porównac do grilla ,żaden piekarnik,patelni czy tp.Moja mikrofalówa stoi wysoko i w kącie także nawet gdyby była szkodliwa to w znikomym stopniu.A tak naprawdę to chciałabym widzieć jakimi okazami zdrowia są ci co nie uznają mikrofalówek właśnie ze względu szkodliwości.A papierosy i wódka??To jest naprawdę szkodliwe co nawet widac po osobach nadmiernie oddających się tym nałogom.To niszczy i psychikę i ciało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 18.02.2003 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2003 A propo gotowania w Mikrofali : sprobujcie ugotowac w niej zwykle jajko, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 18.02.2003 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2003 AgnesChodzi mi o mikrofalę z gorącym obiegiem powietrza, grilem, i specjalnym przypiekającym talerzem. Czy próbowałaś kiedyś upiec na kombinacji mikrofale + gorące powietrze ciasto lub np. polędwicę, albo kurczaka. ? Zanim sobie nie kupiłem mikrofali z taką kombinacją to nie wiedziałem co to jest soczysta i krwista pieczeń z chrupiącą i rumianą skórką z wierzchu. Ryszard1 legenda wybuchających jajek jest chyba już wszystkim znana. Chciałem napisać o bardziej wysublimowanych potrawach niż, herbata, jajka czy płatki na mleku.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 18.02.2003 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2003 Inwestorze, powiadasz że nie używasz już piekarnika? Ja zastanawiam się czy nie kupić zamiast piekarnika - mikrofali z grillem i termoobiegiem. Mam tylko problem bo nie jestem przekonany czy w takiej kuchence da się upiec takie smaczne mięso jak w zwykłym piekarniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 18.02.2003 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2003 Godul1Spoko da się i to nawet lepsze, właśnie o takiej mikrofali pisałem . Jeśli nie jesteś przekonany do mikrofal to możesz je całkowicie wyłączyć i piec jak w tradycyjnej kuchence na samym termoobiegu lub termoobiegu z grilem. Mało tego pieczenie ciasta na kombinacji termoobieg + mikrofale, to w porównaniu ze zwykłym piekarnikiem jak mercedes do malucha (potwierdziła to nawet teściowa i teraz tylko piecze pieczenie i ciasta w mikrofali).Zgadzam się z opiniami, że same mikrofale to słabizna, natomiast połączenie różnych rodzajów ogrzewania (szczególnie termoobiegu z mikrofalami) to skok w jakości o całe lata świetlne. Oczywiście trzeba się takiego gotowania nauczyć, no ale przecież wszystko jest dla ludzi. Jeśli planujesz całkowicie wyeliminować piekarnik to kup sobie raczej większą kuchenkę mikrofalową. Ja kupiłem taką aby zmieścił się (i mógł się obracać na talerzu) cały indyk o wadze ok. 3,5 kg u mnie to największa pieczeń jaką się robi. No jeszcze przyznam się bez bicia w ciągu ostatnich 3 lat byłem zmuszony do korzystania z piekarnika 2 razy - gęś faszerowana zwykle 5...6 kg nie mieści się w całości , ale niestety nie udaje się tak dobrze upiec w piekarniku jak inne pieczenie w mikrofali.Pozdrawiam i wszystkim życzę udanych pieczeni i makowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 21.02.2003 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Wielkie dzięki Inwestorze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 21.02.2003 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Ja mam od 4 lat kuchenke mikrofalowa whirpoola i nie wyobrazam sobie zeby jej nie było..no cóz a szkodliwosc?? prawie wszystko jest szkodliwe:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 21.02.2003 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Wczoraj zakupiłem mikrofalę - 28litrów pojemności, dwa źródła emisji fal, grill kwarcowy + termoobieg. Dziś moja żona przeprowadzi próbę generalną termoobiegu piekąc w niej mięso. Mam nadzieję, że będzie tak samo dobre jak z piekarnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 21.02.2003 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Godul1Jak skosztujesz to napisz jak się udało.Pierwszym razem to wcale nie takie proste żeby wyszło super.Pozdrawiam i smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 21.02.2003 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 dzięki podzielę się wrażeniami kulinarnymi w poniedziałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 21.02.2003 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Godulu, a jakiej firmy masz kuchenkę? Śledzę tę dyskusję od początku z dużym zaciekawieniem, ale dorzucę swoje 3 grosze teraz. Sprawa promieniowania niewątpliwie zależy od warstwy ochronnej na drzwiczkach i obudowie i myślę, że porządne firmy musiały to zapewnić, zanim wyrób został dopuszczony na rynek. Jako użytkownik od ponad 10 lat widzę same zalety. Co prawda na mojej ciasta nie za bardzo wychodzą, bo sama kuchenka jest dość prosta i służy nam głównie do szybkiego odgrzewania, ale co do walorów typu mniejsza utrata cennych witamin, jest to dość mocno potwierdzone. Szkodliwego działania na produkty gotowane czy pieczone jak dotąd nie stwierdzono w sposób ewidentny, nawet jeśli jakieś próby negatywnego działania były sugerowane. Poza tym, całe "papu" czy z mikrofali czy klasycznie przygotowane po bardzo niedługim czasie jest po prostu strawione. Nie wiem, czy to coś zmieni, ale jestem biochemikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.