Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wejdź na stronę producenta i tam poszukaj listy instalatorów certyfikowanych w swoim regionie.

Producentów trochę jest Daikin, Panasonic, Viessman, Samsung, LG, Kaisai itd.

....

Z czystego powietrza to braknie na wszystko. Koszt ocieplenia to może wyjść 10-30 tyś. w zależności od metrażu, jak i czy wszystko firma, czy polepisz sam, a firmę weźmiesz do tynkowania. Za pompę to tak z 20-30 tyś. do 9 kW z jednym wentylatorem z montażem, w zależności jeszcze czy monoblok czy split.

A czyste powietrze jest maksymalnie do kwoty 53 tyś. brutto na wszystko co chciałbyś remontować. Dotacja w zależności do czego, to 30 - 45%, maksymalnie 60% (podwyższone dofinansowanie) z tych 53 tyś.

W dodatku podwyższone dofinansowanie (gdy jest poniżej 1'400 zł na domownika) jeszcze nie weszło w życie. Przewidywania są na wrzesień, jak nie będzie poślizgu.

Dziękuję za odpowiedź, wiele z niej wyniosłem. Co do Czystego Powietrza nie ma już limitu 53.000, są inne za to limity kwotowe i procentowe. Nie łapię się na podwyższony próg dofinansowania :) Wg wyliczeń mogę zgarnąć max. 25 tys. dotacji przy dociepleniu, pompie ciepła PW oraz wymianie drzwi.

Wg wstępnych audytów grzejniki są ok, więc wymiana odpada, audytor zaproponował mi pompę powietrzną o podwyższonej sprawności, gdyż koszt gruntowej jest bardzo duży (jeden z instalatorów wyliczył na 40 tys.+40 tys. wykopy). Instalacja elektryczna z naddatkiem wiec powinna być też OK. Zastanawiam się jednak czy pchać się w drogą pompę skoro piec jest sprawny a po dociepleniu poprzestać na tym kotle otwartym, który i tak kiedyś kosztował trochę i może dołożyć tylko rekuperację? Bo jakby liczyć, to za te 30 tys. za pompę to pogrzeję gazem trochę :) NIe moge wyobrazić i wyliczyć sobie tej róznicy na ogrzewaniu gazem za rok a grzaniu pompą...

Tak czy siak dziękuję za pomoc i odpowiedzi,

NIe moge wyobrazić i wyliczyć sobie tej róznicy na ogrzewaniu gazem

za rok a grzaniu pompą... Tak czy siak dziękuję za pomoc i odpowiedzi,

Instalację grzewczą gazową zostawić jako drugie źródło ciepła,

Oszczędności grzania pompą ciepła a kotłem gazowym to ok;

40 do 50 % oszczędności ;

- https://forum.muratordom.pl/showthread.php?337393-Grzanie-PC-PW-w-II-taryfie/page2

Ile prądu zużywają Wasze pompy gdy sprężarka nie pracuje???

Moja Nibe AMS 10-12 + HK200S do zagrzania 180 litrów CWU potrzebowała w okresie letnim ok. 0,5-0,7kWh (moim zdaniem rewelacja) Ale jest małe ale... Podane zużycie dotyczy jednego uruchomienia na max. 0,5h, pozostałe 23,5h pompa nie pracuje a mimo to wg wskazań licznika dodatkowe zużycie wynosi 1-1,5kWh . Na co tyle prądu? Opinia serwisanta mówi że to całkowicie normalne bo PC ma dużo elektronik którą trzeba wykarmić Podzielcie się proszę Waszymi spostrzeżeniami na ten temat. Dla mnie takie zużycie na nicnierobienie wydaje się co najmniej dziwne.

Instalację grzewczą gazową zostawić jako drugie źródło ciepła,

Oszczędności grzania pompą ciepła a kotłem gazowym to ok;

40 do 50 % oszczędności ;

- https://forum.muratordom.pl/showthread.php?337393-Grzanie-PC-PW-w-II-taryfie/page2

Dziękuję za odpowiedź, tylko zy jest sens ruszać temat skoro gazowa ma zostać, po co drugie źródło ciepła?

Z tym 40-50% to bym się tak nie rozpędzał... Jeśli nie grzejemy głównie w 2 taryfie, to ta oszczędność jest zdecydowanie niższa - szczególnie przy podwyżkach prądu. A za chwilę jeszcze wcisną opłatę mocową... Przy nowoczesnym kotle gazowym ta różnica maleje i naprawdę trzeba to dobrze przeliczyć - szczególnie gdy mamy już gaz w domu.

Czy jest sens ruszać temat skoro gazowa ma zostać, po co drugie źródło ciepła?

Po co psuć to co działa?

Wystarczy wpiąć jednostkę wewnętrzną PC w istniejącą instalacje,

Jeżeli zamierzasz montować PV, to pompa ciepła jest na czasie

i ekologiczne źródło,

Nie musisz wszystkiego na raz montować

Dziękuję za odpowiedź, tylko zy jest sens ruszać temat skoro gazowa ma zostać, po co drugie źródło ciepła?

Skoro temat idzie w takim kierunku. Piszesz, że masz inne źródła ciepła, więcej grzejesz kozą i chcesz dopiero docieplić dom.

Przede wszystkim zacznij od docieplenia domu, jeśli obecnie nie jest ocieplony - to zapotrzebowanie na ciepło i koszta ogrzewania spadną, nawet 50-70%.

Po dociepleniu możesz założyć np. dwie klimatyzacje split z funkcją grzania, a jak klima multisplit - czyli 2 splity na jeden kompresor, to 4 pomieszczenia dwie takie klimy obejmą. Minus, że do klimatyzacji brak dopłat, a taka z dwoma splitami + kompresor to wydatek rzędu 5,5 do 6,5 tyś. zł 1 zestaw. Jak masz inne źródła ciepła, to taką klimą możesz dogrzewać i oszczędzić na kosztach w okresach przejściowych. Sama klima może pracować do -15°C, ale będzie ograniczenie, bo nie będzie grzała całego domu. Przy niższych temp. na dworze odpalisz inne źródło, kozę czy gaz. Zaleta klimy, że w lecie schłodzisz sobie pomieszczenia.

Takie możliwości są, teraz pytanie co sprawdzi się bardziej w Twoim konkretnym domu.

Jak liczyłem w kalkulatorach internetowych, to zestawienie było takie, że jak węgla idzie za 2,5 tyś./sezon, to prądu na PC PW podobnie 2 do 2,7 tyś. zł, z kolei gaz już wychodził na 3,5 do 3,8 tys. zł.

Dodatkowo musiałbyś się zorientować co szykuje Twoja gmina czy powiat w planach anty-smogowych.

Przykładowo moje miasto planuje od chyba 2022 roku wprowadzić zakaz palenia drewnem i węglem. Więc to rodzi pytanie co z Twoich obecnych źródeł będziesz mógł legalnie stosować do grzania. Taka informacja jest też ważna przy dotacji z czystego powietrza. Bo jest tam klauzula, że gdy weźmiesz dotację na PC to dodatkowe źródła ciepła istniejące w domu muszą spełniać lokalne warunki prawne związane z ochroną środowiska.

Rozwijając na moim przykładzie - muszę zlikwidować kocioł zasypowy i nie mogę jako awaryjne źródło ciepła założyć kominka z płaszczem wodnym.

Mogłaby zostać koza, pod warunkiem, że nie jest spięta z CO i służy do grzania okazjonalnego. Pytanie jakie warunki wprowadzi powiat, jak całkowicie i bezkrytycznie wprowadzi zakaz - to może się okazać, że ani w piecu kaflowym, ani w kozie nie będzie można grzać (nawet okazjonalnie) - bez narażenia się na restrykcje, czyli zwrot dotacji z odsetkami w razie kontroli - dają sobie na kontrolę 5 lat.

Edytowane przez Marco36

Skąd wiesz, ile tego CWU grzała? Masz na CWU wodomierz i tyle zużywasz w ciągu doby? Do jakiej temperatury grzejesz?

Pisałem o 180 litrach ponieważ takiej pojemności mam zbiornik CWU. Grzanie do temperatury 42st.C (start zwykle w okolicach 28st.C) zajmuje ok.30min. według moich obserwacji. Pobór prądu odczytuję z podlicznika który jest zamontowany na zasilaniu pompy.

Pisałem o 180 litrach ponieważ takiej pojemności mam zbiornik CWU.

To nic nie mówi o tym, ile wody potrzebowałeś ogrzać czy dogrzać. Przecież inną ilość kWh pociągnie Ci, jak wyjedziesz na weekend (ale nie wyłączysz) a inną, jak będzie szaleństwo pod deszczownicą przez kilka godzin. A zasobnik ciągle ten sam. Co najwyżej z tej liczby zakładając COP=3 (dla CWU bardzo optymistycznie) można wnioskować, że masz o wiele za duży zasobnik, bo zużywasz średnio ekwiwalent około 40l/d=1,2m3/mies CWU o temperaturze 55* (to tak dla porównania z tymi, co mają liczniki w bloku - bo mają mieć w kranie minimum 55* a że zazwyczaj mają opomiarowane, to wiedzą ile to m3)

To tak, jakbyś powiedział, że ceny benzyny Cię nie interesują, bo zawsze tankujesz za 20zł.

Edytowane przez Kaizen

To nic nie mówi o tym, ile wody potrzebowałeś ogrzać czy dogrzać. Przecież inną ilość kWh pociągnie Ci, jak wyjedziesz na weekend (ale nie wyłączysz) a inną, jak będzie szaleństwo pod deszczownicą przez kilka godzin.

To tak, jakbyś powiedział, że ceny benzyny Cię nie interesują, bo zawsze tankujesz za 20zł.

Pełna zgoda, pytanie które wrzuciłem na forum nie dotyczy zużycia energii podczas grzania CWU ale zużycia gdy pompa nie pracuje. Zużycie podczas pracy podałem jedynie dla wskazania relacji. W mojej ocenie 1-1,5kWh/dobę na postoju wydaje się znaczącą wartością dlatego pytam o doświadczenia innych użytkowników PC

Edytowane przez masti15

Pełna zgoda, pytanie które wrzuciłem na forum nie dotyczy zużycia energii podczas grzania CWU ale zużycia gdy pompa nie pracuje. Zużycie podczas pracy podałem jedynie dla wskazania relacji. W mojej ocenie 1-1,5kWh/dobę na postoju wydaje się znaczącą wartością dlatego pytam o doświadczenia innych użytkowników PO.

To podałeś te kWh przy zużyciu, czy bez poboru CWU?

Pełna zgoda, pytanie które wrzuciłem na forum nie dotyczy zużycia energii podczas grzania CWU ale zużycia gdy pompa nie pracuje. Zużycie podczas pracy podałem jedynie dla wskazania relacji. W mojej ocenie 1-1,5kWh/dobę na postoju wydaje się znaczącą wartością dlatego pytam o doświadczenia innych użytkowników PC

Moja PC podczas postoju bierze około 5-10Wat (nie pamiętam dokładnie) -sprawdziłem to wiarygodnym miernikiem cęgowym, ponieważ inaczej trudno jeśli zasilanie jest trójfazowe. Jedna faza miała takie zużycie, pozostałe oczywiście zero.

Niechby było to 10Wat -to dobowo będzie 0,24kWh -w lecie.

W zimie włącza się co pewien czas pompa GZ na niskich obrotach sprawdzająca temepraturę podłogówki o mocy ok 60Wat, co może dać zużycie dobowe bliskie 1kWh czyli ok 40groszy.

Podczas grzania zużycie to agregat + pompy obiegowe ok 200Wat.

Niestety licznik w tym przypadku może nie być dokładnym wskazaniem z uwagi na małe prądy.

te 1,5kWh połyka bez grzania CWU, na postoju ...

Pewny jesteś, że w te 24h nie dogrzewała CWU? Bo straty postojowe zależą od zasobnika i temperatury w nim i jego otoczeniu. 50W to bardzo optymistyczna wartość - 100W pewnie bliższa faktycznej. Ale nawet te 50W*24h=1,2kWh

Więc jak zbiornik się wychłodził, to ruszyło dogrzewanie - z najniższym COP bo najwyższa możliwa temperatura w zasobniku i do tego pompa obiegowa. Więc te 1,5kWh jak raz musiała dogrzać straty + stałe zużycie prądu przez elektronikę jest spore jak najbardziej realne (zwłaszcza, że straty postojowe to raczej więcej niż te 50W).

Jak nie dogrzała - to dużo.

te 1,5kWh połyka bez grzania CWU, na postoju ...

Coś chyba jest nie tak. Wygląda jakby jakaś pompka obiegowa pracowała. Ja specjalnie sprawdzałem swoją PC w stanie czuwania i wyszło 0,22kWh na dobę.

Jak skończyłem wygrzewać posadzkę i zapomniałem jak wejść w menu instalatora by wejść w tryb czuwania, zmniejszyłem tylko temperaturę zasilania na PC ale pompka obiegowa chodziła i tak jakoś ponad kilowat przez noc zeżarła.

Edytowane przez Pytajnick

Coś chyba jest nie tak. Wygląda jakby jakaś pompka obiegowa pracowała. Ja specjalnie sprawdzałem swoją PC w stanie czuwania i wyszło 0,22kWh na dobę.

Jak skończyłem wygrzewać posadzkę i zapomniałem jak wejść w menu instalatora by wejść w tryb czuwania, zmniejszyłem tylko temperaturę zasilania na PC ale pompka obiegowa chodziła i tak jakoś ponad kilowat przez noc zeżarła.

ok, dzięki za komentarz, tak jak myślałem takie zużycie na postoju normalne nie jest. Spróbuję raz jeszcze rozmawiać z serwisem.

No i jest.

Została uruchomiona u mnie pompa gruntowa ECOFOREST ecoGEO Compact 1-9 kW. Dwa odwierty po 90mb każdy. Zobaczymy, jak się będzie sprawowała :) . Teraz tylko sprawdzać COPy, temp. DZ i inne. Bez czyszczenia kotła, dosypywania węgla itp. Jak ja to przeżyje :cry::lol:

Więcej na https://forum.muratordom.pl/showthread.php?365272-Gruntowa-pompa-ciepła-Ecoforest-ecoGeo-1-9-C2-odwierty-(2x90mb)

Edytowane przez bpiter79