Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam 2 pytania odnośnie wydajności pompy ciepła i zasobnika:

- ile czasu powinno zająć pompie o mocy 12kW do nagrzania wody o temperaturze 40 stopni do 45 stopni w zasobniku 300L z dwiema wężownicami ?

- ile (mniej więcej oczywiście) czasu będzie się wychładzać woda w zasobniku 300L z temperatury 45 stopni do 40 stopni przyjmując, że zasobnik jest ocieplony pianką, w pomieszczeniu panuje 19 stopni a woda nie krąży w układzie ?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@plusfoto Dzięki za odpowiedź. Czy w przypadku gdy u mnie pompa uruchamia się co 4-5h i pracuje przez 40 minut może to wskazywać na problem z samą pompą ciepła ? Wyłączyłem w jej ustawieniach cyrkulację ciepłej wody w godzinach gdy nie ma mnie w domu, ale nic to nie pomogło. Mam jeszcze pompę zewnętrzną Omnigena, która jest wpięta do 230V. Może i ją powinienem wyłączać ?

Nie znam schematu twojej instalacji. Z tego co pamiętam masz tam jakieś sprzęgło "bufor" więc tym bardziej bez schematu trudno to ocenić.

Sprzęgła nie posiadam. Jedynie zasobnik 300L. Rozmawiałem z producentem pompy i powiedział, żebym wyłączył cyrkulację ciepłej wody na sterowniku pompy gdy nie ma mnie w domu. Zrobiłem to na pompie. Nie widzę, żeby zmniejszyło to jej prądożerność. Dodatkowo jest jeszcze pompka Omnigena, o której pisałem (nie wiem teraz czy jedna pompka jest w pompie ciepła a druga na zewnątrz ? ), która pracuje sobie 24/h i nic z nią nie robiłem. Czy ona może być sprawcą wystudzenia wody w zasobniku ?

W tym układzie najprawdopodobniej pompa zewnętrzna jest pompą która zasila cyrkulację, jeśli jej zasilanie nie jest podłączone do pompy tylko bezpośrednio do gniazdka to wyłączenie jej na sterowniku nic nie da. Należy ją wyłączyć bezpośrednio z gniazdka. Ale to chyba bo nie mam schematu twojej instalacji. Czy ta pompka jest w jakikolwiek sposób jakimś kablem połączona z pompą? Edytowane przez plusfoto

@plusfoto @kerad85 Dzięki za trafne spostrzeżenia i pomoc w temacie. Są 2 sprawy, które chciałbym wyjaśnić:

1. jak się okazało pompa miała małą nieszczelność. Uciekł z niej freon przez co pracowała 40-50 minut zamiast 15-20 minut. Nieszczelność została usunięta i jest już w porządku

2. pompa cyrkulacyjna ciepłej wody nie była podłączona w żaden sposób z pompą ciepła. Chodziła sobie 24/7 mimo zmiany ustawień na pompie ciepła. Dopiero wczoraj wpiąłem ją przewodem do pompy i w końcu działa zarządzanie nią z poziomu sterownika.

Freonu to tam nie mogło być ;)

Całkiem możliwe :) Czegoś brakowało, zostało dolane czy tam wpuszczone i teraz pompa pracuje ok. 15 minut, załącza się 2-3 razy na dobę, zużywa 3,5kW/24 i jest miód malina. Pompka cyrkulacyjna jest sterowana z pompy ciepła. Ustawiłem kiedy ma chodzić a kiedy nie. Zużywa przez to też dużo mniej energii. Nic tylko się cieszyć.

P.S. Swoją drogą zastanawiam się nad wymianą pompki cyrkulacyjnej. Mam teraz Omnigena, który zużywa 23W. Są pompki (poruszany był temat na forum), które zużywają ok. 5W (WILO). Pytanie czy jest sens wydawać 350pln i wymieniać ją czy jednak pozostać przy tej, która pracuje bez problemów.

Całkiem możliwe :) Czegoś brakowało, zostało dolane czy tam wpuszczone i teraz pompa pracuje ok. 15 minut, załącza się 2-3 razy na dobę, zużywa 3,5kW/24 i jest miód malina. Pompka cyrkulacyjna jest sterowana z pompy ciepła. Ustawiłem kiedy ma chodzić a kiedy nie. Zużywa przez to też dużo mniej energii. Nic tylko się cieszyć.

P.S. Swoją drogą zastanawiam się nad wymianą pompki cyrkulacyjnej. Mam teraz Omnigena, który zużywa 23W. Są pompki (poruszany był temat na forum), które zużywają ok. 5W (WILO). Pytanie czy jest sens wydawać 350pln i wymieniać ją czy jednak pozostać przy tej, która pracuje bez problemów.

Odnośnie pompy cyrkulacyjnej-trzy lata temu kiedy montowałem PC , założyłem właśnie Omnigenę ( wcześniej była wilo , ale po 7 latach się skończyła)

Pomyślałem : po co przepłacać za obiegówkę ,przecież przy PC rzadko kiedy pracuje 1h/dzień ?

W tym roku szlag trafił omnigenę - a ja już kupiłem ponownie wilo...

Koszty :

-omnigena ok 200 pln

-wilo ok 350 pln

Nie wiem ile popracuje teraz wilo- ale ten sprzęt jest dla mnie trwalszy

Pzdr

Ja mam pomysł jak u siebie rozwiąże cyrkulacje ciepłej wody w łazienkach i chętnie dowiem się czy to ma "racje bytu". Otóż planuje wyposażyć się w system inteligentnego domu od Xiaomi, w którym znajduje się gniazdko oraz czujnik ruchu (koszt około 300zł, ale może to służyć też do innych funkcji). Czujniki ruchu montuje w łazienkach, do gniazdka podłączam pompę obiegową. Następnie programuje gniazdko aby włączało się powiedzmy na te 5 minut gdy wykryje ruch w łazience.

Miałoby to działać w ten sposób, że wchodzimy do łazienki, czujnik wykrywa ruch i pompa pracuje. Myjemy zęby, rozbieramy ciuchy, wchodzimy pod prysznic i woda jest już podgrzana. Teraz pytanie: ile czasu cyrkulacja musi chodzić aby podgrzać wodę w rurach? Jeśli kilka minut wystarczy to powinno to działać i być energooszczędne.

U mnie cyrkulacja musi pracować kilka minut by "wymieszać" całą wodę w instalacji. Myślę, że w takiej "inteligentnej" wersji trzeba zastosować znacznie bardziej wydajną pompę niż klasycznie stosowane do cyrkulacji aby miało to praktyczne zastosowanie.

U mnie cyrkulacja musi pracować kilka minut by "wymieszać" całą wodę w instalacji. Myślę, że w takiej "inteligentnej" wersji trzeba zastosować znacznie bardziej wydajną pompę niż klasycznie stosowane do cyrkulacji aby miało to praktyczne zastosowanie.

Bo tak jest w istocie, ja stosuje pompy 25/6, one wystarczają aby ciepła woda obiegła w ciągu 1 do 2 min, w zaleznosci od długosci pętli

Bo tak jest w istocie, ja stosuje pompy 25/6, one wystarczają aby ciepła woda obiegła w ciągu 1 do 2 min, w zaleznosci od długosci pętli

Utwierdzasz mnie tylko w planowanych od dawna (i olewanych z lenistwa/nadmiaru pracy) zmian w instalacji.

Moja wersja:

Pompa cyrkulacyjna ma być "mocna", włączana za pomocą czujników ruchu i wyłączana czujnikiem temperatury na powrocie.

Odnośnie pompy cyrkulacyjnej-trzy lata temu kiedy montowałem PC , założyłem właśnie Omnigenę ( wcześniej była wilo , ale po 7 latach się skończyła)

Pomyślałem : po co przepłacać za obiegówkę ,przecież przy PC rzadko kiedy pracuje 1h/dzień ?

W tym roku szlag trafił omnigenę - a ja już kupiłem ponownie wilo...

Koszty :

-omnigena ok 200 pln

-wilo ok 350 pln

Nie wiem ile popracuje teraz wilo- ale ten sprzęt jest dla mnie trwalszy

Pzdr

U mnie Wilo padła po miesiącu :D

Na szczęście wymieniona na reklamacji i póki co działa. U mnie ta pomka to chodzi kilkanaście minut dziennie, więc w sumie bez sensu inwestować w taką energooszczędną.

Ja mam Wilo 5W, na pompie oprocz zakresów czasowych mam też ustawienie praca/pauza. Czyli np 5 minut pracy 10 minut pauzy. To dobre gdyby pompa była mocniejsza.

Jesli chodzi o moc pompki to moim zdaniem nie ma to dużego znaczenia. Róznica traconego ciepła(nawet w ocieplonych rurkach),pomiedzy cyrkulacją a jej brakiem jest moim zdaniem znacznie większa niż moc pompki. W jednej isntalacji oszacowaliśmy to na ~70W gdzie strata na zbiorniku ~15W [EDIT: to energia elektryczna czyli ciepła ~3 razy więcej ]

Co do czujników ruchu to bardzo dobry pomysł

Edytowane przez zibizz1

U siebie w łazienkach, WC i kuchni mam zamontowane włączniki dzwonkowe. Uruchamiają cyrkulację. Załącza się na 180 sek. Jak dla mnie to rozwiązanie sprawdza się znakomicie.

P.S.

Zbiornik znajduje się dwa piętra poniżej łazienek a i tak pompa Wilo 4.5 W daje radę.

Edytowane przez Tomaszs131
P.S.

W jednej isntalacji oszacowaliśmy to na ~70W gdzie strata na zbiorniku ~15W

Co to za zbiornik? Naszukałem się i najlepsze jakie znalazłem mają straty postojowe 3x większe.

I z drugiej strony - zatrzymanie pompy nie zatrzymuje stygnięcia wody w rurach. Więc praca 5 minut --> 10 minut przerwy przyniesie nieznaczne oszczędności.