Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

z czego zrobic droge dojazdowa?

Recommended Posts

musze zrobic okolo 70m drogi dojazdowej do domu przez łakę. łaka jest czasami podmokła i podejzewam ze po zrownaniu jej przez spychacz po deszczu bedzie troche mokro,a i podczas budowy ciezarowki z towarem i betoniarki moga miec problemy..

Jak myslicie w jaki sposob zrobic droge zeby byla przejezdna i zeby nie bylo droga w wykonaniu?

Czy wylozyc ja plytami betonowymi( ile moga kosztowac?) czy moze czyms wysypac?

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja też robiłem drogę.. tylko duzo mniejszy odcinek.. ok 20m... i zrobiłem tak:

- wybraliśmy ręcznie na głebokośc łopaty ten odcinek o szer. 3 metry

-wypełniłem go gruzem , kamieniami - choć nie na całej długości- tyle ile miałem ( woziłem autem osobowym z przyczepą od znajomuch gruz i kamienie)

-wierzchnia warstwę zasypałem szlaką z pieca- tylko nie domowego- takiego do ogrzwania szklarni- proponuje poszukac i popytać.. czasem ogrodnicy chca sie pozbyć tego za darmo.. tylko transport..

- w sumie grubośc warstw to ok. 40 cm (zależy jaki gruz- najlepszy gruby)

.tak że droga kosztowała mnietylko wynajeci przyczepy + paliwo + własna robota..

nawet jej specjalnie nie ubijałem (przejechałem pare razy osobówką)

gdy przywozili mi kamień 2x 12ton nie było żadnego problemu...

moim zdaniem to najniższy koszt jaki można uzyskać.. tylko trzeba chęci i ciut szczęścia :).. ale to do wszystkiego cza .. powodzenia

• Like 1

• 3 years później...
To zależy na co kogo stać. Można dać kostkę granitową, brukową, a jeśli an być tanio i dobrze to może być nawet ten tłuczeń. Też mnie to czeka na wiosnę, bo teraz to już nie mam siły się tego czepiać. Ja u siebie wybiorę ziemię..tak ze 20cm i będę dawał tłuczeń. Może ktoś ma coś takiego, lub widział i wie jak to kruszywo się nazywa..? Takie kamyki czerwone.. co by to wysypać na tłuczeń, żeby podjazd nie był szary i ponury..

Jeżeli chcesz doraźnie utwardzić to proponuję wykorytować na jakieś 15-20 cm i wysypać gruz. Jeżeli droga ma być już docelowa to trzeba wykorytować, dać 10 cm piasku, i na to tłuczeń w dwóch warstwach : na spód dać tłuczeń o granulacji 36-63 mm (na grubośc 15 cm), na wierzch tłuczeń granulacji 0-32 mm (na grubość 5 cm) i dobrze zagęścić.
  • Like 1

Ja robiłem w ten sposób, że najpierw wykorytowanie na 20-30 cm, potem gruby gruz, drobniejszy gruz i na to mielony asfalt. Zamiast gruzu/asfaltu może być cokolwiek twardego, co jesteś w stanie tanio załatwić w swojej okolicy. Najważniejsze, żeby było koryto i w to koryto nasypane najpierw najgrubsze, potem drobniejsze, a na wierzch najdrobniejsze (jeśli nie będziesz tam jeździł osobówką, to najdrobniejsze można sobie podarować - ciężarówki sobie pordzą).

Zrozumiałem że to do mnie z tym kolorowym kruszywem :) fakt jest tu blisko jedna kopalnia i to znakomicie prosperująca, ale do Śląska to mi daleko :p dzięki za podpowiedź. Ja nad swoim podjazdem będę się zastanawiał na wiosnę..ale na pewno będzie to właśnie jakieś kruszywo, czy inne kamyki :wink:

Miałem do utwardzenia ok. 100m odcinek bardzo mokrego dojazdu,nawet z rowerem to nie była łatwa przeprawa,zebrałem cały humus i na brzegu położyłem drenaż za jednym rzutem,nawiozłem z pobliskiej betoniarni gdzie produkują kostkę brukową gruzu grubego(kostka i krawężniki) po 18zł. za tone a na wierzch z tej samej firmy gruzu mielonego po 22zł.,wszystko sie ubiło i zakleszczyło i teraz mogę nawet czołgiem wjechać.

Polecam taki materiał,kamień i tłuczeń po 30-40zeta za tone to za duży wydatek żeby ładować go w ziemię.

• 1 year później...
zanim zrobisz cokolwiek, zastanów się, czy będziesz prowadzić jakieś instalacje w tej drodze. jeśli tak, to lepiej na czas budowy położyć płyty (można czasem wypożyczyć) albo po prostu siatkę.

Witam,

muszę zrobić drogę dojazdową do mojej działki, żeby firma budowlana mogła rozpocząć budowę, bo w chwili obecnej jest tam tylko ziemia. Jednak po zakończeniu budowy będę musiał podłączyć wodę i kanalizację jaką drogę powinienem zrobić na czas budowy? Czy mogę od razu położyć rury i utwardzić drogę? Czy ciężarówki nie będą zbyt ciężkie?

• 5 years później...

Podłączam się do pytania powyżej.

Potrzebuję utwardzić drogę o szerokości 3m przed rozpoczęciem budowy (na długości ok. 60m), ale za jakiś czas trzeba będzie przez tą drogę robić gaz i wodociąg. Rozumiem, że położenie teraz geowłókniny polipropylenowej nie miałoby sensu? Ale te 30cm trzeba wykorytować i nawieźć gruzu i tłucznia?

Miałem podobny dylemat . Nie korytowałem i nie nawoziłem gruzu na czas budowy . Okazało się , że ciężki sprzęt sam utwardził drogę i nie było problemu z przejazdem .

Zależy jaki tam jest grunt jak piasek to może i tak.

U siebie (glina) nie korytowałem z założeniem że będziemy dosypywać kolejne warstwy jakby siadało (bo i tak trzeba podwyższyć lekko poziom) ale pare samochodów z mielonym betonem i grubym kruszywem z zasadzie załatwiło sprawę. Potem każdy beton który został w gruszce wylewali na drogę tam gdzie były dołki i po stanie surowym tą drogą nie bałbym się czołgiem jeździć.

A tam gdzie nie było nic wysypywane to jest błoto po kolana po każdym deszczu.

Wszystko zależy co kto ma pod ziemią...