Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na trawniku od 2 tygodni zaczynają pokazywać się czarne plamy. Rozrastają się one po coraz większych partiach trawnika. Jaka jest tego przyczyna i jak temu zapobiec. Jakie środki proponujecie zastosować. Podobne objawy miałem w ubiegłym roku też o tej porze roku ale na bardzo małym obszarze.

http://forumogrodniczeoaza.pl/media/kunena/attachments/2699/DSCN1402.jpg

http://forumogrodniczeoaza.pl/media/kunena/attachments/2699/DSCN1408.jpg

http://forumogrodniczeoaza.pl/media/kunena/attachments/2699/DSCN1405.jpg

http://forumogrodniczeoaza.pl/media/kunena/attachments/2699/DSCN1403.jpg

Plamy te pojawiają się na trawniku od 2017 roku zawsze we wrześniu. Wiosną i jesienią stosuję napowietrzanie podłoża trawnika aeratorem ASGATEC EL 600 (zbieram wtedy mech, suchą trawę, resztki liści ... .) , trawnik jest nawożony wiosną i jesienią specjalistycznymi nawozami do trawnika 2-3 razy w sezonie wegetacyjnym , ... . Co robić by uniknąć tych plam?

Edytowane przez andrzej49

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trawnik jest nawożony wiosną i jesienią specjalistycznymi nawozami do trawnika 2-3 razy w sezonie wegetacyjnym. Wiosną Fructus Trawnik lub Fructus Ogrodnik, Antymech Florovit - jak zachodzi potrzeba głównie pod drzewami, jesienią Aftercut lub Florovit - nawóz jesienny.

Wiosną i jesienią stosuję napowietrzanie podłoża trawnika aeratorem ASGATEC EL 600 (zbieram wtedy mech, suchą trawę, resztki liści ... .)

Trawnik siany 5 tygodni temu, ziemia nawieziona przedsiewnie Yara Mila Complex, ostatnio pojawiają się takie żółte placki i niektóre źdźbła mają lekko czerwonawe zabarwienie na końcówkach, dodam że część nasion została zmyta podczas ulew i środkiem trawnika jest gęsto i zielono, miejscami trawa bardzo rzadka i słabo rośnie. Rozumiem że nie jest wskazane nawożenie tak młodej trawy jesienią, czy te zabarwienie mogą wynikać ze zbyt małego/dużego podlewania czy to może jakichś grzyb? Poczekać z tym do wiosny czy w tym roku podjąć jeszcze jakieś akcje? Dodatkowo pojawiły się chwasty ( głównie komosa i skrzyp) czy przed zimą mogę opryskać np Chwastox.

IMG_3296.jpg

IMG_3298.jpg

IMG_3297.jpg

Przed zimą można nawozić fosforem, nie można azotem w dużych dawkach.

Po 5 tygodniach od siewu to jeszcze za wcześnie na super zagęszczenie trawnika.

Rozumiem, ze odczyn i przygotowanie gleby (przepuszczalność) były prawidłowe?

Przed zimą można nawozić fosforem, nie można azotem w dużych dawkach.

Po 5 tygodniach od siewu to jeszcze za wcześnie na super zagęszczenie trawnika.

Rozumiem, ze odczyn i przygotowanie gleby (przepuszczalność) były prawidłowe?

Ziemia była dowożona i przeleżała przed siewem 2 miesiące, czy jej przepuszczalność jest prawidłowa to nie wiem , odczynu nie sprawdzałem, zagęszczeniem się jakoś specjalnie nie martwię i tak będę musiał robić dosiewki na wiosnę, niepokoi mnie jednak te żółte plackowate ubarwienie "Brak azotu nie pobudza trawy do wzrostu, a wysoka zawartość fosforu i potasu w nawozie uzupełnia ubytek tych składników" myślałem o takim nawozie

to koniecznie sprawdź odczyn, bo niedobory składników w roślinie mogą być spowodowane złym odczynem (w zbyt kwaśnej glebie lub zbyt zasadowej są problemy z pobieraniem) a nie brakiem ich w glebie.

Żółte placki mogą być wynikiem nieprzepuszczalności podłoża - trawa gnije z powodu zalegania wody.

Bo skoro dałeś nawóz przed siewem to nie powinno brakować składników.

Komosa padnie przy regulanym koszeniu.

Na skrzypy nie ma w tej chwili sensownego środka chemicznego. Trzeba wykopywać ręcznie.

Edytowane przez Elfir