Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To może ja pierwsza. :)

Pierwsze co zauważam i co mnie razi to ilość tego drewna. Przytłaczająca i robi ogólny chaos. Nie wiadomo na czym zatrzymać wzrok.

Górne szafki: zrezygnuj z tych szklanych frontów na rzecz jednolitych

Tak też najprawdopodobniej zrobię.

Dolne szafki: bez tych drewnianych wstawek. Nie wyglądają fajnie. Zrób całe białe, albo całe z forniru. Blat czarny w obu przypadkach.

Zrezygnowałabym także z tego drewna nachodzącego na ścianę przy "wyspie".

Zostaw sobie drewno ewentualnie jako opaskę przy lodówce i zabudowie z piekarnikiem.

Poza tym układ jak dla mnie ok.:cool:

Najprostsze rozwiązania zawsze są najlepsze;)

Tak jeszcze dla wyjasnienia:

Ten kolor czarny to konglomerat (zlew tez ma byc z tego materialu - rozwazam jasny lub ten sam material co blatu). Nie chcialem by wszedzie byl dlatego ten pomysl z blatem drewnianym. Sciana dreniana bedzie miala wzor pionowy nie poprzeczny - do tego lekkosci dodac jej maja dwie szklane polki do 3/4 podswietlana LED.

Ta ciemna obwoluta wokół piekarnika to nie drewno tylko farba na plycie karton gips.

Co myslicie o tym blacie z okleina na "wyspie" ?

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Throgin, a ja mam do Ciebie pytanie: jak często korzystasz z piekarnika i mikrofali (bo mikrofala jest nad piekarnikiem?) - dla mnie będzie tam niewygodnie z tymi krzesłami i dojściem do blatu...

Od swieta ;) - jednak musi byc na specjalne okazje. Te krzesla beda mogly sie schowac pod blat. Obok piekarnika i mikrofali bedzie z kolei schowek na szczotke i odkurzacz oraz reszte takich dziwnych rzeczy ;)

Thorgina więc jeśli od wielkiego dzwonu korzystasz z piekarnika to spoko ;)

..tak jak pisała Magda34 zrezygnowałabym z tego drewna w szufladach - jak dla mnie za bardzo pstrokato - drewno zostawiłabym na wyspie + na tej ścianie + wkoło lodówy ;)

..aaa..., szklane fronty jak dla mnie też nie fajne - już wolałabym zrobić wszystkie białe i jednolite ;)

Thorgina więc jeśli od wielkiego dzwonu korzystasz z piekarnika to spoko ;)

..tak jak pisała Magda34 zrezygnowałabym z tego drewna w szufladach - jak dla mnie za bardzo pstrokato - drewno zostawiłabym na wyspie + na tej ścianie + wkoło lodówy ;)

..aaa..., szklane fronty jak dla mnie też nie fajne - już wolałabym zrobić wszystkie białe i jednolite ;)

Ze szklanych frontów już praktycznie po konsultacjach zrezygnowalimy - zreszta tak nam doradzał też dekorator. Co do tych drewnianych frontów - myśle, że oświetlenie w programie źle je ujęło. Widziałem już jedną realizację z takim rozwiązaniem i wygląda całkiem całkem.

W przypadku rezygnacji z nich - w jakim kolorze cokolik ?

I jeszcze jedno - zlew zastnanawiamy się nad:

- kolorem: biały lub w kolorze blatu

- dodatkowa mała komorą

- kształtem - kanciastym (bliski kwadratur) lub z wydocznymi zaokrągleniami

BTW:

A tak na prawdę jestem Throgin, a nie -a ;)

Widziałem już jedną realizację z takim rozwiązaniem i wygląda całkiem całkem.

chciałeś opinii.. - moja jest taka, że dla mnie pstrokato ;)

W przypadku rezygnacji z nich - w jakim kolorze cokolik ?

yyy..., ja bym zrobiła biały.., taki jak mebelki ;)

I jeszcze jedno - zlew zastnanawiamy się nad:

- kolorem: biały lub w kolorze blatu

- dodatkowa mała komorą

- kształtem - kanciastym (bliski kwadratur) lub z wydocznymi zaokrągleniami

nie potrafię Ci doradzić..., dlaczego?

bo lepiej wyglądałby dla mnie w kolorze blatu, jednak nie wiem jak będzie z funkcjonalnością :| - dodatkowa mała komora może być, jeśli chodzi o kształt (czy kanciasty czy z widocznymi zaokrągleniami) - yyy.. jak dla nie ma znaczenia..

..chyba Ci nie pomogłam :|

BTW:

A tak na prawdę jestem Throgin, a nie -a ;)

wiem.. - i tu wyszła moja nieumiejętność korzystania z forum ;)

..dałam B żeby pogrubić Twojego nicka, a po [/b] nie wstawiłam spacji, stąd wyszedłeś jako panna ;)

..sorry.

Throgin

jak dla mnie kuchnia wyglada jakby wiele róznych rzeczy wam sie podobało i nie potraficie z zadnego zrezygnowac, dużo jest wrogiem dobrego ;) nie robiłabym wyspy innej niz kuchnia. i zdecydowanie nie malowalabym tynku naokolo słupka z agd na kolor inny niz reszta scian bo to wyglada jakby wam nie starczylo na fornir.

Throgin

jak dla mnie kuchnia wyglada jakby wiele róznych rzeczy wam sie podobało i nie potraficie z zadnego zrezygnowac, dużo jest wrogiem dobrego ;) nie robiłabym wyspy innej niz kuchnia.

Trochę w tym racji :D Pomysł z wyspą nie był mój - tylko mojej drugiej połówki - ja chciałem prostą, gdyż nie mogłem uwierzyć, że "wyspa" się zmieści. Projektantowi jak widać się udało. Co do blatu - nie podobał mi się w całości czarny - dlatego zastanawiamy się nad tym drewnem.

i zdecydowanie nie malowalabym tynku naokolo słupka z agd na kolor inny niz reszta scian bo to wyglada jakby wam nie starczylo na fornir.

Co do sciany wokol slupka ma wlasnie byc koloru jasno szarego - projektant od kuchni zle wybral kolor do wizualizacji :(

Dodatkowo zastanawiam się nad jednym aspektem - gdzie trzymać szmatki i rekawiczki ?? Chyba będę musiał kazać zrobić po prawej stronie wyspy zrobić specjalną szufladkę na takie coś - choć zabierze to sporo z pojemności szuflad :(

Throgin

jak dla mnie kuchnia wyglada jakby wiele róznych rzeczy wam sie podobało i nie potraficie z zadnego zrezygnowac, dużo jest wrogiem dobrego ;) nie robiłabym wyspy innej niz kuchnia. i zdecydowanie nie malowalabym tynku naokolo słupka z agd na kolor inny niz reszta scian bo to wyglada jakby wam nie starczylo na fornir.

Popieram.:D

Za dużo tu się dzieje... kolory, wzory, faktury, materiały... straszny tłok w małej przestrzeni... a dodaj do tego sobie zwykłe, codzienne przedmioty kuchenne takie jak czajnik, garnki, kubki, szmatki... wyjdzie niezły bazarek...:rolleyes:

Ps. Na tej wizualce kolor tej ściany z zabudową jest straaszny...:eek:

:D Thorgin, napisałeś swojego posta zanim ja wyskrobałam swojego! Już z kolorem ściany mi ulżyło!:lol:

:D

Jako grafike na szkle planujemy uzyc czegos takiego (tak by rozjasnic pomieszczenie):

http://www.artofwall.com.pl/photo/tinyMce/@BAMBOO_STICK%20GREEN%202%20macro.jpg

No i spowodowałyście, że zaczynamy mocno sie zastanawiać nad tymi wstawkami...

A lodówka jak myślicie - czarna czy srebrna ?

O widzę, że dziewczyny mnie poparły;)

Te zielone bambusy mogą być:yes:(chociaż ja widziałabym tam coś innego) , ale koniecznie, koniecznie zrezygnuj z tych fornirowych wstawek , bo będzie kicha.

Białe meble, czarny blat na całości(łącznie z wyspą), taki sam zlew, może być kwadratowy i z komorą. Biały cokolik.

A w jakim kolorze będą kafle na podłodze?

:D

Jako grafike na szkle planujemy uzyc czegos takiego (tak by rozjasnic pomieszczenie):

http://www.artofwall.com.pl/photo/tinyMce/@BAMBOO_STICK%20GREEN%202%20macro.jpg

No i spowodowałyście, że zaczynamy mocno sie zastanawiać nad tymi wstawkami...

A lodówka jak myślicie - czarna czy srebrna ?

:lol: Jeden z moich ulubionych motywów;) Pytanie - Jaki będziesz miał kolor okien? Bo na wizualce, to wygląda na złoty dąb... zastanowiłabym się nad kolorem drewna. Jeśli chcecie półwysep, wyróżniony materiałem, to dałabym zwykły jasny dąb. Z czarnym blatem wyglądać będzie dużo lepiej. I dałabym listwę okalającą wysoką zabudową taką jak przy lodówce,też jasną. I wtedy lodówka czarna będzie wyglądać bardzo dobrze. Nie wiem jakie będą płytki na podłodze, ale zastanowiłabym się czy nie zostawić drewnianego cokołu? Ze względów wizualnych i praktycznych. Ja bym zostawiła, ale powinien być z takiego samego drewna/forniru i zbliżonej wysokości do szerokości opasek.

O widzę, że dziewczyny mnie poparły;)

Te zielone bambusy mogą być:yes:(chociaż ja widziałabym tam coś innego) , ale koniecznie, koniecznie zrezygnuj z tych fornirowych wstawek , bo będzie kicha.

Białe meble, czarny blat na całości(łącznie z wyspą), taki sam zlew, może być kwadratowy i z komorą. Biały cokolik.

A w jakim kolorze będą kafle na podłodze?

NIby nowe mieszkanie, jednak juz do remontu :) - podloga bedzie kladziona od nowa (obecna idzie do zerwania) - wlasnie pod ta kuchnie - na pewno jasne i duze - najprawdopdobnie cos jasno szarego.

:lol: Jeden z moich ulubionych motywów;) Pytanie - Jaki będziesz miał kolor okien? Bo na wizualce, to wygląda na złoty dąb... zastanowiłabym się nad kolorem drewna. Jeśli chcecie półwysep, wyróżniony materiałem, to dałabym zwykły jasny dąb. Z czarnym blatem wyglądać będzie dużo lepiej. I dałabym listwę okalającą wysoką zabudową taką jak przy lodówce,też jasną. I wtedy lodówka czarna będzie wyglądać bardzo dobrze. Nie wiem jakie będą płytki na podłodze, ale zastanowiłabym się czy nie zostawić drewnianego cokołu? Ze względów wizualnych i praktycznych. Ja bym zostawiła, ale powinien być z takiego samego drewna/forniru i zbliżonej wysokości do szerokości opasek.

Okna to jasny dab - spoldzielnia budowala po taniosci :(

BTW:

Fornir na scianie i tak jest juz zmniejszony - pierwotnie miał być na całości aż do szafek ze słupkiem. Cco byście dały zamiast niego - to miejsce bedzie wtedy takie puste...

Edytowane przez Throgin

joliska nie wiem o co chodzi z efektem podwójnie obniżonego sufitu.... opaska wykończeniowa jest wybierana przeze mnie celowo bo daje efekt pogrubienia i z blatu kilku centymetrowego robi np.6 cm co mnie osobiście bardzo się podoba bo jej kolor pasuje jak nabardziej do listw. Gniazdka są w jednym miejscu gdyż zastosowałam listwę, 2 gniazdka standardowe i kolejne dwa to włącznik światła prz bramce na zewnątrz a kolejny to elektromagnez . Wszystko przy oknie, z którego mam rzut okiem na to co dzieje sie przy bramie. A rura od okapu jak najbardziej będzie schowana. Powiedziałam, że brakuje jeszcze kilku elemntów :)

rasia wielkie dzięki za swoja opinię, ja jestem fanką Twojego dziennika już od kilku miesięcy!! :)

ma.ska nie moge wyrazić jeszcze swojej opinii na temat okapu bo jeszcze niestety go nie urzytkowałam, ale niebawem napiszę co o nim sądzę!

duś to "drewno" to okleina naturalna jabłoń indyjska

Urządzam właśnie poddasze i zastanawiam się jak urządzić kuchnię. Zastanawiam się czy wybrać płytę i piekarnik w zabudowie czy nie. Tylko te sprzęty chciałabym zabudować. Lodówka ma być wolnostojąca. Głównie chodzi mi o kwestię finansową. Meble do kuchni i tak brałabym na wymiar, nie gotowce ze sklepów meblowych. Poradźcie więc czy takie rozwiązanie z kuchenką w zabudowie, czy też nie to duża różnica w kosztach.

nie wiem, czy dobrze zrozumiałam, ale jeśli chodzi o robienie kuchni na wymiar, to zdecydowanie tańszy jest stolarz aniżeli salon mebli kuchennych (w moim wypadku to dokładnie 3x taniej, w przypadku znajomych od 2x do 3x)

Meble mam zamiar zamówić u stolarza który się zajmuje wykonywanie mebli na wymiar. Chodziło mi raczej o porównanie kosztów wykonania mebli w zabudowie z tymi gdzie AGD jest wolnostojące. Chcę zabudowaną płytę gazową i piekarnik i zastanawiam się czy koszt będzie dużo większy niż gdybym kupiła zwykłą kuchenkę

Meble mam zamiar zamówić u stolarza który się zajmuje wykonywanie mebli na wymiar. Chodziło mi raczej o porównanie kosztów wykonania mebli w zabudowie z tymi gdzie AGD jest wolnostojące. Chcę zabudowaną płytę gazową i piekarnik i zastanawiam się czy koszt będzie dużo większy niż gdybym kupiła zwykłą kuchenkę

dus masz rację. Nam wyszło 3x taniej u docelowego stolarza.

Madzia i Grzegorz najlepiej będzie zapytać swojego stolarza - ile sobie liczy i zestawić cenowo docelowe modele kuchenki wolnostojącej i pod zabudowę.

Co stolarz to inna cena, poza tym nie bez znaczenia jest z czego jest zabudowa, mdf, drewno czy jakiś kamień w przypadku chociażby płyty.

A jak już jesteśmy przy kuchenkach to czym różni się w użytkowaniu płyta ze szkła hartowanego od tej z ceramiki. Podobieństwo jest chyba takie, ze na obu widac smugi????

Czy stalowa będzie pod tym względem najlepsza?????

Edytowane przez KaMaL

Koszt będzie większy, bo 1) musisz zapłacić za sprzęty więcej, 2) musisz zapłacić za szafkę, w którą je wsadzisz, ale efekt końcowy zdecydowanie wart tego! Kuchnia robiona na wymiar z wolnostojącą kuchenką to moim zdaniem pomyłka :( Jak stare buty do nowej sukni ;)

Uważam podobnie jak przedmówczyni. Chociaż nowoczesne lodówki moim zdaniem wyglądają nieżle niezabudowane.

Piekarniki, kuchenkę, zmywarkę zdecydowanie lepiej jest schować w szafce, aby nie tworzyć wizualnego chaosu.

Szczerze mówiąc to nie widziałam ju,z dawno kuchni w wolnostojącym całym sprzętem AGD.