Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej ja pytałem niedawno ale nie było wielkiego zainteresowania. i kupiłem w końcu w Radomiu R3G225-RE07-03 za 2035PLN brutto z przesyłką. Wentylatory "szatany" :).

Kulca a pytałeś może ile sztuk sterowników musieli by sprzedać żeby wyszło po 400PLN ?

Edytowane przez jkr80

No to tworzymy listę zakupową sterownika.

Chętni:

- kulca

- kawiarz

- reku

Ja już przeglądałem ten sterownik i pisałem o nim sporo czasu temu. Wstępnie też wpisuję się na listę. Ale to tak za miesiąc-dwa.

Fantom

ps. Mam nadzieje, ze to ta 'nowa' wersja, ktora ma polaczenie do sterownika 4 zylami ?

Edytowane przez szczukot

No to niezle Tywnet marze narzuca.

Cene 950 zl netto (jak dobrze pamietam) znam bezposrednio od producenta. MA konto na forum, ale nei pamietam nazwy.

Kiedy chcecie realizowac zamowienie (platnosc) ?

Fantom

ps. Po moim poscie kilka osob bylo chetnych na zakup : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?57886-Rekuperator-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony&p=5282190&viewfull=1#post5282190

Edytowane przez szczukot

Wiem, że temat zacząl się od wymienika mosiężnego ale być może coś innego jest teraz "na topie". Chodzi oczywiście o stosunek jakości do ceny z naciskiem na cenę. Nierdzewka kominowa, ocynk, ktoś tu używa aluminium dla drukarni. Podpowiedzcie proszę z czego w obecnych czasach najlepiej wykonać wymiennik i ew gdzie i za ie to kupić. Myślę o formatkach ok. 300x1200.

Ja kupiłem na alledrogo, miały wymiary 840x580 (po odrzuceniu brzegów mocujących), kosztowały mnie ~350 złociszów.

Grubość 0,2mm.

dodam jeszcze że to blachy aluminiowe...

jak bym trafił wcześniej na tą aukcję, to mój wymiennik inaczej by wyglądał.

Myślę że to jest warte uwagi:

http://allegro.pl/blacha-tasma-aluminiowa-z-metra-cena-za-5m-i2772163988.html

aukcja się kończy, zapisałem stronę i jak co to mogę podesłać dane.

zaznaczam że to nie moje!

Edytowane przez diabelski

Kulca

Czy dobrze rozumiem że sterowanie gwc przez ten sterownik odbywa się na zasadzie otwarcia i przymknięcia przepustnicy i nie ma sterowania pompą w przypadku gwc glikolowego? Chociaż w sumie jeśli regulacja jest dwustanowa to istotne jest tylko czy do sterownika można podłączyć oprócz przepustnicy jeszcze pompę i czy styki wytrzymają takie obciążenie

Edytowane przez jkr80

Wiem, że temat zacząl się od wymienika mosiężnego ale być może coś innego jest teraz "na topie". Chodzi oczywiście o stosunek jakości do ceny z naciskiem na cenę. Nierdzewka kominowa, ocynk, ktoś tu używa aluminium dla drukarni. Podpowiedzcie proszę z czego w obecnych czasach najlepiej wykonać wymiennik i ew gdzie i za ie to kupić. Myślę o formatkach ok. 300x1200.

Ja kupiłem wymiennik przeciwprądowy HEATEX'a za 1kPLN z przesyłkąo parametrach temp czerpni (za gwc) 1*C temp za wymiennikiem 14,58*C temp.powietrza wywiewanego 20*C wydatek 430m3/h opory 83 Pa. Są to parametry dla 1 wymiany na godzinę

Diabelski.

Ja tak mam, że lubię rzeczy które "nie gniotsja nie łamiotsja", no i jeszcze bardzo ważne dla mnie jest to, że da się wszystko rozebrać i złożyć z powrotem dlatego grubość 0,2 to w głowie mi się nie mieści ale przejżałem alledrogo i znalazłem parę ofert na blachy aluminiowe 0,8 i grubsze w cenie którą bym zaakceptował. Nie orientujesz się jak grubość wpływa na szybkość wymiany ciepła, bo nie chcę sobie strzelić w stopę złym zakupem. Nie zależy mi na jak najwyższej sprawności bo opał to mi na polu rośnie, celem jest raczej komfort i stąd ta możliwość rozebrania całego rekuperatora. Mam przykre doświadczenia z klimą w samochodzie która pomimo regularnego odkażania nie jest w 100% bezzapachowa.

Kulca

Czy dobrze rozumiem że sterowanie gwc przez ten sterownik odbywa się na zasadzie otwarcia i przymknięcia przepustnicy i nie ma sterowania pompą w przypadku gwc glikolowego? Chociaż w sumie jeśli regulacja jest dwustanowa to istotne jest tylko czy do sterownika można podłączyć oprócz przepustnicy jeszcze pompę i czy styki wytrzymają takie obciążenie

obciążalność styków to 3A, producent pisze że przy GWC glikolowym można pompę zamiast przepustnicy podłączyć, że ta jest wtedy zbędna

. Nie orientujesz się jak grubość wpływa na szybkość wymiany ciepła, bo nie chcę sobie strzelić w stopę złym zakupem.

Generalnie im cieńszy materiał tym wymiana ciepła efektywniejsza i szybsza, 0,2 to już spora grubość. Blacha 0,2 wbrew pozorom jest zaskakująco sztywna (mówię tu o blachach drukarskich -bo z takich robiłem -niestety cieńszych nie znalazłem.).

Ja nie odważyłbym się robić wymiennika z 0,8mm, choć alu jest dobrym przewodnikiem ciepła...

aktualizacja listy:

- kulca

- kawiarz

- reku

- diabelski

- Mr_Mabram

- brachol

edit.

Mam pytanie do użytkujących już wymiennik, gdzie macie umieszczone skrzynki? Ja mam na nieogrzewanym poddaszu, poci się strasznie w miejscach styku drzwiczek z obudową, wwiewa pod kątowniki i się woda pojawia, próbowałem to już silikonem pouszczelniać, uszczelki założone i dalej, zaczynam mysleć o zabudowie części poddasza gdzie stoi reku i ocieplenie go wełną ;/

Edytowane przez kulca