jasiek71 15.11.2014 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 panowie ...jak juz chcecie sami coś budować to ta firma robi bardzo ciekawe rzeczy , ja kupuję u nich wymienniki...http://www.barbor.biz/katalog/index.php?kid=64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.11.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 wentylatory tej firmy są całkiem niezłe ...http://www.acovent.pl/oferta/wentylatory-salda/wystarczy podpiąć ARW i mamy sterownie wydajnością... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 15.11.2014 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 mnie interesuja te wentylatory co sa najmiej energii zuzywaja.podobno mozna zejsc przy strumieniu 150 m3/h do okolo 10 W na wentylator kto kupowal ostatnio cos podobnego i jak to wyglada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.11.2014 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 mnie interesuja te wentylatory co sa najmiej energii zuzywaja. podobno mozna zejsc przy strumieniu 150 m3/h do okolo 10 W na wentylator kto kupowal ostatnio cos podobnego i jak to wyglada? bez oporów instalacji... moje dwa VKA 200 ( 0,1kw..)razem ze sterowaniem pobierają na pierwszym biegu ARW ( 70v) ok. 0,85kw na dobę i pompują ok. 80-100 m3/h... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.11.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 https://www.google.pl/search?q=autodesk+CFD&espv=2&biw=1364&bih=683&tbm=vid&source=lnms&sa=X&ei=xKRnVOfxM4f9ygP_xoD4BA&ved=0CAgQ_AUoAQ bez wstępnego przymiaru na kompie ... szkoda knuc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Namape 16.11.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Witam, może nie do końca odpowiedni dział, ale tutaj znajdę chyba sporo osób znających się na rekuperatorach - zamierzam zamontować takie urządzenie w budowanym domu. Jaki typ wybrać? Dom będzie około 150m2 powierzchni użytkowej. Ps. Nie jestem aż takim specem aby takie cacko samemu zbudować i aby było wydajne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graj 21.11.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Witam.Planuję przerobić w mieszkaniu wentylację. Obecnie mam grawitacyjną, ale nie spełnia moich oczekiwań.Udało mi się przebrnąć przez cały wątek i pojawiło się kilka pytań. Sam rekuperator będę robił sam, ale na gotowych elementach tzn. gotowy wymiennik i wentylatory. sama koncepcja reku mam już jakoś przygotowaną.interesuje mnie reszta instalacji. mieszkanie na 3 piętrze, nade mną nieogrzewane poddasze. cała instalacja ma być na tym poddaszu.Mieszkanie 85 m2 (3 pokoje, salon z aneksem, łazienka), 4 osoby mieszkające. Ogrzewanie gazowe.Nawiew - Po jednym w pokoju jeden w salonieWywiew – łazienka, okap, w okolicy aneksuWstępnie oszacowałem na ok. 150 m3/h Pytanie mam co do kanałów. Jaki materiał metalowe czy plastik. Naturalnie będą ocieplone. Na jaką prędkość dobierać średnice. Jedni mówią, że nie przekraczać 2 m/s, inni że lepiej powyżej 2. Z racji układu pomieszczeń mogę zrobić jedną linie z rozgałęzieniami na kolejne pomieszczenia, lub na skrzynce rozdzielczej i mniejszych średnicach przewodów. Jeżeli ktoś może podzielić się swoimi spostrzeżeniami, to będę wdzięczny Pozdrawiam G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.12.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Swego czasu pojawiły się tutaj informacje o czymś takim, jak przewymiarowany wymiennik. Pisaliście, że Klingenburg model 35/450 jest za duży. Czy chodzi o to, że przy małym przepływie - załóżmy 120-150m3/h zachodzi przepływ laminarny zamiast turbuletnego i spada sprawność wymiany ? Z ich wykresów wynika coś innego, że niby sprawność rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 15.12.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Ja u siebie zauważyłem, że jak pracuje na najmniejszych obrotach (10%) to sprawność jest gorsza, niż na 20%. Widzę to na sterowniku, oraz czuję po chłodzie w powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.12.2014 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 A jaki masz wymiennik ? I ile szacunkowo jest te 10% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 15.12.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Wymiennik chyba 35/450 (ten co w grupie wszyscy brali), 10% bez dużych oporów same wentyle RG220 mają około 150m3/h. Z oporami instalacji pewnie do 100 spadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.12.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 To samo pisze _artur_ w swoim dzienniku: jeszcze jedna rzecz - przy za małych obrotach drastycznie spada sprawność rekuperatora, ustawiłem u siebie minimum i szału nie ma.. tzn. sprawnośc leci w dół o kilkanaście procent a do tego temperatura nawiewana do domu też spada.. trzeba wyważyć te proporcje.. a ma jeszcze mniejszy wymiennik - GS30/400. Dziwne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 15.12.2014 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 no niestety tak jest.. mam opomiarowaną każdą komorę i złośliwie nie chce być inaczej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 15.12.2014 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 ...Z ich wykresów wynika coś innego, że niby sprawność rośnie.... To chyba wykres uproszczony, zdaje się że pierwszym linkim ("Program ekonomiczności") można sprawdzić dokładniej... http://www.klingenburg.pl/download.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.12.2014 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 To chyba wykres uproszczony, zdaje się że pierwszym linkim ("Program ekonomiczności") można sprawdzić dokładniej... http://www.klingenburg.pl/download.html Tam można tylko wyliczyć ile kWh oszczędzimy. Nie ma tam informacji o sprawności wymiennika dla konkretnych przepływów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.12.2014 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Ja u siebie zauważyłem, że jak pracuje na najmniejszych obrotach (10%) to sprawność jest gorsza, niż na 20%. Widzę to na sterowniku, oraz czuję po chłodzie w powietrzu. U mnie tak samo. Ale wg mnie wynika to z tego, że przy mniejszych obrotach ucieka mi więcej ciepła przez izolację rur na poddaszu. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.12.2014 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 A może dlatego, że przy tak niskich strumieniach powietrza nie pracuje cały wymiennik ? Może dlatego, że sam wymiennik dąży do wyrównania temperatury ? W końcu lamele i obudowa są metalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cazp3r 16.12.2014 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 hejCzy macie jakiś darmowy albo trialowy program do rozrysowania wszystkich elementów wentylacji czy kombinujecie w zwykłym programie graficznym? Chciałbym ładnie rozrysować pomysł aby dać Wam pod osąd ale w paintcie to będzie chyba mało czytelne.dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.12.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Okazuje się, że jest coś takiego jak optymalny zakres strugi powietrza na jakiej powinien pracować wymiennik. Dla wymienników Klingenburga jest to zakres pomiędzy 0,5m/s a 2m/s. Poniżej 0,5m/s drastycznie spada sprawność takiego wymiennika. Podobno można symulować różne przepływy dla rożnych wymienników Klingenburga w programie gs.exe oraz nowszym do wymienników PET - gs-k.exe. Wysłałem prośbę o te programy do producenta. Wówczas będzie można dobrać optymalny wymiennik dla planowanej wymiany powietrza w domu. Ze strony http://www.eurovent-certification.com - certyfikującej wymienniki można wyczytać ciekawe dane: GS: GS-K: Wynika z nich, że nowe wymienniki PET mają wyższą sprawność niż ich aluminiowe odpowiedniki. Ale z racji nieco grubszej ścianki kanalika (0,10mm vs 0,14mm) strumień jest nieco mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 17.12.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 W sumie właśnie na to wpadłem - nie możesz po prostu się do klingneburga przejechać i pogadać z kimś technicznym - z Twojego profilu wynika że jesteś ze Świdnicy, a tak się składa że w Polsce adres klingenburga to Metalowców 5, 58-100 Świdnica (stamtąd też przysyłali i tam rozmawiałem w sprawie doboru).. zdziwiłbym się też żeby się (jak to w Polsce) nie dało się na miejscu kupić "po znajomości" wymiennika.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts