romano78 23.01.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 (edytowane) Potrzebuje jakiś termostat który otwarty by był poniżej zera a zamkniety powyżej zrobiłem sobie nagrzewnice z alupexa którą podłączyłem pod rozdzielacz podłogówki który akurat miałem centralnie pod rurą czerpni 2,5mb niżej nawet sie nie spodziewałem ze to będzie tak fajnie grzało teraz minus 8 a na wymiennik wpada ok.5stopni zasilanie nagrzewnicy wodą o temperaturze 26stopni Termostat byłby najlepszy ale raczej czegos takiego nie znajde ,drugie wyjscie to jakiś sterownik z temostatem może od solara który załączał by elektrozawór np. od pralki. Edytowane 23 Stycznia 2016 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.01.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Wystarczy tylko awaria zaworu, termostatu lub jego błędne ustawienie aby zamrozić wodę w tej rurce a skutki mogą być opłakane ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.01.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 (edytowane) Wystarczy tylko awaria zaworu, termostatu lub jego błędne ustawienie aby zamrozić wodę w tej rurce a skutki mogą być opłakane ... Nie przesadzaj nagrzewnica jest na samym cyplu chałupy nawet jeśli zamarżnie to co się niby stanie alupex raczej nie pęknie ale jeśli peknie to wyleje się tylko troche wody z wężownicy a reszta domu będzie normalnie ogrzewana .Po prostu mój układ zamknięty przeistoczy się samoczynnie w układ otwarty bez zadnych skutków ubocznych. Edytowane 23 Stycznia 2016 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 23.01.2016 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Nie przesadzaj nagrzewnica jest na samym cyplu chałupy nawet jeśli zamarżnie to co się niby stanie alupex raczej nie pęknie ale jeśli peknie to wyleje się tylko troche wody z wężownicy a reszta domu będzie normalnie ogrzewana .Po prostu mój układ zamknięty przeistoczy się samoczynnie w układ otwarty bez zadnych skutków ubocznych. Pokaż zdjęcia tej nagrzewnicy, proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 24.01.2016 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Pokaż zdjęcia tej nagrzewnicy, proszę Próbowałem ale pierwszy raz nie udało mi sie wkleic może dlatego ze fotki robione na zewnątrz na śniegu i moze trzeba zmniejszyc rozmiar. Alupex 50mb nawijany na rure fi 160 powstała sprężyna wciśnieta w rure czerpni fi 200mm było bardzo cięzko wsadzic bo spreżynka po sciagnięciu z rury 160mm zwiekszyła troche srednice juz dawno miałem cos takiego robic ale obawiałem sie woda powrotna z wężownicy bedzie zimna i będzie wychładzała podłoge a okazało się ze powrót ma prawie tyle samo co zasilanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 24.01.2016 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Ma ktoś może namiary na takie gąbki (pianki)służące do regulacji przepływu powietrza przed anemostatem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 24.01.2016 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 (edytowane) Próbowałem ale pierwszy raz nie udało mi sie wkleic może dlatego ze fotki robione na zewnątrz na śniegu i moze trzeba zmniejszyc rozmiar. Alupex 50mb nawijany na rure fi 160 powstała sprężyna wciśnieta w rure czerpni fi 200mm było bardzo cięzko wsadzic bo spreżynka po sciagnięciu z rury 160mm zwiekszyła troche srednice juz dawno miałem cos takiego robic ale obawiałem sie woda powrotna z wężownicy bedzie zimna i będzie wychładzała podłoge a okazało się ze powrót ma prawie tyle samo co zasilanie. A jesteś w stanie podać temperaturę powietrza przed i za tą spiralą? Oraz przepływ w m3/h? Chodzi mi o obliczenie mocy takiej nagrzewnicy i temperatury wyjściowej podczas mrozów Edytowane 24 Stycznia 2016 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 24.01.2016 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Ma ktoś może namiary na takie gąbki (pianki)służące do regulacji przepływu powietrza przed anemostatem? To http://cennik.peflex.pl/osprzet-i-akcesoria/57-przepustnica-tlumik-inno-jeven.html ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rk80 24.01.2016 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Potrzebuje jakiś termostat który otwarty by był poniżej zera a zamkniety powyżej zrobiłem sobie nagrzewnice z alupexa którą podłączyłem pod rozdzielacz podłogówki który akurat miałem centralnie pod rurą czerpni 2,5mb niżej nawet sie nie spodziewałem ze to będzie tak fajnie grzało teraz minus 8 a na wymiennik wpada ok.5stopni zasilanie nagrzewnicy wodą o temperaturze 26stopni Termostat byłby najlepszy ale raczej czegos takiego nie znajde ,drugie wyjscie to jakiś sterownik z temostatem może od solara który załączał by elektrozawór np. od pralki. może coś takiego? http://www.stego.de/pl/produkty/regulacja/regulatory/ogrzewanie-nc-wentylacja-no.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 24.01.2016 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 A jaki problem z tym termostatem bo trochę nie rozumiem problemu ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 24.01.2016 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 może coś takiego? http://www.stego.de/pl/produkty/regulacja/regulatory/ogrzewanie-nc-wentylacja-no.html Jakby miał jeszcze skale pare stopni poniżej 0 to by było idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 24.01.2016 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 A jesteś w stanie podać temperaturę powietrza przed i za tą spiralą? Oraz przepływ w m3/h? Chodzi mi o obliczenie mocy takiej nagrzewnicy i temperatury wyjściowej podczas mrozów Temperature podawałem, minus 8 przed za 5stopni plus ,temperatura wody zasilająca wężownice ok,26stopni przepływ ok.180m3h ,przepływ w weżownicy jeszcze nie wiem jutro będe zakładał przepływomierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 24.01.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Czy może mi ktoś powie jaki problem jest z tym termostatem ? ?Ni może być taki jak ten : http://led.home.pl/RTSZ7v21lub ten :http://www.satisled.com/dc12v-temperature-controller-thermostat-switch-50110%C3%82%C2%B0c_p1815.html (w polsce 20 zł) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.01.2016 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Czy może mi ktoś powie jaki problem jest z tym termostatem ? ? Ni może być taki jak ten : http://led.home.pl/RTSZ7v21 lub ten : http://www.satisled.com/dc12v-temperature-controller-thermostat-switch-50110%C3%82%C2%B0c_p1815.html (w polsce 20 zł) Fantom Nada się i jeden i drugi z tym że trzeba by zasilacz na 12v ... Nada się każdy jeden aby dało się nastawić poniżej 0*, takie pokojowe to przeważnie od 5* w górę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rk80 24.01.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Jakby miał jeszcze skale pare stopni poniżej 0 to by było idealnie przecież jest tam taki do -10 (art.nr 01142.0-00) http://www.stego.de/pl/produkty/regulacja/regulatory/ogrzewanie-nc-wentylacja-no.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 24.01.2016 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 A jaki problem z tym termostatem bo trochę nie rozumiem problemu ? Fantom Poprostu chodzi o to ze ja preferuje rzeczy proste i niezawodne sterownik od co.u mnie wysiadł po dwóch latach dwa pola na indukcji 3 miesiące po gwarancji ,i pare rzeczy elektronicznych i wolałbym jakis termostat mechaniczny który nie potrzebuje prądu i elektroniki i który otwiera mi obieg w tej wężownicy gdy temp.spadnie poniżej zera czyli zasada działania jak temostat w samochodzie gdy silnik się nagrzeje termostat sie otwiera pod wpływem temp. taki termostat w moim golfie działa już chyba 20lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 24.01.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Temperature podawałem, minus 8 przed za 5stopni plus ,temperatura wody zasilająca wężownice ok,26stopni przepływ ok.180m3h ,przepływ w weżownicy jeszcze nie wiem jutro będe zakładał przepływomierz Czyli jakbym sobie taką zrobił i zasilił glikolem z pętli w gruncie (+5 / 0 'C), to raczej bym powietrza nie rozgrzał do dodatniej temperatury, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 24.01.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Poprostu chodzi o to ze ja preferuje rzeczy proste i niezawodne sterownik od co.u mnie wysiadł po dwóch latach dwa pola na indukcji 3 miesiące po gwarancji ,i pare rzeczy elektronicznych i wolałbym jakis termostat mechaniczny który nie potrzebuje prądu i elektroniki i który otwiera mi obieg w tej wężownicy gdy temp.spadnie poniżej zera czyli zasada działania jak temostat w samochodzie gdy silnik się nagrzeje termostat sie otwiera pod wpływem temp. taki termostat w moim golfie działa już chyba 20lat. Rozumiem. Czyli wystarczy np coś takiego : http://coolmarket.pl/pl/p/Termostat-mechaniczny-F-2000%2C-odleglosciowy%2C-regulator-temperatury-F2000-z-kapilara/58 Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 24.01.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 (edytowane) Rozumiem. Czyli wystarczy np coś takiego : http://coolmarket.pl/pl/p/Termostat-mechaniczny-F-2000%2C-odleglosciowy%2C-regulator-temperatury-F2000-z-kapilara/58 Fantom Już lepiej ale ideałem było by zeby zamiast styków były przyłącza z gwintem na podłączenie wężownicy , bo nadal jest potrzebny prąd i jeszcze elektrozawór Chodzi mi o coś takiego z tej strony o nazwie termostatyczny zawór rozprężny ale z tego co przeczytałem to czujnik ma byc odizolowany od otoczenia a w moim przypadku miałby byc przynajmniej pare centymetrów przed wężownicą czyli od strony czerpni. Edytowane 24 Stycznia 2016 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 24.01.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Już lepiej ale ideałem było by zeby zamiast styków były przyłącza z gwintem na podłączenie wężownicy , bo nadal jest potrzebny prąd i jeszcze elektrozawór Chyba ciężko będzie znaleźć elektrozawór z termostatem albo termostat z elektrozaworem. Wychodzi mi z obliczenia, że ta nagrzewnica z 50mb rury PEX ma moc 0,7kW, jeśli dobrze liczę. Jak za nią powietrze ma +5'C przy -8'C na zewnątrz to może być problem, jak będzie -18'C, bo wtedy na wylocie powietrze będzie mieć tylko -5'C (jeśli dobrze to liczę). Proszę popraw mnie, jeśli się mylę, ale - czy zasilanie tej nagrzewnicy z podłogówki nie zaprzecza idei rekuperacji? Bo nagrzewnica elektryczna włącza się tylko na krótkie okresy, żeby rozmrozić wymiennik. Nagrzewnica glikolowa pobiera darmowe ciepło z gruntu. A taka podłogówkowa - z podłogówki. Chyba że czegoś nie kumam Jeśli tak, to sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts