Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Witam

Wczoraj odpaliłem swoją maszynę. Nie jest to zapewne ostateczna forma, chociażby przez brak odprowadzenia skroplin. Ale chwilę już mieszkam i chciałem jak najszybciej to wreszcie uruchomić.

http://i10.photobucket.com/albums/a114/Losiu78/th_IMGP7962a_zpsppgrbmnb.jpg

Obudowa z XPS 5cm, wentylatory DC6224 przymocowane do XPSa 2cm. Po włączeniu okazało się że jest dość głośny. Kanałami jest ok, nic nie idzie, ale słychać wiatraki przez obudowe Rekuperator jest w garażu, od domu oddzielają go dwie pary drzwi, a mimo to jest dość głośny. W samum garażu jest po prostu głośno.

Czy wymiana na inne niskobudżetowe wentyle, czyli allegrowe R1G225 dużo zmieni? Żonie przestaje sie podobać taka instalacja :)

pzdr

Michał

Witam

Piszę własnie że instalacja raczej jest ok. Szumy przez instalacje są bardzo nieznaczne (jak się prawie ucho do rury przyłoży, albo na maxa się rozkręci wentylatory). Mam co prawda część na spiro, ale długie odcinki od spiro do anemostatów są na uniflexach (parter) albo na sonodecach (poddasze). Do tego mam wstawione tłumiki DECa za rekuperatorem. Wiatraki same z siebie są dość głośne, a reku mam z 5cm xpsa (a przecież są rekuperatory z samej blachy). Chciałbym poznać opinie o wentylach które opisałem kogoś kto miał jedne i drugie w rękach. Jaka jest róznica w hałasie.

Mogę go obudować jakąś wełną, matami wygłuszającymi ale chyba nie tędy droga. Maszyna zajmie mi połowę garażu (no może przesadzam, ale już teraz to jest spory klamot).

Jak wygląda sprawa w fabrycznych rekuperatorach? Przecież one nie są tak głośne, a nie są wykonane z 20cm izolacji. Zakładam więc że pierwsze do poprawki są wentylatory, nie chcę tego robić jednak w ciemno.

wentylatory DC6224 ....... jest dość głośny.

To ju byo poruszane na forum. Barthez pisał, że miał ten wentylator zamontowany na czerpni i było akcpetowalnie. Ja planuje robić podobnie. Ewentualnie dedykowane skrzynki na same wentylatory - dobrze wygłuszone i umiejscowione jak najdalej częsci mieszkalnej.

Można też rozważyć maty dziękochłonne z allegro.

Witam,

Jakiś czas temu pisałem, że wrzucę kod programu na Arduino Nano sterownika wentylacji.

-- Arduino Nano to taki układzik wielkości klucza, z gniazdkiem USB i możliwością sterowania różnymi elementami, na przykład wentylatorami. --

Sterownik na Arduino to nieduży koszt i możliwość spięcia wszystkiego gotowymi kabelkami, a następnie wrzucenia kodu przez USB z komputera. Można sobie pozmieniać parametry stosownie do własnych potrzeb.

http://i66.tinypic.com/5dku0z.jpg

Czy jest ktoś zainteresowany, jeśli tak, to mogę założyć oddzielny wątek na gotowe programy sterowników wentylacji.

Ja do tej pory wpisałem takie funkcje:

- początkowa konfiguracja parametrów po włączeniu zasilania (obroty na poszczególnych biegach, parametry trybu defrost)

- 3 tryby wydajności wentylatorów

- tryb rozmrażania wymiennika

Mam zamiar wpisać:

- tryb przewietrzania na lato (włączenie po otwarciu okien w domu powoduje włączenie wyciągu przy wyłączonym nawiewie, co powoduje przewietrzenie domu wieczorem czy rano chłodnym powietrzem)

Proszę o uwagi i komentarze

Wentylatory DC sterowane PWM?

Jak masz wymyslony algorytm rozmrazania?

Mierzysz cisnienie roznicowe miedzy komorami?

Tak, DC sterowane PWM.

Rozmrażanie na podstawie sprawności - jak spada poniżej ustalonego progu (na przykład 80%), wyłącza się na określony czas (np. 5 minut) wentylator nadmuchowy.

Styropian dźwięków nie tłumi. Może daj jak możesz wełnę itp na zewnątrz

Fantom

U mnie wentyle przeniesione do skrzynek zrobiły kolosalną różnice i najlepiej nawiew jak najbliżej czerpni a wywiew za rekuperatorem jak najbliżej wyrzutni

2572.jpg

Edytowane przez romano78

Tak, DC sterowane PWM.

Rozmrażanie na podstawie sprawności - jak spada poniżej ustalonego progu (na przykład 80%), wyłącza się na określony czas (np. 5 minut) wentylator nadmuchowy.

co sklonilo Cie do takiego sposobu sterowania rozmrazaniem? ja np. chociaz jeszcze nie buduje ale mocno mysle zastanawiam sie nad cisnieniem roznicowym- dalo by obraz i zamarzania i koniecznosci wymiany filtrow, mogloby sterowac tak, zeby wentylacja byla zrownowazona. chyba w ten sposob jest rozwiazane sterowanie w reku ktore maja informowac o wymianie filtra i chodzic zawsze jako zrownowazone,

co sklonilo Cie do takiego sposobu sterowania rozmrazaniem? ja np. chociaz jeszcze nie buduje ale mocno mysle zastanawiam sie nad cisnieniem roznicowym- dalo by obraz i zamarzania i koniecznosci wymiany filtrow, mogloby sterowac tak, zeby wentylacja byla zrownowazona. chyba w ten sposob jest rozwiazane sterowanie w reku ktore maja informowac o wymianie filtra i chodzic zawsze jako zrownowazone,

Będzie to działało ale tylko na jednej ustawionej mocy U mnie presostat leży bezuzyteczny bo rozmrazanie załatwia mi podlogowka może go użyje jeszcze do kontroli filtra ale na razie nie mam czasu się z tym pobawić

Różnica ciśnień jest różna w zależności od biegu wentylatora. Trzeba by tak na prawdę mierzyć ciśnienie różnicowe dokładnie, nie tylko presostatem.

Natomiast jeśli już stosować zwykłe presostaty, to musiałoby być ich kilka, po jednym na każdy bieg.

W sterowniku mam możliwość ustawienia procentu mocy wentylatorów na każdym biegu, więc tylko cyfrowy manometr różnicowy.

Zimą wentylacja chodzi na minimalnych obrotach głównie, więc manometr taki musiałby być bardzo czuły. Nie znalazłem takiego. Jedynie takie co mierzą w kilopaskalach, a powinny w pojedynczych paskalach.

Tak więc zrobiłem funkcję w oparciu o temperatury. Działa całkiem dobrze, ale......

Jaka by funkcja nie była, to jeśli nie ma nagrzewnicy, a reku jest na nieogrzewanym poddaszu, to gdy dłuższy czas jest -20'C, każdy wymiennik zamarznie.

Jak ktoś chce kod sterownika do eksperymentów czy własnej rozbudowy, to proszę o informację.

Edytowane przez maciejzi

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Na olx jest gość u którego możesz zamówić inlety z uchwytami do montażu wentylatorów r1g225 za 70zł/szt. Same inlety u niego 20zł/szt. Też kupiłem te r1g225-af33-12. Nie ma ich w żadnym katalogu papsta. Dowiadywałem się u źródła - nie były dostępne w oficjalnym kanale sprzedaży, były przeznaczone dla konkretnego odbiorcy.

Jak ktoś ma dużo miejsca to tu jest full wypas praktycznie za darmo http://allegro.pl/hit-wentylator-papst-230v-2390m3-h-0-37kw-f-vat-i5767136319.html

Dzwoniłem do papsta - powinno dać się je skręcić na 150 obrotów i mogło by się udać dmuchać nimi 100m3.

Edytowane przez Terminus

Różnica ciśnień jest różna w zależności od biegu wentylatora. Trzeba by tak na prawdę mierzyć ciśnienie różnicowe dokładnie, nie tylko presostatem.

Natomiast jeśli już stosować zwykłe presostaty, to musiałoby być ich kilka, po jednym na każdy bieg.

W sterowniku mam możliwość ustawienia procentu mocy wentylatorów na każdym biegu, więc tylko cyfrowy manometr różnicowy.

Zimą wentylacja chodzi na minimalnych obrotach głównie, więc manometr taki musiałby być bardzo czuły. Nie znalazłem takiego. Jedynie takie co mierzą w kilopaskalach, a powinny w pojedynczych paskalach.

Tak więc zrobiłem funkcję w oparciu o temperatury. Działa całkiem dobrze, ale......

Jaka by funkcja nie była, to jeśli nie ma nagrzewnicy, a reku jest na nieogrzewanym poddaszu, to gdy dłuższy czas jest -20'C, każdy wymiennik zamarznie.

Jak ktoś chce kod sterownika do eksperymentów czy własnej rozbudowy, to proszę o informację.

Ja chyba spróbuję z tym: http://allegro.pl/mpxv7002-czujnik-cisnienia-quadrocopter-predkosc-i5641866644.html

Dwa takie załatwiły by sprawę z zamarzaniem wymiennika i ze zrównoważeniem nawiewu i wywiewu.

pozdrawiam

Jak ktoś ma dużo miejsca to tu jest full wypas praktycznie za darmo http://allegro.pl/hit-wentylator-papst-230v-2390m3-h-0-37kw-f-vat-i5767136319.html

Dzwoniłem do papsta - powinno dać się je skręcić na 150 obrotów i mogło by się udać dmuchać nimi 100m3.

Fajna maszyna (tanio), może by mi się przydała, tylko jak tym sterować? Chyba aby go podłączyć do peceta (EC-Control) potrzebny jakiś dodatkowy moduł (kosztowny!)? Teoretycznie może mógłbym podłączyć wprost do PLC, tylko czy starczy sama karta z RS485 (do PLC, tańsza, nadal nie tania)?

Fajna maszyna (tanio), może by mi się przydała, tylko jak tym sterować? Chyba aby go podłączyć do peceta (EC-Control) potrzebny jakiś dodatkowy moduł (kosztowny!)? Teoretycznie może mógłbym podłączyć wprost do PLC, tylko czy starczy sama karta z RS485 (do PLC, tańsza, nadal nie tania)?

Taka przejściówka (http://allegro.pl/konwerter-rs232-rs485-ttl-uart-do-usb-ft232rl-i5762475905.html) + ten ich program (EC_CONTROL). Prócz sygnału Rs485 A-B koniecznie połączyć masy.