romano78 01.03.2017 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 (edytowane) Recair RS160-400 około 1200zł z wysyłką, ale to było dwa lata temu. Mój recair kosztował ok.600zl Edytowane 1 Marca 2017 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indiii 01.03.2017 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Mój recair kosztował ok.600zl skad taka roznica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 01.03.2017 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Zadzwoniłem do Recair, cena była około 200 Euro netto, do tego VAT i wysyłka. W Polsce mieli gdzieś jakiś mały na wyprzedaży za około 600zl, ale to jakaś ostatnia sztuka i chyba 250mm, więc nie kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Schatje 01.03.2017 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Szybkie pytanko o sterownik: warto mieć programator tygodniowy czy zwykły ręczny sterownik też spełni swoją funkcję?Przyznam, że mi osobiście łatwiej by było ręcznie zmieniać biegi niż bawić się w programowanie. Rekuperator Brink Renovent Excellent 400 w planach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy14777 01.03.2017 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 To zależy jakie masz wentylatory ale ja zastosowałem zwykły poncjometr 10k liniowy stereo i gra. Ebmy chodza aż miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.03.2017 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Daj zńąć jak to doladniej zrobić. Jakie masz EBMy ? Jak są sterowane ? Jaki zasilacz ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 01.03.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Ja też mam na potencjometrach - dwa osobne, do dwóch wentylatorów. Na razie chodzą od końca listopada na jednym ustawieniu i nawet tego nie przestawiam, więc nikt by mi nie wcisnął programatora tygodniowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 01.03.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Daj zńąć jak to doladniej zrobić. Jakie masz EBMy ? Jak są sterowane ? Jaki zasilacz? U mnie R3G-220, zasilacz niepotrzebny, to mam zapisane na dysku: http://www.ebmpapst.com.au/media/content/publications_downloads/wiring_diagram/ec_wiring_diagrams_this_fan/H5.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.03.2017 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Czaje - zasilanie 230V.A sterowanie 10V jak zrobione ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 01.03.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Zadzwoniłem do Recair, cena była około 200 Euro netto, do tego VAT i wysyłka. W Polsce mieli gdzieś jakiś mały na wyprzedaży za około 600zl, ale to jakaś ostatnia sztuka i chyba 250mm, więc nie kupiłem. Chciałem cię poinformować ze ten wymiennik ma taki jeden mankament gdy pojawią się w nim skropliny to sprawność spada ponieważ ma bardzo wąskie kanaliki i się przytykaja więc się jeszcze raz zastanów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 01.03.2017 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 (edytowane) Na schemacie masz "speed setting with potentiometr". Te wentyle mają wyprowadzenie 10V, GND, i wejście sterujące, więc wystarczy zrobić dzielnik napięcia na potencjometrze i działa. Edytowane 1 Marca 2017 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 01.03.2017 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Chciałem cię poinformować ze ten wymiennik ma taki jeden mankament gdy pojawią się w nim skropliny to sprawność spada ponieważ ma bardzo wąskie kanaliki i się przytykaja więc się jeszcze raz zastanów Trochę za późno na zastanowienia, bo użytkuję od listopada. Według mnie sprawność jest ok, a skroplin w każdym wymienniku obniżają sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 01.03.2017 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Czaje - zasilanie 230V. A sterowanie 10V jak zrobione ? U mnie na kabelku do reku (na strychu, przy reku) jest mini-skrzyneczka (puszka) w której zamknąłem przełącznik on-off (SPST) zasilania (fazy), drugi przełącznik 1-0-2 (DPDT) którym zmieniam sterowanie ręczne-stop-automatyczne oraz potencjometr. Automat to (docelowo) AO 0-10V z PLC (Wago, w rozdzielnicy), a ręczne to ten potencjometr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy14777 02.03.2017 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Daj zńąć jak to doladniej zrobić. Jakie masz EBMy ? Jak są sterowane ? Jaki zasilacz ? Fantom Ja mam akurat K3D190 119W EC. Tez jak inni tu steruję potencjometrem i tyle. Podkręcam obroty jak moja coś gotuje i tyle. Wiec jedynie jakiś dodatkowy wlacznik jej zamontuje w pobliżu pochłaniacza w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 02.03.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 No tak. Od tak dawna ten temat męczę, że już sam zapomniałem jakie mam wentylatory.A ja przecież mam też zwykłe na 230V.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?57886-Rekuperator-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony&p=5694077&viewfull=1#post5694077Niestety moje linki już są martwe, ale zakładam, że układ wyprowadzeń taki sam jak i u Was.Mam jeszcze u siebie siłownik do pracy w lato itp. Musze tez jakoś wymyślić mu sterowanie.Obok mam Raspberry pi, ale chyba nie będę sie wpinał bezpośrednio, tylko podłączę się jakoś do 1wire które mam. Tam jakiś potencjometr elektroniczny i sterowanie bypasem. 230V macie na stałe podłączone ? Nigdy nie odłączacie ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy14777 02.03.2017 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Na zwykłym termostacie możesz zrobić sterowanie przepustnicą. Ja może dodam do siebie higrostat aby zaoszczędzić trochę prądu i aby np wilgotność w domu utrzymać na poziomie 40%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g0nz0 02.03.2017 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Cześć. Zauważyłem, że większość konstrukcji polega na wklejeniu na sztywno wymiennika. Producenci HRV zalecają żeby raz na 6 miesięcy zdemontować wymiennik i umyć go w misce z wodą. Jak podchodzicie do tego tematu? Konserwujecie jedynie odkurzaczem i pędzlem tak jak radiator w PC? czy może nie zauważyłem na zdjęciach jakiejś szyny... Pozdrawiam i szacun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poni 02.03.2017 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Pytanie do indiii Też stoję przed wyborem wymiennika. Może spróbujemy razem wynegocjować dobrą stawkę u wybranego dostawcy, lub podzielić się kosztami wysyłki (w przypadku Recair).Ja przymierzałem się do klingenburga gs 35/400, ale nie wykluczam Recair. Wentyle zakupiłem K3G190-RC050, max wentylacji 450 m3 min 155 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 02.03.2017 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Juz wczesniej pytalem o sterowanie automatyczne na podstawie cisnienia, ale poglebie.Mam wentylator K3G190-RG19-01 i FIBARO z modulem RGBW http://manuals.fibaro.com/content/manuals/pl/FGRGBWM-441/FGRGBWM-441-PL-A-v1.01.pdfTenze modul ma mozliwosc odczytu sygnau 0-10V i tu pytanie: czy sa presostaty z wyjsciem 0-10V regulowanym na podstawie roznicy cisnien ? Reszta, czyli podanie z wyjscia PWM modulu na wentyl odpowiedniego napiecia- to juz konfiguracja w FIBARO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 03.03.2017 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Myślę, że akurat presostatu takiego nie znajdziesz, bo to z zasady taki przekaźnik, który na przykład włącza kompresor kiedy ciśnienie w butli spadnie i wyłącza kiedy dobije do zadanej wartości.Są za to przetworniki ciśnienia na prąd 4-20mA, albo na napięcie, albo na sygnał PWM, tylko trzeba do tego jakiś mikrokontroler, żeby przerobił ten sygnał na jakieś znośne wyjście. No i tak zapytam gdzie ty chcesz mierzyć tą różnicę ciśnień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts