kudlaty69 30.06.2019 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2019 Dobry pomysł, dzięki. Nie wiedziałem, że jest taki sygnał. Przyda się do alarmowania o usterce wentylatora, faktycznie to lepsze, niż presostaty. Ten sygnał jest podawany dwa razy na każdy obrót, co przy obrotach 1400/min daje nam do 50 sygnałów na sekundę. Mój sterownik nie ma miernika częstotliwości, ale znalazłem takowe za 40zł (https://www.gotronik.pl/konwerter-czestotliwosc-0-1khz-na-napiecie-0-10v-p-5695.html) - podają częstotliwość w formie napięcia 0-10V, a to już faktycznie w prosty sposób dałoby porównanie z napięciem wychodzącym do wentylatora. Więc mogę to zrobić, ale na sygnalizację brudnych filtrów jednak użyję zwykłych presostatów, bo mam kilka przepustnic, które będą zmieniały opory i program bym z tydzień pisał... Do czegoś jednak to się użyje Natomiast z tego tekstu http://www.atoslublin.pl/wp-content/uploads/2015/08/84-wiedza-techniczna-na-temat-wentylacji.htm wynika, że różnica ciśnień wewnętrznego i zewnętrznego to zwykle 3-5Pa (nawiewniki liczone są dla max 10Pa). Tak małej różnicy nie wykryje presostat mechaniczny. Pozostaje wybór urządzenia elektronicznego w dodatku z autokalibracją, co już kosztuje 550zł netto... Czy taki Przetwornik ciśnienia - OJ Electronics PTH 3502 się nada ? http://elcentrum.pl/pth-3502-ck-przetwornik-roznicy-cisnien-0-5000pa-p-15.html Mogę mieć go tanio a jestem noga w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 30.06.2019 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2019 Jeśli sam pomysł, jaki przedstawiłem jest możliwy do zrealizowania przez sterownik różnicy ciśnienia wewnątrz/zewnątrz to moim zdaniem ten sterownik jest ok. Ja znalazłem też taki za ok 550zł (z automatycznym zerowaniem i wyjściem 0-10V) http://www.hvac4u.pl/985,22adp-1xxx-przetwornik-roznicy-cisnien.html Jeśli ten, jaki wskazałeś ma automatyczne zerowanie i jest tańszy to chętnie kupię. Ale nadal mam wątpliwości, czy pomysł jest możliwy do zrealizowania. Gdzie umieścić czujnik wewnętrzny, by było to miejsce reprezentatywne dla całego domu - czy gdzieś na poddaszu (największa kubatura), czy w kanale wywiewnym przed reku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel3410 01.07.2019 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2019 Jakie filtru używacie w swoich rekuperatorach?Zastanawiam się nad założeniem filtrów kieszeniowych ale nie wiem jaki rozmiar i typ byłby najbardziej odpowiedni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Di. 09.07.2019 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 (edytowane) To naprawdę jest porada a nie kryptoreklama ?? Przecież ten "sterownik" kosztuje 2,5 tyś pln. To podnosi koszt rekuperatora chyba o 100 %. Przecież tu jest mowa o rekuperatorze "tymi ręcami" zrobionym a nie kupowanym z górnej półki cenowej. Fantom Proponowalem podobne rozwiazanie, tez na sterowniku "inteligentnego domu" i tez w pelni progamowalne. Znalazlem sterownik za okolo 1000 + modul wejsc i wyjsc za okolo 300-400 + czujniki dosc tanie i to zalatwia sprawe calkowiecie. Oczywiscie dla kogos kto chce dodatkowo zrobic na tym sterowanie oswietleniem / zaluzjami itp to tylko bonus. Jeszcze nie pociagnalem tematu, ale bede to w niedlugim czasie robil. To nie jest reklama, po prostu pewne rozwiazanie. Kombinowanie z arduino i skomplikowanymi sterownikami dodatkowymi moze okazac sie wcale nie tansze i bardzo pracochlonne. Jakie filtru używacie w swoich rekuperatorach? Zastanawiam się nad założeniem filtrów kieszeniowych ale nie wiem jaki rozmiar i typ byłby najbardziej odpowiedni. Byl gdzies temat dokladnie rozpisany o filtrach, tylko go teraz nie mam pod reka. Edytowane 9 Lipca 2019 przez Di. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 09.07.2019 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 (edytowane) Jeśli sam pomysł, jaki przedstawiłem jest możliwy do zrealizowania przez sterownik różnicy ciśnienia wewnątrz/zewnątrz to moim zdaniem ten sterownik jest ok. Ja znalazłem też taki za ok 550zł (z automatycznym zerowaniem i wyjściem 0-10V) http://www.hvac4u.pl/985,22adp-1xxx-przetwornik-roznicy-cisnien.html Jeśli ten, jaki wskazałeś ma automatyczne zerowanie i jest tańszy to chętnie kupię. Ale nadal mam wątpliwości, czy pomysł jest możliwy do zrealizowania. Gdzie umieścić czujnik wewnętrzny, by było to miejsce reprezentatywne dla całego domu - czy gdzieś na poddaszu (największa kubatura), czy w kanale wywiewnym przed reku... Kurcze nie znam się na tym tu jest link do instrukcji tego przetwornika cisnienia: https://www.ojelectronics.com/Admin/Public/Download.aspx?file=Files%2FFiles%2FProducts%2FHVAC%2FOJ+Air+Pressure%2FPressure+Transmitter+-+analogue+output%2F67618_03-16_PTH-3202_3502_Instr_web.pdf Moge go mieć na ok 60 zł nowe Tak w ogóle to żeby równoważyć ciśnienia z takim przetwornikiem to co trzeba podłączyć? Są tak dwa przewody silikonowe powietrzne i jakieś kable. Co do czego trzeba podłączyć aby działało i skąd wiemy, że jest zrównoważone czy tez nie? Sorki ale się na tym kompletnie nie znam. Edytowane 9 Lipca 2019 przez kudlaty69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 09.07.2019 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 Nie wiem jaki kanał, ale może dławnica kablowa (ja tak zrobiłem, na króćcach reku z PVC)? Ja do sprawdzania filtra docelowo mam zamiar spróbować porównania wartości sterowania wentyla (zakres 0-10V) do ilości obrotów które uzyskuje (z przewodu tach w EBM). Zakładam że zasyfiony filtr będzie powodował spadek obrotów przy danej "prędkości" (większe opory). Może na swoim wypaśnym sterowniku byś coś takiego zrobił? Kurcze jak się przytka odkurzacz to obroty wzrastają. Przy przytkanym filtrze może być podobne zjawisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 09.07.2019 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 Panowie próbowałem robić równoważenie nawiewu i wywiewu na podstawie różnicy ciśnienia wewnątrz i na zewnątrz domu. Są to wielkości kilku paskali. Czujnik jakim się bawiłem miał zakres +50Pa do -50Pa. Stwierdziłem jednak, że to o kant 4 liter rozbić, bo duże zakłócenia robi wiatr i nie ma to sensu. Przy bezwietrznej pogodzie można sobie zbalansować nawiew i wywiew drzwiami wejściowymi minimalnie uchylonymi, obserwując jaka jest ich tendencja, do otwierania czy zamykania. Manipulując obrotami wentylatorów można coś wywnioskować.Czujniki jakie proponujecie mają duże zakresy i strefa nieczułości na zmiany ciśnienia dyskwalifikuje je do tych celów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 09.07.2019 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 Ok dzięki za info. A Ktoś kiedyś proponował w kanałach wiatraki komputerowe i wyciągniecie z nich napięcia jak się będą kręcić i na tej podstawie zrównoważyć przepływ - dział to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 09.07.2019 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 Gdzieś już pokazywałem tu na forum mój czujnik różnicowy. Po wymianie drzwi został zlikwidowany. To na jego podstawie równoważyłem przepływy, potem porównywałem z "drzwiami", a potem z czujnikiem różnicowym, o którym pisałem wcześniej. To jest najczulszy "przyrząd" do równoważenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 09.07.2019 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 Ok dzięki za info. A Ktoś kiedyś proponował w kanałach wiatraki komputerowe i wyciągniecie z nich napięcia jak się będą kręcić i na tej podstawie zrównoważyć przepływ - dział to? Wiatraczki się też nie nadają. Mają magnesy, które utrudniają rozruch. Też próbowałem z takim patentem, ale wstawione w kanał dopiero przy huraganie zaczynały się obracać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 09.07.2019 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 A te wentylatorki to wypełniały cały kanał czy były mniejsze od kanału. Ja mam kanały 200mm i wentylatorki tez widziałem 200mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 10.07.2019 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 (edytowane) A te wentylatorki to wypełniały cały kanał czy były mniejsze od kanału. Ja mam kanały 200mm i wentylatorki tez widziałem 200mm. [ATTACH=CONFIG]432334[/ATTACH] Takie duże może by się nadawały, ale trzeba je spreparować, czyli usunąć cewki z rdzeniami, aby zminimalizować opory magnesów i zamontować halotron do pomiaru obrotów. No ale trzeba do tego użyć już jakiegoś procesora. Jak wyciągnie się cewki z rdzeniami to występuje następny problem. Wirnik stabilizowany jest wzdłuż osi właśnie magnesami a jak ich nie ma to pozostaje tylko marniutka zapinka na osi wirnika. Jakby zdobył wentylatorki z łożyskami kulkowymi to może by się warto w to pobawić. Zastanawiam się tylko czy nie zwiększy to znacznie oporów przepływu. Edytowane 10 Lipca 2019 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 10.07.2019 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 A ja myślałem ze wystarczy podpiąć pod watomierz i kręcący wiatrak pokazywał by volty bo działał jako pradnica i na tej podstawie można by regulować przepływy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 10.07.2019 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 A ja myślałem ze wystarczy podpiąć pod watomierz i kręcący wiatrak pokazywał by volty bo działał jako pradnica i na tej podstawie można by regulować przepływy. To nie są wiatraczki z silnikiem szczotkowym na prąd stały. Tam jest trochę elektroniki i działa pewnie na zasadzie silnika krokowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 10.07.2019 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Mam pytanie do wszystkich, którzy dyskutują o tym w jaki sposób zrobić pomiar i równoważenie ciśnienia: czy ktoś z Was ma już uruchomiony rekuperator ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 10.07.2019 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 (edytowane) A ja myślałem ze wystarczy podpiąć pod watomierz i kręcący wiatrak pokazywał by volty bo działał jako pradnica i na tej podstawie można by regulować przepływy. U mnie właśnie tak to działa. Nie każdy wentylator wytwarza odpowiednie napięcie. Edytowane 10 Lipca 2019 przez tomno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 10.07.2019 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 (edytowane) Mam pytanie do wszystkich, którzy dyskutują o tym w jaki sposób zrobić pomiar i równoważenie ciśnienia: czy ktoś z Was ma już uruchomiony rekuperator ? Fantom Znaczy się mam uruchomiony, ale nie własnej roboty tylko kupiony gotowy. Pracuje już ponad 1,5 roku. Działał przez dwie zimy. Równoważenia pomiędzy nawiewem a wywiewem dokładnego nie robiłem, ale tak jak pisałem, przy pomocy woreczka śniadaniowego i rurki wystawionej na zewnątrz domu. Jest to najlepsze stwierdzenie, czy mamy pod czy nadciśnienie w domu a o to chyba chodzi przy równoważeniu. Musiałem ustawić trochę mniejszy wywiew bo mam dodatkowy filtr kieszeniowy i węglowy na nawiewie. To nie żart z tym woreczkiem naprawdę się sprawdza. Zabrudzenie filtrów niewiele zmienia a w zasadzie nie tak dużo, aby trzeba było korygować ustawienia na wentylatorach. Najbardziej wpływało nagromadzenie się wody w wymienniku w zimie jak zapomniałem go przedmuchać. Edytowane 10 Lipca 2019 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 10.07.2019 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 [quote=Stermaj;7833091 Zabrudzenie filtrów niewiele zmienia a w zasadzie nie tak dużo, aby trzeba było korygować ustawienia na wentylatorach.. I to jest bardzo ważne spostrzeżenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 10.07.2019 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Mam pytanie do wszystkich, którzy dyskutują o tym w jaki sposób zrobić pomiar i równoważenie ciśnienia: czy ktoś z Was ma już uruchomiony rekuperator ? Fantom U mnie robiony na wymienniku Klingenburg i wentylatorach EBM-PAPST, pracuje od roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 14.07.2019 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2019 Kurczę, szkoda, że nie da się tego zrobić na sterowniku różnicy ciśnień... U mnie jest kilka przepustnic, płynne sterowanie prędkością wentylatorów, za dużo możliwych kombinacji układu, by stroić go takim woreczkiem, czy drzwiami... Czy taki wentylator do pomiarów byłby ok?https://www.robpc.pl/pl/p/Wentylator-Cooler-Master-Masterfan-mf200r-RGB-R4-200R-08FC-R1-200-mm-800-obrmin-RGB/210 Ja mam już zmontowany układ kanałów/przepustnic i rekuperator, wentylatory dojadą na początku sierpnia i zacznie się uruchamianie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts