ma 07.03.2003 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 czy istnieje jakieś poważne uzasadnienie montażu drzwi zewnętrznych w mieszkaniach (blok) w taki sposób, by otwierały się do wewnątrz? Wydaje mi się, że drzwi otwierające się na zewnątrz są o tyle lepsze, że nie zabierają miejsca w mieszkaniu. W domach z zasady otwierają się na zewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 07.03.2003 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Drzwi w blokach montuje się otwierane do wewnątrz aby przy wychodzeniu z mieszkania nie uderzyć nikogo skrzydłem kto będzie przechodził korytarzem za drzwiami. Następna sprawa to przy drzwiach otwieranych na zewnątrz przy otwarciu powodują one często niedopuszczalne zwężenie drogi ewakuacyjnej jaką zawsze jest korytarz w bloku. Powyższe zasady nie dotyczą drzwi prowadzących z mieszkania bezpośrednio na zewnątrz budynku.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 07.03.2003 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 No tak!!... teraz mam dylemat. Kierunki otwierania drzwi przyjmowałem zawsze w sposób wyuczony, jako swego rodzaju abecadło projektowe. Co jednak z drzwiami podwójnymi, masowo montowanymi jako drugie drzwi do mieszkania w blokach? Otwierają się na zewnątrz...http://www.wega-star.pl/cafe/animgif/buz_m/bm_020.gif Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 07.03.2003 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Drzwi otwierane na zewnątrz są trudniejsze do sforsowania na tzw. "byka" (są wtedy oparte na całej futrynie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 07.03.2003 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 WegaDrugie drzwi dodatkowe masowo montowane w blokach są oferowane najczęściej przez różnego rodzaju domokrążców którzy nie informują mieszkańców o tych konsekwencjach o których pisałem powyżej być może sami o tym nie wiedzą. Dodatkowo drzwi przez nich oferowane są bardzo często bez jakichkolwiek atestów. Jest to zwykłe naciąganie klientów. A jaka jest jeszcze przy takich drugich drzwiach niewygoda. Widzę często jak ludziska walczą z tymi drzwiami jedną ręką trzymając dziecko drugą otwierają drzwi a na podłodze jeszcze siatki z wysypującymi się zakupami. Należy uważać na takich cwaniaczków bo jak się coś stanie np. uderzymy dziecko akurat przebiegające korytarzem otwierając ciężkie stalowe drzwi to i tak cała odpowiedzialność za ewentualny wypadek spadnie na nas. Taki rzemieślnik o ile się go uda w ogóle odszukać i tak zawsze może powiedzieć, że tak mu "kazał" zamontować lokator a on to tylko posłusznie wykonał.Myślę, że optymalne rozwiązanie w takim przypadku to pojedyncze drzwi z atestem i przyzwoitym zamkiem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 10.03.2003 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Ostatecznie zamówiliśmy Gardesę otwieraną na zewnątrz, bo nasze drzwi umieszczone są w niszy i na pewno nie będą tarasowały niczyjej drogi, ewakuacyjnej czy mniej, a to jednak oszczędność miejsca w mieszkaniu. Dzięki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts