Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GARDEROBA: Wyposażenie garderoby, jak urządzić wnętrze?

tombi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 460
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To system elfa wygląda na skomplikowany? :)

Wieszasz na ścianie równolegle, pionowo dwie szyny (potrzeba więc poziomnicy - ale już rozstaw pomiędzy szynami jest raczej dowolny) i o nie zaczepiasz tyle półek, ile ci na szyny wejdzie :)

Osobiście radzę nie kupować osobnych zaczepów do drążków, tylko półki z haczykami na drążek. Drążek na wieszaki taniej jest kupić jako zwykłą rurkę w markecie budowlanym i dociąć pod wymiar.

Ja mam półki ażurowe, żeby się nie kurzyły, gdy nic na nich nie leży.

Jak chcesz taniej, to zrób sobie sam szuflady, u mnie 10 szuflad 5szt-45x20x35 (dłxwysxgł) i 5szt 55x20x35 kosztowało mnie jakieś 400 zł

do tego właśnie system Elfy na ścianach i masz pełno miejsca na ubrania

jeśli chcesz to służę fotkami

• 3 weeks później...
  • 3 months później...
To może i ja się pochwalę częściowo zrobioną i już zagraconą/używaną garderobą

http://krysiek.fotoamator.org/albums/garderoba/IMG_2422.sized.jpg

http://krysiek.fotoamator.org/albums/garderoba/IMG_2429.sized.jpg

Barto, powiedz czy jesteś bardziej zadowolona z koszyków czy szuflad? Zastanawiam się co zrobić na trzymanie bielizny - koszyki, szuflady a może takie przezroczyste wysuwane pojemniki?

A do czego służą te drążki przy półkach na pierwszym zdjęciu?

Przymierzam się do projektowania garderoby. Zastanawiam się jakie jest najlepsze rozwiązanie na przechowywanie obuwia. Czy coś takiego:

czy może lepiej zwykłe półeczki? Albo takie wiszące materiałowe "pokrowce"? Poradźcie!

Barto, powiedz czy jesteś bardziej zadowolona z koszyków czy szuflad? Zastanawiam się co zrobić na trzymanie bielizny - koszyki, szuflady a może takie przezroczyste wysuwane pojemniki?

A do czego służą te drążki przy półkach na pierwszym zdjęciu?

Przymierzam się do projektowania garderoby. Zastanawiam się jakie jest najlepsze rozwiązanie na przechowywanie obuwia. Czy coś takiego:

czy może lepiej zwykłe półeczki? Albo takie wiszące materiałowe "pokrowce"? Poradźcie!

napisz ile zamierzasz przeznaczyć na garderobę gotówki ? i podaj wielkośc zabudowy ,WNĘTRZA

napisz ile zamierzasz przeznaczyć na garderobę gotówki ? i podaj wielkośc zabudowy ,WNĘTRZA

Nie chcę przekroczyć 1,5 tys. zł ale nie mam pojęcia ile to będzie kosztowało (może się okazać, że moje założenie jest nierealne). Zabudowa powierzchni: 5,5 m długości a na szerokość tyle aby pomieściły się ubrania, czyli pewnie z 60 cm. Z tym, że w tym 5,5 m długości z jednej i z drugiej strony jest skos. Całe pomieszczenie ma 5,5 x 1,7 m.

Z własnego doświadczenia - bo w starym mieszkaniu miałam koszyki, a w nowym szuflady - te drugie są praktyczniejsze - nie zbiera się pod nimi kurz. A może zbiera? Ale ja tego nie widzę i moje ubrania również nie mają z tym brudem kontaktu.

Rozumiem, że mówisz o sytuacji gdzie pod każdym koszykiem jest półka? Bo ja myślałam o rozwiązaniu gdzie jest kilka koszyków jeden pod drugim, bez półek pomiędzy nimi.

Rozumiem, że mówisz o sytuacji gdzie pod każdym koszykiem jest półka? Bo ja myślałam o rozwiązaniu gdzie jest kilka koszyków jeden pod drugim, bez półek pomiędzy nimi.

Tak, jeżeli pod koszykiem jest półka lub koszyki są zamontowane u samego dołu, niemal na podłodze - zdecydowanie odradzam takie rozwiązanie. Nasze były jakąś maksymalną fuszerką, ponieważ bardzo szybko zaczęły się psuć, odkształcać, nie "chodziły" sprawnie i wypadały z szyn (ten problem nie dotyczy szuflad), ale być może to wina wykonawcy, a nie samego wyboru rozwiązania (czyli koszyków zamiast szuflad).

Cześć!

Z tego co wiem to elfa czyli http://www.elfa.com/Polish/ z Ikea ma wspólne tylko i wyłącznie skandynawskie pochodzenie.

Jakość produktów (chyba nawet podróbek) w Ikea jest dużo, dużo niższa.

Ja mam system elfa w garderobie i garażu i sprawdza się super. Jest wytrzymały i co najważniejsze można go łatwo rozbudować :yes:

Co do projektu, to ja napisałem na adres znaleziony na stronie i podałem wymiary pomieszczeń. Tyle mojej roboty :p

Otrzymałem darmowy projekt.

Acha a instalację przeprowadziłem sam ;) Jak na dwie lewe ręce poszło mi całkiem nieźle :D