inwestor 16.03.2003 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Po co te nerwy Churchill spokojnie. Wykonawca nie musi nic zgadywać, przecież pisałem, że dostaje do ręki projekt w nim jest wszystko podane. Jeśli czegoś nie ma to wykonawca w ofercie pisze czego nie uwzględnia jego cena, lub daje prpozycje materiałów i po ile. Na podstawie projektu i wizji lokalnej na placu budowy, wykonawca powinien potrafić policzyc sobie materiały i robociznę . Jeśli tego nie potrafi lub się leni i mu się nie chce to należy znaleźć innego i to wszystko. Obmiaru nie należy dawać wykonawcy bo jak się kosztorysant pomylił to taka pomyłka idzie na ryzyko inwestora.Churchil, przykro mi ale niestety oferty robi się teraz za darmo i nic na to nie poradzisz, albo się do tego dostosujesz albo będziesz bez pracy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Churchill 16.03.2003 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 On 2003-03-16 22:49, opal wrote: Jaki kosztorys? [/quote On 2003-03-15 09:13, radex wrote: referencje wzorowe, ale... za wycenę chcą wpłacenia zaliczki (1.000 zł). Pewnie chcą się zabepieczyć, żebym nie zrezygnował, ale z drugiej strony ograniczają mi możliwość porównania cen z innymi ekipami. ja znam dwie wersje radexa, a która jest prawdziwa - nie wiem odpowiadałem na pytanie zadane na wstępie Czy po zmianie pytania mam się teraz zastanawiać czy radex ma dac zaliczkę ? może ustalmy o co pyta radex ? czy pyta o to czy firma może żądać zaliczki - może czy radex też może wadium od firmy zażądać - może - wolno mu czy o to chodzi w pytaniu ? [ Ta wiadomość była edytowana przez: Churchill dnia 2003-03-16 23:26 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Churchill 16.03.2003 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 On 2003-03-16 23:00, inwestor wrote: Churchil, przykro mi ale niestety oferty robi się teraz za darmo i nic na to nie poradzisz, albo się do tego dostosujesz albo będziesz bez pracy wiem, że się robi - ale sie nie musi - jak wykonawca chce to mu wolno a to różnica - nie sadzisz ? i bez urazy - inwestor jak jest dobry wykonawca to czemu ma coś sponsorować ? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 16.03.2003 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 On 2003-03-16 21:21, McLim wrote: A może ktoś w wilekim skrócie wyjaśnić jaka jest różnica między zaliczką a zadatkiem? Dlaczego lepiej dać zadatek? McLim Jeśli chodzi o zaliczkę to jest to sprawa nie uregulowana prawnie. Zwykle jest tak że ty jesteś poszkodowany bo jeśli druga strona się wycofuje np z umowy to zwykle oddaje Ci zaliczkę i po sprawie, jeśli wycofujesz się Ty to zabierają zaliczkę. Strona która dostaje zaliczkę niczym nie ryzykuje i nie czuje się związana umową. W przypadku zadatku sprawę reguluje art. 394 KC (kodeks cywilny) Jeśli ty dałeś zadatek i druga strona się wycofuje to musi Ci oddać zadatek w dwukrotnej wysokości. Jeśli Ty się wycofujesz to zadatek Ci przepada. Obie strony są na równych prawach związane umową. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 16.03.2003 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 ChurchillNie ma dobrych wykonawców. Jeszcze nigdy nie spotkałem się z przypadkiem aby wykonawca wszystko zrobił na cacy i czegoś nie s.... . Inwestorzy często nie przyznają się do takich rzeczy bo im przykro z powodu wydanych pieniędzy. Znam wiele przypadków jak to bardzo zadowoleni inwestorzy chcieli tylko pochwalić się swoja budową i wtedy wychodziło dopiero jaki to wykonawca jest "super".Jeśli nie musisz robić wycen i masz robotę to gratulacje oby jak najdłużej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Churchill 16.03.2003 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 temat wątku to : "Opłata za wycenę wykonania stanu surowego" i twierdzę, że wykonawca nie ma obowiązku robić wyceny bezpłatnie a, że robi często bezpłatnie - owszem - jego sprawa tylko, że to się odbija czkawką dla firmy Zamawiający często bierze taką ofertę i rezygnuje - potrzebna jest do targowania się z tymi, którzy na czarno za połowę tej ceny zrobią Gdy padnie spora część firm budowlanych - liczysz, że pozostałe dalej będą robić kosztorysy za darmo ? pozdro [ Ta wiadomość była edytowana przez: Churchill dnia 2003-03-17 00:10 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2003 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 A skąd wiadomo, czy to firma?Radex pisze "ekipa"?A poza tym trudno żeby inwestor miał się martwić o upadające firmy budowlane...To absurd,jak dla mnie.Wybieramy tych,którzy mają najlepszą ofertę-i to jest kryterium,a nie wspomaganie ich przed upadkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2003 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Jezeli tak jest to czemu radex lamentuje zamiast wybrać firmę która mu gratis wyceni ??Nie wiesz ?należy się domyślać, że wiecej jest chętnych na darmowy kosztorys niż firm chcących to robić kosztorys za darmo Wyciągnij z tego wnioski Opal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2003 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 "Należy sie domyślać"-to się domyślaj......jak lubisz.Jak widać wiesz wszystko lepiej nawet bez danych(nie pierwszy raz zresztą)Ja czytam, to co pisze radex i żadnej komplikacji ani podtekstów tu nie widzę i nie zamierzam się dopatrywać.Ekipa chce go zatrzymać a on lamentuje,jak to określasz,bo nie chce się wiązać.Choć nie wyklucza,że ich weźmie,bo poza tym mają dobre referencje.I to będzie dla niego gwarancja,a czy da tę zaliczkę,to już od niego zależy.Kosztorys,dobre sobie....W główkach się zupełnie poprzewracało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 17.03.2003 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Radex,a moze ta ekipa nasluchala sie jakichs cudow o tobie jako o inwestorze od tych ludzi, ktorych wlasnie wyrzuciles? Mowiles, ze to jakos po sasiedzku... Moze to po prostu ich "nie" albo proba zaszachowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 17.03.2003 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 On 2003-03-17 00:01, Churchill wrote: temat wątku to : "Opłata za wycenę wykonania stanu surowego" i twierdzę, że wykonawca nie ma obowiązku robić wyceny bezpłatnie a, że robi często bezpłatnie - owszem - jego sprawa tylko, że to się odbija czkawką dla firmy Zamawiający często bierze taką ofertę i rezygnuje - potrzebna jest do targowania się z tymi, którzy na czarno za połowę tej ceny zrobią Gdy padnie spora część firm budowlanych - liczysz, że pozostałe dalej będą robić kosztorysy za darmo ? pozdro [ Ta wiadomość była edytowana przez: Churchill dnia 2003-03-17 00:10 ] Oczywiście, że nie ma obowiązku wyceny roboty bezpłatnie ( nie ma również obowiązku w ogóle pracować i robić czegokolwiek). Tylko wtedy skąd inwestor będzie wiedział ile chcesz za robotę ??? W obecnych warunkach ekonomicznych żądanie zapłaty za określenie ceny roboty wzbudza śmiech u inwestorów. Świętym przywilejem inwestorów jest prawo do swobody w wyborze wykonawcy . Inwestor i wykonawca zawsze mają prawo zrezygnować przed podpisaniem umowy to jest normalny element negocjacji. Aktualnie mamy w naszym kraju rynek konsumenta a nie wykonawcy - to znaczy że jest nadmiar wykonawców i inwestorzy dyktują warunki. Czasy rynku wykonawców już minęły i nie ma obawy już nie wrócą. Myślę że nie ma się co obawiać że padnie zbyt duża liczba wykonawców. W budownictwie większość zatrudnionych osób to aktualni bądź byli rolnicy. Popatrz co się dzieje w rolnictwie ludzie masowo odchodzą od produkcji rolnej, zobacz jaki procent osób utrzymuje się z rolnictwa w Europie zachodniej. Nasz kraj dąży do tego samego. Oznacza to że w najbliższym dziesięcioleciu będzie zapewniony w nadmiarze dopływ robotników ze wsi do prac budowlanych. Dla inwestorów to oznacza że należy się liczyć ze stałą tendencją spadkową cen prac budowlanych. Co obecnie potwierdza się w praktyce i będzie tak jeszcze długo. Jeszcze jedno inwestora nie interesuje czy robotnik pracujący u wykonawcy pracuje na czarno czy też nie. Wykonawcy o tym doskonale wiedzą i przeważnie sami zatrudniają rolników na czarno. Czy Ty nie jesteś aby "święty" i zawsze zatrudniałeś legalnie i płaciłeś od całej płacy ZUS i podatki, zapewniałeś dla swoich pracowników na budowie warunki socjalne, posiłki regeneracyjne, odzież roboczą , płaciłeś rozłąkowe i za nadgodziny, dawałeś im narzędzia sprawne i bezpieczne, robiłeś odpowiednie zabezpieczenia na budowach (balustrady, rusztowania itp) ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 17.03.2003 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Ale się wojenka wywiązała Ale do rzeczy - chodzi mi wyłącznie o podanie ceny za usługę wymurowania stanu surowego i przykrycia domu dachem (szczegóły podałem wykonawcy - firma działająca legalnie opłacająca podatki, ZUS-y za wszystkich pracowników, a właściciel jest radnym gminy). Churchil - mnie g... obchodzi jaki oni muszą zrobić obmiar. To jest ich problem i ja nie wymagam, żeby mi podali ile metrów ściany muszą wybudować, ile położyć szalunków etc. Obcenie ceny są umowne i mało mnie interesuje czy bazują oni na ślepym kosztorysie, projekcie czy gwiazdach. Mają podać cenę - jeśli mi odpowiada to ok, jak nie - szukam dalej. Jak idziesz kupować okna to podajesz ile m2 szyby jest potrzebne, ile innych towarów (drewno/PCV, stabilizatory, uszczelki EPDM)? A jak idziesz do lekarza, to zabierasz ze sobą wykaz czynności jakie ma wykonać? Denken, das tut nich weh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Churchill 17.03.2003 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 On 2003-03-17 10:55, radex wrote: Mają podać cenę - jeśli mi odpowiada to ok, jak nie - szukam dalej. widzisz radex - to jest wolny rynek maja podać ..... a nie podali kto tu ma problem ? Ty czy oni ? inwestor - mylisz mnie z pracodawcą a mnie jest zal kosztorysantów, ludzi często pracujacych za darmo dla idei i chyba dlatego uważam nasz spór za jałowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 17.03.2003 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Dokładnie - to jest WOLNY rynek. Ekip do budowy jest pełno - w końcu mamy rynek konsumenta. Gdybym nie miał prawie 100% pewności, że jest to dobra ekipa to rozmowa skończyłaby się na paru niezbyt parlamentarnych określeniach. Zobaczymy co powie konkurencja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts