szczukot 06.05.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Pytanie z innej beczki: - co sądzicie o GWC glikolowym wykonanym z rury PE powiedzmy 25 lub 32 w podmokłym gruncie (0,5m do wody gruntowej, gleba to piasek oraz iły)? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153301-GWC-wodny-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 13.05.2016 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Hej, Pytanie do osób które korzystały z rurek termokurczliwych do uszczelniania połączeń rur pomarańczowych w GWC.Ile idzie materiału na jedno łączenie? Jaki trzeba zakładać dodatkowy koszt.W necie znalazłem rurki termokurczliwe w cenie ok 150zł/mb, czy to dobra cena? Pozdrawiam, Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 13.05.2016 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Hej, Pytanie do osób które korzystały z rurek termokurczliwych do uszczelniania połączeń rur pomarańczowych w GWC. Ile idzie materiału na jedno łączenie? Jaki trzeba zakładać dodatkowy koszt. W necie znalazłem rurki termokurczliwe w cenie ok 150zł/mb, czy to dobra cena? Pozdrawiam, Grzesiek Za 150 to nakupisz skikaflexu na 2 takie GWC. A po sklejeniu rury są już nie do rozerwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 13.05.2016 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Drogo. idzie ok 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 13.05.2016 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 szukaj http://www.radpol.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 13.05.2016 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 @_John, @karolek75 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 13.05.2016 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Za 150 to nakupisz skikaflexu na 2 takie GWC. A po sklejeniu rury są już nie do rozerwania. Jesli sika to: http://astrobud.pl/pl/p/Sikaflex-PRO-3-WF-600ml-Szary/67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 13.05.2016 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 A jest może ktoś na forum kto zrobił GWC na pe flex? Kosztowo wychodzi mi porównywalnie (jeśli chodzi o rury)PVC 160 lita 50mb to koszt ok 1100-1200zł (cena u mnie lokalnie w hurtowniach)Flex 160 50mb 1600zł, ale nie potrzebuje rurek termokurczliwych, studzienki i ewentualnej pompki (chociaż nie wiem czy to konieczne przy PVC i uszczelnieniu rurkami termokurczliwymi), oraz szybsza robota. W jednym i drugim przypadku robiłbym 2 lub 3 nitki, w sumie ok 50-60mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.05.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 A jest może ktoś na forum kto zrobił GWC na pe flex? Tu masz: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217809-R-amp-K-buduje-nowy-dom-ZX35-standard-PASYWNY-w-rozs%C4%85dnej-cenie&p=6859134&viewfull=1#post6859134 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 13.05.2016 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 PVC 160 lita Nie wiem jak ten szerszy flex, ale tego 75mm to bym litym nie nazwał. Wewnętrzna warstwa jest lekko pofalowana (i zespolona z mocno karbowaną warstwą zewnętrzną). Tańsze (nie lite) kan 160 pewnie kupisz za połowę ceny którą podałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 13.05.2016 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 (edytowane) Flexa 160 w rękach nie miałem więc się nie będę wypowiadał, ale zewnętrzna karbowana powierzchnia to raczej na plus jeśli chodzi o wymianę ciepła. PVC szukałem litej, bo taka jest polecana przy GWC (chodzi chyba o jakość materiału i przewodność cieplną). Jeśli może być z rdzeniem spienionym to można urwać kilka stówek. @Barth3z, pozostaje czekać na jakieś testy i dane...Flex 75 rzeczywiście tańszy 3x50 można mieć w granicach 1200zł Edytowane 13 Maja 2016 przez grzes124 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 13.05.2016 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Flexa 160 w rękach nie miałem więc się nie będę wypowiadał, ale zewnętrzna karbowana powierzchnia to raczej na plus jeśli chodzi o wymianę ciepła. To zgoda, tyle że mi chodzi o to, że między karbowaną zew. i pofalowaną wew. masz pustkę powietrzną, która jest izolatorem. No chyba że będzie przeciakał, i ta pustka się wypełni wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 13.05.2016 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 @grzeniu666 to fakt, też o tym właśnie myślałem Nic to, może R&K za jakiś czas rzuci jakieś dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawusia89 13.06.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 A czy GWC trzeba robić przed budową domu? Bo nie wiem czy to się powinno znaleźć pod fundamentami czy w dowolnym miejscu, na przykład obok domu? http://www.rynekinstalacyjny.pl/artykul/id4058,czy-gwc-bez-rekuperacji-ma-sens tu na rysunku przekrojowym widać jakby było to zrobione pod domem, na tym trochę niżej jakby wokół i nie wiem :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 13.06.2016 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 A czy GWC trzeba robić przed budową domu? Bo nie wiem czy to się powinno znaleźć pod fundamentami czy w dowolnym miejscu, na przykład obok domu? http://www.rynekinstalacyjny.pl/artykul/id4058,czy-gwc-bez-rekuperacji-ma-sens tu na rysunku przekrojowym widać jakby było to zrobione pod domem, na tym trochę niżej jakby wokół i nie wiem :/ GWC nie musi być budowany przed budową domu ale warto w trakcie budowy murów fundamentowych przeprowadzić rurę PCV fi 200 lub 250mm (odpowiednio dla domu do 150 lub do 200m2 - pow.użytk.) Górna krawędź rury musi wychodzić z muru fundamentowego min. 0,5m ppt (ponizej posiania trawy ) Spad rury min 1% (1cm na 1m) w kierunku GWC. W obrebie murów fundamentowych - przejście z poziomu do pionu stosować z PCV dwa łuki po 45st. Rura ta na zewnątrz murów fundamentowych musi być ocieplona (najtaniej) paskami styropianu klejonymi do rury piana montażową gr. min. 5cm. Przy wiekszych odległosciach GWC od budynku trzeba zwiekszyć do 10cm. Są takie miejsca gdzie nie mozna budować żwirowego GWC np. na wysypisku śmieci, w sasiedztwie przemysłowej oczyszczalni ścieków, w torfowisku, przy bardzo wys. poziomie wód gruntowych - mniej niż 1m ale tylko jezeli nie bedzie go mozna wypiętrzyć ponad teren i zrobić na nim np skalniak lub placyk zabaw dla dzieci. Grunt rodzimy jest septyczny, ponad to żwir oddzielony jest od niego geowłókniną. Proponuję bez zobowiązań wypełnić ankietę czy jest mozliwość budowy GWC z doborem jego wydajności: http://taniaklima.pl/?p=p_56&sName=chce-budowac-gwc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 14.06.2016 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Po kiego grzyba izolować rurę, która ma odbierać ciepło z gruntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 15.06.2016 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Też się zastanawiam po co izolować? Jeszcze rozumiem zaizolować od góry i od boków, ale od dołu to chyba nie ma sensu bo pobiera ciepło z ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 17.06.2016 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Po kiego grzyba izolować rurę, która ma odbierać ciepło z gruntu? To bardzo proste - rura z GWC do budynku jest płytko zakopana ok 0,5m ppt. - bez izolacji powietrze by sie w niej nagrzewało/chłodziło. Cały żwirowy GWC jest płytki - jego dno 1,5 do 2,5m ppt. Góra jego izolacji to własnie 0,5m ptt , powierzchnia wykopu dla duzego domu to ok kilkanaście m2. To jest generalna przewaga nad rurowymi GWC że (z wyjątkiem wokół budynku) nie trzeba kopac kilkudziesięciometrowych rowów na głeb. min. 1,5 dla rur lub węzy (dla glikolowych GWC). Do kosztów budowy takich GWC nikt nie dolicza kosztów rekultywacji terenu - kilka lub nawet kilkanaście ciężarówek z humusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiewball 12.07.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Mam taką studnię na 6 kręgów (1,5 kręga zalane wodą). Podlewam nią ogród. Dodatkowo odprowadzam do niej deszczówkę. Moje rurowe GWC mieści się dosłownie 30cm od tej studni. W pierwszej chwili pomyślałem sobie że chyba zaślepię na wysokości studni mojej GWC, założę na rurze kolano i zrobie czerpnię ze studni. Koszt pewnie ok. 100zł i jedno popołudnie roboty. NIESTETY, wiosna jak uruchomiłem pompę w studni, żeby podlać ogród, to woda bardzo śmierdziała, co jest dowodem na to że rozwija się w niej coś niezbyt zdrowego. Raczej się nie zdecyduję na to rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 05.08.2016 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Gdzie kupić nagrzewnicę kanałowa do GGWC z przyłączami okrągłymi 200m i z odkraplaczem. Dostałem ofertę z jednej z firm za cenę 2150zł brutto.Wymiennik 6 rzędowy o wymiarach zewnętrznych 550x390x425. Wykonanie materiałowe: obudowa stal ocynk; Pakiet: rurki Cu 12x0.4, pakiet;odkraplacz: aluminium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts