Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 274
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Docelowo myślę o takim robocie koszącym, a akurat jestem na takim etapie budowy, że przed otynkowaniem wnętrz mogę wyprowadzić jakiś kabel elektryczny do ogrodu.

Czy dobrze rozumiem, że taki robot ma swoją bazę (np. gdzieś przy murze) i tam muszę doprowadzić zasilanie z rozdzielnicy? Czy to powinno być po prostu gniazdko na zewnątrz? Czy może należy poprowadzić jakąś instalację w gruncie?

Tak, robot ma baze przy murze, albo w srodku ogrodu ;) Ogólnie dobrym pomyslem jest wyciagniecie n kabli ziemnych do różnych części ogrodu. Kosztuje to grosze (przy budowie domu ;)) a się przydaje - ja już zagospodarowałem 3 "niepotrzebne" kable.

Co do robota - możesz też wyciągnąć arota do garażu, przyda się też na wypadek ciągnięcia przewodu wielożyłowego np do elektrozaworów do podlewania.

Ew. zawsze emożesz wpiąć robota do gniazdka na elewacji

Co do wcześniejszego pytania - najwygodniej właśnie przeciąć kabel i użyć tych żelowych złączek (które nawet producent dorzuca do zestawu z robotem często) - szukaj jako scotchlok.

jak układać kabel dla obrzeża z bordem i korą?

obrzeże lekko wyżej (max 1cm) od poziomu ziemi

czy układać tak, że ma jechać kołem po korze, czy jednak tak jakby była to ściana, czyli ma nie przejeżdżać przez borda, a niedokoszenia robić podkaszarką?

20210619-102656.jpg

U siebie w takiej sytuacji położyłem przewód tak, że kosiarka jedzie kołem po krawędzi trawnika.

Na początku sezonu odcinam krawędz trawnika i zostawiam pomiędzy trawnikiem a bordem 1-2 cm.

Moja kosiarka to Worx i ma opcję koszenia krawędzi.

U siebie w takiej sytuacji położyłem przewód tak, że kosiarka jedzie kołem po krawędzi trawnika.

Na początku sezonu odcinam krawędz trawnika i zostawiam pomiędzy trawnikiem a bordem 1-2 cm.

Moja kosiarka to Worx i ma opcję koszenia krawędzi.

Czyli odcinasz 2cm darni?

U mnie takie obrzeże to ok 150 metrów, chciałbym zrobić tak by było jak najmniej do roboty, obawiam się że jak kora wypadnie, będzie dół, kosiarka spadnie kołem w dół i żyletki się zniszczą - nie wiem czy to uzasadniony strach.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

To ja zapytam o firmę Yard Force,

Mam od 2 tyg. model Amiro 400 (3 żyletki, czujnik deszczu 400m2, mulczowanie, czujnik przeszkód poza tym prosta konstrukcja bez aplikacji)

dostałem do testów używkę.

Efekt jej pracy to dla mnie SZOK - miałem wcześniej spalinówkę.

I teraz chce kupić swojego robota do trawnika 700m2.

I tu pytanie, czy brać coś z marki WORX ?

a może ktoś z forum używa Yard Force dłużej do większych trawników np. ok.700m2 i coś by opowiedział ;)