martingg 24.08.2018 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Tianchen TC-G158 robot mower albo one concept hero i jak wrazenia po kilku miesiacach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymek98 10.03.2019 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 (edytowane) Witam zastanawiam się nad kupnem robota koszącego. Mam ogród z tyłu domu 1500m2 i 2 z przodu 100m2 i 220m2 Padło na Stiga Autoclip 528S lub Ambrogio 4.0 basic power unit premium Czy jest tu ktoś kto użytkuje robota z kim można prozmawiać? Niektórzy mówią iż jest to nietrafiony zakup ale wiadomo robot robotowi nie równy. Na ceneo opinie są 2 słabe a mianowicie ciągle tępiące się noże a inna osoba twierdzi iż musi wyjeżdzać raz na 2 tygodnie traktorkiem bo stiga i tak sobie nie radzi. Proszę o opinie Edytowane 10 Marca 2019 przez Szymek98 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2019 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Noże rzeczywiście mogą się szybciej tępić z powodu tego, że częściej pracują.W normalnej kosiarce kosisz mniej więcej co tydzień a taka kosiarka kosi non stop. I czasem trzeba poprawić, bo to w końcu prosty automat a nie ludzka dokładność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymek98 10.03.2019 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Tylko iż człowiek ten napisał że musiał je wymieniać a nie ostrzyć i to 5 noży w ciągu 4 miesięcy. Możliwe iż te noże są cieniutkie bardzo i się ich nie ostrzy tylko wymienia, ale to dodatkowo uciążenie. Hmm może znajdą się użytkownicy lub sprzedawcy którzy montowali u klientów i mają doświadczenie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miachlbyk 15.03.2019 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Witam zastanawiam się nad kupnem robota koszącego. Mam ogród z tyłu domu 1500m2 i 2 z przodu 100m2 i 220m2 Padło na Stiga Autoclip 528S lub Ambrogio 4.0 basic power unit premium Czy jest tu ktoś kto użytkuje robota z kim można prozmawiać? Niektórzy mówią iż jest to nietrafiony zakup ale wiadomo robot robotowi nie równy. Jaki masz trawnik bo tu od tego trzeba zacząć,czy zadbany czy kretowiska,ugory,kamienie,gruz, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zagorski-tomasz 17.03.2019 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Być może noże są z takiego kiepskiego materiału lub na działce jest piach ,kretowiska lub kamienie, w innym przypadku powinno być wszystko w porządku,natomiast nie wiem czy lepszym wyborem nie bylo by AL-KO,oprogramowanie Samsung,noże dwustronne odwracane,produkują za miedzą,jak bym jeszcze raz rozważył za i przeciw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zagorski-tomasz 17.03.2019 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Być może noże są z takiego kiepskiego materiału lub na działce jest piach ,kretowiska lub kamienie, w innym przypadku powinno być wszystko w porządku,natomiast nie wiem czy lepszym wyborem nie bylo by AL-KO,oprogramowanie Samsung,Wi-fi które daje więcej możliwości,noże dwustronne odwracane,produkują za miedzą,jak bym jeszcze raz rozważył za i przeciw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymek98 21.03.2019 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 (edytowane) Być może noże są z takiego kiepskiego materiału lub na działce jest piach ,kretowiska lub kamienie, w innym przypadku powinno być wszystko w porządku,natomiast nie wiem czy lepszym wyborem nie bylo by AL-KO,oprogramowanie Samsung,Wi-fi które daje więcej możliwości,noże dwustronne odwracane,produkują za miedzą,jak bym jeszcze raz rozważył za i przeciw Trawnik mam nie najgorszy bez kretowisk. AL-KO robolinho 4100 jest tylko do 2000m a wiadomo że trzeba troszkę przewymiarować a w tym roku dojdzie jeszcze z 200m trawnika. Ostatnio zaciekawiłem się robomow 635 pro s szerokość koszenia aż 56cm. Dowiedziałem się że ma wyjść nowy robot koszący Terra od iRobot. Producent twierdzi iż nie trzeba będzie zakopywać przewodu a ustawić tylko kilka bezprzewodowych znaczników. Robot ma wyjść w 2019 roku chyba poczekam z zakupem i zobaczymy jak im to wyszło. Chętnie bym go potestował. Edytowane 31 Marca 2019 przez Szymek98 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 07.04.2019 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Ja jestem świeżo po zakupie Gardena Sileno 1000 smart, chętnie dowiedziałbym się jak się ten sprzęt sprawuje po dłuższym użytkowaniu.Mam bardzo skomplikowany ogród i parę wąskich przejść,a w zestawie jest tylko 200m kabla ograniczającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymek98 05.05.2019 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Pewnie będziesz musiał dokupić kabla i szpilek. A zastanawia mnie jeszcze jeden fakt, czy po kosiarce automatycznej dużo trawy wnosi się do domu? Z racji tego iż nie zbiera trawy w kosz jak traktorek:) a scina końcówki czy ciągle pod butami wnosi się trawa do domu? Kto może się wypowiedzieć na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zagorski-tomasz 05.05.2019 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 jeżeli jest dobrze zaprogramowany i ścina tylko końcóweczki,ma 4noże(2 koszące i 2 ściółkujące) to nic z tej trawy nie zostaje i nic nie wniesiesz,w innych przypadkach różnie to bywa bo importerów jest sporo ale faktycznie porządnych jest mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 05.05.2019 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 W mojej kosiarce są trzy noże, ale mimo to jeżeli trawa jest regularnie koszona to nic nie zostaje. Teraz wiem, że zamiast dokupować szpilek lepiej kabel zakopać. Już raz został przecięty przez kosiarkę. Po ostatnich deszczach za bardzo obniżyłem tarczę z nożami, a dodatkowo grunt był miękki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymek98 05.05.2019 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 jeżeli jest dobrze zaprogramowany i ścina tylko końcóweczki,ma 4noże(2 koszące i 2 ściółkujące) to nic z tej trawy nie zostaje i nic nie wniesiesz,w innych przypadkach różnie to bywa bo importerów jest sporo ale faktycznie porządnych jest mało A jakie modele mają takie noże? Widziałem kilka filmików na youtube i każdy ma koła pełne trawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymek98 05.05.2019 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 W mojej kosiarce są trzy noże, ale mimo to jeżeli trawa jest regularnie koszona to nic nie zostaje. Teraz wiem, że zamiast dokupować szpilek lepiej kabel zakopać. Już raz został przecięty przez kosiarkę. Po ostatnich deszczach za bardzo obniżyłem tarczę z nożami, a dodatkowo grunt był miękki. Mi jedna z firm chyba od Ambrogio proponowała montaż i mają taką maszynę że odrazu zakopuje na jakąś głębokość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.05.2019 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 (edytowane) Robocik (Husqvarna Automower) u klienta: Edytowane 8 Maja 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miachlbyk 09.05.2019 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 A jakie modele mają takie noże? Widziałem kilka filmików na youtube i każdy ma koła pełne trawy. Roboty AL-KO mają cztery noże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
musta 01.06.2019 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 Witam Powoli zaczynam podchodzić do tematu.Szukam kosiarki do skomplikowana trawnika jakieś 420-450m2. Budżet do 6 tys PLN. Odrobiłem lekcje ale mam jeszcze kilka kwestii, Może ktoś z was się już z tematem zapoznał? Może też moje wstępne przemyślenia przydadzą się na forum. Jest tylko jeden dobry temat z 2010r ale niestety trochę nieaktualny. Moje obawy które sam sobie rozwiałem. 1 Czy nie ukradną - Mogą ale to jest urządzenie zablokowane pinem i nie użyją. Chyba, bo Polak potrafi 2 Czy nie przejedzie mi kota ostrzem - chyba nie bo raz że te kosiarki są wolne, a dwa że są systemy o lekkich ostrzach 3 Czy będzie mi się nosiła zielona sieczka do domu. Chyba nie bo nikt się nie skarży. Są dwa typy kosiarek - z lekkim ostrzem ale żyletka zamocowanym na kole aluminiowym oraz z ciążkim ostrzem trochę podobnym do tradycyjnego ale mniejszym. Widziałem testy i chyba to żyletkowe jest lepsze do mokrej trawy oraz łatwo się je samemu wymienia. jest paru graczy których produkty na 500m2 trawniki obserwuję. W cenie 3k-6k PLN. Ciezkie ostrze Robomow Stiga Ambrogio Al-Ko Lekkie ostrza Honda Husqwarna Worx Inteligencja wszystkie są sterowane kablem zakopanym lub przybitym do ziemi. Wszystkie na moje oko mają podobny algorytm ruchu. Niektóre jakoś dzielą obszar na strefy. Wyzwaniem dla kazdej jest przejechanie przez furtkę bo wszystkie wymagają szerokości przejść 1m do 2m minimum. Kabli nie można do siebie zbliżyć bo się sygnał anuluje. Stacje dokujące - wszystkie na oko takie same ale niektóre mają najazd od boku a inne od przodu. To ważne jak się ma mało miejsca bo nie da się tego odwrócić. Potrzeba około 2m prostej do najazdu. Teraz moje dylematy 1 - szerokość cięcia od przeszkody (murka)- wygląda na to że wiele z kosiarek zostawia około 5-10cm nieskoszonej trawy gdy jadą wzdłuż murka. Mam tego typu wyzwań dużo i to dla mnie ważne. Worx ma jakiś system który to minimalizuje do chyba 2cm. Ale tak w ogolę to inni o tym nie piszą. 2 - ogród jest skomplikowany i ma wiele kątów prostych. Jaki jest profil radzenia sobie z trawnikiem w rogu? Zostaje kępa trawy? 3 - inteligencja - mam parę obszarów połączonych co prawda trawnikiem ale za przewężeniami? Czy to co jest opisane jako strefy/punkty startowe to rozwiąże? 4 - Serwis - Podobał mi się robot Worx ale chyba nikt tego nie serwisuje? Strona Worx nic nie mówi o sieci serwisowej w Polsce 5 - Koszenie mokrej trawy - Mieszkam nad rzeką i mam bardzo często mokrą trawę od rosy nawet jak nie było deszczu. Z faktu że kosiarki mają czujnik deszczu wnoszę że im on przeszkadza. Czy poradzą sobie z mokrą trawą? 6 - Ciężkie ostrze - gdzie to się ostrzy i jak często? Bo zakup nowego to 200-360zł. Musta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zagorski-tomasz 02.06.2019 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2019 Jeśli już to AL-KO maja lekkie ostrza żyletkowe,Worx-a sobie daruj-to chińczyk,jeśli,Husqvarna jest droga i płacisz tylko za napis-szkoda kasy tak jak w Hondzie, jedż gdzieś do dealera AL-KO niech ci wytłumaczy wszystko na temat robotów i nich bym bazował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
booot 03.06.2019 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 Z tymi kosiarkami to jest troche tak jak z robo-odkurzaczami. Niby sam sprząta ale pokoj ktory ty ograrniesz zwykłym odkurzaczem w 4minuty on robi 40ści a i tak znajdziesz miejsca gdzie nie wjechał. Tak samo jest z tymi kosiarkami. Jak dla mnie jeśli trawnik jest skomplikowany i nie ma sporych prostych powierzchni to koszenie zajmie wieki i zdązy sie 3 razy rozladować zanim skonczy. To sa zabawki raczej do ogrodów typu małe boisko piłkarskie. prostokąt, zero przeszkód i równa powierzchnia. O koszeniu wzdłóz płotu to raczej zapomnij. 10cm trawy to będzie sukces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
musta 03.06.2019 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 (edytowane) Dzięki. Ja w sumie mam mało czasu i to jest mój problem. Mi cały trawnik zajmuje z 1.5 godziny koszenia na tydzień. Jeżeli ta kosiarka miałaby sama to ogarniać i nawet w 10h-20h to w sumie i tak mnie nie ma w domu. (Bo pracuje żeby zrobić na kosiarkę ). Te 10cm brzeżka to obserwacja czy raczej przemyślenie, bo ja też tak oszacowałem na oko ale chciałbym spytać kogoś kto to widział. Edytowane 3 Czerwca 2019 przez musta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts