Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna drewniane a kontaktrony

Recommended Posts

dowiedziałem się od mojego potencjalnego instalatora systemu alarmowego, że kontaktrony w oknach drewnianych najchętniej widziałby (tzn. nie widziałby) wpuszczone w ramę okna i sprzydło. w praktyce oznacza to wiercenie otworów w średnicy ok.8mm celem zamontiwania magnesu, przeprowadzenia kabelka itd.

czy ktoś z Szanownych Czytaczy wie jak firmy okienne reagują na takie ingerencje w swoje wyroby? czy rzeczywiści jest to najlepsza z metod montażu kontaktronów przy próbie pogodzenia względnych i funkcjonalnych?

i to co pisze tczarek jest moją obawą

dystrybutor M&S, bo to moje przyszłe okna, twierdzi, że nie powinno być problemu ale ...

i o to ale cała sprawa

można prosić producenta o potwierdzenie możliwości zainstalowania kontaktronów w opisany sposób. obawiam się jednak, że taka procedura, jeśli w ogóle zakończy się powodzeniem, to pewnie potrwa wieki. w tym czasie okan pojawią się na budowie i pydrzałoby się zainstalować co trza.

wot żyzń!

:grin: nie ma to żadnego wpływu na jakość okien. Wywiercone otwory można zamaskować drewnianymi kołeczkami - sam diabeł nie rozpozna, że coś przy oknach "majstrowano". Nie dajmy się tym producentom zwariować, że w oknach nic nie można robić. A myć można - no nie - bo przecież woda wnikać może w drewno a detergent zmniejsza napięcie powierzchniowe i wnikanie wody jest łatwiejsze.

Aktualnie nie polecam kontaktronów w oknach. Jeśli jesteście na etapie zamawiania okien to zamówcie gotowe okna z okuciami w których mechaniźmie są mikroprzełączniki fabryczne. Taki mikroprzełącznik reaguje nie tylko na otwarcie okna ale również na pozycję mikrowentylacja. Okno w pozycji rozszczelnienia jest bardzo łatwym łupem dla złodzieji pomimo zastosowania okuć antywłamaniowych i powinno być sygnalizowane jak okno otwarte. Ja niestety okna już kupiłem i mnie to nie dotyczy. Teraz dłubię sam i montuję mikroprzełączniki. Podobno firmy ROTO i WINK HAUS (chyba nie przekręciłem nazw) i inne mają już takie okucia w ofercie. Wstawia się okno i nic nie widać. Jeśli chodzi o kontaktrony to każde okno musi mieć dopuszczoną przez producenta możliwość wiercenia otworów. Niby jak bez tego zamontować okucia. Kontaktrony to aktualnie standardowe wyposażenie okna takie samo jak np. klamka.

Pozdrawiam

• 2 months później...