mr.moonlight 27.03.2003 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 dowiedziałem się od mojego potencjalnego instalatora systemu alarmowego, że kontaktrony w oknach drewnianych najchętniej widziałby (tzn. nie widziałby) wpuszczone w ramę okna i sprzydło. w praktyce oznacza to wiercenie otworów w średnicy ok.8mm celem zamontiwania magnesu, przeprowadzenia kabelka itd.czy ktoś z Szanownych Czytaczy wie jak firmy okienne reagują na takie ingerencje w swoje wyroby? czy rzeczywiści jest to najlepsza z metod montażu kontaktronów przy próbie pogodzenia względnych i funkcjonalnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 27.03.2003 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 mam kontaktrony w drewnianych oknach połaciowych. Prawie niezauważalne. Ostatnio pękła mi szyba i wymieniałam na gwarancji - nikt się niczego nie czepiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr.moonlight 27.03.2003 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 może nikt nie zauważył czarnego punktu u dołu skrzydła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 27.03.2003 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 palcem nie pokazywałam, to pewne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.03.2003 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 magnes mozesz wpuscic w rame (po wywierceniu otworu trzeba go pomalowac np bekersem). kotrakton z przewodem mozna zamocowac na oscieznicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 27.03.2003 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 Wiercenie w ramach okiennych to zły pomysł gdyż przy dokładnych oględzinach okna przez przedstawiciela producenta stracisz gwarancję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr.moonlight 27.03.2003 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 i to co pisze tczarek jest moją obawądystrybutor M&S, bo to moje przyszłe okna, twierdzi, że nie powinno być problemu ale ... i o to ale cała sprawamożna prosić producenta o potwierdzenie możliwości zainstalowania kontaktronów w opisany sposób. obawiam się jednak, że taka procedura, jeśli w ogóle zakończy się powodzeniem, to pewnie potrwa wieki. w tym czasie okan pojawią się na budowie i pydrzałoby się zainstalować co trza.wot żyzń! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 27.03.2003 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 nie ma to żadnego wpływu na jakość okien. Wywiercone otwory można zamaskować drewnianymi kołeczkami - sam diabeł nie rozpozna, że coś przy oknach "majstrowano". Nie dajmy się tym producentom zwariować, że w oknach nic nie można robić. A myć można - no nie - bo przecież woda wnikać może w drewno a detergent zmniejsza napięcie powierzchniowe i wnikanie wody jest łatwiejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 27.03.2003 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 Ja zamówiłam okna u Gebauera razem z kontraktonami wmontowanymi w ramę okienną - tak więc nie muszę się obawiać, że stracę gwarancję czy, że ktoś od alarmów może uszkodzić ramy okienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 27.03.2003 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 pytałam w m$sie...nie strace gwarancji..jak zamontuje te kontraktony:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 27.03.2003 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 Aktualnie nie polecam kontaktronów w oknach. Jeśli jesteście na etapie zamawiania okien to zamówcie gotowe okna z okuciami w których mechaniźmie są mikroprzełączniki fabryczne. Taki mikroprzełącznik reaguje nie tylko na otwarcie okna ale również na pozycję mikrowentylacja. Okno w pozycji rozszczelnienia jest bardzo łatwym łupem dla złodzieji pomimo zastosowania okuć antywłamaniowych i powinno być sygnalizowane jak okno otwarte. Ja niestety okna już kupiłem i mnie to nie dotyczy. Teraz dłubię sam i montuję mikroprzełączniki. Podobno firmy ROTO i WINK HAUS (chyba nie przekręciłem nazw) i inne mają już takie okucia w ofercie. Wstawia się okno i nic nie widać. Jeśli chodzi o kontaktrony to każde okno musi mieć dopuszczoną przez producenta możliwość wiercenia otworów. Niby jak bez tego zamontować okucia. Kontaktrony to aktualnie standardowe wyposażenie okna takie samo jak np. klamka.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 22.06.2003 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2003 Najlepiej załatwić sprawę podczas kupna okien i montaż kontraktonów zapisać w warunkach gwarancji lub w umowie i wtedy jest ok Ja tak zrobiłem z prowadnicami do rolet i kontraktonami. Pamiętajcie to jest umowa a nie propozycja producenta i można trochę pozmieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts