Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaz wentylatora-sprawa elektyryczna

Recommended Posts

Po pierwsze - niebieskiego (N) ani żólto-zielonego (PE) nie podłączaj tam, gdzie są inne oznaczenia, bo to niebezpieczne.

To opcje widzę dwie. Zamontowanie zdalnego sterowania, które będzie podawało napięcie z L na sterowanie. Druga opcja - to wymiana wentylatora na zwykły z włącznikiem, higrostatem, czujką rychu albo światła.

Kaizen

Jak podlacze wentylator albo brazowy pod LT albo pod L wtedy niebiecki odwrotnie to albo dziala non stop albo nie dziala w ogole. A swiatlo zawsze dziala hmmmmm pomozesz?

Coś bajki piszesz. Wcześniej pisałeś że jak wyłączone światło to nie ma napięcia na przewodzie wentylatora a teraz wychodzi że pracuje cały czas. Jeśli jakiś pseudo elektryk przygotował to pod wentylator to może być wszystko pomieszane. Potrzebny miernik i sprawdzenie czy napięcie jest bez włączonego światła i z włączonym. Normalnie powinno wyglądać to tak np. brązowy faza napięcie zawsze, czarny. faza za wyłącznikiem światła. niebieski neutralny, żółto zielony ochronny, wtedy brązowy podłączony do L, czarny do LT niebieski do N.

• 1 year później...

Właśnie jestem po podobnych przebojach i u mnie działa.

Zanim przeczytasz i polecisz robić na wariata u siebie, nie sugeruj się kolorami kabla podanymi przeze mnie a raczej oznaczeniami na twoim produkcie i instrukcją producenta!

Kabel z FAZĄ podpiąłem do L (czarny kabel na wentylatorze)

Kabel z klawisza/włącznika podpiąłem do LT (czerwony kabel na wentylatorze)

Kabel z ZEREM podpiąłem do N (biały na wentylatorze).

Wszystko działa jak natura chciała.

Edytowane przez Ja_tuTYLKO_naCHWILĘ
fix składni