Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

trzeci minus parterówki, z autopsji - dzieci z dorosłymi podczas imprez towarzyskich,baaaardzo słaba opcja.mam porównanie z sąsiadami, kórzy mają użytkowe poddasze-poezja:)

Właśnie przerabiam swoją parterówkę czterospadową na barakostodołę z dachem dwuspadowym, z przyczyn oszczenościowych, i nie mogę się doczekać,jak dzieci wyprowadzą się na górę:D

przy parterówkach >150m2 możę jakoś można zaplanować pomieszczenia,żeby każdy miał odrobinę prywatności,ale koszty takiej parterówki są na pewno wyższe od pietrówki z poddaszem,

czwarty minus - piętrówka z osobnym wejściem ( u mnie takie wejście będzie możliwe)kiedyś może posłużyć za dom dwupokoleniowy,w parterówce będzie ciężko

Koszty robocizny to sprawa relatywna - trudno powiedzieć czy to dużo czy mało, bo nie wiadomo jakie dokładnie materiały to będą. Cena za dach (jeśli dachówka to ceramika) jest całkiem dobra przy tak dużej połaci. Jeśli więc ściany zewnętrzne to porotherm to cena 13 tys za robociznę też jest całkiem dobra!

Możesz to rozwinąć? Bo jakoś nie potrafię tego zrozumieć

hehe czasem mysle ze ludzie po prostu musza sie do czegos przyczepic. ja wlasnie buduje parterowke i juz nawet mialem PNB na projekt z poddaszem uzytkowym ale zdecydowalem sie go zmienic na parterowke. oczywiscie duzo osob radzi i sie pyta a gdzie piwnica, czemu bez pokoi na gorze, czemu tamto a czemu cos tam innego. wazne ze to jest dom ktory ja chce i moja druga polowka a reszta to se moze popatrzec :)

Napisz jeszcze, że zimą usuwasz z nich śnieg, żeby trochę światła wpuścić, to miłość będzie całkiem prawdziwa. Jeśli masz poddasze uż. i dach z blachy to faktycznie szumi podczas deszczu wszystko wokół. Mieszkałem w piętrowym mieszkaniu z poddaszem ze skosami. Nigdy więcej.

Szum deszczu na oknach dachowych, kontakt z naturą. Ale nie każdemu się to musi podobać, są różne gusta.

Chciałeś powiedzieć - kontakt z niebem, bo żeby zobaczyć coś więcej, to trzeba się postarać :)

Poza tym strasznie szybko się brudzą - szczególnie teraz, gdy pylą drzewa, wystarczy nawet nie deszcz, a poranna rosa.

A szum deszczu na oknie nad łóżkiem akurat lubię.

Zarówno dom parterowy jak i piętrowy ma swoje wady i zalety . Nic nie jest do końca czarne albo białe. Wybór ten jest pochodną wielu czynników np. lokalizacji ( miasto, teren podmiejski, wieś ), wielkości i kształtu działki , lokalizacji względem stron świata, wymogami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, itp. itd. W związku z tym śmieszą mnie wpisy typu ,, dom parterowy ma same zalety lub tylko dom piętrowy jest najlepszy '' - zależy GDZIE i dla KOGO.