Kal_b_E 09.07.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Najpierw okna, potem najlepiej rozłożyć instalacje elektryczne i hydrauliczne, na koniec tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 09.07.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Najpierw hydraulika, potem elektryka. Elektryk zawsze sobie z kablami poradzi - instalator wod-kan bedzie miał gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vereenka 10.07.2014 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 My gdzieś między instalacją wod-kan a elektryką robiliśmy pozostałe instalacje (rury pod odkurzacz centralny, dgp, wentylację mech. etc) Acha, jak kładziesz instalację alarmową nie rękami "swojego" elektryka, a np. firmą ochroniarską, to tę instalację imho już po elektryku, ale jeszcze przed tynkami W sumie to oznacza, że już na tym etapie trzeba wiedzieć co gdzie stanie, gdzie będzie potrzebna lampa, a gdzie gniazdko, mieć projekt kuchni i łazienki - żeby potem nie płakać, że się zapomniało o rurce z wodą do kostkarki w lodowce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 10.07.2014 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Najpierw okna, potem najlepiej rozłożyć instalacje elektryczne i hydrauliczne, na koniec tynk. Tynk to chyba zaraz po elektryce, woda i ogrzewanie po tynkach. Te parę bruzd w ścianie dla przyłączy wodnych można zrobić, a przynajmniej tynkarze nie będą chodzić po rurach .... Czyli według mnie kolejność taka: 1. Okna 2. Elektryka 3. Tynki 4. Hydraulika 5. Odkurzacz centralny, jeśli ktoś montuje 6. Ogrzewanie i woda c.w.u. 7. Posadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 10.07.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 A czeu miałby przy hydraulice łazic po rurach? Mało ich jest i z regóły są pod scianą.HydraulikElektrykTynkiCO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kal_b_E 15.07.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Może chodziło o ogrzewanie podłogowe, wtedy rzeczywiście można rury podeptać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 15.07.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 U nas było:1. okna, drzwi,2. elektryka,3. tynki,4. hydraulik (woda, gaz, kanalizacja i podłogówka), w międzyczasie sami kładliśmy wentylację mechaniczną, 5. teraz czekamy na wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.07.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Zasadniczo to już jest taki temat:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?67345-KOLEJNO%C5%9A%C4%86-PRAC-WYKO%C5%83CZENIOWYCH-po-SSO poza tym polecam artykuł:http://muratordom.pl/budowa/podlogi-i-schody/kolejnosc-prac-wykonczeniowych-od-stanu-surowego-zamknietego-14-najwazniejszych-etapow,114_3161.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hyzop-74 05.08.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 moim zdaniem najpier instalacje a potem reszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexlukasz 31.08.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Witam serdecznie mam taki dylemat bo nie wiem co dalej robić aktualnie mam SSZ (instalacje CO, elektryczna, alarmowa) tynki oraz wylane posadzki. Zamówiłem zewnętrzne drzwi. Teraz niewiem co dalej robić czy ocieplać poddasze wełną (boje się że płytak KG może nie wytrzymać przez zime, budynek nie bedzie ogrzewany), czy ocieplić zewnątrz dom. Co robić może ktoś podpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 03.09.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Jesli nie bedziesz ogrzewal budynku to pozostaje go tylko ocieplic z zewnatrz i czekac na przyjscie wiosny. Wiosna i jesien to sprzyjajace pory roku do takiej roboty (pomijajac deszczowe dni). Mam nadzieje, ze na zime nie zostawisz wody w CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jatamen 03.09.2014 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Tylko ocieplać dom. Pamiętaj o spuszczeniu wody bo jeszcze rury rozsadzi i głupiego robota będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 03.09.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Tynki, instalacje, wylewki.... Po wylewkach zamierzam ocieplić z zewnątrz dom (jeszcze przed zimą) ale nie robić tynków - tynki wiosną, niech budynek zimę jeszcze postoi. Równolegle lub zaraz po ociepleniu robię ocieplenie i zabudowę poddasza. Taka kolejność wynika po prostu z dostępu do ekip. Mam nadzieje zacząć grzać tej zimy i utrzymywać budynek lekko ciepły zimą. Oczywiście rolety, drzwi zewnętrzne przed ociepleniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.09.2014 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 (edytowane) Nie ocieplaj domu przed tynkami bo woda w nich zgromadzona będzie miała mniejszą mozliwość parowania. Część wody oczywiście wywalisz poprzez wietrzenie ale druga część wnika niestety w ściany. Nie wiem z czego budujesz ale suporeks jest prawie jak gąbka. Jeśli zrobisz inaczej to tragedii nie będzie ale przy tynkach gipsowych mogą wystąpić po zimie z wilgoci lekkie bąble i odpryski. Edytowane 4 Września 2014 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.09.2014 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Dla alexlukasz Ja przez zimę ocieplałem wełną poddasze a wiosną była zabudowa GK wraz ze ściankami kolankowymi . Tak zostawiłem na zimę bo przez następną część roku zająłem się tynkami na dole i posadzkami. Nic przez zimę nie uległo uszkodzeniu. Radzę jednokrotnie zagruntować płyty GK jakąś farbą z unigruntem bo słońce z papieru zrobi pożółkłą starą gazetę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 04.09.2014 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 T... Po wylewkach zamierzam ocieplić z zewnątrz dom (jeszcze przed zimą) ale nie robić tynków - tynki wiosną, niech budynek zimę jeszcze postoi. ... Nieprecyzyjnie - tynki zewnętrze, nie wewnętrzne - zrobię po ociepleniu i po zimie... powinienem napisać - elewację. Tynki wewnętrzne robi się przed jakimkolwiek ocieplaniem czy to ścian a szczególnie poddasza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola_foczka 12.10.2014 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Witam wszystkich. Jestem szczęśliwą posiadaczką domu w stanie surowym otwartym i zastanawiam się który etap prac wybrać jako kolejny.Wśród znajomych i rodziny zdania są podzielone i sama też nie wiem co zrobić.Czy w przypadku stanu surowego otwartego - najpierw należy wstawić okna, czy może zacząć od instalacji, tynków ?. Dodam że wgląd na budowę mam codziennie, a nowy dom dzieli jedynie ogrodzenie.Obawiam się że jeżeli założę w pierwszej kolejności okna, to czy podczas prac tynkarskich nie dostanie się tak kurz, brud itp...?? Jeżeli macie doświadczenie w tym temacie, bardzo proszę o podpowiedzi.Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 12.10.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Nie wiem z czego tam masz ściany, ale z tynkami z reguły nie ma co się śpieszyć, bo utrudniają odprowadzenie wody z muru. Jeśli mur w technologii suchej (choćbyPorotherm Dryfix czy silka na klej) albo ściany porządnie wysezonowane, to kolejność jest kwestią wtórną. Generalnie ja bym zaczął od zamknięcia stanu surowego, żeby odizolować wnętrze od warunków zewnętrznych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 12.10.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 jesli teraz zamkniesz domek, to mozna przez zime robic cos w srodku opalajac np. tylko koza. typu dzialowki, elektryka, rurki, itp. a jaki chlodek bedzie szalal w srodku - to raczej nic poza osiadaniem murow/wysychaniem nie wchodzi w gre zabrudzone okna podczas tynkowania/malowania swiadcza o ekipie niskich lotow, co nawet nie potrafi zabezpieczyc porzadnie folia i tasma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola_foczka 13.10.2014 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Dziękuje za odpowiedzi. Ściany są murowane z porothermu na tradycyjną zaprawę. Dodam że prace planuję wznowić na wiosnę. Działówki właśnie zostały skończone w sobotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts