marjucha 17.10.2006 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Przygotowuję się zrobienia kolacji dla przyjaciól. Tym razem ma to być kuchnia staropolska. Możecie podrzucić jakieś ciekawe przepisy?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 18.10.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Nie wiem w jakim charakterze jest t a kolacja ale polecam np. Żurek z pulpetami podawany w wydrążonym chlebie razowym. Kiełbasa biała parzona (na wodzie od parzenia robisz pycha żurek) najlepiej własnej roboty. Na zagryskę smalec lub "smarowidło" róznica polega w ilości mięsa w smalcu jest mało a w smarowidełku to pprostu mięso z cenulką, skwarkami połączone smalcem. Do tego chleb własnego wypieku, ogórasy i kwita. Zimne piwko lub podpiwek i goście padaja ci do stóp pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 14.11.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Witam. Pogrzebałem trochę w literaturze i menu będzie następujące. Zacznę od chleba(mojego wyrobu) ze smalcem i ogórkami kiszonymi(mojej mamy - pycha ). Następnie żur staropolski z kiełbasą. Potem pieczeń huzarska w sosie własnym z kaszą gryczaną prużoną i do tego buraczki zasmażane. A na deser pieczone jabłka. Jak to wszystko wyjdzie dam znać za dwa tygodnie, bo dopiero wtedy będę po. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 14.11.2006 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Potrzebuję jakiś dobry przepis na sałatkę, jutro są urodziny męża i potrzebuję sprawdzonego i dobrego przepisu na sałatkę . oto sprawdzony przepis ze śledzikami śledzie smakowe ( obojętnie jakie ) marchewka i seler oraz 1litrowy słoik pieczarek solonych albo pieczarki świeże ( ja robię ze słoika bo szybciej ) majonez marchekę i seler ( 2-3 marchewki i 1 nieduży seler) pokroić w słupki i podsmażyć na oleju z przyprawą do ryb lub vegetą ....pieczarki odcedzić i również podsmażyć na oleju ,ale osobno -nie mieszać z warzywami .... W międzyczasie pokroić śledziki w kostkę . Do ładnego naczynia przełożyć usmażone pieczarki ...na nie poukładać śledziki .....polać delikatnie majonezem ( esy-floresy ) na wierzch dać marchewkę z selerem i majonezik schodzą w pierwszej kolejności Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 26.11.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 ... coś dla "duszy" ... a może i na talerz ... z krainy kulinarnego horroru http://www.chefpaul.net/images/chicken01.jpg ... klientka otrzymała "to" jako ... pieczone skrzydełko (w jednej z restauracji z dużej sieci "fast food") http://www.chefpaul.net/images/frog-in-peas1.jpeg ... "prawie gotowe danie" ... "znalezisko" w puszce z konserwowym groszkiem ... może smakosze wcale by się nie obrazili na taki "farsz" http://www.chefpaul.net/images/restaurant004.jpeg ... czy ma ktoś może przepis na ten rodzaj "dziczyzny" pozdrawiam niezmiernie serdecznie (w oczekiwaniu na Wasze komentarze i ciekawe relacje w tej materii) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 26.11.2006 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Dobry kucharz ze wszystkiego zrobi dobre danie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 02.12.2006 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 A co to jest na tym ostatnim zdjęciu? Tak ładnie poukładane- myszy? Fuj!!!!!Co by to nie było-wygląda paskudnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 03.12.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Wczoraj na moim stole podczas spotkania z przyjaciólmi pojawiła się taka oto sałatka: tortellini z farszem ze szpinaku i ricottypapryka czerowna i żółtagroszek konserwowyoliwki czarne i zieloneczerwona cebulaoliwa z oliwek wyszło pysznie! najlepsza jest po paru godzinach, kiedy wszystkie zapachy i oliwa "przegryzą się" wzajemnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 17.01.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Chciałabym zrobić coś nowego, smacznego...na obiad, a pomysły mi się narazie skończyły . Nie mam czasu szperać teraz w internecie za czymś nowym. Stąd prosba do Was. Podzielcie się swoimi (albo z odzysku ) przepisami różniastymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 19.01.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 ... jakie dania masz na myśli ? ... mięsne ? ... wegeteriańskie ? ... chetnie pomogę pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 19.01.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 martynka - ja mam takie dosyc szybkie - i pyszne jest : potrzebujesz poledwice wieprzowa, kroisz na kotleciki (okolo 1-1,5 cm) solisz ( ale tyciu), pieprzysz co tam lubisz, mozna lekko rozbic - i obsmazasz na patelni ( na masle z oliwa - prawda Chef Paul ? ). Po usmazeniu przekladasz do naczynia plaskiego zaroodpornego i przykrywasz cieniutko ( albo kruszysz) gorgonzola albo innym serem plesniowym ( dlatego miesa nie mozna mocno solic - bo te sery sa dosyc slone) - i zapiekasz do rozpuszczenia sera - po wyjeciu z piekarnika posypujesz na wierzchu swieza rukola ( galazkami z listkami) - tej rukoli musi byc sporo - zeby warstwa przykrywala cale mieso. Do tego moze byc makaron pene ( takie grube rury) - po ugotowaniu troszke zapieczony( w garze od gotowania) z odrobina tego samego sera i pesto z rukoli/oliwy/czosnku. Smaczne naprawde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.01.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 wrzuce wam mój ulubiony sosik z poledwicy wieprzowej. 1.dwie polędwiczki2.masło naturalne 1/2 kostki3.skórka z połowy chleba4.sól i pieprz do smaku(żadne kucharki cy vegety)5.dwie cebule6.szczypior(bardzo dużo ma być zielono w sosie)7.pyzy ziemniaczane.8.około 1/2 litr wody Poledwice smaże z dwóch stron na maśle.Siekam szczypior i cebule.wkładam do poledwicy i podlewam woda.Dodaje podrobioną skorke z chleba i tak gotuje na malym ogniu ,aż skórka sie rozgotuje.Tak zapalonym sosem polewam pyzy które po ostudzeniu podsmazam w plastrach na rumiano.Jako dodatek podaje groszek konserwowy wymieszany z pieczarkami marynowanymi. samcznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 23.01.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Chef Paul napisał: ... jakie dania masz na myśli ? ... mięsne ? ... wegeteriańskie ? ... chetnie pomogę pzdr Chef Pau ... ale to nie musi być tylko na obiad... wszystko co dobre mile widziane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 23.01.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Zochna, Niktspecjalny dzięki za przepisy , pędze do sklepu po zakupy ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 28.01.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 ... hmmm ... robiłem w zeszłym tygodniu ... napewno masz wszystkie składniki w domu (wraz z wczorajszą czerstwą bułką ... moja ulubiona ZUPA CEBULOWA składniki: 5 dużych cebul 4 łyżki masła 4 łyżki oliwy 1 łyżka mąki 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1/4 litra białego wytrawnego wina 1 litr czystego wołowego bulionu 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki suszonej naci pietruszki sól i pieprz do smaku 10 dkg startego na grubym oczku twardego żółtego sera (np ementaler) 1 bagietka (może być czerstwa) sposób przygotowania: Oczyszczoną cebulę pokrajać na półtalarki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła z 4 łyżkami oliwy. Usmażyć cebulę na jasnozłoty kolor, opruszyć mąką, cukrem i papryką, podsmażyć jeszcze chwilę i zalać winem. Dusić pod przykryciem do zredukowania płynu w 3/4. http://www.chefpaul.net/inne/cebulowa01.jpg Zagotować bulion z tymiankiem i pietruszką. Zawartość patelni przełożyć do wrzącego bulionu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 1 godzinę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na pozostałym maśle obsmażyć z obu stron pokrajaną na kromki bagietkę. Przelać zupę do żaroodpornych kokilek. Na wierzch posypać startym serem. Zapiec w piekarniku (w temperaturze około 200*C) aż do stopienia się sera. http://www.chefpaul.net/inne/cebulowa02.jpg Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 28.01.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 moja nowa sałatka ( prosta i szybka ..... i smaczna ) słoik braczków w całości cebula słonecznik łuskany ( 1/2 paczki ) 4 ugotowane na twardo jajka majonez Buraczki pokroić w kostkę słonecznik podpiec na suchej patelni cebulkę drobno pokroić jajka też oczywiście pokroić .....wszystko razem połączyć ...dodać majonez ...... posolić - popieprzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 28.01.2007 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 dip do ryb lub mięs 2 łyzki borówek ( przesmażone z cukrem) 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 2 ząbki czosnku ....wszystkie składniki połączyć ..... piersi z kurczaka pokroić w niewielkie kawałki obsypać dowolnymi ziołami i przyprawami obsypać delikatnie mąką ziemniaczaną i maczać w rozmąconym jajku ...i szybko smażć w gorącym tłuszczu .....na ciepło i na zimno -pyszne ...oczywiście podane z dipem borówkowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.01.2007 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 moja nowa sałatka ( prosta i szybka ..... i smaczna ) słoik braczków w całości cebula słonecznik łuskany ( 1/2 paczki ) 4 ugotowane na twardo jajka majonez Buraczki pokroić w kostkę słonecznik podpiec na suchej patelni cebulkę drobno pokroić jajka też oczywiście pokroić .....wszystko razem połączyć ...dodać majonez ...... posolić - popieprzyć Ciekawe bardzo odważna to coś dla mnie.Kolor musi być "klasa" a te buraki to takie pikle? Ew-ka ho ho ho!!! pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.01.2007 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Chef Paul.Ciebie mistrzu tylko słuchać o nic nie pytać ...zapisalem w kapowniku. Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 28.01.2007 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Ciekawe bardzo odważna to coś dla mnie.Kolor musi być "klasa" a te buraki to takie pikle? Ew-ka ho ho ho!!! pozdro buraczki we własnej zalewie -obojętne w smaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.