Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kulinaria i inne takie gotowanie


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem w jakim charakterze jest t a kolacja ale polecam np.

Żurek z pulpetami podawany w wydrążonym chlebie razowym.

Kiełbasa biała parzona (na wodzie od parzenia robisz pycha żurek) najlepiej własnej roboty.

Na zagryskę smalec lub "smarowidło" róznica polega w ilości mięsa w smalcu jest mało a w smarowidełku to pprostu mięso z cenulką, skwarkami połączone smalcem.

Do tego chleb własnego wypieku, ogórasy i kwita.

Zimne piwko lub podpiwek i goście padaja ci do stóp :wink:

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...

Witam.

Pogrzebałem trochę w literaturze i menu będzie następujące.

Zacznę od chleba(mojego wyrobu) ze smalcem i ogórkami kiszonymi(mojej mamy - pycha :D ). Następnie żur staropolski z kiełbasą.

Potem pieczeń huzarska w sosie własnym z kaszą gryczaną prużoną i do tego buraczki zasmażane. A na deser pieczone jabłka. Jak to wszystko wyjdzie dam znać za dwa tygodnie, bo dopiero wtedy będę po.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potrzebuję jakiś dobry przepis na sałatkę, jutro są urodziny męża i potrzebuję sprawdzonego i dobrego przepisu na sałatkę :wink:.

 

oto sprawdzony przepis ze śledzikami :D

 

:D śledzie smakowe ( obojętnie jakie )

marchewka i seler

oraz 1litrowy słoik pieczarek solonych albo pieczarki świeże

( ja robię ze słoika bo szybciej :wink: ) majonez

 

marchekę i seler ( 2-3 marchewki i 1 nieduży seler) pokroić w słupki i podsmażyć na oleju z przyprawą do ryb lub vegetą ....pieczarki odcedzić i również podsmażyć na oleju ,ale osobno -nie mieszać z warzywami ....

W międzyczasie pokroić śledziki w kostkę .

Do ładnego naczynia przełożyć usmażone pieczarki ...na nie poukładać śledziki .....polać delikatnie majonezem ( esy-floresy ) na wierzch dać marchewkę z selerem i majonezik :wink:

 

schodzą w pierwszej kolejności :D Smacznego :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

... coś dla "duszy" :) ... a może i na talerz :) :wink:

 

... z krainy kulinarnego horroru :grin: :wink:

 

http://www.chefpaul.net/images/chicken01.jpg

... klientka otrzymała "to" jako ... pieczone skrzydełko (w jednej z restauracji z dużej sieci "fast food") :grin:

 

http://www.chefpaul.net/images/frog-in-peas1.jpeg

... "prawie gotowe danie" ... "znalezisko" w puszce z konserwowym groszkiem ... może smakosze wcale by się nie obrazili na taki "farsz" :grin: :wink:

 

http://www.chefpaul.net/images/restaurant004.jpeg

... czy ma ktoś może przepis na ten rodzaj "dziczyzny" :grin:

 

pozdrawiam niezmiernie serdecznie (w oczekiwaniu na Wasze komentarze i ciekawe relacje w tej materii) :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj na moim stole podczas spotkania z przyjaciólmi pojawiła się taka oto sałatka:

 

tortellini z farszem ze szpinaku i ricotty

papryka czerowna i żółta

groszek konserwowy

oliwki czarne i zielone

czerwona cebula

oliwa z oliwek

 

wyszło pysznie! najlepsza jest po paru godzinach, kiedy wszystkie zapachy i oliwa "przegryzą się" wzajemnie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

martynka - ja mam takie dosyc szybkie - i pyszne jest :

potrzebujesz poledwice wieprzowa, kroisz na kotleciki (okolo 1-1,5 cm)

solisz ( ale tyciu), pieprzysz co tam lubisz, mozna lekko rozbic - i obsmazasz na patelni ( na masle z oliwa - prawda Chef Paul ? :D ).

Po usmazeniu przekladasz do naczynia plaskiego zaroodpornego i przykrywasz

cieniutko ( albo kruszysz) gorgonzola albo innym serem plesniowym ( dlatego miesa nie mozna mocno solic - bo te sery sa dosyc slone) - i zapiekasz do rozpuszczenia sera -

po wyjeciu z piekarnika posypujesz na wierzchu swieza rukola ( galazkami z listkami) - tej rukoli musi byc sporo - zeby warstwa przykrywala cale mieso.

Do tego moze byc makaron pene ( takie grube rury) - po ugotowaniu troszke

zapieczony( w garze od gotowania) z odrobina tego samego sera i pesto z rukoli/oliwy/czosnku.

Smaczne naprawde :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wrzuce wam mój ulubiony sosik z poledwicy wieprzowej.

 

1.dwie polędwiczki

2.masło naturalne 1/2 kostki

3.skórka z połowy chleba

4.sól i pieprz do smaku(żadne kucharki cy vegety)

5.dwie cebule

6.szczypior(bardzo dużo ma być zielono w sosie)

7.pyzy ziemniaczane.

8.około 1/2 litr wody

 

Poledwice smaże z dwóch stron na maśle.Siekam szczypior i cebule.wkładam do poledwicy i podlewam woda.Dodaje podrobioną skorke z chleba i tak gotuje na malym ogniu ,aż skórka sie rozgotuje.Tak zapalonym sosem polewam pyzy które po ostudzeniu podsmazam w plastrach na rumiano.Jako dodatek podaje groszek konserwowy wymieszany z pieczarkami marynowanymi.

 

samcznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... hmmm ... robiłem w zeszłym tygodniu ... napewno masz wszystkie składniki w domu (wraz z wczorajszą czerstwą bułką ;)

 

... moja ulubiona

ZUPA CEBULOWA

składniki:

5 dużych cebul

4 łyżki masła

4 łyżki oliwy

1 łyżka mąki

1/2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki

1/4 litra białego wytrawnego wina

1 litr czystego wołowego bulionu

1/2 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki suszonej naci pietruszki

sól i pieprz do smaku

10 dkg startego na grubym oczku twardego żółtego sera (np ementaler)

1 bagietka (może być czerstwa)

sposób przygotowania:

Oczyszczoną cebulę pokrajać na półtalarki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła z 4 łyżkami oliwy. Usmażyć cebulę na jasnozłoty kolor, opruszyć mąką, cukrem i papryką, podsmażyć jeszcze chwilę i zalać winem. Dusić pod przykryciem do zredukowania płynu w 3/4.

http://www.chefpaul.net/inne/cebulowa01.jpg

Zagotować bulion z tymiankiem i pietruszką. Zawartość patelni przełożyć do wrzącego bulionu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 1 godzinę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Na pozostałym maśle obsmażyć z obu stron pokrajaną na kromki bagietkę.

Przelać zupę do żaroodpornych kokilek. Na wierzch posypać startym serem. Zapiec w piekarniku (w temperaturze około 200*C) aż do stopienia się sera.

http://www.chefpaul.net/inne/cebulowa02.jpg

 

Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

moja nowa sałatka ( prosta i szybka ..... i smaczna :wink: )

 

słoik braczków w całości

cebula

słonecznik łuskany ( 1/2 paczki )

4 ugotowane na twardo jajka

majonez

 

Buraczki pokroić w kostkę

słonecznik podpiec na suchej patelni

cebulkę drobno pokroić

jajka też oczywiście pokroić

 

.....wszystko razem połączyć ...dodać majonez ...... posolić - popieprzyć :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dip do ryb lub mięs

 

2 łyzki borówek ( przesmażone z cukrem)

2 łyżki majonezu

2 łyżki keczupu

2 ząbki czosnku

 

....wszystkie składniki połączyć ..... :D

 

 

piersi z kurczaka pokroić w niewielkie kawałki

obsypać dowolnymi ziołami i przyprawami

obsypać delikatnie mąką ziemniaczaną i maczać w rozmąconym jajku

...i szybko smażć w gorącym tłuszczu .....na ciepło i na zimno -pyszne ...oczywiście podane z dipem borówkowym :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

moja nowa sałatka ( prosta i szybka ..... i smaczna :wink: )

 

słoik braczków w całości

cebula

słonecznik łuskany ( 1/2 paczki )

4 ugotowane na twardo jajka

majonez

 

Buraczki pokroić w kostkę

słonecznik podpiec na suchej patelni

cebulkę drobno pokroić

jajka też oczywiście pokroić

 

.....wszystko razem połączyć ...dodać majonez ...... posolić - popieprzyć :wink:

 

Ciekawe bardzo odważna to coś dla mnie.Kolor musi być "klasa" a te buraki to takie pikle?

Ew-ka ho ho ho!!!

 

pozdro :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...