Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1. Czekolada gorzka od Wedla, rozpuszcza sie latwo w mikrofalowce (chwilka, bo czekolada rozpuszcza sie "w dloni").

2. marcepan (gotowy, ze sklepu)

3. wisnie osaczone, z konfitury

4. powidla sliwkowe+platki rozy w cukrze

5. orzechy, migdaly

Foremki czkoladkowe (np wytloczki od czekoladek firmowych) nalezy wysmarowac czekolada (pedzlem), zastudzic, naladowac dobra do srodka,zalac czekolada do konca, zastudzic, wyjac i GOTOWE. Mozna jeszcze dekorowac z wierzchu, jak ktos ma pare i inwencje.

Drugi sposob, to no kawalki marcepana albo sliwki suszone czy orzechy zanurzyc w czekoladzie, osaczyc i zastudzic.

dla mnie bomba.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/4/#findComment-161453
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

z czarnego bzu????? chyba najlepiej... plamy ;)

A tak serio, to kto zna przepis na kwiaty bzu czarnego w ciescie i na syrop do wody z kwiatow bzu? Pamietam to jako szwedzki wynalazek, ale co sie tam daje oprocz rzeczonych kwiatow i jaka jest technologia?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/4/#findComment-169013
Udostępnij na innych stronach

Koleżanka te kwiaty bzu robiła - wyszło paskudztwo totalne - to dla desperatów danie - ponoć...

A mój tata robił soczek z bzu na zimę - bogaty w wit. C - pyszny nie był ale zdrowy...

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/4/#findComment-169669
Udostępnij na innych stronach

a ja pilam taki sok, ktory mial bardzo delikatny smak, moze z odrobina skorki cytrynowej albo w ogole cytryny, bo kwaskowaty, i smakowal bardzo. To pewnie kwestia dosmaczenia, ale naprawde byl dobry.

Kto ma przepis????

Co do kwiatow w ciescie, to na pewno jest dekoracyjne i rzadkie, wiec dobrze by bylo wiedziec jak z tym ciastem - przypuszczam, ze najlepsze by bylo, gdyby dac duzo jajek i make ziemniaczana, ale chetnie bym miala jakies potwierdzenie tej tezy :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/4/#findComment-169670
Udostępnij na innych stronach

Ha!Przepis babci Pelasi: opłukany i oszypułkowany bez wrzucić do wyysokiego słoja zasypać cukrem i przykryć gazą,trzymać na początku w ciepłym miejscu,potem jak puści sok przenieść np.na parapet w chłodnym miejscu.Od czasu do czasu trząchnąć słojem.Dodawać do herbaty+cytryna.Boże,babciny dom zawsze pachniał tym bzem...no i lodówek nie było a to stało i stało...A cukru,to tak jakoś różnie-jak kto lubi,ale musi być.UWAGA-trzymanie w ciepełku grozi fermentacją winną....
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/4/#findComment-169761
Udostępnij na innych stronach

Gruszki w occie.Ale jest parę wad tego przepisu

1-śmierdzi niemiłosiernie octem[jak ktoś lubi...]

2-wyżerają wszyscy tak szybko,że z reguły się nie załapuję

Wziaść TWARDE,lekko zielone gruchy,obrać,wyjąć gniazdo,pokroić na 4.

1szklanka octu winnego+litr wody+gożdziki+cukier zagotować i delikatnie bardzo zacząć gotować owoce.I tu zaczyna się jazda-trzeba ruszać garem,a nie wolno mieć pokrywki.Gotujemy aż gruchy zrobią się brązowawe[jak np.dynia] Potem do słoików,spasteryzować -kontrolnie,bo się rozpaćkają.Nie podaję ile cukru-bo to kwestia smaku,tak samo z octem.Niektórzy próbują ze zwykłym,ale capi jak ogórki..Trzeba się doszukać swego smaku.Podawać na zimno do wedlin.Ja już nie robię z powodów 1 a tym bardziej 2 .

MNIAM...mniam.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/4/#findComment-170422
Udostępnij na innych stronach

Taka czuje wielka potrzebe zrobienia czegos na zime, co polecacie z gruszek albo z papryki?

Z papryki polecam leczo. Również na zimę :). Pokroić w grubą kostkę dużo papryki, trochę cukinii, pomidory obrać ze skórki, poddusić wszystko razem i w litrowe słoiki - zapasteryzować. A zimą smaży się na patelni cebulkę z jakimś mięskiem lub wędzonką i przyprawami ( np wegeta+ostra papryka ), wlawa się doo tego zawartość słoika, do tego ogórek kiszony w kostkę i obiad gotowy!

Smacznego :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/4/#findComment-171445
Udostępnij na innych stronach

Hmmm, podobaja mi sie te przepisy. Caly zapas sloikow ( 8 ) zuzylam na powidla sliwkowe i mus jablkowy. Wykombinuje jakies nowe i chyba zrobie wszystko.

A moze mozna kupic gdzies sloiki?

 

poprawilam, bo jakas dziwna buzka w srodku wyskoczyla

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/4/#findComment-171542
Udostępnij na innych stronach

ogorkow w occie nie robie, bo jestem przekonana, ze sklepowe lepsze. naprawde. Za to inne przetwory chetnie, w umiarkowanych ilosciach (miejsce!).

Sloiki kupuje sie w sklepach z gospodarstwem domowym. Tamze mozna dokupic nowe przykrywki do starych sloikow. Cena niewielka.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/4/#findComment-171548
Udostępnij na innych stronach

Czy może ktoś mi doradzić na temat pieczenia chleba w piekarniku-typ podobny do pokazywanego w tv.?Kruszy mi się ,opada dziwnie - próbowałam wszystkiego-ale widac nie do konca-Raz jest super ,na drugi dzien z tych samych produktów dno...O co tu chodzi?
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/4/#findComment-172341
Udostępnij na innych stronach

Poradźcie analfabecie kuchennemu :oops: : kupiłem [na promocji :evil: ] owoce kiwi; są kwaśne jak diabli. Da się to zrobić w postaci jakowejś sałatki owocowej, czy może, patrząc na zdjęcie agrestu, zjeść saute ???

Kiedyś bardzo lubiłem taki zestaw: ananasy w syropie z puszki, pociętę w kawałeczki: banan, kiwi, pomarańcze, czasem (rozpusta) z bitą śmietaną... czy to wyjdzie z kwaśnym kiwi ???

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/4/#findComment-172988
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...