Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zgodnie z obietnicą przesyłam kolejny przepis. Dodam, że jest to ulubione ciasto mego męża. Jeżeli interesują Was jeszcze jakieś przepisy to piszcie, mam w swojej kolekcji: keksy, roladę, szarlotkę, sezamowca, babkę gotowaną...Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.

ORZECHOWIEC

˝ kg mąki pszennej

20 dag cukru pudru

20 dag margaryny

2 jaja

2 łyżki miodu płynnego

2 łyżeczki sody rozpuszczone w 2 łyżkach mleka

 

Zagnieść ciasto (jeżeli będzie rzadkie to podsypać trochę mąki). Podzielić na 3 części, 2 placki upiec, natomiast 3 placek podpiec i pod koniec pieczenia nałożyć masę orzechową i razem upiec. Uwaga, placki pieką się bardzo szybko (około 10-15 minut) powinny mieć kolor ciemnego złota. Po wystygnięciu placki twardnieją dlatego dobrze jest to ciasto upiec nawet 2 lub 3 dni przed spodziewaną konsumpcją.

 

Masa orzechowa

3 łyżki miodu płynnego

10 dag margaryny

10 dag cukru

25 dag orzechów włoskich

Miód, margarynę i cukier zagotować i na gorącą masę wsypać orzechy, wymieszać. Aby lepiej było kroić ciasto ja orzechy przekrajam na mniejsze części.

 

Masa do przełożenia

˝ szklanki cukru wsypać do 1 szklanki mleka gotującego. W małej ilości mleka rozpuścić ˝ łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę ziemniaczanej i ugotować budyń. Do gorącej masy dodać ˝ margaryny. Najlepiej wymieszać mikserem bo inaczej się „zważy”. Masa ma być „ciągnąca się” także proszę się nie zrażać.

 

Przełożyć placki:

I placek

Dżem najlepiej nisko słodzony

II placek

Masa

III placek orzechowy

 

 

Ma, napisz czy coś upiekłaś.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-268973
Udostępnij na innych stronach

Ma, napisz czy coś upiekłaś.

Poniewaz przewidywana sobotnia impreza jest sporego kalibru, organizuje sie tak, by jak najwiecej zrobic wczesniej, a nie na ostatnia chwile. Twoj orzechowiec bedzie wiec genialny. Jeszcze nie upieklam ananasowca, na ktory mam duza ochote, ale wlasnie skonczylam piec 120 babeczek i naladowalam je czekolada i bakaliami albo kaimakiem i prazonymi migdalami :) Postaram sie jutro wykonac orzechowiec, ale wyraznie musze zaczac od zakupow, wiec nie wiem, jak to mi wyjdzie :-? - czas mam mocno policzony.

W kazdym razie bardzo dziekuje za przepisy! :) "Brzmia" swietnie :lol: :D :lol:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-268988
Udostępnij na innych stronach

.BEZA KOKOSOWA

 

4 BIAŁKA UBIĆ Z ˝ SZKL. CUKRU I DODAĆ 20 DKG WIÓREK. WYMIESZAĆ I UPIEC.

 

co zrobić,żeby wyszła prawdziwa beza-taka krucha? mnie zawsze wychodzi taki miękki gniot(smaczny ale bez wyglądu).

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-270459
Udostępnij na innych stronach

.BEZA KOKOSOWA

 

4 BIAŁKA UBIĆ Z ˝ SZKL. CUKRU I DODAĆ 20 DKG WIÓREK. WYMIESZAĆ I UPIEC.

 

co zrobić,żeby wyszła prawdziwa beza-taka krucha? mnie zawsze wychodzi taki miękki gniot(smaczny ale bez wyglądu).

 

wydaje mi sie, ze powinnas dac wiecej cukru (sprawdz inne przepisy), ewentualnie na koniec bicia dodac jeszcze cukru-pudru.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-270505
Udostępnij na innych stronach

Zawsze robiłam w/g tego przepisu, aczkolwiek beza jest rzeczywiście krucha szczególnie zaraz po upieczeniu, może należałoby dodać oprócz większej ilości cukru również więcej białek lub proporcjonalnie mniej wiórek.Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-270941
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
Niedługo Święta!!!Przeczytałam posty z ubiegłego roku.Jest parę fajnych przepisów.Proszę o więcej sałatek i ciast -w tym roku muszę przygotować przyjęcie komunijne.Właśnie myślę co wtedy podać na obiad?To musi być coś co będzie łatwo odgrzać .Macie jakieś pomysły?
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-284853
Udostępnij na innych stronach

Dawno tu nie zaglądałam ponieważ ... zajadałam się rybami !! Wszystkie przepisy wypróbowałam, jedzonko było pyszne!

Jeszcze raz b. dziekuję!

z niecierpliwością czekam na nowe przepisy nie tylko rybne :wink:

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-285034
Udostępnij na innych stronach

Witam kulinarnych forumowiczów :D

 

Lubię pichcić w kuchni i postaram się w wolnym czasie przedstawić wam kilka pomysłów. Nie przeczytałam jeszcze wszystkich postów więc czasem może się coś powtórzyć ale postaram się zrobić to w wolnej chwili. Na razie proponuję coś taniego ale smacznego. "RUSKIE NALEŚNIKI" - są to naleśniki z farszem jak do ruskich pierogów, do tego podsmażana cebulka. Brzmi dziwnie ale smakuje niesamowicie. W moim mieście sprzedają to w barze naleśnikowym i mają duże powodzenie. Naprawdę polecam. Proste i tanie. :p

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-285377
Udostępnij na innych stronach

ja robie rolade - zawsze dobra, wilgotna i smakuje:

1. piers z indyka (1200g) nalezy rozciac "dookola" czyli tak, by uzyskac prostokatny plat miesa o grubosci ok 1,5-2 cm.

2. natrzec vegeta.

3. przygotowac nadzienie z 150g mielonej wieprzowiny lub cieleciny, 1 jajka, 1/4 szkl. mleka, 1/4 kajzerki, 1p. natki pietruszki albo koperku, 1 zabka czosnku, pieprzu i soli do smaku i ewentualnie 2-3 lyzek rodzynek.

4. Posmarowac plat miesa nadzieniem, zwinac,

5. zasznurowac, posmarowac miekkim maslem po wierzchu, zawinac szczelnie w papier do wypiekow

6. Piec w naczyniu zaroodpornym z przykrywa 1 godzine 10 minut w temp. 180 st.

7. Rozpakowywac/otwierac dopiero po wystudzeniu. Najlepiej razem z naczyniem zastudzic w lodowce i kroic w dosc cienkie plastry na zimno.

8. Podawac te rolade mozna i na zimno, i na goraco - zawsze jednakowo atrakcyjna.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-288162
Udostępnij na innych stronach

Witam witam kulinarną brać!!!

 

Widze że wątek ożywa kole świąt ;)

 

U mnie narazie upieczony bankuhen (pseudo sękacz w prodziżu)

Dzisiaj sernik pomarańczowy z kruchą plecionką

i najnowsze Rafaello Toli, które jest booskiiee no

i kurczaki i udźce z indyka rolowane i inne cudaki...

 

ach jak fajnie poszaleć w kuchni i jak milusio jak jest to wszystko komu zjeść

 

Pozdrawiam cieplutko.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-291288
Udostępnij na innych stronach

Witajcie miłośnicy kuchni!

Zachęcam do udostepniania przepisów wypróbowanych przez Was,

ja dorzucam te wymyslone i pozbierane przezemnie na mojej stronce

http://republika.pl/ninag/

i dziekuję za udostępnione przez Was.

Kiełbaski też kiedys robiłam - domowe sa przepyszne!!!!!

Tylko skąd wziąc czas???

Czy ktoś wie jak wybudować przy domu grilo-wędzarnie?

czy ktoś z was ma coś takiego?

ja główkuję nad tym od dłuższego czasu

pozdro dla wszystkich

ENGI :lol:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-294957
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...
Proszę o propozycje menu na przyjęcie kominijne :p Sprawa pilna-bardzo na was liczę

Przyjecie komunijne, jesli jest przygotowywane tylko przez pania domu, musi skladac sie z potraw, ktore mozna przygotowac dzien lub nawet dwa wczesniej, zeby w dniu komunii juz poswiecic raczej czas dziecku, niz uwijaniu sie przy garach. W zwiazku z tym jestem za przyjeciem na zimno, tylko z jakims barszczem+pasztecikiem, flakami albo gulaszem z bagietka na cieplo.

Barbasiu, na ile osob przewidujesz przyjecie i jakiego ma byc kalibru (wielogodzinne i bardzo wystawne?)? Mysle, ze gdy odpowiesz na to pytanie, latwiej bedzie cos podpowiedziec.

pozdrawiam

ma

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-310761
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...