ma 13.03.2004 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 super! bardzo to smakowicie wyglada. Zrobie chyba za tydzien na urodziny mojego meza dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-264722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anam 17.03.2004 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Zgodnie z obietnicą przesyłam kolejny przepis. Dodam, że jest to ulubione ciasto mego męża. Jeżeli interesują Was jeszcze jakieś przepisy to piszcie, mam w swojej kolekcji: keksy, roladę, szarlotkę, sezamowca, babkę gotowaną...Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.ORZECHOWIEC˝ kg mąki pszennej20 dag cukru pudru20 dag margaryny2 jaja2 łyżki miodu płynnego2 łyżeczki sody rozpuszczone w 2 łyżkach mleka Zagnieść ciasto (jeżeli będzie rzadkie to podsypać trochę mąki). Podzielić na 3 części, 2 placki upiec, natomiast 3 placek podpiec i pod koniec pieczenia nałożyć masę orzechową i razem upiec. Uwaga, placki pieką się bardzo szybko (około 10-15 minut) powinny mieć kolor ciemnego złota. Po wystygnięciu placki twardnieją dlatego dobrze jest to ciasto upiec nawet 2 lub 3 dni przed spodziewaną konsumpcją. Masa orzechowa3 łyżki miodu płynnego10 dag margaryny10 dag cukru25 dag orzechów włoskichMiód, margarynę i cukier zagotować i na gorącą masę wsypać orzechy, wymieszać. Aby lepiej było kroić ciasto ja orzechy przekrajam na mniejsze części. Masa do przełożenia˝ szklanki cukru wsypać do 1 szklanki mleka gotującego. W małej ilości mleka rozpuścić ˝ łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę ziemniaczanej i ugotować budyń. Do gorącej masy dodać ˝ margaryny. Najlepiej wymieszać mikserem bo inaczej się „zważy”. Masa ma być „ciągnąca się” także proszę się nie zrażać. Przełożyć placki:I placekDżem najlepiej nisko słodzonyII placekMasaIII placek orzechowy Ma, napisz czy coś upiekłaś. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-268973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 17.03.2004 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Ma, napisz czy coś upiekłaś. Poniewaz przewidywana sobotnia impreza jest sporego kalibru, organizuje sie tak, by jak najwiecej zrobic wczesniej, a nie na ostatnia chwile. Twoj orzechowiec bedzie wiec genialny. Jeszcze nie upieklam ananasowca, na ktory mam duza ochote, ale wlasnie skonczylam piec 120 babeczek i naladowalam je czekolada i bakaliami albo kaimakiem i prazonymi migdalami Postaram sie jutro wykonac orzechowiec, ale wyraznie musze zaczac od zakupow, wiec nie wiem, jak to mi wyjdzie - czas mam mocno policzony. W kazdym razie bardzo dziekuje za przepisy! "Brzmia" swietnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-268988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbasia 19.03.2004 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 .BEZA KOKOSOWA 4 BIAŁKA UBIĆ Z ˝ SZKL. CUKRU I DODAĆ 20 DKG WIÓREK. WYMIESZAĆ I UPIEC. co zrobić,żeby wyszła prawdziwa beza-taka krucha? mnie zawsze wychodzi taki miękki gniot(smaczny ale bez wyglądu). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-270459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 19.03.2004 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 .BEZA KOKOSOWA 4 BIAŁKA UBIĆ Z ˝ SZKL. CUKRU I DODAĆ 20 DKG WIÓREK. WYMIESZAĆ I UPIEC. co zrobić,żeby wyszła prawdziwa beza-taka krucha? mnie zawsze wychodzi taki miękki gniot(smaczny ale bez wyglądu). wydaje mi sie, ze powinnas dac wiecej cukru (sprawdz inne przepisy), ewentualnie na koniec bicia dodac jeszcze cukru-pudru. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-270505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anam 19.03.2004 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Zawsze robiłam w/g tego przepisu, aczkolwiek beza jest rzeczywiście krucha szczególnie zaraz po upieczeniu, może należałoby dodać oprócz większej ilości cukru również więcej białek lub proporcjonalnie mniej wiórek.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-270941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbasia 02.04.2004 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Niedługo Święta!!!Przeczytałam posty z ubiegłego roku.Jest parę fajnych przepisów.Proszę o więcej sałatek i ciast -w tym roku muszę przygotować przyjęcie komunijne.Właśnie myślę co wtedy podać na obiad?To musi być coś co będzie łatwo odgrzać .Macie jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-284853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.04.2004 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Dawno tu nie zaglądałam ponieważ ... zajadałam się rybami !! Wszystkie przepisy wypróbowałam, jedzonko było pyszne! Jeszcze raz b. dziekuję! z niecierpliwością czekam na nowe przepisy nie tylko rybne pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-285034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALINKA 02.04.2004 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Witam kulinarnych forumowiczów Lubię pichcić w kuchni i postaram się w wolnym czasie przedstawić wam kilka pomysłów. Nie przeczytałam jeszcze wszystkich postów więc czasem może się coś powtórzyć ale postaram się zrobić to w wolnej chwili. Na razie proponuję coś taniego ale smacznego. "RUSKIE NALEŚNIKI" - są to naleśniki z farszem jak do ruskich pierogów, do tego podsmażana cebulka. Brzmi dziwnie ale smakuje niesamowicie. W moim mieście sprzedają to w barze naleśnikowym i mają duże powodzenie. Naprawdę polecam. Proste i tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-285377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 06.04.2004 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 A wracając do świąt - potrzebuję jakiś niezbyt skomplikowny przepis na pierś indyczą na obiad. Poszperajcie w swoich przepisach i podpowiedzcie proszę Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-288048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 06.04.2004 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 ja robie rolade - zawsze dobra, wilgotna i smakuje:1. piers z indyka (1200g) nalezy rozciac "dookola" czyli tak, by uzyskac prostokatny plat miesa o grubosci ok 1,5-2 cm. 2. natrzec vegeta.3. przygotowac nadzienie z 150g mielonej wieprzowiny lub cieleciny, 1 jajka, 1/4 szkl. mleka, 1/4 kajzerki, 1p. natki pietruszki albo koperku, 1 zabka czosnku, pieprzu i soli do smaku i ewentualnie 2-3 lyzek rodzynek. 4. Posmarowac plat miesa nadzieniem, zwinac, 5. zasznurowac, posmarowac miekkim maslem po wierzchu, zawinac szczelnie w papier do wypiekow6. Piec w naczyniu zaroodpornym z przykrywa 1 godzine 10 minut w temp. 180 st.7. Rozpakowywac/otwierac dopiero po wystudzeniu. Najlepiej razem z naczyniem zastudzic w lodowce i kroic w dosc cienkie plastry na zimno. 8. Podawac te rolade mozna i na zimno, i na goraco - zawsze jednakowo atrakcyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-288162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 07.04.2004 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 dzięki ma, robiłam rolady ale z warzywami, teraz wypróbuję z mięsem. Jakiś sos do tego? Ja będę podawać na gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-288868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 07.04.2004 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 najchetniej borowki lub zurawina na goraco. Innym wyjsciem jest sos od pieczenia z dodatkiem maki ziemniaczanej.pozdrawiam!ma Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-288872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 09.04.2004 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Witam witam kulinarną brać!!! Widze że wątek ożywa kole świąt U mnie narazie upieczony bankuhen (pseudo sękacz w prodziżu) Dzisiaj sernik pomarańczowy z kruchą plecionką i najnowsze Rafaello Toli, które jest booskiiee no i kurczaki i udźce z indyka rolowane i inne cudaki... ach jak fajnie poszaleć w kuchni i jak milusio jak jest to wszystko komu zjeść Pozdrawiam cieplutko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-291288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 09.04.2004 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 o matko Emems jadę do Ciebie na święta, ale narobiłaś mi smaka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-291341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 09.04.2004 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Kasiorek niema sprawy.. przyjeżdżaj.. w kupie weselej Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-291344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 14.04.2004 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Madzia, tak wszyscy chwalicie to Rafaello Toli - wrzuć przepis proszę mam nadzieję że Tola tantiem od praw autorskich nie będzie chciała Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-293554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 16.04.2004 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Witajcie miłośnicy kuchni! Zachęcam do udostepniania przepisów wypróbowanych przez Was, ja dorzucam te wymyslone i pozbierane przezemnie na mojej stronce http://republika.pl/ninag/ i dziekuję za udostępnione przez Was. Kiełbaski też kiedys robiłam - domowe sa przepyszne!!!!! Tylko skąd wziąc czas??? Czy ktoś wie jak wybudować przy domu grilo-wędzarnie? czy ktoś z was ma coś takiego? ja główkuję nad tym od dłuższego czasu pozdro dla wszystkich ENGI Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-294957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbasia 08.05.2004 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Proszę o propozycje menu na przyjęcie kominijne Sprawa pilna-bardzo na was liczę Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-310564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 08.05.2004 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Proszę o propozycje menu na przyjęcie kominijne Sprawa pilna-bardzo na was liczę Przyjecie komunijne, jesli jest przygotowywane tylko przez pania domu, musi skladac sie z potraw, ktore mozna przygotowac dzien lub nawet dwa wczesniej, zeby w dniu komunii juz poswiecic raczej czas dziecku, niz uwijaniu sie przy garach. W zwiazku z tym jestem za przyjeciem na zimno, tylko z jakims barszczem+pasztecikiem, flakami albo gulaszem z bagietka na cieplo. Barbasiu, na ile osob przewidujesz przyjecie i jakiego ma byc kalibru (wielogodzinne i bardzo wystawne?)? Mysle, ze gdy odpowiesz na to pytanie, latwiej bedzie cos podpowiedziec. pozdrawiam ma Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/9/#findComment-310761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.