James Bond 23.06.2004 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Hej, bardzo podoba mi się ten wątek, budowa budową, ale jeść (przede wszystkim coś dobrego) trzeba. Odnośnie wątku dotyczącego potraw z ryb, dodaję coś od siebie. Pstrąg umyć, skropić sokiem z cytryny, lekko posolić i popieprzyć w środku i wewnątrz. Jako farsz przygotować (na 2 ryby) 3 pieczarki, szczypiorek, 1 łyżkę masła, ząbek czosnku. Wszystko rozdrobnić i dobrze wymieszać. Nafaszerować brzuszek pstrąga, zamknąć wykałaczkami. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju po 4 min dla każdej ze stron. Podawać z czym kto lubi (teraz najlepiej z młodymi ziemniakami na parze, brokułami lub kalafiorem). Posypać natką pietruszki lub koperku. Udekorować plasterkami cytryny. Pycha. A przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkaik 23.06.2004 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Aż się glodna zrobilam- takiego mi smaka zrobil ten pstrążek!! Jutro robię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
James Bond 24.06.2004 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 Mały dodatek do farszu, jeśli wykorzystujecie szczypiorek to można oczywiście dodać cebulę dymkę. Będzie bardziej wyraźne w smaku. Mniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 17.09.2004 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Widzę, że ten wątek trochę podupadł. Wiem w czasie budowy na pichcenie nie ma czasu. No właśnie a może by tak "przez żołądek do serca" kapryśnego fachowca? A może coś na temat "co wrzucić na ruszt gdy nie ma czasu na gotowanie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 17.09.2004 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Ja ostatnio bardzo lubie bagietke z maslem i domowym dzemem. Ostatnio robilam malinowo-antonowkowy z zelfiksem (2+1). Proste i bardzo pyszne Poniewaz ciagle jeszcze jest mnostwo malin w sprzedazy, to polecam i zachecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 17.09.2004 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Witam miłośników dobrej kuchni . Oto przepis na rybkę po cygańsku : - filety rybne ( najlepiej dorsz ale każda inna ryba może być , byle nie miała ości ) - ( ok. 1 kg ) - cebula ( 4-5 dosyć dużych ) - ogórki konserwowe ( lub kiszone ) - ( 3-4 ) - pęczek pietruszki - ketchup -sól , pieprz 1. Rybę posolić , posypać pieprzem , obtoczyć w mące i usmażyć na oleju ( oliwie ) , następnie odstawić . 2. Cebulę pokroić w półplasterki , zeszklić na patelni , odstawić . 3. Ogórki pokroić w drobne słupki . 4. Pietruszkę pokroić . 5. Do naczynia żaroodpornego wkładać warstwami poszczególne składniki w kolejności : cebula - ryba - ogórki , każdą warstwę przyprawiając wg uznania , posypując pietruszką i polewając ketchupem 6. Na koniec do naczynia dolać trochę wody 7. Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 200 *C )na ok. 40 min aż przyjemny aromat nie zwabi nas do kuchni Smacznego - Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.09.2004 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Ciesze się, że wątek powrócił do łask. Wszystkie przepisy "rybne" (i nie tylko)są miodzio . W tej chwili odkrywam uroki wszystkich tart. Na pewno robicie wspaniałe- podzielcie się swoimi przepisami na tarty Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 21.09.2004 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Witam wszystkich Miłośników Dobrej Kuchni, właśnie ostatnio zastanawiałam się, czy jest na forum wątek kulinarny i proszę. Teraz jestem na etapie robienia przetworów, dzisiaj skończyłam smażyć śliwki, wyszło 7 słoiczków. A na jutrzejszy obiadek bedę robiła kotlety z białej kapusty i pieczarek. Chętnie będę śledziła wątek, może znajdzie się troche ciekawych przepisów. Podany przepis na rybkę po cygańsku na pewno wypróbuję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 23.09.2004 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 Witam przed weekendem i podaję przepis na nadziewane pieczarki : - pieczarki średniej wielkości ( ilość dowolna wg potrzeb ) - 1 średnia lub duża cebula - 1 jajko ( ew. samo białko ) - natka pietruszki ( kilka większych gałązek ) - trochę bułki tartej - trochę startego żółtego sera - sól , pieprz 1. Pieczarkom wykroić nóżki i drobno je posiekać 2. Cebulkę i pietruszkę również drobno posiekać 3. Cebulkę lekko zrumienić , następnie dodać posiekane nóżki pieczarek i dalej dusić 4. Odstawić z ognia , dodać pietruszkę i przyprawić solą i pieprzem 5. Do chłodnej mieszanki dodać jajko ( białko ) a jak będzie za rzadka można zagęścić bułką tartą 6. Nakładać farsz na kapelusze 7. Tak przygotowane pieczarki ułożyć na wysmarowanej obficie tłuszczem blaszce lub w naczyniu żaroodpornym , wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec 30-40 min 8. Ok. 10 min. przed końcem pieczarki posypać startym serem i pilnować żeby się ser roztopił i leciutko przypalił , bo wtedy powstaje taka smaczna chrupiąca skórka 9. Podawać gorące ( zimne też są dobre ale to już nie to samo ) Smacznego - Maxtorka PS. MaPi - a jak się robi kotlety z kapusty i pieczarek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 23.09.2004 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 Podaję przepis: 50 dag białej kapusty, 25 dag pieczarek,2 jajka,1 cebula (10 dag),2 łyżki masła,sól, pieprz,do panierowania: bułka tarta,do smażenia: oliwa lub olej. Oczyszczoną z wierzchnich liści kapustę przekroić na pół i pokroić. Do garnka z wrzącą posoloną wodą wrzucić pokrojoną kapustę i gotować 20-30 minut do miękkości. Miękką kapustę odcedzić na durszlaku.Obrane i pokrojone pieczarki z cebulą zrumienić na maśle. Odcedzona i ostudzoną kapustę oraz przysmażone z cebulą pieczarki zemleć. Dodać do tego pozostałe składniki i wyrobić na gładką masę. Gdyby masa była za rzadka, dodać bułki tartej. Z masy formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć. Teraz moje uwagi. Wczoraj robiłam je po raz pierwszy (miałam kapustę, więc chciałm zrobić coś innego niż kapuśniak) i szczerze mówiąc nie polecam, ale może ja cos źle zrobiłam i dlatego nie wyszły. W każdym razie prawie wszystko wyrzuciłam. No cóż chciałam dobrze. Dla poprawienia smaku zrobiłam z mężem naleśniki (tanie, łatwe i pyszne). Pozdrowienia i smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 23.09.2004 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 Dzięki MaPi za przepis , w wolnej chwili na pewno go wypróbuję . Wprowadzę tylko małą modyfikację - nie będę tego za bardzo rozdrabniała , bo w razie czego wykorzystam jako farsz do poczciwych naleśników . Tak sobie myślę , że to byłby również dobry materiał na zapiekankę - np. z ziemniakami . A jak pod ręką nie będzie ziemniaków można dodać jakiś makaronik i wyjdą łazanki , tylko zamiast mięska będą pieczarki Aż szkoda , że jestem po obiedzie Pozdrawiam -Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 24.09.2004 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Jak milusio ... że wątek się rozwija.... dawno tu niezaglądałam pochłonieta budową i upychaniem co popadnie w słoiki na zime Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mag 01.10.2004 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 W tej chwili odkrywam uroki wszystkich tart. Na pewno robicie wspaniałe- podzielcie się swoimi przepisami na tarty Pozdrawiam Moja ulubiona; ciasto jak do tarty, tyle, ze pol maki zwyklej, pol razowej. Po 15 min pieczenia wykladam na nia farsz: podsmazona piers z kurczaka pokrojona w male kawaleczki i ostro przyprawiona+fasola z puszki+opakowanie sera feta+ ziola do smaku, a to wszystko posypane startym serem. I druga na slodko: na wierzch jablka pociete w osemki, obsypane cynamonem i cukrem waniliowym i odstawione na jakas godzinke, zeby zaczely puszczac sok. Pod koniec pieczenia na wierzch piana z bialek zmiksowana z niewielka iloscia cukru i jeszcze 5-10 min pieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 02.10.2004 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2004 Nie dawno doznałem nowego niesamowitego odkrycia:Przez cztery dni byłem prawie śmiertelnie chory na grypę żołądkową i nic nie mołem jeść. Zjadłem suchara - do ubikacji, zjadłem dwie łyżeczki kleiku ryżowego na wodzie - do ubikacji. Wynikiem tego była wizyta na pogotowiu i podaniu kroplówek bo się odwodniłem. W sumie przez 3 dni to spałem prawie po 18 godzin na dobę ale 4 dnia przyszła poprawa. Co za dzień. Przez ostatnnie dni "zjadłem" około 400 kCAL więc ugotowałem sobie jajeczko na twardo (choć nie powinienem) i ... jak bardzo miałem wyostrzone zmysły smaku. Jak bardzo intensywnie pachniało to jajeczko. Jakie było delikatne gdy je lekko przegryzałem i delektowałem się każdym gramem tego pokarmu. Nie możecie sobie tego wyobrazić. To było życiowe doznanie.Tego dnia powiedziałem sobie, że nigdy w życiu nie będę się spieszył z jedzeniem i każdy kęs będzie jakby był ostatnim kęsem - chcę go czuć, pamiętać, smakować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 04.10.2004 05:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Wakmen.... bo tak ma być.. tak ma być "Jemy aby żyć a nie żyjemy aby jeść" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 04.10.2004 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Nie wiem, czy już był ale mam chyba niezły przepis na buraczki do słoiczków z papryką i cebulą ... Szukam jakiejś zimowej (czytaj do słoiczków) sałatki z czerwonej kapusty ewentualnie innych, które jeszcze można zaprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 04.10.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Marbo , wrzucaj ten przepisik , inne też mile widziane . W tym roku pierwszy raz będę zapełniała spiżarnię , jest dużo miejsca do zagospodarowania Dla wielbicieli spaghetti szybki i prosty przepis : Skladniki : 1. 2-3 cebule 2. Puszka gulaszu angielskiego ( dobrej jakości ) 3. Fix do spaghetti ( najlepiej bolognese Knorra ) 4. Przyprawy ( sól , pieprz , oregano ew. inne wg . upodobań ) 4. Makaron spaghetti ( najlepiej włoski - ja od dłuższego czasu używam Divella spaghetti Ristorante 8 - polecam ) Wykonanie : 1. Cebulę pokroić w półplasterki , zeszklić na patelni , doprawić wg uznania 2. Do cebuli dodać rozdrobniony gulasz angielski , poddusić 3. Następnie dolać ok. 200 ml wody , wsypać fix , rozmieszać i poddusić ok. 10 min , od czasu do czasu mieszając 4. Przyprawić wg uznania ( sól , pieprz , jakiś ostry sos chili - może być Tabasco , zioła ) 5. Makaron gotować wg przepisu na opakowaniu , pamietając o posoleniu wody i dodaniu do niej łyżki oliwy bądź oleju Podawać w głebokich talerzach bądź miskach - makaron polać sosem i posypać startym żółtym serem . Smacznego - Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 04.10.2004 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Ponieważ, mam duży ogród zaprawiam wiele owoców i warzyw.Najpierw sałatka z czerwonej kapusty i jabłekProporcja 1:1 jabłek do kapusty. Wszystko ucieramym grubo. Robimy zalewę octową 1:3 woda do octu sól, cukier (więcej cukru to powinno być słodkie). Do zalewy można dodać gorczycę, kolendrę, liście laurowe, ziele ang., pieprz zielony lub czarny, 2-3 goździki (zależnie co kto lubi). Zagotowujemy zalewamy słoiki. Posteryzujemy 5-10 min. Po otwarciu słoika można dodać oliwy. Tą sałatkę można wzbogacić dodając paprykę.Zawsze w ogrodzie jest też trochę małych buraczków (takich 2-3 cm średnicy). Obgotowujemy je. Obieramy ze skórki. Ładujemy do słoików i można zalać podobną jak wyżej zalewą octową. Bardzo ładnie wyglądają i świetnie pasują do mięsa.Polecam również domowej roboty kiszoną kapustę. Po ukiszeniu również posteryzuje się ją w słoikach. Taką kapustę można kisić z dodatkiem różnych warzyw tj. marchwi, selery i piertuszki. Żeby zmienić smak można dodać kawałki chrzanu, kolendrę, kminek, zieloną pietruszkę, nasiona kopru. To świetna baza do surówek zimowych. Wystarczy dodać np. jabłka, oliwę ewentualnie cukier i gotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 04.10.2004 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 6 kg buraków6 czerwonych ostrych papryczek7 dużych, zielonych łagodnych papryk7 większych cebul 1/2 l octu 10%2 łyżki soli1 litr cukru1 litr wody Buraki ugotować ( 1 godz. ) obrać, zetrzeć na grubej tarce.Papryki i cebulę zemleć.Wode, cukier, ocet, sól zagotować, dodać zmielone papryki i cebulę gotować 10 minut.Wymieszać z tartymi burakami, gotować jeszcze 5 minut. Nakładać do słoików gorące, gotować w słoikach 15 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 04.10.2004 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Dzięki Kobitki , w najbliższy weekend zabieram się do roboty . Pozdrowionka - Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.