Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kulinaria i inne takie gotowanie


Recommended Posts

Hej, bardzo podoba mi się ten wątek, budowa budową, ale jeść (przede wszystkim coś dobrego) trzeba. :D

Odnośnie wątku dotyczącego potraw z ryb, dodaję coś od siebie.

Pstrąg

umyć, skropić sokiem z cytryny, lekko posolić i popieprzyć w środku i wewnątrz. Jako farsz przygotować (na 2 ryby) 3 pieczarki, szczypiorek, 1 łyżkę masła, ząbek czosnku. Wszystko rozdrobnić i dobrze wymieszać. Nafaszerować brzuszek pstrąga, zamknąć wykałaczkami. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju po 4 min dla każdej ze stron. Podawać z czym kto lubi (teraz najlepiej z młodymi ziemniakami na parze, brokułami lub kalafiorem). Posypać natką pietruszki lub koperku. Udekorować plasterkami cytryny. Pycha. A przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • 2 months później...

Witam miłośników dobrej kuchni .

 

Oto przepis na rybkę po cygańsku :

 

- filety rybne ( najlepiej dorsz ale każda inna ryba może być , byle

nie miała ości ) - ( ok. 1 kg )

- cebula ( 4-5 dosyć dużych )

- ogórki konserwowe ( lub kiszone ) - ( 3-4 )

- pęczek pietruszki

- ketchup

-sól , pieprz

 

1. Rybę posolić , posypać pieprzem , obtoczyć w mące i usmażyć na

oleju ( oliwie ) , następnie odstawić .

2. Cebulę pokroić w półplasterki , zeszklić na patelni , odstawić .

3. Ogórki pokroić w drobne słupki .

4. Pietruszkę pokroić .

5. Do naczynia żaroodpornego wkładać warstwami poszczególne

składniki w kolejności : cebula - ryba - ogórki , każdą warstwę

przyprawiając wg uznania , posypując pietruszką i polewając

ketchupem

6. Na koniec do naczynia dolać trochę wody

7. Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 200 *C )na ok. 40 min aż

przyjemny aromat nie zwabi nas do kuchni :wink:

 

Smacznego - Maxtorka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciesze się, że wątek powrócił do łask.

Wszystkie przepisy "rybne" (i nie tylko)są miodzio :D . W tej chwili odkrywam uroki wszystkich tart. Na pewno robicie wspaniałe- podzielcie się swoimi przepisami na tarty :D

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:D

Witam wszystkich Miłośników Dobrej Kuchni,

właśnie ostatnio zastanawiałam się, czy jest na forum wątek kulinarny i proszę.

Teraz jestem na etapie robienia przetworów, dzisiaj skończyłam smażyć śliwki, wyszło 7 słoiczków. A na jutrzejszy obiadek bedę robiła kotlety z białej kapusty i pieczarek.

Chętnie będę śledziła wątek, może znajdzie się troche ciekawych przepisów.

Podany przepis na rybkę po cygańsku na pewno wypróbuję.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam przed weekendem i podaję przepis na nadziewane pieczarki :

 

- pieczarki średniej wielkości ( ilość dowolna wg potrzeb )

- 1 średnia lub duża cebula

- 1 jajko ( ew. samo białko )

- natka pietruszki ( kilka większych gałązek )

- trochę bułki tartej

- trochę startego żółtego sera

- sól , pieprz

 

1. Pieczarkom wykroić nóżki i drobno je posiekać

2. Cebulkę i pietruszkę również drobno posiekać

3. Cebulkę lekko zrumienić , następnie dodać posiekane nóżki pieczarek

i dalej dusić

4. Odstawić z ognia , dodać pietruszkę i przyprawić solą i pieprzem

5. Do chłodnej mieszanki dodać jajko ( białko ) a jak będzie za rzadka

można zagęścić bułką tartą

6. Nakładać farsz na kapelusze

7. Tak przygotowane pieczarki ułożyć na wysmarowanej obficie tłuszczem

blaszce lub w naczyniu żaroodpornym , wstawić do nagrzanego do

200*C piekarnika i piec 30-40 min

8. Ok. 10 min. przed końcem pieczarki posypać startym serem i pilnować

żeby się ser roztopił i leciutko przypalił , bo wtedy powstaje taka

smaczna chrupiąca skórka

9. Podawać gorące ( zimne też są dobre ale to już nie to samo )

 

Smacznego - Maxtorka

 

PS. MaPi - a jak się robi kotlety z kapusty i pieczarek ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podaję przepis:

 

50 dag białej kapusty,

25 dag pieczarek,

2 jajka,

1 cebula (10 dag),

2 łyżki masła,

sól, pieprz,

do panierowania: bułka tarta,

do smażenia: oliwa lub olej.

 

Oczyszczoną z wierzchnich liści kapustę przekroić na pół i pokroić. Do garnka z wrzącą posoloną wodą wrzucić pokrojoną kapustę i gotować 20-30 minut do miękkości. Miękką kapustę odcedzić na durszlaku.

Obrane i pokrojone pieczarki z cebulą zrumienić na maśle. Odcedzona i ostudzoną kapustę oraz przysmażone z cebulą pieczarki zemleć. Dodać do tego pozostałe składniki i wyrobić na gładką masę. Gdyby masa była za rzadka, dodać bułki tartej. Z masy formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć.

 

Teraz moje uwagi. Wczoraj robiłam je po raz pierwszy (miałam kapustę, więc chciałm zrobić coś innego niż kapuśniak) i szczerze mówiąc nie polecam, ale może ja cos źle zrobiłam i dlatego nie wyszły. W każdym razie prawie wszystko wyrzuciłam. No cóż chciałam dobrze. Dla poprawienia smaku zrobiłam z mężem naleśniki (tanie, łatwe i pyszne).

 

Pozdrowienia i smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki MaPi za przepis , w wolnej chwili na pewno go wypróbuję .

Wprowadzę tylko małą modyfikację - nie będę tego za bardzo rozdrabniała , bo w razie czego wykorzystam jako farsz do poczciwych naleśników . Tak sobie myślę , że to byłby również dobry materiał na zapiekankę - np. z ziemniakami . A jak pod ręką nie będzie ziemniaków można dodać jakiś makaronik i wyjdą łazanki , tylko zamiast mięska będą pieczarki :)

 

Aż szkoda , że jestem po obiedzie :wink:

 

Pozdrawiam -Maxtorka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tej chwili odkrywam uroki wszystkich tart. Na pewno robicie wspaniałe- podzielcie się swoimi przepisami na tarty :D

Pozdrawiam

 

Moja ulubiona;

ciasto jak do tarty, tyle, ze pol maki zwyklej, pol razowej.

Po 15 min pieczenia wykladam na nia farsz: podsmazona piers z kurczaka pokrojona w male kawaleczki i ostro przyprawiona+fasola z puszki+opakowanie sera feta+ ziola do smaku, a to wszystko posypane startym serem.

 

I druga na slodko: na wierzch jablka pociete w osemki, obsypane cynamonem i cukrem waniliowym i odstawione na jakas godzinke, zeby zaczely puszczac sok. Pod koniec pieczenia na wierzch piana z bialek zmiksowana z niewielka iloscia cukru i jeszcze 5-10 min pieczenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie dawno doznałem nowego niesamowitego odkrycia:

Przez cztery dni byłem prawie śmiertelnie chory na grypę żołądkową i nic nie mołem jeść. Zjadłem suchara - do ubikacji, zjadłem dwie łyżeczki kleiku ryżowego na wodzie - do ubikacji. Wynikiem tego była wizyta na pogotowiu i podaniu kroplówek bo się odwodniłem. W sumie przez 3 dni to spałem prawie po 18 godzin na dobę ale 4 dnia przyszła poprawa. Co za dzień. Przez ostatnnie dni "zjadłem" około 400 kCAL więc ugotowałem sobie jajeczko na twardo (choć nie powinienem) i ... jak bardzo miałem wyostrzone zmysły smaku. Jak bardzo intensywnie pachniało to jajeczko. Jakie było delikatne gdy je lekko przegryzałem i delektowałem się każdym gramem tego pokarmu. Nie możecie sobie tego wyobrazić. To było życiowe doznanie.

Tego dnia powiedziałem sobie, że nigdy w życiu nie będę się spieszył z jedzeniem i każdy kęs będzie jakby był ostatnim kęsem - chcę go czuć, pamiętać, smakować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marbo ,

wrzucaj ten przepisik , inne też mile widziane . W tym roku pierwszy raz

będę zapełniała spiżarnię , jest dużo miejsca do zagospodarowania :)

 

Dla wielbicieli spaghetti szybki i prosty przepis :

 

Skladniki :

 

1. 2-3 cebule

2. Puszka gulaszu angielskiego ( dobrej jakości )

3. Fix do spaghetti ( najlepiej bolognese Knorra )

4. Przyprawy ( sól , pieprz , oregano ew. inne wg . upodobań )

4. Makaron spaghetti ( najlepiej włoski - ja od dłuższego czasu używam

Divella spaghetti Ristorante 8 - polecam )

 

Wykonanie :

 

1. Cebulę pokroić w półplasterki , zeszklić na patelni , doprawić wg

uznania

2. Do cebuli dodać rozdrobniony gulasz angielski , poddusić

3. Następnie dolać ok. 200 ml wody , wsypać fix , rozmieszać i poddusić

ok. 10 min , od czasu do czasu mieszając

4. Przyprawić wg uznania ( sól , pieprz , jakiś ostry sos chili - może być

Tabasco , zioła )

5. Makaron gotować wg przepisu na opakowaniu , pamietając o

posoleniu wody i dodaniu do niej łyżki oliwy bądź oleju

 

Podawać w głebokich talerzach bądź miskach - makaron polać sosem

i posypać startym żółtym serem .

 

Smacznego - Maxtorka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ, mam duży ogród zaprawiam wiele owoców i warzyw.

Najpierw sałatka z czerwonej kapusty i jabłek

Proporcja 1:1 jabłek do kapusty. Wszystko ucieramym grubo. Robimy zalewę octową 1:3 woda do octu sól, cukier (więcej cukru to powinno być słodkie). Do zalewy można dodać gorczycę, kolendrę, liście laurowe, ziele ang., pieprz zielony lub czarny, 2-3 goździki (zależnie co kto lubi). Zagotowujemy zalewamy słoiki. Posteryzujemy 5-10 min. Po otwarciu słoika można dodać oliwy. Tą sałatkę można wzbogacić dodając paprykę.

Zawsze w ogrodzie jest też trochę małych buraczków (takich 2-3 cm średnicy). Obgotowujemy je. Obieramy ze skórki. Ładujemy do słoików i można zalać podobną jak wyżej zalewą octową. Bardzo ładnie wyglądają i świetnie pasują do mięsa.

Polecam również domowej roboty kiszoną kapustę. Po ukiszeniu również posteryzuje się ją w słoikach. Taką kapustę można kisić z dodatkiem różnych warzyw tj. marchwi, selery i piertuszki. Żeby zmienić smak można dodać kawałki chrzanu, kolendrę, kminek, zieloną pietruszkę, nasiona kopru. To świetna baza do surówek zimowych. Wystarczy dodać np. jabłka, oliwę ewentualnie cukier i gotowa.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 kg buraków

6 czerwonych ostrych papryczek

7 dużych, zielonych łagodnych papryk

7 większych cebul

 

1/2 l octu 10%

2 łyżki soli

1 litr cukru

1 litr wody

 

Buraki ugotować ( 1 godz. ) obrać, zetrzeć na grubej tarce.

Papryki i cebulę zemleć.

Wode, cukier, ocet, sól zagotować, dodać zmielone papryki i cebulę gotować 10 minut.

Wymieszać z tartymi burakami, gotować jeszcze 5 minut.

 

Nakładać do słoików gorące, gotować w słoikach 15 minut.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...