James Bond 23.06.2004 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Hej, bardzo podoba mi się ten wątek, budowa budową, ale jeść (przede wszystkim coś dobrego) trzeba. Odnośnie wątku dotyczącego potraw z ryb, dodaję coś od siebie. Pstrąg umyć, skropić sokiem z cytryny, lekko posolić i popieprzyć w środku i wewnątrz. Jako farsz przygotować (na 2 ryby) 3 pieczarki, szczypiorek, 1 łyżkę masła, ząbek czosnku. Wszystko rozdrobnić i dobrze wymieszać. Nafaszerować brzuszek pstrąga, zamknąć wykałaczkami. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju po 4 min dla każdej ze stron. Podawać z czym kto lubi (teraz najlepiej z młodymi ziemniakami na parze, brokułami lub kalafiorem). Posypać natką pietruszki lub koperku. Udekorować plasterkami cytryny. Pycha. A przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/10/#findComment-342505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkaik 23.06.2004 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Aż się glodna zrobilam- takiego mi smaka zrobil ten pstrążek!! Jutro robię! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/10/#findComment-342804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
James Bond 24.06.2004 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 Mały dodatek do farszu, jeśli wykorzystujecie szczypiorek to można oczywiście dodać cebulę dymkę. Będzie bardziej wyraźne w smaku. Mniam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/10/#findComment-343390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 17.09.2004 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Widzę, że ten wątek trochę podupadł. Wiem w czasie budowy na pichcenie nie ma czasu. No właśnie a może by tak "przez żołądek do serca" kapryśnego fachowca? A może coś na temat "co wrzucić na ruszt gdy nie ma czasu na gotowanie"? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/10/#findComment-412283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 17.09.2004 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Ja ostatnio bardzo lubie bagietke z maslem i domowym dzemem. Ostatnio robilam malinowo-antonowkowy z zelfiksem (2+1). Proste i bardzo pyszne Poniewaz ciagle jeszcze jest mnostwo malin w sprzedazy, to polecam i zachecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/10/#findComment-412295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 17.09.2004 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Witam miłośników dobrej kuchni . Oto przepis na rybkę po cygańsku : - filety rybne ( najlepiej dorsz ale każda inna ryba może być , byle nie miała ości ) - ( ok. 1 kg ) - cebula ( 4-5 dosyć dużych ) - ogórki konserwowe ( lub kiszone ) - ( 3-4 ) - pęczek pietruszki - ketchup -sól , pieprz 1. Rybę posolić , posypać pieprzem , obtoczyć w mące i usmażyć na oleju ( oliwie ) , następnie odstawić . 2. Cebulę pokroić w półplasterki , zeszklić na patelni , odstawić . 3. Ogórki pokroić w drobne słupki . 4. Pietruszkę pokroić . 5. Do naczynia żaroodpornego wkładać warstwami poszczególne składniki w kolejności : cebula - ryba - ogórki , każdą warstwę przyprawiając wg uznania , posypując pietruszką i polewając ketchupem 6. Na koniec do naczynia dolać trochę wody 7. Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 200 *C )na ok. 40 min aż przyjemny aromat nie zwabi nas do kuchni Smacznego - Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/10/#findComment-412684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.09.2004 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Ciesze się, że wątek powrócił do łask. Wszystkie przepisy "rybne" (i nie tylko)są miodzio . W tej chwili odkrywam uroki wszystkich tart. Na pewno robicie wspaniałe- podzielcie się swoimi przepisami na tarty Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/10/#findComment-415303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 21.09.2004 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 Witam wszystkich Miłośników Dobrej Kuchni, właśnie ostatnio zastanawiałam się, czy jest na forum wątek kulinarny i proszę. Teraz jestem na etapie robienia przetworów, dzisiaj skończyłam smażyć śliwki, wyszło 7 słoiczków. A na jutrzejszy obiadek bedę robiła kotlety z białej kapusty i pieczarek. Chętnie będę śledziła wątek, może znajdzie się troche ciekawych przepisów. Podany przepis na rybkę po cygańsku na pewno wypróbuję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/10/#findComment-415800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 23.09.2004 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 Witam przed weekendem i podaję przepis na nadziewane pieczarki : - pieczarki średniej wielkości ( ilość dowolna wg potrzeb ) - 1 średnia lub duża cebula - 1 jajko ( ew. samo białko ) - natka pietruszki ( kilka większych gałązek ) - trochę bułki tartej - trochę startego żółtego sera - sól , pieprz 1. Pieczarkom wykroić nóżki i drobno je posiekać 2. Cebulkę i pietruszkę również drobno posiekać 3. Cebulkę lekko zrumienić , następnie dodać posiekane nóżki pieczarek i dalej dusić 4. Odstawić z ognia , dodać pietruszkę i przyprawić solą i pieprzem 5. Do chłodnej mieszanki dodać jajko ( białko ) a jak będzie za rzadka można zagęścić bułką tartą 6. Nakładać farsz na kapelusze 7. Tak przygotowane pieczarki ułożyć na wysmarowanej obficie tłuszczem blaszce lub w naczyniu żaroodpornym , wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec 30-40 min 8. Ok. 10 min. przed końcem pieczarki posypać startym serem i pilnować żeby się ser roztopił i leciutko przypalił , bo wtedy powstaje taka smaczna chrupiąca skórka 9. Podawać gorące ( zimne też są dobre ale to już nie to samo ) Smacznego - Maxtorka PS. MaPi - a jak się robi kotlety z kapusty i pieczarek ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/10/#findComment-418414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 23.09.2004 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 Podaję przepis: 50 dag białej kapusty, 25 dag pieczarek,2 jajka,1 cebula (10 dag),2 łyżki masła,sól, pieprz,do panierowania: bułka tarta,do smażenia: oliwa lub olej. Oczyszczoną z wierzchnich liści kapustę przekroić na pół i pokroić. Do garnka z wrzącą posoloną wodą wrzucić pokrojoną kapustę i gotować 20-30 minut do miękkości. Miękką kapustę odcedzić na durszlaku.Obrane i pokrojone pieczarki z cebulą zrumienić na maśle. Odcedzona i ostudzoną kapustę oraz przysmażone z cebulą pieczarki zemleć. Dodać do tego pozostałe składniki i wyrobić na gładką masę. Gdyby masa była za rzadka, dodać bułki tartej. Z masy formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć. Teraz moje uwagi. Wczoraj robiłam je po raz pierwszy (miałam kapustę, więc chciałm zrobić coś innego niż kapuśniak) i szczerze mówiąc nie polecam, ale może ja cos źle zrobiłam i dlatego nie wyszły. W każdym razie prawie wszystko wyrzuciłam. No cóż chciałam dobrze. Dla poprawienia smaku zrobiłam z mężem naleśniki (tanie, łatwe i pyszne). Pozdrowienia i smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/10/#findComment-418542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 23.09.2004 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 Dzięki MaPi za przepis , w wolnej chwili na pewno go wypróbuję . Wprowadzę tylko małą modyfikację - nie będę tego za bardzo rozdrabniała , bo w razie czego wykorzystam jako farsz do poczciwych naleśników . Tak sobie myślę , że to byłby również dobry materiał na zapiekankę - np. z ziemniakami . A jak pod ręką nie będzie ziemniaków można dodać jakiś makaronik i wyjdą łazanki , tylko zamiast mięska będą pieczarki Aż szkoda , że jestem po obiedzie Pozdrawiam -Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/10/#findComment-418554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 24.09.2004 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Jak milusio ... że wątek się rozwija.... dawno tu niezaglądałam pochłonieta budową i upychaniem co popadnie w słoiki na zime Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/10/#findComment-419460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mag 01.10.2004 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 W tej chwili odkrywam uroki wszystkich tart. Na pewno robicie wspaniałe- podzielcie się swoimi przepisami na tarty Pozdrawiam Moja ulubiona; ciasto jak do tarty, tyle, ze pol maki zwyklej, pol razowej. Po 15 min pieczenia wykladam na nia farsz: podsmazona piers z kurczaka pokrojona w male kawaleczki i ostro przyprawiona+fasola z puszki+opakowanie sera feta+ ziola do smaku, a to wszystko posypane startym serem. I druga na slodko: na wierzch jablka pociete w osemki, obsypane cynamonem i cukrem waniliowym i odstawione na jakas godzinke, zeby zaczely puszczac sok. Pod koniec pieczenia na wierzch piana z bialek zmiksowana z niewielka iloscia cukru i jeszcze 5-10 min pieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/10/#findComment-425661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 02.10.2004 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2004 Nie dawno doznałem nowego niesamowitego odkrycia:Przez cztery dni byłem prawie śmiertelnie chory na grypę żołądkową i nic nie mołem jeść. Zjadłem suchara - do ubikacji, zjadłem dwie łyżeczki kleiku ryżowego na wodzie - do ubikacji. Wynikiem tego była wizyta na pogotowiu i podaniu kroplówek bo się odwodniłem. W sumie przez 3 dni to spałem prawie po 18 godzin na dobę ale 4 dnia przyszła poprawa. Co za dzień. Przez ostatnnie dni "zjadłem" około 400 kCAL więc ugotowałem sobie jajeczko na twardo (choć nie powinienem) i ... jak bardzo miałem wyostrzone zmysły smaku. Jak bardzo intensywnie pachniało to jajeczko. Jakie było delikatne gdy je lekko przegryzałem i delektowałem się każdym gramem tego pokarmu. Nie możecie sobie tego wyobrazić. To było życiowe doznanie.Tego dnia powiedziałem sobie, że nigdy w życiu nie będę się spieszył z jedzeniem i każdy kęs będzie jakby był ostatnim kęsem - chcę go czuć, pamiętać, smakować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/10/#findComment-425847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 04.10.2004 05:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Wakmen.... bo tak ma być.. tak ma być "Jemy aby żyć a nie żyjemy aby jeść" Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/10/#findComment-426453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 04.10.2004 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Nie wiem, czy już był ale mam chyba niezły przepis na buraczki do słoiczków z papryką i cebulą ... Szukam jakiejś zimowej (czytaj do słoiczków) sałatki z czerwonej kapusty ewentualnie innych, które jeszcze można zaprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/10/#findComment-426583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 04.10.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Marbo , wrzucaj ten przepisik , inne też mile widziane . W tym roku pierwszy raz będę zapełniała spiżarnię , jest dużo miejsca do zagospodarowania Dla wielbicieli spaghetti szybki i prosty przepis : Skladniki : 1. 2-3 cebule 2. Puszka gulaszu angielskiego ( dobrej jakości ) 3. Fix do spaghetti ( najlepiej bolognese Knorra ) 4. Przyprawy ( sól , pieprz , oregano ew. inne wg . upodobań ) 4. Makaron spaghetti ( najlepiej włoski - ja od dłuższego czasu używam Divella spaghetti Ristorante 8 - polecam ) Wykonanie : 1. Cebulę pokroić w półplasterki , zeszklić na patelni , doprawić wg uznania 2. Do cebuli dodać rozdrobniony gulasz angielski , poddusić 3. Następnie dolać ok. 200 ml wody , wsypać fix , rozmieszać i poddusić ok. 10 min , od czasu do czasu mieszając 4. Przyprawić wg uznania ( sól , pieprz , jakiś ostry sos chili - może być Tabasco , zioła ) 5. Makaron gotować wg przepisu na opakowaniu , pamietając o posoleniu wody i dodaniu do niej łyżki oliwy bądź oleju Podawać w głebokich talerzach bądź miskach - makaron polać sosem i posypać startym żółtym serem . Smacznego - Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/10/#findComment-426972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 04.10.2004 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Ponieważ, mam duży ogród zaprawiam wiele owoców i warzyw.Najpierw sałatka z czerwonej kapusty i jabłekProporcja 1:1 jabłek do kapusty. Wszystko ucieramym grubo. Robimy zalewę octową 1:3 woda do octu sól, cukier (więcej cukru to powinno być słodkie). Do zalewy można dodać gorczycę, kolendrę, liście laurowe, ziele ang., pieprz zielony lub czarny, 2-3 goździki (zależnie co kto lubi). Zagotowujemy zalewamy słoiki. Posteryzujemy 5-10 min. Po otwarciu słoika można dodać oliwy. Tą sałatkę można wzbogacić dodając paprykę.Zawsze w ogrodzie jest też trochę małych buraczków (takich 2-3 cm średnicy). Obgotowujemy je. Obieramy ze skórki. Ładujemy do słoików i można zalać podobną jak wyżej zalewą octową. Bardzo ładnie wyglądają i świetnie pasują do mięsa.Polecam również domowej roboty kiszoną kapustę. Po ukiszeniu również posteryzuje się ją w słoikach. Taką kapustę można kisić z dodatkiem różnych warzyw tj. marchwi, selery i piertuszki. Żeby zmienić smak można dodać kawałki chrzanu, kolendrę, kminek, zieloną pietruszkę, nasiona kopru. To świetna baza do surówek zimowych. Wystarczy dodać np. jabłka, oliwę ewentualnie cukier i gotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/10/#findComment-426996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 04.10.2004 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 6 kg buraków6 czerwonych ostrych papryczek7 dużych, zielonych łagodnych papryk7 większych cebul 1/2 l octu 10%2 łyżki soli1 litr cukru1 litr wody Buraki ugotować ( 1 godz. ) obrać, zetrzeć na grubej tarce.Papryki i cebulę zemleć.Wode, cukier, ocet, sól zagotować, dodać zmielone papryki i cebulę gotować 10 minut.Wymieszać z tartymi burakami, gotować jeszcze 5 minut. Nakładać do słoików gorące, gotować w słoikach 15 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/10/#findComment-427004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 04.10.2004 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Dzięki Kobitki , w najbliższy weekend zabieram się do roboty . Pozdrowionka - Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/10/#findComment-427021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.