Marbo 04.10.2004 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Ja już dwie niedziele zbeszcześciłam tymi burakami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 04.10.2004 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Ja już dwie niedziele zbeszcześciłam tymi burakami A górale zapowiadają łagodną zimę więc myślę , że jak się w dwa weekendy uwinę to do przednówka mi zapasów wystarczy Byle do wiosny ! Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 07.12.2004 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Widze, ze juz dawno tu nikt nie zagladal, a szkoda Niedlugo Wigilia, czy macie jakies sprawdzone przepisy na cos ciekawego, co mozna wtedy zaserwowac? A moze ktos ma wyprobowany sposob na rybe po grecku, bo jzu dlugo za mna chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 07.12.2004 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Proszę rybka po grecku w moim wydaniuRybka (jakieś filety mintaj, dorsz itp), cytrynkujemy solimy i pieprzymy, panierujemy np. w mące i na patelnie.W osobnym rondelku na odrobinę tłuszczu warzywa utrarte na grubych oczkach tj. marchew (dużo), pietruszka, seler, cebula lub por. Lekko podduszamy, (dodaję liść laurowy, ziele ang. i pieprz w całości) i zalewamy wodą przykrywamy pokrywką niech się dusi do miękkości (nawet godzinę lub dłużej). Dodajemy przecier pomidorowy (ja mam domowy więc go jeszcze odparowuję). Przyprawiamy solą, papryką lub pieprzem do smaku. Rybkę wkładamy do saleterki i warstwa po warstwie zalewamy ciepłym sosem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 07.12.2004 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Dziekuje bardzo, az mi slinka cieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zzZZzz 08.12.2004 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Kurczak z ananasem Składniki:- piersi kurczaka- ananas z puszki- papryka czerwona- bulion z kostki- sok ananasowy- sok z połowy cytryny- dwa-trzy ząbki czosnku- imbir- sól- ziarna sezamu Wykonanie: Kuraka natrzeć solą i imbirem, obsmażyć tak, żeby się zrumienił, po czym zalać 3/4 szklanki soku ananasowego, sokiem z połowy cytryny i 1/2 szklanki bulionu drobiowego oraz ziarnami sezamu.Dusić pod przykryciem przez jakieś 15 minut.Po tym czasie dorzucić skrojoną na paseczki paprykę i zmiażdżony czosnek. Dolać jeszcze trochę soku i bulionu (do smaku).Dusić kolejne 15 minut - 5 minut przed końcem duszenia dodać pokrojonego w cząstki ananasa.Z ananasem radzę ile kto lubi, ja daje dużo, tak, żeby wyraźnie czuć smak - jakies 5 plastrów na dwie podwójne piersi kurczaka:) Podawac z ryżem (najlepiem dzikim). btw. ma ktos z was takie prawdziwie prawdziwe przyprawy z chin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 08.12.2004 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Jadłąm ostatnio hipermarketowego śledzia w kremie musztardowym. Był naprawdę bardzo dobry. Ma może ktoś z was jakiś przepis na taki kremik musztardowy?PozdrawiamMarta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 08.12.2004 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Polecam soczewicę we wszystkich wariantach. Jako główny składnik dań najlepsza jest zielona - moczymy jakieś 5-6 godzin, gotujemy z dużą ilością czosnku, trochę podduszonej cebuli, ew. marchewka, pietruszka, ew. podsmażony boczek . Do tego sporo cząbru, trochę gałki muszkatołowej i ostra papryka (najlepszą przywiozłam z Kurdystanu - taka podsmażona i podsuszona, może do dostania "u Turków"). Genialny farsz na naleśniki (tylko posypać parmezanem) i do tego czerwone winko. Mniam.Powyższe może wystąpić jako danie samoistne - warto dodać trochę pieczarek i ew. dorzucić ryż - szybka i wygodna potrawa jednogarnkowa. Czerwona się nie nadaje - ale jest świetna na zupę - rozgotować na rosołku oczywiście z czosnkiem. Dodać trochę cytryny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 27.12.2004 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2004 No i po swietach, alez bylo pysznosci Wciornastek - dziekuje za przepis na rybke po grecku - wyszla super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.12.2004 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2004 MaPimożna zrobić samemu taki sos i będzie dopiero pyszny - łączymy gęstą dobrą śmietankę (np. zott 22%) z musztardą typu Dijon (taka z całymi ziarenkami gorczycy),do tego ciut soku z cytryny,mozna dodać łyżeczkę majonezu,przetarte żółtko,jesli lubisz pikatnie,to ciut pieprzu (najlepszy pieprz cytrynowy).Wogóle polecam dobre przyprawy - pieprz cytrynowy,sól czosnkowa,biały pieprz,chińskie sosy - sojowe,małżowe,grzybowe,do chińskiej surówki z selera - odrobinka oleju sezamowego (mniam).Kiedyś miałam nielada zadanie - 3 kilogramy świeżego schabu i maleńka zamrażarka.Więc poszły w ruch przyprawy - typowe kotlety,schab z tymiankiem i suszonymi śliwkami,schab w sosie słodko kwaśnym (sos sojowy+sok z cytryny+miód+przyprawa chińska),schab w sosie pomarańczowym (sok z pomarańczy,biały pieprz,śmietanka),schab z czerwoną fasolką,kukurydzą i pomidorami z przyprawą chilli con carne),schab z ziołami prowansalskimi,pomidorami,opruszony i zapieczony z serem do bagietki.Tyle możliwości, ile przypraw.A moje dziewczynki uwielbiają schabowe zawijańce - z żółtym serem i kawałeczkiem ananasa (lub samym serem i odrobinką zielonej pietruszki), z wątróbkami (smażymy kilka drobiowych wątróbek z cebulką,siekamy drobno,dodajemy ciut zieleniny i nadziewamy tym roladki schabowe).Potem te roladki normalnie panierujemy i smażymy w sporej ilości oleju.Na koniec listek masełka,by został zapach na panierce. A dla mnie mogła by być na okrągło sałatka z fetą.Najlepiej taka z oryginalnym tureckim sosem (robi isę ją z domowego jogurtu,takiego gęstego,ukwaszonego z gotowego jogurtu np. bakoma i mleka w proszku).Tylko żeby pomidory miały ten swój letni smak,nie takie pędzone,bez aromatu.A spaghetti robię tylko sama,nigdy nie używam żadnych proszków:- dobre mielone mięsko smażę na oliwie z oliwek (tylko taka z pierwszego tłoczenia,bardzo aromatyczna,ostra),kilka ząbków czosnku najpierw,potem się duszą z mięskiem;dużo przyprawy do spaghetti (gotowej,np.kamis),troszkę pokrojonej w paseczki wiejskiej szynki)pomidory z puszki bez skórek ewentualnie dobry przecier,czasem pokrojone oliwki,troszkę papryki,zielony groszek (zależy co tam mam domu),na koniec zasypuję to startym serem (najlepiej ostrym) i gotowe.No i makaron aldente,chociaż dla dziewczynek musi być miękki,po polsku.Pycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 28.12.2004 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Próbowałam robić ten sos musztardowy, ale mi nie wyszedł. Więc na jego bazie zrobiłam coś na podobieństwo sosu tatarskiego. Do musztardy, majonezu, śmietany i jogurtu naturalnego dodałam drobno posiekanego ogórka konserwowego, jajka, szczypiorek i cieniutkie talarki cebuli, dosoliłam, dopieprzyłam i nawet było smaczne. I nie tylko mi smakowało.Polecam masę makową według tego przepisu: 40 dag maku, 10 dag łuskanych orzechów włoskich, 5 dag migdałów, 5 jaj, 1,5, mleka, 20 dag masła, szklanka cukru, 3/4 szklanki miodu, 3 łyżki rodzynek, 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej, aromat waniliowy. Przygotować nadzienie. Mak wypłukać, zalać wrzącym mlekiem i gotować na niewielkim ogniu 45 min, co jakiś czas mieszając. Osączyć mak na sicie, po czym 3 razy zemleć lub utrzeć w makutrze. Masło stopić z miodem, dodać drobniutko posiekane lub zmielone orzechy i migdały, sparzone wrzątkiem i osączone rodzynki, skórkę pomarańczową oraz aromat waniliowy. Wymieszać z makiem i, cały czas mieszając, podgrzewać 15 min. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z przestudzonym makiem. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać ją z masą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 27.01.2005 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 A ja proponuję dania na szybko z wykorzystaniem zestawów mrożonek. A więc. Sałatka Meksykańska - mrożona.karczek b/kryż Karczek mielimy , podsmażamy na oleju z dodatkiem przyprawy np. Vegeta. Mrozonke meksykańską podsmażamy na oliwie z oliwe do miękości ale nie za bardzo z dodatkiem Vegety. Ryz gotujemy tradycyjnie w torebkach.Gdy wszystkie składniki mamy gotowe mieszamy w jednym garnku . Potem podajemy np. odgrzane na patelni lub moim zdaniem lepiej w kuchence mikrofalowej.Mięso mielone mozna zastąpić filetem z kurczaka pokrojonym w kostke. Marchewka z groszkiem - mrożonafilet z kurczakaśmietanamąkaprzyprawy Filet z kurczaka drobno kroimy i podsmazamy na oliwie z dodatkiem Vegety i curry. Po 10 min dodajemy mrozoną marchewkę z groszkiem , zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miekości ok.10 min. Potem mieszamy śmietanę z maka i zagęszczamy potrawę żeby zrobił się sos.Podajemy z ryżem, kaszą , ziemniakami. Bukiet wiosenny - mrozony (muszą byc brokuły)ParówkicebulaSer żołty Parówki kroimy w paseczki podsmazamy na oliwie . Cebulkę równiez podsmażamy. W głebokiej patelni dusimy mrożone jarzynki pól na pól oliwa z wodą Przyprawiamy np. vegeta. Łączymy weszystko razem , chwilke dusimy razem ok.2 min i zasypujemy grubo startym żółtym serem. Ja używam mrożonek z HORTEXU lub HORTINO SERKI Ser żółtywedlinajajko b.tarta Ser żólty kroimy na grube plastry. Pomiędzy dwa wkładamy wędlinę. Obtaczamy to w jaku i b. tartej i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy do lekkigo rozpuszczenia sera. podajemy z keczupemi inp. świeżym pomidorem, ogórkiem. Naleśniki z pieczarkami Ciasto na naleśniki tradycyjne. Dusimy z cebulką drobno posiekane pieczarkiz dodatkiem ZIÓŁ PROWANSALSKICH. Nakładamy farsz do ciepłych naleśników i zawijamy tylko na połowę. Posypujemy startym żółtym serem.Farsz może słuzyć jako środek do krokietów. Mozna tez dodac mięso mielone i kapustę podduszoną na maśle z vegetą. SAŁATKA BROKUŁYJAJKAPOMIDORCZOSNEKMAJONEZ JOGURT NATURALNYSÓŁ PIEPRZ Brokuły wrzucamy do gotującej wody na ok .5 - 10 min.Pomidory obieramy z e skórki kroimy w ćwiartki. Jajka 5 szt gotujemy na twardo i kroimy w ćwiartki . majonez mieszamy z jogurtem. Czosnek drobno siekamy.Układamy wszystko warstwo.Brokuły sól , pieprz, pomidory, sól, pieprz jajka , sól pieprz itd. Zalewamy jogurto- majonezem z dodatkiem czosnku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.01.2005 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 to ja też z mrożonką warzywa na patelnię - taka nowość z hortexu 9z kukurydzą,brokułami,marchewką,ziemniakami,fasoką szparagową) smażymy ząbki czosnku,2-3 - ile lubimy,wrzucamy warzywa i smażymy koło 15 minut,dodajemy zioła prowansalskie lub oregano,sól,pieprz,przecier pomidorowy i pokrojone dobre kiełbaski/parówki/szynka w paseczkach lub wszystkiego po trochu. Do tego chrupiąca bagietka - mniam i bardzo szybko się gotuje Chyba zgłodniałam,a ja na diecie,więc lepiej stąd uciekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A-g-n-e-s 27.01.2005 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 POWINNI TEGO ZABRONIĆ ! Tak pastwić sie nad głodnym! Ostatnia kanapka pożarta. A tu jeszcze 30 minut pracy + 30 minut powrót (od 7 rano ) PS.Jutra ja się będę pastwić nad głodnymi ! (Siedzę w domku ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 27.01.2005 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Na takie mroźne dni jak teraz polecam zupę serową. Wywar warzywno-mięsny , warzywa wyjmujemy z wywaru, lekko studzimy a następnie miksujemy z serekiem topionym. Następnie łączymy z wywarem, przyprawiamy można dodać kostkę rosołową, przyprawy curry, gałkę muszk., imbir. Podaje się z grzankami, ja dodaję czasem pokrojoną w kostkę szynkę lub, wędzoną rybę... Szybkie, pożywne i rozgrzewające danie. Można zrobić wcześniej, wtedy zupa ma taki pełniejszy smak pozdrawiam Edzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.01.2005 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Edzia o tak ,zupa serowa jest pyszna Tylko że ja nie miksuję serka,tylko po prostu wrzucam kostkę (najlbardziej lubię cheddara i ementalera kremowego z Tychów )- sama się ładnie rozpuszcza,bez kłopotu. A warzywka daję takie drobno pokrojone, a część wyjmuję z wywaru i miksuję. I koniecznie natka pietruszki - mam prawie zawsze zamrożone kosteczki lub kubek po jogurcie (tak samo koperek,bez którego nie wyobrażam sobie ogórkowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swbeata 15.02.2005 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 ANANASOWIEC 8 JAJ 2 SZKL. CUKRU ½ SZKL MĄKI PSZENNEJ ½ SZKL. MAKI ZIEMNIACZANEJ 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA 20 DKG WIÓREK KOKOSOWYCH 1 PUSZKA ANANASÓW 1 BUDYŃ ŚMIETANKOWY+ 1 ŁYŻKA CUKRU 1 KOSTKA MASŁA BISZKOPT 4 CAŁE JAJA UBIĆ Z 1 SZKL. CUKRU. PO UBICIU DODAĆ MĄKĘ ( PSZENNĄ I ZIEMNIACZANĄ) PROSZEK I OCET. UPIEC. BEZA KOKOSOWA 4 BIAŁKA UBIĆ Z ½ SZKL. CUKRU I DODAĆ 20 DKG WIÓREK. WYMIESZAĆ I UPIEC. (ŻÓŁTKA BĘDĄ POTRZEBNE DO MASY!!) MASA ODCEDZIĆ ANANASA I DROBNO POSIEKAĆ. NA SOKU UGOTOWAĆ BUDYŃ Z 1 ŁYŻKĄ CUKRU. KOSTKĘ MASŁA UTRZEĆ Z ½ SZKL. CUKRU ORAZ ŻÓŁTKAMI, STOPNIOWO DODAWAĆ WYSTUDZONY BUDYŃ, NA KONIEC DODAĆ ODSĄCZONY, POSIEKANY ANANAS. PRZEŁOŻYĆ CIASTO. BISZKOPT – MASA- BEZA KOKOSOWA Ja do soku z ananasa dodaje troszeczkę wody, masę ucieram wałkiem, a jeżeli biszkopt wyrośnie nierówny lub bardzo wysoki to go ścinam, przy kupnie budyniu należy zwrócić uwagę na opakowanie aby był na 0,5 l mleka. Przepis na orzechowca przyślę w najbliższych dniach bo mam go jeszcze w zeszycie. Nie zrażaj się dużą ilością składników ,to naprawdę szybkie ciasto, ja zazwyczaj piekę około 11 sztuk ciast na święta i wyrabiam się jednego dnia, czasami „wykończeniówkę” robię później. Pozdrawiam. Anna. Sorki, że wielkimi literkami przepis ale tak miałam zapisany. Pytanie: Czy jest to przepis na blaszkę czy prodiż, co to za ocet w biszkopcie (i ile go wlać). W jakiej temp. i jak długo piec bezę i biszkopt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 17.02.2005 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 A czy ktoś zbiera z "Wyborczej" części Atlasu Kulinarnego? Mają tam fajne przepisy, piekłam nieziemskie angielskie ciasto czekoladowe, greckie ciasto z pomarańczy, szwajcarskie ciasto z marchewką. Pyszności. Polecam. A może ktoś wypróbował inne przepisy z tego Atlasu? Aha, jeszcze coś, a nawet dwa cosie: 1. Poszukuję tradycyjnego przepisu na Zebrę, czy ktoś ma? Znalazłam niedawno, ale to jakiś cudak z... oranżadą 2. Czy znacie może coś, co u mnie kilka lat temu krążyło i było bardzo popularne jako "ciasto szczęścia"? Było pyszne. Wyglądało to tak, że trzeba było od kogoś dostać "zaczyn", trzymać go 7 dni, następnie na jego bazie zrobić ciasto, podzielić na 3 części, 1 upiec, 1 oddać dalej, jedną zachować dla siebie na kolejne ciasto. No ale jak się mi wtedy znudziło (bo ile można co 7 dni pieć to samo ciasto) i jak oddałam je komuś, "łańcuszek szczęścia" się urwał i nie ma ciasta. Może znacie przepis na tyn zaczyn? A w ogóle to to ciasto było jakby skrzyżowaniem ciasta piaskowego i biszkoptu, bardzo pyszne i leciutkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swbeata 17.02.2005 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Mój tato zbiera i gotuje (ale tylko zupy i drugie dania). Ciast, deserów jeszcze nikt u nas robić nie próbował. Jadłam już parę jego obiadów gotowanych z tych przepisów i powiem że są dobre. Nie pamiętam jednak dokładnie nazw serwowanych przez niego dań. POZDROWIENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 17.02.2005 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Ja właśnie ostatnio (jakiś tydzień temu) piekłam takie ciasto, wprawdzie nazywało się "chlebek z Watykanu", ale o to samo chodzi, to też przynosi szczęście. Niestety nie mam pojęcia jak robi się zaczyn do tego ciasta, ale co racja to racja - było bardzo dobre.Magdziu, a możesz podać przepisy na angielskie ciasto czekoladowe i greckie ciasto z pomarańczy? Nazwy są pyszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.