Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kulinaria i inne takie gotowanie


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • 2 months później...

Proszę rybka po grecku w moim wydaniu

Rybka (jakieś filety mintaj, dorsz itp), cytrynkujemy solimy i pieprzymy, panierujemy np. w mące i na patelnie.

W osobnym rondelku na odrobinę tłuszczu warzywa utrarte na grubych oczkach tj. marchew (dużo), pietruszka, seler, cebula lub por. Lekko podduszamy, (dodaję liść laurowy, ziele ang. i pieprz w całości) i zalewamy wodą przykrywamy pokrywką niech się dusi do miękkości (nawet godzinę lub dłużej). Dodajemy przecier pomidorowy (ja mam domowy więc go jeszcze odparowuję). Przyprawiamy solą, papryką lub pieprzem do smaku. Rybkę wkładamy do saleterki i warstwa po warstwie zalewamy ciepłym sosem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurczak z ananasem

 

Składniki:

- piersi kurczaka

- ananas z puszki

- papryka czerwona

- bulion z kostki

- sok ananasowy

- sok z połowy cytryny

- dwa-trzy ząbki czosnku

- imbir

- sól

- ziarna sezamu

 

Wykonanie:

 

Kuraka natrzeć solą i imbirem, obsmażyć tak, żeby się zrumienił, po czym zalać 3/4 szklanki soku ananasowego, sokiem z połowy cytryny i 1/2 szklanki bulionu drobiowego oraz ziarnami sezamu.

Dusić pod przykryciem przez jakieś 15 minut.

Po tym czasie dorzucić skrojoną na paseczki paprykę i zmiażdżony czosnek. Dolać jeszcze trochę soku i bulionu (do smaku).

Dusić kolejne 15 minut - 5 minut przed końcem duszenia dodać pokrojonego w cząstki ananasa.

Z ananasem radzę ile kto lubi, ja daje dużo, tak, żeby wyraźnie czuć smak - jakies 5 plastrów na dwie podwójne piersi kurczaka:)

 

Podawac z ryżem (najlepiem dzikim).

 

btw.

ma ktos z was takie prawdziwie prawdziwe przyprawy z chin ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polecam soczewicę we wszystkich wariantach. Jako główny składnik dań najlepsza jest zielona - moczymy jakieś 5-6 godzin, gotujemy z dużą ilością czosnku, trochę podduszonej cebuli, ew. marchewka, pietruszka, ew. podsmażony boczek . Do tego sporo cząbru, trochę gałki muszkatołowej i ostra papryka (najlepszą przywiozłam z Kurdystanu - taka podsmażona i podsuszona, może do dostania "u Turków"). Genialny farsz na naleśniki (tylko posypać parmezanem) i do tego czerwone winko. Mniam.

Powyższe może wystąpić jako danie samoistne - warto dodać trochę pieczarek i ew. dorzucić ryż - szybka i wygodna potrawa jednogarnkowa.

 

Czerwona się nie nadaje - ale jest świetna na zupę - rozgotować na rosołku oczywiście z czosnkiem. Dodać trochę cytryny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...

MaPi

można zrobić samemu taki sos i będzie dopiero pyszny - łączymy gęstą dobrą śmietankę (np. zott 22%) z musztardą typu Dijon (taka z całymi ziarenkami gorczycy),do tego ciut soku z cytryny,mozna dodać łyżeczkę majonezu,przetarte żółtko,jesli lubisz pikatnie,to ciut pieprzu (najlepszy pieprz cytrynowy).

Wogóle polecam dobre przyprawy - pieprz cytrynowy,sól czosnkowa,biały pieprz,chińskie sosy - sojowe,małżowe,grzybowe,do chińskiej surówki z selera - odrobinka oleju sezamowego (mniam).

Kiedyś miałam nielada zadanie - 3 kilogramy świeżego schabu i maleńka zamrażarka.Więc poszły w ruch przyprawy - typowe kotlety,schab z tymiankiem i suszonymi śliwkami,schab w sosie słodko kwaśnym (sos sojowy+sok z cytryny+miód+przyprawa chińska),schab w sosie pomarańczowym (sok z pomarańczy,biały pieprz,śmietanka),schab z czerwoną fasolką,kukurydzą i pomidorami z przyprawą chilli con carne),schab z ziołami prowansalskimi,pomidorami,opruszony i zapieczony z serem do bagietki.Tyle możliwości, ile przypraw.

A moje dziewczynki uwielbiają schabowe zawijańce - z żółtym serem i kawałeczkiem ananasa (lub samym serem i odrobinką zielonej pietruszki), z wątróbkami (smażymy kilka drobiowych wątróbek z cebulką,siekamy drobno,dodajemy ciut zieleniny i nadziewamy tym roladki schabowe).Potem te roladki normalnie panierujemy i smażymy w sporej ilości oleju.Na koniec listek masełka,by został zapach na panierce.

 

A dla mnie mogła by być na okrągło sałatka z fetą.Najlepiej taka z oryginalnym tureckim sosem (robi isę ją z domowego jogurtu,takiego gęstego,ukwaszonego z gotowego jogurtu np. bakoma i mleka w proszku).Tylko żeby pomidory miały ten swój letni smak,nie takie pędzone,bez aromatu.

A spaghetti robię tylko sama,nigdy nie używam żadnych proszków:

- dobre mielone mięsko smażę na oliwie z oliwek (tylko taka z pierwszego tłoczenia,bardzo aromatyczna,ostra),kilka ząbków czosnku najpierw,potem się duszą z mięskiem;dużo przyprawy do spaghetti (gotowej,np.kamis),troszkę pokrojonej w paseczki wiejskiej szynki)pomidory z puszki bez skórek ewentualnie dobry przecier,czasem pokrojone oliwki,troszkę papryki,zielony groszek (zależy co tam mam domu),na koniec zasypuję to startym serem (najlepiej ostrym) i gotowe.No i makaron aldente,chociaż dla dziewczynek musi być miękki,po polsku.Pycha.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Próbowałam robić ten sos musztardowy, ale mi nie wyszedł. Więc na jego bazie zrobiłam coś na podobieństwo sosu tatarskiego. Do musztardy, majonezu, śmietany i jogurtu naturalnego dodałam drobno posiekanego ogórka konserwowego, jajka, szczypiorek i cieniutkie talarki cebuli, dosoliłam, dopieprzyłam i nawet było smaczne. I nie tylko mi smakowało.

Polecam masę makową według tego przepisu: 40 dag maku, 10 dag łuskanych orzechów włoskich, 5 dag migdałów, 5 jaj, 1,5, mleka, 20 dag masła, szklanka cukru, 3/4 szklanki miodu, 3 łyżki rodzynek, 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej, aromat waniliowy.

Przygotować nadzienie. Mak wypłukać, zalać wrzącym mlekiem i gotować na niewielkim ogniu 45 min, co jakiś czas mieszając. Osączyć mak na sicie, po czym 3 razy zemleć lub utrzeć w makutrze. Masło stopić z miodem, dodać drobniutko posiekane lub zmielone orzechy i migdały, sparzone wrzątkiem i osączone rodzynki, skórkę pomarańczową oraz aromat waniliowy. Wymieszać z makiem i, cały czas mieszając, podgrzewać 15 min. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z przestudzonym makiem. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać ją z masą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 weeks później...

A ja proponuję dania na szybko z wykorzystaniem zestawów mrożonek.

 

A więc.

 

Sałatka Meksykańska - mrożona.

karczek b/k

ryż

 

 

Karczek mielimy , podsmażamy na oleju z dodatkiem przyprawy np. Vegeta. Mrozonke meksykańską podsmażamy na oliwie z oliwe do miękości ale nie za bardzo z dodatkiem Vegety. Ryz gotujemy tradycyjnie w torebkach.

Gdy wszystkie składniki mamy gotowe mieszamy w jednym garnku . Potem podajemy np. odgrzane na patelni lub moim zdaniem lepiej w kuchence mikrofalowej.

Mięso mielone mozna zastąpić filetem z kurczaka pokrojonym w kostke.

 

 

 

Marchewka z groszkiem - mrożona

filet z kurczaka

śmietana

mąka

przyprawy

 

Filet z kurczaka drobno kroimy i podsmazamy na oliwie z dodatkiem Vegety i curry. Po 10 min dodajemy mrozoną marchewkę z groszkiem , zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miekości ok.10 min. Potem mieszamy śmietanę z maka i zagęszczamy potrawę żeby zrobił się sos.

Podajemy z ryżem, kaszą , ziemniakami.

 

 

Bukiet wiosenny - mrozony (muszą byc brokuły)

Parówki

cebula

Ser żołty

 

Parówki kroimy w paseczki podsmazamy na oliwie . Cebulkę równiez podsmażamy. W głebokiej patelni dusimy mrożone jarzynki pól na pól oliwa z wodą Przyprawiamy np. vegeta. Łączymy weszystko razem , chwilke dusimy razem ok.2 min i zasypujemy grubo startym żółtym serem.

 

Ja używam mrożonek z HORTEXU lub HORTINO

 

 

SERKI

 

Ser żółty

wedlina

jajko b.tarta

 

 

Ser żólty kroimy na grube plastry. Pomiędzy dwa wkładamy wędlinę. Obtaczamy to w jaku i b. tartej i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy do lekkigo rozpuszczenia sera. podajemy z keczupemi inp. świeżym pomidorem, ogórkiem.

 

Naleśniki z pieczarkami

 

Ciasto na naleśniki tradycyjne. Dusimy z cebulką drobno posiekane pieczarkiz dodatkiem ZIÓŁ PROWANSALSKICH. Nakładamy farsz do ciepłych naleśników i zawijamy tylko na połowę. Posypujemy startym żółtym serem.

Farsz może słuzyć jako środek do krokietów. Mozna tez dodac mięso mielone i kapustę podduszoną na maśle z vegetą.

 

SAŁATKA

 

BROKUŁY

JAJKA

POMIDOR

CZOSNEK

MAJONEZ JOGURT NATURALNY

SÓŁ PIEPRZ

 

Brokuły wrzucamy do gotującej wody na ok .5 - 10 min.Pomidory obieramy z e skórki kroimy w ćwiartki. Jajka 5 szt gotujemy na twardo i kroimy w ćwiartki . majonez mieszamy z jogurtem. Czosnek drobno siekamy.

Układamy wszystko warstwo.Brokuły sól , pieprz, pomidory, sól, pieprz jajka , sól pieprz itd. Zalewamy jogurto- majonezem z dodatkiem czosnku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to ja też z mrożonką :D

warzywa na patelnię - taka nowość z hortexu 9z kukurydzą,brokułami,marchewką,ziemniakami,fasoką szparagową)

 

smażymy ząbki czosnku,2-3 - ile lubimy,wrzucamy warzywa i smażymy koło 15 minut,dodajemy zioła prowansalskie lub oregano,sól,pieprz,przecier pomidorowy i pokrojone dobre kiełbaski/parówki/szynka w paseczkach lub wszystkiego po trochu.

Do tego chrupiąca bagietka - mniam i bardzo szybko się gotuje :D

 

Chyba zgłodniałam,a ja na diecie,więc lepiej stąd uciekam :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na takie mroźne dni jak teraz polecam zupę serową.

Wywar warzywno-mięsny , warzywa wyjmujemy z wywaru, lekko studzimy a następnie miksujemy z serekiem topionym.

Następnie łączymy z wywarem, przyprawiamy można dodać kostkę rosołową, przyprawy curry, gałkę muszk., imbir.

Podaje się z grzankami, ja dodaję czasem pokrojoną w kostkę szynkę lub, wędzoną rybę...

Szybkie, pożywne i rozgrzewające danie.

Można zrobić wcześniej, wtedy zupa ma taki pełniejszy smak :D

pozdrawiam

Edzia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Edzia

o tak ,zupa serowa jest pyszna :D Tylko że ja nie miksuję serka,tylko po prostu wrzucam kostkę (najlbardziej lubię cheddara i ementalera kremowego z Tychów )- sama się ładnie rozpuszcza,bez kłopotu.

A warzywka daję takie drobno pokrojone, a część wyjmuję z wywaru i miksuję.

I koniecznie natka pietruszki - mam prawie zawsze zamrożone kosteczki lub kubek po jogurcie (tak samo koperek,bez którego nie wyobrażam sobie ogórkowej).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
ANANASOWIEC

 

8 JAJ

2 SZKL. CUKRU

½ SZKL MĄKI PSZENNEJ

½ SZKL. MAKI ZIEMNIACZANEJ

1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

20 DKG WIÓREK KOKOSOWYCH

1 PUSZKA ANANASÓW

1 BUDYŃ ŚMIETANKOWY+ 1 ŁYŻKA CUKRU

1 KOSTKA MASŁA

 

BISZKOPT

 

4 CAŁE JAJA UBIĆ Z 1 SZKL. CUKRU. PO UBICIU DODAĆ MĄKĘ ( PSZENNĄ I ZIEMNIACZANĄ) PROSZEK I OCET. UPIEC.

 

BEZA KOKOSOWA

 

4 BIAŁKA UBIĆ Z ½ SZKL. CUKRU I DODAĆ 20 DKG WIÓREK. WYMIESZAĆ I UPIEC.

 

(ŻÓŁTKA BĘDĄ POTRZEBNE DO MASY!!)

 

MASA

 

ODCEDZIĆ ANANASA I DROBNO POSIEKAĆ. NA SOKU UGOTOWAĆ BUDYŃ Z 1 ŁYŻKĄ CUKRU. KOSTKĘ MASŁA UTRZEĆ Z ½ SZKL. CUKRU ORAZ ŻÓŁTKAMI, STOPNIOWO DODAWAĆ WYSTUDZONY BUDYŃ, NA KONIEC DODAĆ ODSĄCZONY, POSIEKANY ANANAS. PRZEŁOŻYĆ CIASTO.

BISZKOPT – MASA- BEZA KOKOSOWA

 

Ja do soku z ananasa dodaje troszeczkę wody, masę ucieram wałkiem, a jeżeli biszkopt wyrośnie nierówny lub bardzo wysoki to go ścinam, przy kupnie budyniu należy zwrócić uwagę na opakowanie aby był na 0,5 l mleka. Przepis na orzechowca przyślę w najbliższych dniach bo mam go jeszcze w zeszycie. Nie zrażaj się dużą ilością składników ,to naprawdę szybkie ciasto, ja zazwyczaj piekę około 11 sztuk ciast na święta i wyrabiam się jednego dnia, czasami „wykończeniówkę” robię później.

Pozdrawiam. Anna.

 

 

 

Sorki, że wielkimi literkami przepis ale tak miałam zapisany.

Pytanie: Czy jest to przepis na blaszkę czy prodiż, co to za ocet w biszkopcie (i ile go wlać). W jakiej temp. i jak długo piec bezę i biszkopt.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czy ktoś zbiera z "Wyborczej" części Atlasu Kulinarnego? Mają tam fajne przepisy, piekłam nieziemskie angielskie ciasto czekoladowe, greckie ciasto z pomarańczy, szwajcarskie ciasto z marchewką. Pyszności. Polecam. :D A może ktoś wypróbował inne przepisy z tego Atlasu?

Aha, jeszcze coś, a nawet dwa cosie:

1. Poszukuję tradycyjnego przepisu na Zebrę, czy ktoś ma? Znalazłam niedawno, ale to jakiś cudak z... oranżadą :(

2. Czy znacie może coś, co u mnie kilka lat temu krążyło i było bardzo popularne jako "ciasto szczęścia"? Było pyszne. Wyglądało to tak, że trzeba było od kogoś dostać "zaczyn", trzymać go 7 dni, następnie na jego bazie zrobić ciasto, podzielić na 3 części, 1 upiec, 1 oddać dalej, jedną zachować dla siebie na kolejne ciasto. No ale jak się mi wtedy znudziło (bo ile można co 7 dni pieć to samo ciasto) i jak oddałam je komuś, "łańcuszek szczęścia" się urwał i nie ma ciasta. Może znacie przepis na tyn zaczyn? A w ogóle to to ciasto było jakby skrzyżowaniem ciasta piaskowego i biszkoptu, bardzo pyszne i leciutkie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja właśnie ostatnio (jakiś tydzień temu) piekłam takie ciasto, wprawdzie nazywało się "chlebek z Watykanu", ale o to samo chodzi, to też przynosi szczęście. Niestety nie mam pojęcia jak robi się zaczyn do tego ciasta, ale co racja to racja - było bardzo dobre.

Magdziu, a możesz podać przepisy na angielskie ciasto czekoladowe i greckie ciasto z pomarańczy? Nazwy są pyszne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...