swbeata 17.02.2005 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 ZEBRA2,5 szkl mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia5 jaj1 i 1/3 szkl cukruzapachkakao0,5 szkl oleju0,5 szkl przegotowanej ciepłej wodyJajka ubić z cukrem, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Na środek prodiża wlewać po 3 łyżki ciasta na zmianę białe i czarne. Upiec. SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 17.02.2005 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 MaPi - jasne, ale z głowy nie pamiętam, podam jutro. Naprawdę rewelacyjne. A to z marchwi tez jest super, nie smakuje wcale marchwią, jest za to obłędnie pomarańczowe, pachnie migdałami i cynamonem, a polukrowane jest kremem z twarożku. Smakowało nawet mojemu mężowi, który wszelkie warzywa omija szerokim łukiem. Ps. To świetny pomysła na zmuszenie faceta do jedzenia warzyw swbeata - DZIEKI serdeczne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 17.02.2005 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 To poproszę również o przepis na ciasto marchewkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swbeata 18.02.2005 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Po skonsultowaniu z tatą stwierdzam, że jadłam:Scotch Eggs, kołduny litewskie, zupę koperkową wileńską, zawijasy z Sudowy, schab smażony w cieście. Stwierdzam, że bardzo smakowały nam: zupa koperkowa i schab smażony. Magdziu: robiłaś torcik marchowkowy a zatem pytanie: jaki olej dawałaś i jaki twaróg śmietankowy. Przeglądałam przepisy na ciasta nie ma w nich proszku do pieczenia czy dodawłaś czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 18.02.2005 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Revani - greckie ciasto pomarańczowe20 dag masła, 12 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 6 jajek, 12 dag mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 14 dag kaszy manny, szczypta soli, 5 dag migdałów pokrojonych w słupki, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1/2 szklanki soku pomarańczowegoDo nasączenia: 2 łyżki Metaxy, 25 dag cukru, sok z 1/2 cytryny Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj pianę z białek, makę, proszek do pieczenia i kaszę mannę. Składniki wymieszja mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dodaj migdały oraz skórkę i sok z pomarańczy. Ciastem napełnij natłuszczoną tortownicę (28cm). Piecz 50 minut w temp. 170st.C na pierwszym poziomie od dołu. Metaxę zagotuj z cukrem i sokiem cytrynowym oraz 1/2 szklanki wody. Nasącz ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika, gdy jest jeszcze gorące. Moja uwaga: ciasto nie wyrasta do imponujących rozmiarów, trzeba pamiętać, że to ciasto w specyficzny sposób owocowe. Jest wilgotne i słodkie, pysznie pachnie pomarańczami i migdałami. Z braku Metaxy dałam zwykłą wódkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 18.02.2005 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Magdziu - a czy mogłabyś podać przepis na ciasto marchewkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 18.02.2005 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Torcik marczewkowy - Szwajcaria Ciasto: 1 i 1/3 szklanki mąki (23 dag), 1/2 torebki proszku do pieczenia, 1 i 1/3 szklanki cukru (32 dag), 1 cukier waniliowy, 1 płaska łyżeczka soli, 3 płaskie łyżeczki cynamonu, 3 marchewki (ok. 40 dag), szklanka neutralnego oleju, 4 jajka, 10 dak posiekanych migdałów. Masa: 5 dag cukru pudru, 10 dag masła, 20 dag tłustego twarożku śmietankowego, aromat waniliowy. Oraz: masło do formy Wymieszaj w misce mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, solą i cynamonem. Marchewki zetrzyj na drobnej tarce. Do mąki dodaj olej, wymieszaj. Ucieraj mikzerem, kolejno wbijając po jednym jajku. Na koniec dodaj marchewki i migdały, ciasto dokładnie wymieszaj, przełóz do formy posmarowanej masłem, wyrównaj powierzchnię. Piecz godzinę w temp. 170st.C Jeśłi wierzch zanadto się zarumieni, przykryj ciasto pergaminem. Upieczony torcik wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Zrób masę: stop masło, odłóż je, aby przestygło. Utrzyj mikserem twarożek z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Nie przerywając icierania, powolutku wlewaj masło. Gotową masę rozsmaruj na torcie. Można udekrowoać marchewkami z marcepana. Moje uwagi: Migdały są konieczne, dają ciastu specyficzny smak, zapach i konsystencję. Super sie je je w cieście. Ja dałam tylko 1 łyżeczkę cynamonu (tylko tyle miałam) ale dla mnie wystarczyło, nie będę dawać więcej, cynamon ma za ostry smak i zapach. To ciasto też nie rośnie wielkie, to rodzaj "placka", wilgotne, słodkie, i koniecznie musi byc masa serkowa na wierzchu. Tylko do masy musi być dobry serek i koniecznie masło (żadna tam margaryna, bo się tak nie ścina na twardo jak masło, a chodzi o to, że masa gęstnieje dzięki twardnieniu masła. I ciasto musi być naprawdę zimne przed posmarowaniem masą, bo inaczej ona spłynie z ciasta (masło się roztopi). Naprawdę pyszne ciasto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 18.02.2005 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Magdziu - dzięki A jakiego serka używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 18.02.2005 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 No i ABSOLUTNY HICIOR!Chocolate Fudge Cake - Anglia45 dag ceimnej czekolady, 28 dag masła, 6 jajek, 6 łyżek miodu, 42 dag cukru pudru, 6-7 dag wiórków kokosowych, 28 dag mąki.Glazura: 20 dag ciemnej czekolady, 5-7 dag masła Posiekaj czekoladę, przełóz do metalowej miseczki, dodaj masło. Stop w kąpieli wodnej (PACHNIE OBŁĘDNIE!!). Przestudź, dodaj jajka i miód, wymieszaj. Polącz cukier z wiórkami kokosowymi i mąką, dodaj do masy czekoladowej. Wymieszaj. Kwadrwatową formę posmaruj masłem i wysyp mąką. Napełnij ciastem, piecz 35 minut w temp. 180stC. Wyjmij, ostudź. Przygotuj glazurę: posiekaj czekoladę, stop razem z masłem w kązpieli wodnej. Powierzchnię ostudzonego ciasta pokryj glazurą. Krój na porcje, gdy czekolada zastygnie. Podawaj z lodami waniliowymi. Moje uwagi: idzie do tego ciasta masa czekolady, ale jest tego warte. WAŻNE: ciasto jest tak zapychające, lepkie, ciężkie od czekolady, że dużo się go zjeść na raz nie da. No i nie przestarzcie się jego konsystencji po upieczeniu - to nie zakalec - to ciasto jest wypełnione czekoladą, miekką, pomadkową. Dlatego niezmiernie ważne jest, aby powstrzymać swoje łakonstwo i dać ciastu zastygnąć co najmniej przez noc. A najlepiej w lodówce. Ja o tym nie wiedziałam, ukroiłam jeszcze ciepłe i wylała mi się ze środka czekolada, no i trochę się w związku z tym na środku zapadło. Czekolada musię więć porządnie zastygnąć. Naprawdę rewelacyjne, oryginalne ciasto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 18.02.2005 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Po skonsultowaniu z tatą stwierdzam, że jadłam: Scotch Eggs, kołduny litewskie, zupę koperkową wileńską, zawijasy z Sudowy, schab smażony w cieście. Stwierdzam, że bardzo smakowały nam: zupa koperkowa i schab smażony. Mnie strasznie necą ceppeliny z mięsem lub z twarogiem, w ogóle uwielbiam wszystko, co ma w sobie zieminaki Magdziu: robiłaś torcik marchowkowy a zatem pytanie: jaki olej dawałaś i jaki twaróg śmietankowy. Dobre pytanie Nie wiem, co to jest "olej neutralny", dałam więc, co miałam - jakiś olej uniwersalny typu Bartek, czy coś tam. A twarożek - też najwyklejczy "serek waniliowy homogenizowany" jakiejś nieznanej OSM. Taki tradyzyjny, jak kiedyś były. Ale zazwyczaj masło zastępuję margaryną (i to taką do pieczenia) i to był błąd, bo taka margaryna nigdy tak pięknie nie zastygnie jak masło i dlatego pewnie masa nie wyszła mi tak, jak powinna (była za rzadka i za miękka, większość spłynęła z ciasta, a to, co zostało było miękkie). Przeglądałam przepisy na ciasta nie ma w nich proszku do pieczenia czy dodawłaś czy nie? Proszku nie ma tylko w przepisie na to czekoladowe. W marchewkowym i pomarańczowym jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 18.02.2005 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Magdziu - dzięki A jakiego serka używasz? Serek marki serek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 18.02.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Magdziu - cepeliny są super Bardzo je lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 18.02.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Magdziu - cepeliny są super Bardzo je lubię Fajnie Ja mam świra na punkcie pyzów z mięskiem, kopytek, ruskich pierogów, placków ziemniaczanych, sałatki ziemniaczanej itp itd Muszę te cepeliny w końcu spróbować A tak w ogóle, z trzaskiem spadłam na ziemię po ostatnim ważeniu się. Przenoszę się do działu o odchudzaniu. BUuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu........................................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swbeata 21.02.2005 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Może ma ktoś dobry przepis na pizzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 21.02.2005 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Magdziu - zrobiłaś może te cepeliny? Czy ma ktoś może przepis na sos do pizzy taki jaki robią w Pizza Hut? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 21.02.2005 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 A tak w ogóle, z trzaskiem spadłam na ziemię po ostatnim ważeniu się. Przenoszę się do działu o odchudzaniu. BUuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu........................................... Ja na wszelki wypadek w ogóle nie staję na wagę, bo ta mogłaby się pode mną z trzaskiem rozpaść. swbeata - na połowę drożdży (5 dag) dajesz 3 szklanki mąki, szklankę wody (ciepłej), odrobinę cukru, żeby się drożdże rozpuściły, troszkę soli i olej. Wyrabiasz i odstawiasz w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Później wykładasz na posmarowaną olejem blachę. Smarujesz koncentratem pomidorowym i układasz jakieś składaniki (np. szynka i ananas, kiełbasa i cebula, pieczraki, itp. co wymyślisz). Posypujesz przyprawami (sól, pieprz, przyprawa do pizzy, oregano i co jeszcze chcesz). Posypujesz startym serem żółtym. Pieczesz. Przepis na ciasto wg mojejgo szwagra (mam nadzieję, że dobrze napisałam). Ja robię zawsze z całych drożdży (10 dag) - wychodzą dwie duże blachy. Aż się głodna zrobiłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 21.02.2005 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Magdziu - zrobiłaś może te cepeliny? Czy ma ktoś może przepis na sos do pizzy taki jaki robią w Pizza Hut? Nie, nie miałam składników, ale za to zrobilam zapiekankę ziemniaczaną Za to upiekłam ciasto czekoladowe Zeppeliny planuję niedługo, w wersji mięsnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swbeata 21.02.2005 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Dzięki MaPi.Ja robiłam Anasowca z w/w przepisów wyszedł super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 21.02.2005 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Magdzia - podziel się przepisem na ziemniaczaną zapiekankę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 21.02.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Może ma ktoś dobry przepis na pizzę. Podobno to dobra pizza. Ciasto 3/4 szklanki letniej wody, 4 łyżki oliwy (najlepiej z oliwek), 3 dag drożdży i mąka, sól, można dodać majeranek lub bazylię (lubię z curry). Ilość mąki zależy od tego jakie ciasto chcesz uzyskać czy wysokie (podwójne) czy płaskie tj. sypiesz ok. 2-3 szkl mąki. Wszystko razem ugnieść. Zostawić do wyrośnięcia choć ten etap nie jest konieczny. Następnie ciasto na blachę. Teraz ważny element żeby ciasto nie piło wilgoci ze składników farszu warto je lekko przesmarować oliwą. Na to sos pomidorowy (ja mam domowy ketchup) ale można jakiś gotowy. Na to dowolne składniki zależnie od fantazji tj szynka, boczek, pieczarki cebulka, jajko, groszek zielony, plastry pomidorów, salami, papryka itp. Wszystko posypać serem najlepiej mozarella z parmezanem. Teraz do piekarnika, bardzo gorącego 200-250 stopni na max 15 min i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.