Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kulinaria i inne takie gotowanie


Recommended Posts

Chciałam się przywitać ze wszystkimi :D

 

Mam sprawdzony fajny przepis na pizzę z ziemniakami we wnętrzu.

Przepis Beaty.Sz

 

2 szkl. mąki

2-3 dag drożdży

ok. 1/2 szkl. ciepłej wody

2-3 łyżki oleju

pół szkl. ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę

sól

 

Z podanych skł. zagnieść ciasto, można zostawić na trochę do rośnięcia albo od razu wyłożyć na blaszkę. Jeśli zostawi się w blaszce do rośnięcia, ciasto po upieczeniu będzie grubsze i pulchniejsze. Zależy co kto lubi

 

Tu są opinie do tego przepisu http://sys21.de/viewtopic.php?t=3873

 

Zapraszam na Forum kulinarne http://sys21.de/index.php

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Obiecany w innym poście przepis na mięsko z cząbrem i tymiankiem. W zasadzie przepis ten trafił do mnie wprost z Dijon i nazywa się wołowina po burgundzku.

Potrzebujemy wołowinę może być nawet gulaszowa (z powodzeniem możemy zrobić to także z wieprzowiną), kilka plasterków wędzonego boczku (lub słoniny), marchew, pietruszkę, selerę, porę lub dużą cebulę, min. 1 szkl wina wytrawnego lub półwytrawnego, sól pieprz, papryka, i wspomniane zioła oraz 2 łyżki oliwy i 1 łyżka masła, trochę mąki.

Do garnka wlewamy oliwę i dodajemy masło, na tym podsmażamy wędzonkę. Wyjmujemy wędzonkę wkładamy pokrojone w kostkę mięso i obsamżamy na złocisty kolor. Wtedy dokładamy pokrojoną cebulę, do zeszklenia i pokrojone w kostkę (lub starte na dużych oczkach) pozostałe warzywa aby się lekko podsmażyły. Posypujemy łyżką mąki, trochę mieszamy. Zalewamy winem. (Gdy ma być bardzo wikwintnie to winem przykrywamy całe mięso - 1 butelka, a gdy dla smaku to szklanka i dopełniamy wodą). Teraz solimy, pieprzymy dodajemy tymianek i cząber, paprykę (ostrą, słodką) do smaku, można włożyć 1 listek laurowy i parę ziaren ziela ang. oraz wędzonkę. Skręcamy gaz na minimum, przykrywamy i dusimy do miękkości. Potem już tylko odparowujemny nadmiar sosu i gortowe. (Fajne bo 1 garnkowe)

Do tego pasuje ryż, kluski a nawet ziemniaki.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałam się przywitać ze wszystkimi :D

 

Mam sprawdzony fajny przepis na pizzę z ziemniakami we wnętrzu.

Przepis Beaty.Sz

 

2 szkl. mąki

2-3 dag drożdży

ok. 1/2 szkl. ciepłej wody

2-3 łyżki oleju

pół szkl. ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę

sól

 

Z podanych skł. zagnieść ciasto, można zostawić na trochę do rośnięcia albo od razu wyłożyć na blaszkę. Jeśli zostawi się w blaszce do rośnięcia, ciasto po upieczeniu będzie grubsze i pulchniejsze. Zależy co kto lubi

 

Tu są opinie do tego przepisu http://sys21.de/viewtopic.php?t=3873

 

Zapraszam na Forum kulinarne http://sys21.de/index.php

Sprawdzone tez przeze mnie (właściwie to przez mojego męża) ale nie udała się - spód był jak zakalec, w dodatku gruby. No, ale może to kwestia pieczenia (a facet kulinarnie zdolny).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałam się przywitać ze wszystkimi :D

 

Mam sprawdzony fajny przepis na pizzę z ziemniakami we wnętrzu.

Przepis Beaty.Sz

 

2 szkl. mąki

2-3 dag drożdży

ok. 1/2 szkl. ciepłej wody

2-3 łyżki oleju

pół szkl. ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę

sól

 

Z podanych skł. zagnieść ciasto, można zostawić na trochę do rośnięcia albo od razu wyłożyć na blaszkę. Jeśli zostawi się w blaszce do rośnięcia, ciasto po upieczeniu będzie grubsze i pulchniejsze. Zależy co kto lubi

 

Tu są opinie do tego przepisu http://sys21.de/viewtopic.php?t=3873

 

Zapraszam na Forum kulinarne http://sys21.de/index.php

Sprawdzone tez przeze mnie (właściwie to przez mojego męża) ale nie udała się - spód był jak zakalec, w dodatku gruby. No, ale może to kwestia pieczenia (a facet kulinarnie zdolny).

 

Magdziu w wielu przepisach są ukryte 'knyfy" w moim przepisie na pizze piszę, że ciasto przed nałożeniem farszu i sosu trzeba lekko posmarować oliwą to zapobiega zakalcowi tj. nasiąkaniu ciasta.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój syn kiedyś powiedział "coca cola - nigdy zła nie jest", ja powiem tak- "dobre jedzenie nigdy złe nie jest". Od pewnego czasu moja żona robi Tiramisu - jest rewelacyjne, niebo w gębie, polecam.

Co do mięsiw to się nie wypowiem, bom wegetarianin i wszystko co roślinne nie jest mi obce.

 

Pozdrawiam trawożernych i nie tylko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Myślę, że czas poruszyć ten wątek - zbiżają się święta wielkanocne - czy możecie podzielić się informacją, co u Was tradycyjnie podaje się na swięta? Mam na mysli przede wszystkim uroczyste niedzielne śniadanie. U moich rodziców jest to barszcz czerwony z jajkami i wędlinką ze święconki, z ćwikłą dla zaostrzenia smaku i zabielony śmietaną (taki śmieciuch) - i to jest głowne danie tego śniadania. Oczywiście na stole jest pieczywo, wędlina, sałatka (chyba nie ma świąt bez tradycyjnej sałatki jarzynowej ;)), ciasta.

A co jest na Waszych stołach? Może macie pomysły na jakieś ciekawe, oryginalne dania, które można podawać na tę okazję? Jestem młodą "gospodynią domową" i to będą pierwsze moje święta na swoim, każda rada jest cenna :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Magdzia napisała:

Myślę, że czas poruszyć ten wątek - zbiżają się święta wielkanocne - czy możecie podzielić się informacją, co u Was tradycyjnie podaje się na swięta? Mam na mysli przede wszystkim uroczyste niedzielne śniadanie. U moich rodziców jest to barszcz czerwony z jajkami

 

czerwony? :o chyba miałaś na myśli biały :D u mnie na śniadanie podaję obowiązkowo jaja w kilku postaciach, białą kiełbasę pieczoną, obowiązkowo ćwikła z chrzanem i jakieś wiosenne zielsko np rzodkiewka, szczypior, świeży ogórek sałata wszystko drobno posiekane w dużej ilości sosu jogurtowego. W zasadzie dodaję tam wszystkie nowalijki jakie uda mi się kupić. Dopiero na obiad idzie żurek z jajem, pieczeń z szynki i indyka do wyboru (względy dietetyczne) plus dodatki. No i na deser koniecznie nazurek kajmakowy - bez niego moja rodzinka nie wyobraża sobie Wielkanocy :)

 

Joasiu, nigdy boczniaka nie robiłam ale słyszałam że robisz go jak np kanie tzn panierowane i smażone. I ponoć podobnie smakują. Jak sprawdzisz to się podziel wrażeniami :p smacznego....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałam dorzucić swoje dwa wypróbowane przepisy, jeden na mazurek orzeczowo-makowy, drugi na sernik, który nie jest może ciastem"świątecznym", ale moje dzieci nie wyobrażają sobie świąt bez niego.

Mazurek ciasto;

25dkg krupczatki

12dkg cukru pudru

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

12 dkg margaryny

składniki dobrze wyrobić, upiec

 

Masa makowa

1 szklankę maku zalewamy 0.5 l mleka gotujemy na małym ogniu, przemielić 3 razy, wyłożyć na placek

 

Masa orzechowa

18 dkg orzechów- mielone

0.5l mleka

20dkg cukru

20dkg masła

zagotować cukier z mlekiem, wsypać orzechy wystudzić, masło rozetrzeć mikserem, dodawać po łyżce orzechów.Jeśli, któryś mąż lubi pomagać masę ucieramy w makutrze. I na placek

 

Polewa czekoladowa

20dkg cukru

2 łyżki cacao

1 łyżka masła

masło i cukier topimy dodajemy cacao, lekko odparować, trochę przestudzić żeby masa orzechowa nie oważyła się wylać na placek.

I oczywiście ozdobić wg uznania

 

Serowiec cytrynowy

spód ;

0.5 szklanki mąki

0.5 paczki margaryny

2 żółtka

0.5 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

wszystko wyrowić rozłożyć na blachę posmarowaną margaryną i posypana bułką tartą

 

masa serowa

1 kg sera(pół na pół tłusty i półtłusty) przepuszczonego przez maszynkę

1.5 szkl.cukru pudru

0.5 szkl.oleju

3 szkl.mleka

2 całe jajka

4 żółtka

2 budynie śmietankowe bez cukru

olejek cytrynowy,pół buteleczki- ma mieć zdecydowany cytrynowy zapach

cukier ucieramy z jajkami i żółtkami, dodajemy resztę składnikówbez mlekamleko wlewamy stopniowo, masa ma mieć konsystencje śmietany,wylewamy na blaszkę pieczemy ok.50 min. w 200 stopniach. Dla osób które lubią ciasta bardzo słodkie-pozostałe białka ubijamy z cukrem pudrem i zapiekamy na wierzchu sernika bezę

Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Magdzia - bardzo prosty przepis bez nazwy bo gdzieś podpatrzyłam

kupić dość duże plastry szynki ( cienko pokrojonej)

ubić śmietane kremówke ( 30%) maly pojemnik

utarty chrzan

 

do ubitej kremowki dodać delikatnie chrzan (świeży)

zawinąć w szynkę

 

podawać ......

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Magdzia napisała:

Myślę, że czas poruszyć ten wątek - zbiżają się święta wielkanocne - czy możecie podzielić się informacją, co u Was tradycyjnie podaje się na swięta? Mam na mysli przede wszystkim uroczyste niedzielne śniadanie. U moich rodziców jest to barszcz czerwony z jajkami

 

czerwony? :o chyba miałaś na myśli biały :D

Nie, z cała pewnością jest to barszcz czerwony :p Wiem, że to dość oryginalne, ale tak juz jest :) Bez tego barszczu nie wyobrażam sobie świąt :)

Plasterki szynki to fajny i prosty pomysł, ja dałabym jeszcze gałązkę szczypiorku, albo plasteki żółtego sera, albo jakiegoś pleśniowego...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...