kasha 21.02.2005 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Chciałam się przywitać ze wszystkimi Mam sprawdzony fajny przepis na pizzę z ziemniakami we wnętrzu. Przepis Beaty.Sz 2 szkl. mąki 2-3 dag drożdży ok. 1/2 szkl. ciepłej wody 2-3 łyżki oleju pół szkl. ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę sól Z podanych skł. zagnieść ciasto, można zostawić na trochę do rośnięcia albo od razu wyłożyć na blaszkę. Jeśli zostawi się w blaszce do rośnięcia, ciasto po upieczeniu będzie grubsze i pulchniejsze. Zależy co kto lubi Tu są opinie do tego przepisu http://sys21.de/viewtopic.php?t=3873 Zapraszam na Forum kulinarne http://sys21.de/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/13/#findComment-548041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 28.02.2005 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Obiecany w innym poście przepis na mięsko z cząbrem i tymiankiem. W zasadzie przepis ten trafił do mnie wprost z Dijon i nazywa się wołowina po burgundzku.Potrzebujemy wołowinę może być nawet gulaszowa (z powodzeniem możemy zrobić to także z wieprzowiną), kilka plasterków wędzonego boczku (lub słoniny), marchew, pietruszkę, selerę, porę lub dużą cebulę, min. 1 szkl wina wytrawnego lub półwytrawnego, sól pieprz, papryka, i wspomniane zioła oraz 2 łyżki oliwy i 1 łyżka masła, trochę mąki. Do garnka wlewamy oliwę i dodajemy masło, na tym podsmażamy wędzonkę. Wyjmujemy wędzonkę wkładamy pokrojone w kostkę mięso i obsamżamy na złocisty kolor. Wtedy dokładamy pokrojoną cebulę, do zeszklenia i pokrojone w kostkę (lub starte na dużych oczkach) pozostałe warzywa aby się lekko podsmażyły. Posypujemy łyżką mąki, trochę mieszamy. Zalewamy winem. (Gdy ma być bardzo wikwintnie to winem przykrywamy całe mięso - 1 butelka, a gdy dla smaku to szklanka i dopełniamy wodą). Teraz solimy, pieprzymy dodajemy tymianek i cząber, paprykę (ostrą, słodką) do smaku, można włożyć 1 listek laurowy i parę ziaren ziela ang. oraz wędzonkę. Skręcamy gaz na minimum, przykrywamy i dusimy do miękkości. Potem już tylko odparowujemny nadmiar sosu i gortowe. (Fajne bo 1 garnkowe)Do tego pasuje ryż, kluski a nawet ziemniaki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/13/#findComment-555550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 28.02.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Chciałam się przywitać ze wszystkimi Mam sprawdzony fajny przepis na pizzę z ziemniakami we wnętrzu. Przepis Beaty.Sz 2 szkl. mąki 2-3 dag drożdży ok. 1/2 szkl. ciepłej wody 2-3 łyżki oleju pół szkl. ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę sól Z podanych skł. zagnieść ciasto, można zostawić na trochę do rośnięcia albo od razu wyłożyć na blaszkę. Jeśli zostawi się w blaszce do rośnięcia, ciasto po upieczeniu będzie grubsze i pulchniejsze. Zależy co kto lubi Tu są opinie do tego przepisu http://sys21.de/viewtopic.php?t=3873 Zapraszam na Forum kulinarne http://sys21.de/index.php Sprawdzone tez przeze mnie (właściwie to przez mojego męża) ale nie udała się - spód był jak zakalec, w dodatku gruby. No, ale może to kwestia pieczenia (a facet kulinarnie zdolny). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/13/#findComment-555575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 28.02.2005 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Chciałam się przywitać ze wszystkimi Mam sprawdzony fajny przepis na pizzę z ziemniakami we wnętrzu. Przepis Beaty.Sz 2 szkl. mąki 2-3 dag drożdży ok. 1/2 szkl. ciepłej wody 2-3 łyżki oleju pół szkl. ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę sól Z podanych skł. zagnieść ciasto, można zostawić na trochę do rośnięcia albo od razu wyłożyć na blaszkę. Jeśli zostawi się w blaszce do rośnięcia, ciasto po upieczeniu będzie grubsze i pulchniejsze. Zależy co kto lubi Tu są opinie do tego przepisu http://sys21.de/viewtopic.php?t=3873 Zapraszam na Forum kulinarne http://sys21.de/index.php Sprawdzone tez przeze mnie (właściwie to przez mojego męża) ale nie udała się - spód był jak zakalec, w dodatku gruby. No, ale może to kwestia pieczenia (a facet kulinarnie zdolny). Magdziu w wielu przepisach są ukryte 'knyfy" w moim przepisie na pizze piszę, że ciasto przed nałożeniem farszu i sosu trzeba lekko posmarować oliwą to zapobiega zakalcowi tj. nasiąkaniu ciasta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/13/#findComment-555588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 28.02.2005 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 A no właśnie. Nasza pizza została posmarowana sosem pomidorowym mojej roboty z duza iloscia oliwy i nic jej to nie pomoglo. Ale byla smaczna, przyznam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/13/#findComment-555604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBINAL 28.02.2005 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Mój syn kiedyś powiedział "coca cola - nigdy zła nie jest", ja powiem tak- "dobre jedzenie nigdy złe nie jest". Od pewnego czasu moja żona robi Tiramisu - jest rewelacyjne, niebo w gębie, polecam. Co do mięsiw to się nie wypowiem, bom wegetarianin i wszystko co roślinne nie jest mi obce. Pozdrawiam trawożernych i nie tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/13/#findComment-555949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 11.03.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 Myślę, że czas poruszyć ten wątek - zbiżają się święta wielkanocne - czy możecie podzielić się informacją, co u Was tradycyjnie podaje się na swięta? Mam na mysli przede wszystkim uroczyste niedzielne śniadanie. U moich rodziców jest to barszcz czerwony z jajkami i wędlinką ze święconki, z ćwikłą dla zaostrzenia smaku i zabielony śmietaną (taki śmieciuch) - i to jest głowne danie tego śniadania. Oczywiście na stole jest pieczywo, wędlina, sałatka (chyba nie ma świąt bez tradycyjnej sałatki jarzynowej ), ciasta. A co jest na Waszych stołach? Może macie pomysły na jakieś ciekawe, oryginalne dania, które można podawać na tę okazję? Jestem młodą "gospodynią domową" i to będą pierwsze moje święta na swoim, każda rada jest cenna Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/13/#findComment-568536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 11.03.2005 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 Dziewczyny , kupiłam boczniaki : czy któraś z Was już je przyrządzała ? Potrzebuję jakiś sprawdzony przepis, jak w ogóle się je jada ? z czym podaje? Proszę o radę.Pozdrawiam zapachem grzybów . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/13/#findComment-569161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 11.03.2005 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 Magdzia napisała: Myślę, że czas poruszyć ten wątek - zbiżają się święta wielkanocne - czy możecie podzielić się informacją, co u Was tradycyjnie podaje się na swięta? Mam na mysli przede wszystkim uroczyste niedzielne śniadanie. U moich rodziców jest to barszcz czerwony z jajkami czerwony? chyba miałaś na myśli biały u mnie na śniadanie podaję obowiązkowo jaja w kilku postaciach, białą kiełbasę pieczoną, obowiązkowo ćwikła z chrzanem i jakieś wiosenne zielsko np rzodkiewka, szczypior, świeży ogórek sałata wszystko drobno posiekane w dużej ilości sosu jogurtowego. W zasadzie dodaję tam wszystkie nowalijki jakie uda mi się kupić. Dopiero na obiad idzie żurek z jajem, pieczeń z szynki i indyka do wyboru (względy dietetyczne) plus dodatki. No i na deser koniecznie nazurek kajmakowy - bez niego moja rodzinka nie wyobraża sobie Wielkanocy Joasiu, nigdy boczniaka nie robiłam ale słyszałam że robisz go jak np kanie tzn panierowane i smażone. I ponoć podobnie smakują. Jak sprawdzisz to się podziel wrażeniami smacznego.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/13/#findComment-569176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotaele 12.03.2005 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2005 Chciałam dorzucić swoje dwa wypróbowane przepisy, jeden na mazurek orzeczowo-makowy, drugi na sernik, który nie jest może ciastem"świątecznym", ale moje dzieci nie wyobrażają sobie świąt bez niego.Mazurek ciasto; 25dkg krupczatki12dkg cukru pudru2 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cukier waniliowy12 dkg margarynyskładniki dobrze wyrobić, upiec Masa makowa1 szklankę maku zalewamy 0.5 l mleka gotujemy na małym ogniu, przemielić 3 razy, wyłożyć na placek Masa orzechowa18 dkg orzechów- mielone0.5l mleka20dkg cukru20dkg masłazagotować cukier z mlekiem, wsypać orzechy wystudzić, masło rozetrzeć mikserem, dodawać po łyżce orzechów.Jeśli, któryś mąż lubi pomagać masę ucieramy w makutrze. I na placek Polewa czekoladowa20dkg cukru2 łyżki cacao1 łyżka masłamasło i cukier topimy dodajemy cacao, lekko odparować, trochę przestudzić żeby masa orzechowa nie oważyła się wylać na placek.I oczywiście ozdobić wg uznania Serowiec cytrynowyspód ;0.5 szklanki mąki0.5 paczki margaryny2 żółtka0.5 szklanki cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczeniawszystko wyrowić rozłożyć na blachę posmarowaną margaryną i posypana bułką tartą masa serowa1 kg sera(pół na pół tłusty i półtłusty) przepuszczonego przez maszynkę1.5 szkl.cukru pudru0.5 szkl.oleju3 szkl.mleka2 całe jajka4 żółtka2 budynie śmietankowe bez cukruolejek cytrynowy,pół buteleczki- ma mieć zdecydowany cytrynowy zapachcukier ucieramy z jajkami i żółtkami, dodajemy resztę składnikówbez mlekamleko wlewamy stopniowo, masa ma mieć konsystencje śmietany,wylewamy na blaszkę pieczemy ok.50 min. w 200 stopniach. Dla osób które lubią ciasta bardzo słodkie-pozostałe białka ubijamy z cukrem pudrem i zapiekamy na wierzchu sernika bezęSmacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/13/#findComment-569935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 12.03.2005 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2005 Magdzia - bardzo prosty przepis bez nazwy bo gdzieś podpatrzyłam kupić dość duże plastry szynki ( cienko pokrojonej) ubić śmietane kremówke ( 30%) maly pojemnik utarty chrzan do ubitej kremowki dodać delikatnie chrzan (świeży)zawinąć w szynkę podawać ...... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/13/#findComment-570046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 13.03.2005 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2005 Ew-ka - aż mi ślinka pociekła do tej szyneczki. Spróbuję zrobić - ciekawe czy mi się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/13/#findComment-570353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 13.03.2005 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2005 maluszku - to sie nie może nie udać prosto i szybko Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/13/#findComment-570367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 13.03.2005 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2005 Ew-ka - ale ja jestem beztalencie kulinarne Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/13/#findComment-570369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 13.03.2005 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2005 Ja też robię szynkę w podobny sposób, tylko że smaruje ją trochę majonezem w środek wkładam szparaga (są w słoikach lub puszkach do kupienia przez caly rok) i zawijam to w rożek. Fajnie to wygląda, dobrze smakuje, także Maluszku do roboty bo to naprawdę jest proste Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/13/#findComment-570477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotaele 13.03.2005 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2005 Dla ułatwienia podpowiem, że można ruloniki posmarować jakimś chrzanowym serkiem-gotowym. Ja dodaję jeszcze ósemeczkę jajka na twardo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/13/#findComment-570705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 14.03.2005 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 Magdzia napisała: Myślę, że czas poruszyć ten wątek - zbiżają się święta wielkanocne - czy możecie podzielić się informacją, co u Was tradycyjnie podaje się na swięta? Mam na mysli przede wszystkim uroczyste niedzielne śniadanie. U moich rodziców jest to barszcz czerwony z jajkami czerwony? chyba miałaś na myśli biały Nie, z cała pewnością jest to barszcz czerwony Wiem, że to dość oryginalne, ale tak juz jest Bez tego barszczu nie wyobrażam sobie świąt Plasterki szynki to fajny i prosty pomysł, ja dałabym jeszcze gałązkę szczypiorku, albo plasteki żółtego sera, albo jakiegoś pleśniowego... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/13/#findComment-571254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 14.03.2005 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 Magdzia, a myślałam że to pomyłka ale to nasze święta i każdy robi to co lubi Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/13/#findComment-571347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 14.03.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 Magdzia, a myślałam że to pomyłka ale to nasze święta i każdy robi to co lubi Moja rodzina pochodzi spod Ukrainy i stąd nietypowe dla naszego kraju zwyczaje kulinarne Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/13/#findComment-571359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.04.2005 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 Ja na święta zrobiłam ananasowca i zebrę- palce lizać pychotka. Zebra trochę za "sucha"- pyszna z kawą lub mlekiem- może macie jakis sposób na to, aby nie była sucha? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/13/#findComment-595122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.