kasha 21.02.2005 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Chciałam się przywitać ze wszystkimi Mam sprawdzony fajny przepis na pizzę z ziemniakami we wnętrzu. Przepis Beaty.Sz 2 szkl. mąki 2-3 dag drożdży ok. 1/2 szkl. ciepłej wody 2-3 łyżki oleju pół szkl. ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę sól Z podanych skł. zagnieść ciasto, można zostawić na trochę do rośnięcia albo od razu wyłożyć na blaszkę. Jeśli zostawi się w blaszce do rośnięcia, ciasto po upieczeniu będzie grubsze i pulchniejsze. Zależy co kto lubi Tu są opinie do tego przepisu http://sys21.de/viewtopic.php?t=3873 Zapraszam na Forum kulinarne http://sys21.de/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 28.02.2005 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Obiecany w innym poście przepis na mięsko z cząbrem i tymiankiem. W zasadzie przepis ten trafił do mnie wprost z Dijon i nazywa się wołowina po burgundzku.Potrzebujemy wołowinę może być nawet gulaszowa (z powodzeniem możemy zrobić to także z wieprzowiną), kilka plasterków wędzonego boczku (lub słoniny), marchew, pietruszkę, selerę, porę lub dużą cebulę, min. 1 szkl wina wytrawnego lub półwytrawnego, sól pieprz, papryka, i wspomniane zioła oraz 2 łyżki oliwy i 1 łyżka masła, trochę mąki. Do garnka wlewamy oliwę i dodajemy masło, na tym podsmażamy wędzonkę. Wyjmujemy wędzonkę wkładamy pokrojone w kostkę mięso i obsamżamy na złocisty kolor. Wtedy dokładamy pokrojoną cebulę, do zeszklenia i pokrojone w kostkę (lub starte na dużych oczkach) pozostałe warzywa aby się lekko podsmażyły. Posypujemy łyżką mąki, trochę mieszamy. Zalewamy winem. (Gdy ma być bardzo wikwintnie to winem przykrywamy całe mięso - 1 butelka, a gdy dla smaku to szklanka i dopełniamy wodą). Teraz solimy, pieprzymy dodajemy tymianek i cząber, paprykę (ostrą, słodką) do smaku, można włożyć 1 listek laurowy i parę ziaren ziela ang. oraz wędzonkę. Skręcamy gaz na minimum, przykrywamy i dusimy do miękkości. Potem już tylko odparowujemny nadmiar sosu i gortowe. (Fajne bo 1 garnkowe)Do tego pasuje ryż, kluski a nawet ziemniaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 28.02.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Chciałam się przywitać ze wszystkimi Mam sprawdzony fajny przepis na pizzę z ziemniakami we wnętrzu. Przepis Beaty.Sz 2 szkl. mąki 2-3 dag drożdży ok. 1/2 szkl. ciepłej wody 2-3 łyżki oleju pół szkl. ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę sól Z podanych skł. zagnieść ciasto, można zostawić na trochę do rośnięcia albo od razu wyłożyć na blaszkę. Jeśli zostawi się w blaszce do rośnięcia, ciasto po upieczeniu będzie grubsze i pulchniejsze. Zależy co kto lubi Tu są opinie do tego przepisu http://sys21.de/viewtopic.php?t=3873 Zapraszam na Forum kulinarne http://sys21.de/index.php Sprawdzone tez przeze mnie (właściwie to przez mojego męża) ale nie udała się - spód był jak zakalec, w dodatku gruby. No, ale może to kwestia pieczenia (a facet kulinarnie zdolny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 28.02.2005 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Chciałam się przywitać ze wszystkimi Mam sprawdzony fajny przepis na pizzę z ziemniakami we wnętrzu. Przepis Beaty.Sz 2 szkl. mąki 2-3 dag drożdży ok. 1/2 szkl. ciepłej wody 2-3 łyżki oleju pół szkl. ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę sól Z podanych skł. zagnieść ciasto, można zostawić na trochę do rośnięcia albo od razu wyłożyć na blaszkę. Jeśli zostawi się w blaszce do rośnięcia, ciasto po upieczeniu będzie grubsze i pulchniejsze. Zależy co kto lubi Tu są opinie do tego przepisu http://sys21.de/viewtopic.php?t=3873 Zapraszam na Forum kulinarne http://sys21.de/index.php Sprawdzone tez przeze mnie (właściwie to przez mojego męża) ale nie udała się - spód był jak zakalec, w dodatku gruby. No, ale może to kwestia pieczenia (a facet kulinarnie zdolny). Magdziu w wielu przepisach są ukryte 'knyfy" w moim przepisie na pizze piszę, że ciasto przed nałożeniem farszu i sosu trzeba lekko posmarować oliwą to zapobiega zakalcowi tj. nasiąkaniu ciasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 28.02.2005 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 A no właśnie. Nasza pizza została posmarowana sosem pomidorowym mojej roboty z duza iloscia oliwy i nic jej to nie pomoglo. Ale byla smaczna, przyznam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBINAL 28.02.2005 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Mój syn kiedyś powiedział "coca cola - nigdy zła nie jest", ja powiem tak- "dobre jedzenie nigdy złe nie jest". Od pewnego czasu moja żona robi Tiramisu - jest rewelacyjne, niebo w gębie, polecam. Co do mięsiw to się nie wypowiem, bom wegetarianin i wszystko co roślinne nie jest mi obce. Pozdrawiam trawożernych i nie tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 11.03.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 Myślę, że czas poruszyć ten wątek - zbiżają się święta wielkanocne - czy możecie podzielić się informacją, co u Was tradycyjnie podaje się na swięta? Mam na mysli przede wszystkim uroczyste niedzielne śniadanie. U moich rodziców jest to barszcz czerwony z jajkami i wędlinką ze święconki, z ćwikłą dla zaostrzenia smaku i zabielony śmietaną (taki śmieciuch) - i to jest głowne danie tego śniadania. Oczywiście na stole jest pieczywo, wędlina, sałatka (chyba nie ma świąt bez tradycyjnej sałatki jarzynowej ), ciasta. A co jest na Waszych stołach? Może macie pomysły na jakieś ciekawe, oryginalne dania, które można podawać na tę okazję? Jestem młodą "gospodynią domową" i to będą pierwsze moje święta na swoim, każda rada jest cenna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 11.03.2005 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 Dziewczyny , kupiłam boczniaki : czy któraś z Was już je przyrządzała ? Potrzebuję jakiś sprawdzony przepis, jak w ogóle się je jada ? z czym podaje? Proszę o radę.Pozdrawiam zapachem grzybów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 11.03.2005 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 Magdzia napisała: Myślę, że czas poruszyć ten wątek - zbiżają się święta wielkanocne - czy możecie podzielić się informacją, co u Was tradycyjnie podaje się na swięta? Mam na mysli przede wszystkim uroczyste niedzielne śniadanie. U moich rodziców jest to barszcz czerwony z jajkami czerwony? chyba miałaś na myśli biały u mnie na śniadanie podaję obowiązkowo jaja w kilku postaciach, białą kiełbasę pieczoną, obowiązkowo ćwikła z chrzanem i jakieś wiosenne zielsko np rzodkiewka, szczypior, świeży ogórek sałata wszystko drobno posiekane w dużej ilości sosu jogurtowego. W zasadzie dodaję tam wszystkie nowalijki jakie uda mi się kupić. Dopiero na obiad idzie żurek z jajem, pieczeń z szynki i indyka do wyboru (względy dietetyczne) plus dodatki. No i na deser koniecznie nazurek kajmakowy - bez niego moja rodzinka nie wyobraża sobie Wielkanocy Joasiu, nigdy boczniaka nie robiłam ale słyszałam że robisz go jak np kanie tzn panierowane i smażone. I ponoć podobnie smakują. Jak sprawdzisz to się podziel wrażeniami smacznego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotaele 12.03.2005 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2005 Chciałam dorzucić swoje dwa wypróbowane przepisy, jeden na mazurek orzeczowo-makowy, drugi na sernik, który nie jest może ciastem"świątecznym", ale moje dzieci nie wyobrażają sobie świąt bez niego.Mazurek ciasto; 25dkg krupczatki12dkg cukru pudru2 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cukier waniliowy12 dkg margarynyskładniki dobrze wyrobić, upiec Masa makowa1 szklankę maku zalewamy 0.5 l mleka gotujemy na małym ogniu, przemielić 3 razy, wyłożyć na placek Masa orzechowa18 dkg orzechów- mielone0.5l mleka20dkg cukru20dkg masłazagotować cukier z mlekiem, wsypać orzechy wystudzić, masło rozetrzeć mikserem, dodawać po łyżce orzechów.Jeśli, któryś mąż lubi pomagać masę ucieramy w makutrze. I na placek Polewa czekoladowa20dkg cukru2 łyżki cacao1 łyżka masłamasło i cukier topimy dodajemy cacao, lekko odparować, trochę przestudzić żeby masa orzechowa nie oważyła się wylać na placek.I oczywiście ozdobić wg uznania Serowiec cytrynowyspód ;0.5 szklanki mąki0.5 paczki margaryny2 żółtka0.5 szklanki cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczeniawszystko wyrowić rozłożyć na blachę posmarowaną margaryną i posypana bułką tartą masa serowa1 kg sera(pół na pół tłusty i półtłusty) przepuszczonego przez maszynkę1.5 szkl.cukru pudru0.5 szkl.oleju3 szkl.mleka2 całe jajka4 żółtka2 budynie śmietankowe bez cukruolejek cytrynowy,pół buteleczki- ma mieć zdecydowany cytrynowy zapachcukier ucieramy z jajkami i żółtkami, dodajemy resztę składnikówbez mlekamleko wlewamy stopniowo, masa ma mieć konsystencje śmietany,wylewamy na blaszkę pieczemy ok.50 min. w 200 stopniach. Dla osób które lubią ciasta bardzo słodkie-pozostałe białka ubijamy z cukrem pudrem i zapiekamy na wierzchu sernika bezęSmacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 12.03.2005 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2005 Magdzia - bardzo prosty przepis bez nazwy bo gdzieś podpatrzyłam kupić dość duże plastry szynki ( cienko pokrojonej) ubić śmietane kremówke ( 30%) maly pojemnik utarty chrzan do ubitej kremowki dodać delikatnie chrzan (świeży)zawinąć w szynkę podawać ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 13.03.2005 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2005 Ew-ka - aż mi ślinka pociekła do tej szyneczki. Spróbuję zrobić - ciekawe czy mi się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 13.03.2005 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2005 maluszku - to sie nie może nie udać prosto i szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 13.03.2005 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2005 Ew-ka - ale ja jestem beztalencie kulinarne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 13.03.2005 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2005 Ja też robię szynkę w podobny sposób, tylko że smaruje ją trochę majonezem w środek wkładam szparaga (są w słoikach lub puszkach do kupienia przez caly rok) i zawijam to w rożek. Fajnie to wygląda, dobrze smakuje, także Maluszku do roboty bo to naprawdę jest proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotaele 13.03.2005 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2005 Dla ułatwienia podpowiem, że można ruloniki posmarować jakimś chrzanowym serkiem-gotowym. Ja dodaję jeszcze ósemeczkę jajka na twardo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 14.03.2005 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 Magdzia napisała: Myślę, że czas poruszyć ten wątek - zbiżają się święta wielkanocne - czy możecie podzielić się informacją, co u Was tradycyjnie podaje się na swięta? Mam na mysli przede wszystkim uroczyste niedzielne śniadanie. U moich rodziców jest to barszcz czerwony z jajkami czerwony? chyba miałaś na myśli biały Nie, z cała pewnością jest to barszcz czerwony Wiem, że to dość oryginalne, ale tak juz jest Bez tego barszczu nie wyobrażam sobie świąt Plasterki szynki to fajny i prosty pomysł, ja dałabym jeszcze gałązkę szczypiorku, albo plasteki żółtego sera, albo jakiegoś pleśniowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 14.03.2005 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 Magdzia, a myślałam że to pomyłka ale to nasze święta i każdy robi to co lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 14.03.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 Magdzia, a myślałam że to pomyłka ale to nasze święta i każdy robi to co lubi Moja rodzina pochodzi spod Ukrainy i stąd nietypowe dla naszego kraju zwyczaje kulinarne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.04.2005 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 Ja na święta zrobiłam ananasowca i zebrę- palce lizać pychotka. Zebra trochę za "sucha"- pyszna z kawą lub mlekiem- może macie jakis sposób na to, aby nie była sucha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.