dorotazab 19.07.2005 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 A jesli chodzi o ten sen karaibow ....hmmm to moj wyglada tak....smaczna kolacja we dwoje przy swiecach....pozniej wspolny prysznic tez przy swiecach i fajnej muzyce...nastepnie masaz polaczony z degustacja czerwonego wina....w obecnosci palacych sie kadzidelek i swiec ...............no i reszty juz chyba pisac nie trzeba..... mysle ze to najlepszy przepis na sen karaibow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 20.07.2005 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 A jesli chodzi o ten sen karaibow ....hmmm to moj wyglada tak....smaczna kolacja we dwoje przy swiecach....pozniej wspolny prysznic tez przy swiecach i fajnej muzyce...nastepnie masaz polaczony z degustacja czerwonego wina....w obecnosci palacych sie kadzidelek i swiec ...............no i reszty juz chyba pisac nie trzeba..... mysle ze to najlepszy przepis na sen karaibow Bardzo sensowny sen z karaibów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ol_inka 20.07.2005 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Ja chyba też skorzystam z tego przepisu. Nabrałam apetytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 24.07.2005 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2005 Słuchajcie, czy ktoś z was ma może dobry przepis na cisto do gofrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
satina 10.08.2005 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 A ja mam zapytanie o przepis na dobrze przyprawiony szpinak. Słyszałam że dobrze zrobiony szpinak nie jest zły. Podajcie jeżeli znacie, teraz można kupić świeży szpinak chciałabym spróbować coś z niego zrobić. Czekam z niecierpliwością Hej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 10.08.2005 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Znam przepis - może nie tyle na dobrze przyprawiony szpinak, co na dobre danie ze szpinakiem - a mianowicie jajecznicę. Szpinak myjemy, osączamy, siekamy, dusimy chwilę na maśle, dodajemy jajka, solimy, jemy Pycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
satina 10.08.2005 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Dzięki Magdzia za przepis, a może cos jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 10.08.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 No generalnie to można szpinak jeść sam jako tzw. jarzynkę. Dusi się go po prostu na maśle odpowiednio przyprawiwszy. A kwestia przyprawy to już kwestia indywidualna. Ja dałabym sól, pieprz (może biały i zielony), może gałkę muszkatułową. Z przepisów na szpinak - znam jeszcze np. naleśniki ze szpinakiem (nadziewasz normalne naleśniki duszonym szpinakiem, układasz następnie w brytfance/blasze, posypujesz np. tartym żółtym serem, albo polewasz sosem, zapiekasz w piekarniku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
satina 10.08.2005 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Serdeczne dzięki Magdzia napewno wypróbuję te przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 10.08.2005 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Serdeczne dzięki Magdzia napewno wypróbuję te przepisy Na zdrowie! A tak w ogóle, to wpisz w wyszkiwarkę "szpinak" i znajdziesz milion przepisów w różnych internetowych książkach kulinarnych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 29.08.2005 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Witam wszystkich na formu jestem już jakiś czas, a dopiero teraz tu zaglądnęłam. Uwieeeeelbiam gotować i jeść. Choć jestem przerażliwie chyda pochłaniam ogromne ilości jedzonka- choć lepiej smakuje mi jak ktoś zrobi i poda. Teraz siedze na L-4 i wiecie co od rana do wieczora coś pichcę. Wymyślam przepisy na sałatki, kurczaka bądz w czym, zapiekanki makaronowe, desery. Robię zupki. Nigdy nie korzystam z przepisów. Mam zasadę, że najlepiej jest zrobić coś z niczego i w myśl tej zasady gotuję z tego co mam akurat w lodówce. Jeśłi lubicie dania z makaronem chętnie sprzedam wam przepis ma moje "specialite de la maison" (nie wiem jak się to pisze ) a ponadto robię świetne ciasto "rafaello" bez pieczenia!! - składniki za ok. 12 zł sałatkę serową piersi z indyka w warzywach z kolendrą jeśli macie ochotkę to podam przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.08.2005 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Oczywiście, że mamy. Nie pytaj tylko poawaj przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 29.08.2005 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Oczywiście, że mamy. Nie pytaj tylko poawaj przepisy. no to ośmielona podaję zapiekanka: 0,5 kg mięsa mielonego makaron świderki- 1 op. puszka kukurydzy sos do spagetti -Łowicz ( w słoiczku) albo zwykły ketchup 3 jajka cebula ser zółty 1 pomidor w pierwszej kolejności smażę mięso na patelni (najlepiej teflonowej) bez żadnego tłuszczu robiąc z niego taki grupy placek. Odlewam tą "wodę" która wytapia się z mięsa i po 5 minutach przewracam na 2 stronę (tak jak naleśnik) czekam aż mięso mocno się skurczy i zbrązowieje. Drobię na b. małe cząstki i dodaję mnóstwo przypraw- (co kto lubi). Mięso najlepiej smakuje słone i dość ostre. żaroodporne naczynie wykładam serem startym na oczkach lub kładę plasterki, na ser ukłdam pomidor pokrojony z ułańską fantazją tak jak pod nóż wpadnie na pomidor układam ugotowany makaron (hartuję go woda żeby się nie skleił- ale to nie jest konieczność) na tem makaron kladę sos lub ketchup- trochę (nie tak żeby pływał) na to 1/2 mięsa z patelni. na mięso wędruje cebula- pokrojona z równie ułańska fantazją co pomidor i kolejna porcja sosu/ketchupu na to daję trochę serka, żeby połączyć znowy kolejne warstwy, na górę makaron, jajeczko i kukurydzę teraz już pozostałe mięsko i grubo sera na górę. Zapiekam w piekarniku ok. 30 min. A jeśli wcześniej wkładam do lodówki obserwuję piekarnik i potrawę aż do całkowitego rozpuszczenia sera na górze. Jedno co ważne to możliwośc łączenia składników w warstwy w różnej kolejności i oczywiście dodawania innych wedle uznania teraz przepisik na ciasto: składniki: trójwarstwowy biszkopt (spód tortowy)- kupowany w sklepie (najtańszy w plusie czy biedronce ok. 3 zł) 250 dkg kokosu 2 śmietany w proszku do ubijania lub 1 kremówka w butelce jeśli śmietany w proszku to 0,5 l mleka 3 czekolady (najlepiej białe, zwykłe w plusie po 1,09) ewentualnie rodzynki lub coś innego do dekoracji przygotowanie: do miski kruszę 2 z 3 biszkoptowych krążków (na miazgę rękoma!) do tego dodaję kokos. W międzyczasie do garnuszka kruszę na kostki lub mniejsze kawałki 2,5 czekolady. Garnek z czekoladą wkładam w większy garnek i ten drugi napełniam po 1/3, 1/2 wodą (sami zobaczycie). W innym razie czekolada nie rozpuści się tylko przypali do garnka. Czekoladę w podwójnym garnuszku kładę na ogniu - niech się topi. 3 krążek tortowy wkładam w okrągłą blaszkę ubijam śmietanę (bez cukru). A ubitą na sztywno przerzucam do miski z pokruszonym biszkoptem i łączę delikatnie aby nie złamać śmietany. Robię kilka "dziurek" palcem w cieście (tak jakbym tak chciała wbić jajko) i w te dziurki wlewam roztopioną czekoladę. teraz energicznie, ale uważając cały czas na śmietanę (by jej nie złamać) łączę całość i przekładam taką masę do blachy na pozostały spód biszkoptowy. 0,5 tabliczki czekolady krusze na drobne kawałki i posypuję ciasto po wierzchu dekorując też rodzynkami Lub roztapiam tak jak wsześniej i łączę z resztkami kokosu (trzeba wcześniej zostawić trochę w torebce) i formuję kulki układając je na górze ciasta i też dorzucam rodzynek. Ciasto wkładam do lodówki na ok. 2 h jest pyszne, b. słodkie i efektownie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 29.08.2005 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Oczywiście, że mamy. Nie pytaj tylko poawaj przepisy. pierś z indyka to już pestka czasem robię też w tych warzywach pierś z kurczaka jak kto woli 1. przyprawy i zioła- koniecznie kolendrę ( nie w ziarenkach) (bazylię, pieprz, tymianek, majeranek i co tam jeszcze macie w domu) wrzucacie na patelnię (rozgrzaną i suchą) i podgrzewacie te zioła i przyprawy mieszjąc aby się nie uczepiły patelni rozmrożone mięso macieracie tymi ciepłymi przyprawami i wkładacie do miski szczelnie owijając ją folią do żywności- aby ciepło nie uciekało. Tak przygotowane mięso powinno trafić do lodówki na 24 h- ale może i na krócej. (ciepłe przyprawy szybciej oddają swój aromat 2. na dużych oczkach ucieracie marchewkę i pietruszkę 3. w rękaw do pieczenia (w plusie za ok 3 zł) wkładacie mięso na nie układacie utarte warzywa. Całość posypujecie solą (po warzywach). Na warzywa (teraz już koniecznie w ziarenkach) wsypujecie odrobinę kolendry- tak 15 - 20 ziarenek. Zawiązujecie rękaw pamiętając o nakłuciu go igłą w kilku miejscach (u góry, jak przekłujecie od spodu to sos wam ucieknie) i wstawiacie do piekarnika nagrzanego na 200 st.C. Po 30 minutach (jak z indyka to musicie dłużej trzymać, bo bedzie surowe)mamy rewelacyją pieczeń, którą można także jeść na zimno- na kanapki. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julcik 30.08.2005 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Monika ,a gdzie przepis na sałatkę serową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 01.11.2005 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 ... może coś w temacie przetworów domowych ? ... ... wprawdzie sezon "grzybobrania" już jakby ma się ku końcowi ... (pozstały jeszcze napewno "gąski-zielonki"), ... ale w niektórych rejonach można spotkać jeszcze podgrzybki ... tak więc: http://www.chefpaul.5gigs.com/spizarnia/podgrzyb1.jpg Podgrzybki w solance - apertyzowane Składniki: Średniej wielkości oczyszczone podgrzybki 1 litr wody 1 łyżka soli kamiennej Przygotowanie: Grzyby dokładnie myjemy pod bieżącą ciepłą wodą. Do wrzącej wody dodajemy sól i wkładamy grzyby. Gotujemy 15 minut. Nakładamy do wyparzonych słoi i zalewamy do pełna solanką, w której się grzyby gotowały. Apertyzujemy 30 minut. Apertyzacja - proces sterylizacji, polegający na długotrwałym ogrzewaniu we wrzącej wodzie lub parze, żywności w hermetycznie zamkniętych szklanych pojemnikach. Metoda opracowana już w XVIII wieku przez Nicolasa Apperta, francuskiego wynalazcę. Podgrzybki marynowane Składniki: Małe oczyszczone podgrzybki 1 litr wody 1 łyżka soli kamiennej Składniki na marynatę: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1 mała cebulka 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka czarnego pieprzu w całości 2 liście laurowe Przygotowanie: Grzyby dokładnie myjemy pod bieżącą ciepłą wodą. Do wrzącej wody dodajemy sól i wkładamy grzyby. Gotujemy 15 minut. Przygotowujemy marynatę - cebulkę kroimy w cienkie półtalarki, zagotowujemy wodę z octem i dodajemy cebulę, gorczycę, pieprz i laurowe liście, zagotowujemy. Grzyby nakładamy do wyparzonych słoi i zalewamy gorącą marynatą. Pasteryzujemy 15 minut. Smacznego ... tutaj znajdziecie również "zupę grzybową": http://www.chefpaul.net/grzybowa1.html pozdrawiam niezmiernie serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 02.11.2005 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 ... dla miłośników buraczków (i nie tylko): http://www.chefpaul.5gigs.com/spizarnia/buraczki5.jpg buraczki marynowane Składniki:3 kg buraków1/2 główki czosnku4 małe cebule1 szklanka octu spirytusowego (10%)1 szklanka cukru1 łyżeczka ziaren pieprzu6 ziaren ziela angielskiego3 liscie laurowePrzygotowanie:Buraki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o grubym oczku. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o srednim oczku. Przygotować zalewę:Zagotować 3 szklanki wody, rozpuścić cukier we wrzątku, dodać ocet, pieprz, ziele angielskie i liscie laurowe. Gotować 5 minut. Zalać gorącą zalewą (temp. około 80oC) buraki i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Nakładać do słoików łyżką cedzakową odciskając sok. Pasteryzować 5 minut (słoje 1/2 litra). Danie dodatkowe.Jajka w zalewie z buraków.Ugotować na twardo 12 jajek. Zalać odciśniętą z buraczków marynatą. Odstawić do lodówki na przynajmniej 24 godziny. Jajka w zalewie można pasteryzować (10 minut, litrowe słoje).Jajka podawać jako dodatek do sałatek, żuru lub innych potraw. Smacznego ... inne przepisy na przetwory domowe, znajdziecie tutaj: http://www.chefpaul.net/spizch.html pozdrawiam niezmiernie serdecznie i smacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 14.12.2005 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Przedświąteczna rozmowa z Maciejem Kuroniem Jest Pan popularyzatorem i zwolennikiem „zdrowej żywności”, co to według Pana znaczy? Panie Macieju, jak się by Pan odniósł do coraz liczniejszych grup konsumentów (takich jak np „Wędzarnicza Brać” skupiona wokół portalu „Wędliny Domowe”) wytwarzających wyroby mięsne dla własnego użytku? Jak Pan sądzi co ich skłoniło do tego wyboru? Czy to „chwilowa moda”? Wiem, że w przydomowym ogrodzie ma Pan małą wędzarnię, jak czesto Pan z niej korzysta? I co w niej głównie przyrządza? Co z pieczywem? Mam na myśli chleb i bułeczki. Czy robi Pan również przetwory warzywno – owocowe do domowego użytku? ... odpowiedź na te pytania znajdziecie tutaj: http://www.chefpaul.net/rozmowaMK.html pozdrawiam niezmiernie serdecznie, przyłączając się do życzeń Świątecznych Macieja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość plaza123 14.12.2005 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Pytanie zwiazane z buraczkami.Czy da sie pominac ta szklanke cukru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 15.12.2005 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 ... @ house ... nigdy nie próbowałem ... napewno zmnieni to trochę smak , ... możesz poeksperymentować na mniejszej ilości i wtedy daj nam znać pozdrawiam niezmiernie serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.