Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kulinaria i inne takie gotowanie


Recommended Posts

A ja moge polecić przepis na piernik, bardzo łatwo i szybko sie robi i co najwazniejsze jest przepyszny...

Składniki:

1 kg maki, 4 jajka, 1 szklanka miodu, 1 kostka margaryny,

3 szklanki cukru, 1 litr mleka, 1 proszek do pieczenia,

1 lyzeczka sody oczyszczonej, 2 przyprawy do piernika,

2 lyzki kakao, 2 lyzki oliwy, 1 olejek rumowy, w cukier waniliowy, bakalie - wg gustu

 

 

Mleko, miòd, margaryne, olej, cukier, kakao - wlozyc do wysokiego garnka, zagrzac na wolnym ogniu do rozpuszczenia sie skladnikòw, pozostawic do ostygniecia. Dodac reszte skladnikòw i dobrze wymieszac. Na koncu dodac piane ubita z bialek, lekko wymieszac. Ewentualnie dodac bakalie.

 

Blache wysmarowac maslem i posypac bulka tarta. Piec w temperaturze 180°C okolo 50 minut.

 

Można go przekroić i przełozyć dżemem wisniowym lub powidłami sliwkowymi...

Smacznego :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość plaza123
... @ house

... nigdy nie próbowałem :) ... napewno zmnieni to trochę smak :) , ... możesz poeksperymentować na mniejszej ilości i wtedy daj nam znać :wink:

 

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

 

 

Mam wszystko gotowe, dam znac jak wyszlo. :D

 

Pozdrawiam rowniez.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jakby tak z miodem spróbować,zamiast cukru.Może wyjść ciekawy efekt.

:D

 

... hmmm, ... dość karkołomny pomysł :) , ... ale "nie spróbujesz nie wiesz", ... ludzie jadają bardzo dziwne potrawy (dla nas "dziwne") :)

 

pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... okres świąteczno - noworoczny, ... więc coś na przekąskę na tą porę :)

 

bigos noworoczny Chefa

SKŁADNIKI:

Mięso:

2,5 kg udziec sarny

...inne składniki:

marynata do sarniny... tutaj:http://www.chefpaul.net/wild/marynata_S.html

1,5 kg kwaszonej kapusty

0,7 kg białej kapusty

1 butelka czerwonego wina

6 łyżek oleju

0,1 kg grzybów suszonych

24 wędzone śliwki

3 liście laurowe

15 ziaren jałowca (roztarte w moździerzu)

5 ziaren ziela angielskiego

1 goździk

1 łyżeczkę czarnego pieprzu w ziarnach

1 łyżeczka soli

2 łyżki suszonego majeranku

1/2 łyżeczki estragonu

2 łyżeczki grubo mielonego wielokolorowego pieprzu

3 cebule

1 główka czosnku

sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Oczyścić mięso z błon i powięzi, oddzielić od kości i pokroić w kostkę (około 2 x 2 cm).

Mięso włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej), zalać marynatą i odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce o temeraturze nie przekraczającej + 6 stopni C) na trzy dni. Mięso przewracać w marynacie dwa razy dziennie (rano i wieczorem).

Po wyjęciu z marynaty mięso umyć i oczyścić z przypraw. Obsmażać na rozgrzanym oleju na dużym ogniu ze wszystkich stron i wkładać do brytwanny. Mięso dusić do miękkości podlewając winem.

Śliwki pokroić na kawałki i dodać do mięsa.

Suszone grzyby moczyć w 1/2 litra wody przez 4 godziny. Gotować do miękkości i dodać do mięsa.

Kwaszoną kapustę posiekać, dodać przyprawy, zalać wrzątkiem i dusić do miękkości.

Białą kapustę poszatkować i zalać wrzątkiem i dusić do miękkości. Gdy będzie już miękka dodać do kapusty kwaszonej i razem gotować jeszcze pół godziny.

Mięso z dodatkami wymieszać z kapustą, przełożyć do kociołka i dusić co najmniej przez trzy dni na średnim węglu 2 razy dziennie po dwie godziny, zostawiając na noc na mrozie.

 

http://www.chefpaul.5gigs.com/wild/bigS07.jpg

 

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... nie musi być koniecznie sarnina :) , ... a jeżeli "musi" :wink: to: ... zabrać "Y" pod pachę, tyłeczki w samochodzik i proszę przyjechać ... "sarniny ci u mnie dostatek" :wink: wystarczy wprzódy zamówić (info na "priva" please) :)

 

pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chef Paul, proporcje z przepisu czuję, że wspaniałe :D Ta sarnina strwarza problem :evil: Do Poznania mam ponad 300 km i czasowo nie dam rady :( Co można zamiast?)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...

... "gramatka" to staropolska zupa z piwa (wg Adama Mickiewicza w "Panu Tadeuszu" podawano ją na śniadaniu u Sędziego) ... stary oryginalny przepis (a otrzymałem go od Macieja Kuronia), w składnikach nie zawierał pieczonego czosnku, ... dodałem go po smakowych eksperymentach z gramatką, ... stąd nazwa "gramatka plus"

 

gramatka plus

Składniki:

1 litr jasnego piwa

1 kubek śmietany

4 żółtka

8 łyżek cukru

1/2 kg białego twarogu

1 główka czosnku

1 łyżka masła

sól do smaku

http://www.chefpaul.5gigs.com/inne/gramatka01.jpg

 

Przygotowanie:

Oczyścić czosnek, większe ząbki rozkroić wzdłuż na dwie części i podsmażyć na złoty kolor na maśle.

Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie dokładnie wymieszać ze śmietaną.

http://www.chefpaul.5gigs.com/inne/gramatka02a.jpg http://www.chefpaul.5gigs.com/inne/gramatka02b.jpg

 

Podgrzewamy piwo prawie do temperatury wrzenia i powoli wlewamy jajka ze śmietaną ciągle mieszając.

http://www.chefpaul.5gigs.com/inne/gramatka04.jpg

 

Wsypujemy na talerz rozdrobniony twaróg (ilość wg upodobania) i kilka ząbków czosnku (można lekko posolić).

http://www.chefpaul.5gigs.com/inne/gramatka03.jpg

 

Wlewamy na ser i czosnek bardzo gorącą zupę (jeżeli ktoś lubi można dla "wzmocnienia" dać pół kieliszka jałowcówki).

http://www.chefpaul.5gigs.com/inne/gramatka05.jpg

 

smacznego

 

gorąco polecam (oczywiście tylko dla dorosłych) "gramatkę plus" w wersji "dwa plus" ... czyli do miseczki zupki dodatkowo pół kieliszka jałowcówki, ... szczególnie w takie mrozy jakie mamy obecnie :grin: :grin: :grin: , ...

 

pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy mogę prosić mistrza Paula o wyjasnienie mi tajemnicy stekow wolowych , ktora jest dla mnie wciaz nieodkryta niestety :(

 

Mam na mysli takie 3-4 minutowe steki z patelni, sredniokrwiste - w kierunku niekrwistych bardziej ;) Czy cala tajemnica tkwi w miesie ?

Probowalam z poledwica - wyszly twarde jak podeszwa.

Czy u nas nie ma krow miesnych czy co ? Bede wdzieczna na wszelkie wskazowki .. Dziekuje bardzo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... @ Zochna

 

Szanowna Koleżanko

... nie ma tu żadnych tajemnic :) ... mam nadzieję, że nie solisz mięsa przed jego pieczeniem (to była by zbyt prosta odpowiedź) ... tak więc steki należy kroić o grubości około 2cm (max 3cm) jeżeli nie jesteś pewna czy mięso jest z młodej wołowiny lepiej je zabejcować przed pieczeniem na kilka godzin (każda marynata do kruszenia wołowiny może mieć za podstawową bazę oliwę i ocet winny w stosunku 3:1 + Twoje ulubione zioła i przyprawy) ... przynajmniej na godzinę przed pieczeniem mięso należy wyjąć z lodówki (inaczej będzie twarde i łykowate) dotyczy to grilla i patelni, ... do smażenia na patelni używaj oliwy z masłem w stosunku 2:1 (masło zmieszane z oliwą nie przypala się tak łatwo a mięsko się pięknie zrumieni) jeżeli chcesz przyrządzić steki "midium" to najpierw smażysz około 3 minuty na jednej stronie i 2 minuty na drugiej, ... mięso należy solić dopiero po upieczeniu, ...

... nie może się nie udać :lol:

 

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

 

ps - o wołowinie pisałem dość obszernie tutaj: http://www.kuron.com.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=607

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dziekuje bardzo Chef'ie Paul'u :)

o,..wlasnie o takie smaczki mi chodzilo..ze z lodowki wczesniej trzeba wyjac,

ze maslo z oliwa , no i ewentualnie ta bejca ..

O soleniu to wiedzialam 8) i myslalam ze to cala wiedza potrzebna to mediumowego steka ;) :)

 

Zaraz w ps wleze - a potem sie zabieram i o rezultatach poinformuje :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... nie musi być koniecznie sarnina :) , ... a jeżeli "musi" :wink: to: ... zabrać "Y" pod pachę, tyłeczki w samochodzik i proszę przyjechać ... "sarniny ci u mnie dostatek" :wink: wystarczy wprzódy zamówić (info na "priva" please) :)

 

pozdrawiam serdecznie

 

 

 

Y nie ma , siedzi za wielka kałużą i pewnie florydzkie arbuzy wcina zamiast sarniny :wink:

zreszta nie wiem sarenki mi szkoda ...hipokrytka jestem bo "normalne" mieso wcinam :-?

bedzie bigos z tym co napisales

 

 

ps. glodna sie robie :evil: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paul

mam pytanie a propos wolowiny!

podobno w polsce dostac dobre wolowe mieso - nie da rady bo hodowane jest na mleko a nie na miesko (mi wolowina tak srednio smakuje)

prawda to>?

 

niestety nigdy nie mialam jakos okazji sprobowac np argentynskiego (slynna na caly swiat wolowina)

jadlam tylko znany tez z filmow steak TBone :-? u naszych hamerykancow kochanych i w szoku bylam bo to bylo to! :o pycha

myslisz ze to "wina" miesa czy jakis sztuczek w gotowaniu wolowiny?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... nie ma tutaj żadnych "kulinarnych sztuczek" ... to rodzaj i jakość mięsa (jakość paszy podawanej zwierzętom przedewszystkim i czas spędzony na naturalnych pastwiskach) ... mam to szczęście, że mięso kupuję bezpośrednio z "gospodarskiego uboju" (każdy gospodarz który ma jakąkolwiek hodowlę, hoduje ... parę sztuk "dla siebie") ... aby "dostać" dobry jakościowo surowiec (mięso) postaraj się zmienić swoje źródła zaopatrzenia :) ... należy zwrócić uwagę na to, że im biedniejszy "gospodarz" tym lepiej (więcej naturalnych składników, a mniej "chemii" w paszy) :)

 

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

 

ps1 - właśnie się "za wielką kałużę" sposobię :) (3 marca, ... nie złośliwie :lol: ... terminy nie należały do mnie :cry: )

 

ps2 - zielonooka ... proszę wstaw jakiś obrazek z Twojej wspaniałej altanki z grilem tutaj: Kuchnia i jadalnia w ogrodzie wiosna już niebawem :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...