Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kulinaria i inne takie gotowanie


Recommended Posts

... zaręczam, że nie będziesz musiała długo szukać, ... "poczta pantoflowa" w Twoim nowym miejscu zamieszkania napewno okaże się skuteczna ... spróbuj a przekonasz się, że mam rację :lol:

 

... jeżeli natomiast przejdziesz na "wegeterianizm" :evil: a Twój kotek to wyczuje to oto co Cię czeka:

http://www.funpic.hu/files/pics/00017/00017780.jpg

http://www.funpic.hu/en.picview.php?id=17780

 

pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich

 

Bardzo proszę o pomoc, potrzebuję przepisu na ciasto drożdżowe, ale takie co wyjdzie, bo ostatnio miało być ciasto a wyszedł chleb,

z góry dziękuję i pozdrawiam

 

CIASTO DROZDZOWE

10 dkg drożdży rozkruszyć do miski

Wsypać 1 szkl cukru

Dodać 4 jaja( rozmącone)

dodać 1 szkl oleju

1/2szkl mleka

zasypać 4 szkl mąki

 

To wszystko wstawić na noc do lodówki, następnie wymieszać-dobrze, wyłożyć na blachę, dodać kruszonkę, owoce itd- co kto lubi

Ja wkładam do piekarnika elektrycznego na 180 st, piekę pół godziny.

Ciasto powinno stać w lodówce conajmniej 4 godz, ale najlepiej postawić je na noc, albo na cały dzień.

I koniecznie zachować podaną kolejność!!!

Smaczne i zawsze sie udaje. przepis wypróbowany 1000 razy :D :wink:

 

 

Pozdrawiam :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... zielonooka napisała:

a ja np uwielbiam zurek - ale nie umiem go zrobic - moze jakis pomysl?

... podaję przepis na doskonały żurek Macieja Kuronia

 

Żurek wykwintny z jajkiem przepiórczym

500 ml zakwasu na żur

750 g mielonego mięsa cielęco – wieprzowego

250 g wędzonego boczku

12 jaj przepiórczych ugotowanych na twardo

2–3 cebule

4 ząbki czosnku

4 suszone prawdziwki

250 ml śmietany

liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kminek, tymianek

koperek, pieprz, sól

1 kg ziemniaków oddzielnie ugotowanych

Grzybki moczymy i gotujemy do miękkości. Z mięsa, posiekanej, podsmażonej cebuli, majeranku, tymianku, soli, pieprzu i posiekanego, utartego z odrobiną soli czosnku wyrabiamy i formujemy 12 pulpetów, a w środek każdego wkładamy jajo przepiórcze. Pulpety wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 20 minut, tak aby nie dopuścić do wrzenia. Wywar przecedzamy. Pulpety przekrawamy na pół. Do wywaru dodajemy pokrojone w paseczki grzyby wraz z wodą, w której się gotowały, zakwas, pulpety i na końcu śmietanę. Żurek posypujemy zielonym koperkiem. Oddzielnie podajemy ugotowane ziemniaki z pokrojonym i zrumienionym boczkiem.

 

Zakwas na żur

300 g mąki żytniej razowej,

kawałek skórki razowego chleba do zakwaszenia,

500 ml przegotowanej wody,

4 ząbki czosnku

Do kamiennego lub szklanego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, skórkę razowego chleba i zalewamy przegotowaną wodą. Mieszamy. Odstawiamy na 3-4 dni. Po przelaniu do butelki i szczelnym zamknięciu możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Uwaga - za pierwszym razem żur może się nie zakisić. Wtedy po kilku dniach wylewamy zawartość kamiennego naczynia i nie myjąc go wsypujemy do niego ponownie mąkę na żur, dodajemy wszystkie składniki jak za pierwszym razem. Zasada jest taka, że aby żur się dobrze kisił robimy go zawsze w tym samym naczyniu i chociaż brzmi to dziwnie, tego naczynia po kolejnych kiszeniach nie myjemy. Przy pierwszym zakwaszaniu warto skorzystać z zakwaszacza - nawet kupnego.

 

Smacznego

 

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcie

 

Aniu jesteś WIELKA! ciasto wyszło super, polecam wszystkim ten przepis, chociaż w życiu nie pomyślałabym, że drożdże można trzymać w zimnym zaczynie. :roll:

 

pozdrawiam

 

Cieszę się, że ciasto się udało :D

Jak komus mówie o drożdżach w lodówce to robia takie oczy :o :o :o

 

 

 

Pozdrawiam :D :D :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paul

mam pytanie a propos wolowiny!

podobno w polsce dostac dobre wolowe mieso - nie da rady bo hodowane jest na mleko a nie na miesko (mi wolowina tak srednio smakuje)

prawda to>?

 

niestety nigdy nie mialam jakos okazji sprobowac np argentynskiego (slynna na caly swiat wolowina)

jadlam tylko znany tez z filmow steak TBone :-? u naszych hamerykancow kochanych i w szoku bylam bo to bylo to! :o pycha

myslisz ze to "wina" miesa czy jakis sztuczek w gotowaniu wolowiny?

 

coś w tym musi byc :) ja z mies to glownie wolowine - i mialam okazje jesc argentynskie wolowe asado i taka wolowine bife z patelni - no pycha :p

A u nas nie wychodzi :cry: Ja tez mysle ze u nas nie ma miesny krow .. Chociaz teraz jak Chef Paul kilka sekretow zdradzil to moze moze.. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... Zochna napisała:

A u nas nie wychodzi :cry:
, ...

... a u nas ... :) jeżeli nie mamy możliwości zmiany źródeł zaopatrzenia :( ... pozostają już tylko odpowiednie bejce i marynaty (na naturalnych składnikach oczywiście ... bazowe to: wino, olej, ocet, zioła i przyprawy ... w zależności od ulubionych smaków :wink: )

 

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:D Witam wszystkich forumowiczów.

Szukając budowlanego wątku przypadkowo odkryłam topic kulinarny..jak milutko :lol: .

I tym milej ,że okazało sie ,że "stałym bywalcem" jest Chef Paul-kopalnia wiedzy :wink: .

Pozdrawiam Wszystkich i Ciebie ,Paul.

Małgoś

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:D Witam wszystkich forumowiczów.

Szukając budowlanego wątku przypadkowo odkryłam topic kulinarny..jak milutko :lol: .

I tym milej ,że okazało sie ,że "stałym bywalcem" jest Chef Paul-kopalnia wiedzy :wink: .

Pozdrawiam Wszystkich i Ciebie ,Paul.

Małgoś

... :o :o :o Witaj Małgoś ... coś budujesz, remontujesz, czy może narazie szukasz inspiracji na przyszłe inwestycje ?

... dzięki za słowa uznania :oops:

 

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chef Paul ,

 

pozwól , że wrócę jeszcze do wołowiny . Kiedy solisz mięso na zrazy ? Przy ich przygotowywaniu i nadziewaniu czy już po obsmażeniu ?

 

Pozdrowionka :)

 

... zawsze, ... tylko ... i wyłącznie na samym końcu (inaczej mięsko twardnieje),

 

pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chef Paul ,

 

pozwól , że wrócę jeszcze do wołowiny . Kiedy solisz mięso na zrazy ? Przy ich przygotowywaniu i nadziewaniu czy już po obsmażeniu ?

 

Pozdrowionka :)

 

... zawsze, ... tylko ... i wyłącznie na samym końcu (inaczej mięsko twardnieje),

 

pozdrawiam serdecznie

 

A kiedy jest ten koniec ? Czy to znaczy że solisz sosik ?

 

Pozdrowionka :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... jako, że niektóre przemiłe Panie, mają ochotę na kaszankę :) ... spieszę z przepisem ...

 

Kiszki zwykłe.

Krupy hreczane lub jęczmienne (mniej więcej 6 kg.) zalać wrzącym rosołem, otrzymanym z mięsa gotowanego na salceson i kiszki, ciągle mieszając, aby się krupy rozparzyły i napęczniały. Naczynie z kaszą postawić na brzegu płyty kuchennej, nie zaś na ogniu, gdyż się łatwo przyswędzą; w miarę jak krupy rosół wchłaniają, dolewać go po trochu ciągle mieszając, aż będą na pół ugotowane. Wszystkie resztki, pozostałe od salcesonu, pasztetówki i wątrobianki oraz płuca, serce, resztki podgardla, podbrzusza, tudzież nerki osobno usmażone, przepuszcza się przez maszynkę o rzadkiem sitku i miesza z kaszą. O ile wątroba została, należy ją przepuścić przez maszynkę i dodać do kaszy; tudzież kilka cebul zrumienionych na tłuszczu, oraz około 1/2 kg. słoniny ugotowanej i drobno pokrajanej. Całą tę masę posolić dodać majeranku, pieprzu i innych korzeni do smaku, wszystko dobrze wymieszać, dodając krwi tyle by kasza była nią mocno zabarwiona; gdyby masa była za sucha, można dolać trochę rosołu i dobrze wymieszać, uważając wszakże, by nie była rzadka tj. płynna. Masą tą napełniać kiszki do 4/5 by nie pękły, gdyż w gotowaniu kaszy przybywa, zawiązać z obydwóch stron, nakłuć, wrzucić do wrzątku i gotować na wolnym ogniu, i uważać aby nie popękały. W miarę jak wypływają na powierzchnię wody, wyjmować je.

Smacznego

 

ze zbioru który ukaże się w maju br (a może wcześniej) :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...