Maxtorka 08.02.2006 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Dzięki Szefie , wiedziałam , że na Ciebie mogę liczyć Jutro przygotuję mojej Rodzince takie zraziki , że ....aż się boję pomyśleć . A od tego przepisu na kaszaneczkę zrobiłam się troszkę głodna , chyba coś wrzucę na ruszcik , nie cierpię chodzić spać z pustym brzuszkiem Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 09.02.2006 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Gdzie ja byłem że mnie tu nie było Taki smakowity wątek. Pozdrawiam wszystkich smakoszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 10.02.2006 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Oj, widzę, że chyba muszę zacząć tu zaglądać. Też wkrótce coś dorzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 11.02.2006 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Hmmmm a ja mam ochote na te wolowine!!!! moze kurcze gdzies mozna kupic z takiej "miesnej" krowy? ostrygi i trufle sprowadzaja a wolowiny nie? ps. jadl ktos trufle? bo ja nie i zastanawiam sie czy jest z czego robic wielkie halo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgoś J. 14.02.2006 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Chef Paul!Szukam pomysłu na piec do wypalania ceramiki,pomysłu na kominek i takie tam dyrdymałki....PozdrawiamMałgoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karorka 15.02.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Hmmmm a ja mam ochote na te wolowine!!!! moze kurcze gdzies mozna kupic z takiej "miesnej" krowy? ostrygi i trufle sprowadzaja a wolowiny nie? D zajrzyj tu http://www.steki.pl/sklep.html co prawda widze glownie jagniecine a z wolowiny tylko zeberka ale moze jednak steki tez sprowadzaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 15.02.2006 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Karorka dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 18.02.2006 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 CIASTO DROZDZOWE 10 dkg drożdży rozkruszyć do miski Wsypać 1 szkl cukru Dodać 4 jaja( rozmącone) dodać 1 szkl oleju 1/2szkl mleka zasypać 4 szkl mąki To wszystko wstawić na noc do lodówki, następnie wymieszać-dobrze, wyłożyć na blachę, dodać kruszonkę, owoce itd- co kto lubi Ja wkładam do piekarnika elektrycznego na 180 st, piekę pół godziny. Ciasto powinno stać w lodówce conajmniej 4 godz, ale najlepiej postawić je na noc, albo na cały dzień. I koniecznie zachować podaną kolejność!!! Smaczne i zawsze sie udaje. przepis wypróbowany 1000 razy Pozdrawiam Wlasnie to zrobilam i stoi w lodowce . Mam tylko pytanie jak geste powinno byc to ciasto , bo mi wyszlo bardzo geste Lyzka w nim stoi. Moze mleka dodac? Drozdze mialam jakies w proszku , bo nie bylo takich normalnych Czy moge dodac jakies owoce do pieczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 18.02.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 A ja właśnie zmajstrowałem zakwas na żur Zakwas na żur 300 g mąki żytniej razowej, kawałek skórki razowego chleba do zakwaszenia, 500 ml przegotowanej wody, 4 ząbki czosnku Czy te proporcje są aby dobre. Chyba mało wody jest, czy tylko mi sie wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 18.02.2006 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 rrmi Nic nie dolewaj, zostaw tak jak w moim przepisie, a bedzie ok - nie mieszaj, składniki mieszaj dopiero jutro!!!!!!! Musi stać warstwowo całą noc!!!! Nie wiem, jak z drozdżami w proszku zawsze dawałam świeże Owoce, jak najbardziej- dodaj po wyłożeniu na formę. Mam nadzieję, ze się uda. Daj znać Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 19.02.2006 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Aniu Melduje uprzejmie , ze upieklam wczoraj , bo za dlugo bylo czekac do dzisiaj .Nie doczytalam do konca i wymieszalam odrazu , drozdze jak pisalam w proszku a ciasto pierwsza klasa. Na nastepny raz poszukam normalnych drozdzy , ale chyba to nawet niekonieczne jest . Dziekuje. ps .Czy ktos wie jak zrobic bliny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 19.02.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Aniu Melduje uprzejmie , ze upieklam wczoraj , bo za dlugo bylo czekac do dzisiaj .Nie doczytalam do konca i wymieszalam odrazu , drozdze jak pisalam w proszku a ciasto pierwsza klasa. Na nastepny raz poszukam normalnych drozdzy , ale chyba to nawet niekonieczne jest . Dziekuje. ps .Czy ktos wie jak zrobic bliny? Cieszę się, że sie udało- ale miałam obawy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 21.02.2006 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 nigdy nie robiłam - ale nieźle brzmi : PĄCZKI PRZEDWOJENNE Z CHYLICZEK CIASTO : 1/2 kg mąki, 15 żółtek , 20 dag masła, 8 dag drożdży, 20 dkg cukru, szklanka przegotowanego mleka, szczypta soli; DODATKI : 1/2 laski wanilii drobniutko posiekanej, 2 krople olejku migdałowego, cukier puder do posypania; 1 kg smalcu do smażenia; słoiczek powideł śliwkowych do nadziania Mąkę przesiać. 1/3 szklanki mleka lekko podgrzać i rozpuścić w niej drożdże. Resztę mleka zagotować i zaparzyć nim 10 dag mąki (dokładnie wymieszać). Następnie połączyć jedno z drugim w dużej misce, dodając w razie potrzeby mąki lub jeszcze mleka, aby w efekcie powstał zaczyn gęstszy wyraźnie od ciasta na kluski kładzione. Zaczyn postawić spokojnie w ciepłym miejscu, aby ruszył (ok. 1/2 godz.) W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem na parze, ostudzić i dodać do zaczynu wraz z resztą mąki. Teraz przez minimum 1/2 godziny wyrabiać rękami po czym wlać sklarowane ciepłe masło i wyrabiać jeszcze 10 minut. Przed zakończeniem dać przyprawy (wanilię i olejek) i jeszcze trochę wyrabiać (aż odstanie od ręki) po czym postawić w ciepłe miejsce co najmniej na 1/2 godziny aż wyrośnie na żółciutką pierzynkę. Na stolnicy przykrytej ściereczką posypaną mąką układać pączki. Bierze się je szklanką rozpłaszcza na dłoni (w razie potrzeby dłoń obsypać mąką), kładzie nań odrobinę powideł i bokami ściupia mocno, po czym kładzie ściupioną stroną na ściereczkę. Gdy skończę sklejać to te pierwsze są gotowe do smażenia. Smalec doprowadzić do bulgotu i wrzucić do niego cały ziemniak pokrajany w talarki, wyjąć jak się zrumieni. Pączki smażyć cały czas na lekkim bulgotku - ok. 3 minut. Po wyjęciu wykładać na bibułę i od razu posypywać cukrem pudrem. W zasadzie powinno się jeść po wystudzeniu, ale kto by wytrzymał - trzeba tylko uważać i nie poparzyć się powidłami - pączek na wierzchu może już być schłodzony, a powidła a środku wciąż gorące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 23.02.2006 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 ... opinia o pączkach nadesłanych przez Zochnę; ... ... egros napisała: Słuchajcie ten przepis na pączki przedwojenne z Chyliczek jest rewelacyjny.Upiekłam wczoraj na Tłusty Czwartek.Są pyszne,puszyste,leciutkie.Z tej ilości maki wychodzi ok.40 pączków. Ja mam sposób na wyrabianie ciasta na pączki, ciasto wyrabiam przy pomocy robota z końcówką "weżyki".Troszke to trwa, bo ciasto musi odchodzić od miski i zbijać się w kulkę. POLECAM PYCHA!!! pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 23.02.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Aniu (...)ps .Czy ktos wie jak zrobic bliny? Moja babcia wiedziała, ale niestety nie żyje więc już nie zapytam Pamiętam tylko że były baaaardzo pyszne i bardzo proste acz męczące w robieniu (trzeba było zetrzeć ziemniaki). Ale na pewno ktoś zna przepis i poda ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 03.03.2006 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Własnie skończyłem przyrządzać Żurek Wykwintny wg przepisu M. Kuronia zapodanego nam tutaj przez Chefa. Smakuje znakomicie ( wiem z testów wstepnych), juz sie nie moge doczekać jutrzejszego obiadu Mniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 03.03.2006 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 oli_oli , zamelduj jutro jak smakował . Ciekawa jestem tych pulpecików z przepiórczymi jajeczkami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 03.03.2006 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Co do pulpetów z przepiórczymi jajeczkami to zrobiłem małe oszukaństwo Jako że mieszkam na wsi i braku nas takowych rarytasów jak jajeczka wykorzystałem do tego ćwiartki jaj kurzych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 03.03.2006 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Co do pulpetów z przepiórczymi jajeczkami to zrobiłem małe oszukaństwo Jako że mieszkam na wsi i braku nas takowych rarytasów jak jajeczka wykorzystałem do tego ćwiartki jaj kurzych. Takiego mi smaka narobiłeś , że jutro chyba też taki żurek spróbuję przyrządzić . A z ćwiartkami jaj to świetny pomysł , też nie będę za przepiórczymi ganiać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 03.03.2006 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Takiego mi smaka narobiłeś , że jutro chyba też taki żurek spróbuję przyrządzić . A z ćwiartkami jaj to świetny pomysł , też nie będę za przepiórczymi ganiać . Mi to zajęło ok 2 godzin (a to jeszcze nie koniec) oczywiscie nie licze czasu na przygotowanie i odstanie kwasu. Miłej zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.