Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kulinaria i inne takie gotowanie


Recommended Posts

Dzięki Szefie , wiedziałam , że na Ciebie mogę liczyć :)

Jutro przygotuję mojej Rodzince takie zraziki , że ....aż się boję pomyśleć :wink: .

 

A od tego przepisu na kaszaneczkę zrobiłam się troszkę głodna , chyba coś wrzucę na ruszcik , nie cierpię chodzić spać z pustym brzuszkiem :wink:

 

Pozdrowionka :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

CIASTO DROZDZOWE

10 dkg drożdży rozkruszyć do miski

Wsypać 1 szkl cukru

Dodać 4 jaja( rozmącone)

dodać 1 szkl oleju

1/2szkl mleka

zasypać 4 szkl mąki

 

To wszystko wstawić na noc do lodówki, następnie wymieszać-dobrze, wyłożyć na blachę, dodać kruszonkę, owoce itd- co kto lubi

Ja wkładam do piekarnika elektrycznego na 180 st, piekę pół godziny.

Ciasto powinno stać w lodówce conajmniej 4 godz, ale najlepiej postawić je na noc, albo na cały dzień.

I koniecznie zachować podaną kolejność!!!

Smaczne i zawsze sie udaje. przepis wypróbowany 1000 razy :D :wink:

 

 

Pozdrawiam :D

 

Wlasnie to zrobilam i stoi w lodowce .

Mam tylko pytanie jak geste powinno byc to ciasto , bo mi wyszlo bardzo geste :o Lyzka w nim stoi. Moze mleka dodac?

Drozdze mialam jakies w proszku , bo nie bylo takich normalnych :-?

Czy moge dodac jakies owoce do pieczenia ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

rrmi :D

Nic nie dolewaj, zostaw tak jak w moim przepisie, a bedzie ok :p :D - nie mieszaj, składniki mieszaj dopiero jutro!!!!!!! Musi stać warstwowo całą noc!!!!

Nie wiem, jak z drozdżami w proszku :roll: zawsze dawałam świeże :-?

Owoce, jak najbardziej- dodaj po wyłożeniu na formę.

Mam nadzieję, ze się uda.

Daj znać

 

Smacznego :D :D :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aniu :D

Melduje uprzejmie , ze upieklam wczoraj , bo za dlugo bylo czekac do dzisiaj .Nie doczytalam do konca i wymieszalam odrazu , drozdze jak pisalam w proszku

a ciasto pierwsza klasa. :p :p

Na nastepny raz poszukam normalnych drozdzy , ale chyba to nawet niekonieczne jest .

Dziekuje. :)

 

ps .Czy ktos wie jak zrobic bliny?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aniu :D

Melduje uprzejmie , ze upieklam wczoraj , bo za dlugo bylo czekac do dzisiaj .Nie doczytalam do konca i wymieszalam odrazu , drozdze jak pisalam w proszku

a ciasto pierwsza klasa. :p :p

Na nastepny raz poszukam normalnych drozdzy , ale chyba to nawet niekonieczne jest .

Dziekuje. :)

 

ps .Czy ktos wie jak zrobic bliny?

 

 

Cieszę się, że sie udało- ale miałam obawy :-? :D

 

 

Pozdrawiam :D :D :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nigdy nie robiłam - ale nieźle brzmi :

 

PĄCZKI PRZEDWOJENNE Z CHYLICZEK :)

CIASTO : 1/2 kg mąki, 15 żółtek :o , 20 dag masła, 8 dag drożdży, 20 dkg cukru, szklanka przegotowanego mleka, szczypta soli;

DODATKI : 1/2 laski wanilii drobniutko posiekanej, 2 krople olejku migdałowego, cukier puder do posypania;

1 kg smalcu do smażenia;

słoiczek powideł śliwkowych do nadziania

Mąkę przesiać. 1/3 szklanki mleka lekko podgrzać i rozpuścić w niej drożdże. Resztę mleka zagotować i zaparzyć nim 10 dag mąki (dokładnie wymieszać). Następnie połączyć jedno z drugim w dużej misce, dodając w razie potrzeby mąki lub jeszcze mleka, aby w efekcie powstał zaczyn gęstszy wyraźnie od ciasta na kluski kładzione. Zaczyn postawić spokojnie w ciepłym miejscu, aby ruszył (ok. 1/2 godz.)

W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem na parze, ostudzić i dodać do zaczynu wraz z resztą mąki. Teraz przez minimum 1/2 godziny wyrabiać rękami po czym wlać sklarowane ciepłe masło i wyrabiać jeszcze 10 minut. Przed zakończeniem dać przyprawy (wanilię i olejek) i jeszcze trochę wyrabiać (aż odstanie od ręki) po czym postawić w ciepłe miejsce co najmniej na 1/2 godziny aż wyrośnie na żółciutką pierzynkę. Na stolnicy przykrytej ściereczką posypaną mąką układać pączki. Bierze się je szklanką rozpłaszcza na dłoni (w razie potrzeby dłoń obsypać mąką), kładzie nań odrobinę powideł i bokami ściupia mocno, po czym kładzie ściupioną stroną na ściereczkę. Gdy skończę sklejać to te pierwsze są gotowe do smażenia. Smalec doprowadzić do bulgotu i wrzucić do niego cały ziemniak pokrajany w talarki, wyjąć jak się zrumieni. Pączki smażyć cały czas na lekkim bulgotku - ok. 3 minut. Po wyjęciu wykładać na bibułę i od razu posypywać cukrem pudrem. W zasadzie powinno się jeść po wystudzeniu, ale kto by wytrzymał - trzeba tylko uważać i nie poparzyć się powidłami - pączek na wierzchu może już być schłodzony, a powidła a środku wciąż gorące.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... opinia o pączkach nadesłanych przez Zochnę; ...

... egros napisała:

Słuchajcie ten przepis na pączki przedwojenne z Chyliczek jest rewelacyjny.Upiekłam wczoraj na Tłusty Czwartek.Są pyszne,puszyste,leciutkie.Z tej ilości maki wychodzi ok.40 pączków.

Ja mam sposób na wyrabianie ciasta na pączki, ciasto wyrabiam przy pomocy robota z końcówką "weżyki".Troszke to trwa, bo ciasto musi odchodzić od miski i zbijać się w kulkę.

POLECAM PYCHA!!!

 

pozdrawiam serdecznie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
Co do pulpetów z przepiórczymi jajeczkami to zrobiłem małe oszukaństwo :oops:

Jako że mieszkam na wsi i braku nas takowych rarytasów jak jajeczka wykorzystałem do tego ćwiartki jaj kurzych.

 

Takiego mi smaka narobiłeś , że jutro chyba też taki żurek spróbuję przyrządzić . A z ćwiartkami jaj to świetny pomysł , też nie będę za przepiórczymi ganiać .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Takiego mi smaka narobiłeś , że jutro chyba też taki żurek spróbuję przyrządzić . A z ćwiartkami jaj to świetny pomysł , też nie będę za przepiórczymi ganiać .

 

Mi to zajęło ok 2 godzin (a to jeszcze nie koniec) oczywiscie nie licze czasu na przygotowanie i odstanie kwasu. :lol:

 

Miłej zabawy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...