chopinetka 09.03.2006 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Witajcie Ja znowu po prośbie. Dostałam królika i podpowiedzcie co dalej z nim robić bo nie bardzo wiem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 09.03.2006 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Królik w musztardzie a) królikb) śmietanac) musztarda delikatesowa może być także inna np francuskad) boczek lub oleje) tymianek , ziele angielskie 3-4,liść laurowyf) szklanka białego wytrawnego winag) cebula Nie podaję ilości bo nie wiem ile masz tego królika. Królika czyścimy i porcjujemy, smarujemy musztardą i odkładamy na kilkagodzin w zimne miejsce. Brytwanke wykładamy lekko podsmażonym boczkiem ( lub smarujemy olejem),układamy obkładamy cebula i posypujemy uprzednio zmiażdzonymi przyprawamii zalewamy winem. Podgotowujemy to trochę zamykamy brytwanke i dusimy ok 1 godziny. Otwieramy zalewamy lekko spienioną smietana i trzymamy na ogniu przez ok 3 minuty uważając by się nie zagotowało. pozdrawiam Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 10.03.2006 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 oli-oli dzieki, jak zpraktykuję to opowiem. A królika mam całego. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 10.03.2006 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 No to w zależności od upodobania dodaje się składniki. Ja bym dał kubek śmietany i słoiczek musztardy, ale są rózne wersje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 25.04.2006 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Witam Ja w sprawie tego królika, był doskonały i napewno częściej będzie gościł na moim stole, mniam, mniam polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 25.04.2006 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Jeżeli to z tego przeisu, który zapodałem to sie niezmiernie cieszę, że mogłem pomóc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba na budowie 28.04.2006 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Musze "odgrzebać" w naszych domowych archiwach przepis mojej prababci czeszki na królika. Pamiętam, że był boski A póki co potrawa praktyczna bardzo, zamrozić ja można i potem mamy jak znalazł. Można ją również zrobić z ziemniaków z zeszłego dnia, albo z takich co to już nie wiadomo co z nimi zrobić Kluski śląskie, wiem było ostatnio w Gazecie Wyborczej, ale jakiś strasznie trudny przepis podali. A swoja drogą, ciekawe ile ejst sposobów robie nia klusek śląskich. Ja robię tak: Gotujemy ziemniaki, ilość zależy od łakomstwa. Ugotowane bardzo ciepłe ziemniaki musimy rozgnieść. Formułujemy kopczyk. Dzielimy go na 1/4 i w dziure po 1/4 ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną. całość zagniatamu (wszystkie ziemniaki) i w rękach kulamy kluski, robimy dziurkę (bardzo ważne i wrzucamy na wrzątek. Polecam je jeść z roladą, a co najważniejsze z sosem do pieczeni. Na sucho to nie to. Racuchy z czarnego bzu (cieszyńskie) Zrywamy sobie kwitnący czarny bez, robimy ciasto na racuchy, maczamy w nim kwiatostan i smażymy na petelni. najpierw z jednej strony, jak sie obsmaży, ucinamy ogonek i przewracamy na druga stronę. Jemy z cukrem. Mniam. To ponoć był ulubiony deser cesarza Franciszka Józefa Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 01.06.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 no to ośmielona podaję zapiekanka: 0,5 kg mięsa mielonego makaron świderki- 1 op. puszka kukurydzy sos do spagetti -Łowicz ( w słoiczku) albo zwykły ketchup 3 jajka cebula ser zółty 1 pomidor w pierwszej kolejności smażę mięso na patelni (najlepiej teflonowej) bez żadnego tłuszczu robiąc z niego taki grupy placek. Odlewam tą "wodę" która wytapia się z mięsa i po 5 minutach przewracam na 2 stronę (tak jak naleśnik) czekam aż mięso mocno się skurczy i zbrązowieje. Drobię na b. małe cząstki i dodaję mnóstwo przypraw- (co kto lubi). Mięso najlepiej smakuje słone i dość ostre. żaroodporne naczynie wykładam serem startym na oczkach lub kładę plasterki, na ser ukłdam pomidor pokrojony z ułańską fantazją tak jak pod nóż wpadnie na pomidor układam ugotowany makaron (hartuję go woda żeby się nie skleił- ale to nie jest konieczność) na tem makaron kladę sos lub ketchup- trochę (nie tak żeby pływał) na to 1/2 mięsa z patelni. na mięso wędruje cebula- pokrojona z równie ułańska fantazją co pomidor i kolejna porcja sosu/ketchupu na to daję trochę serka, żeby połączyć znowy kolejne warstwy, na górę makaron, jajeczko i kukurydzę teraz już pozostałe mięsko i grubo sera na górę. Zapiekam w piekarniku ok. 30 min. A jeśli wcześniej wkładam do lodówki obserwuję piekarnik i potrawę aż do całkowitego rozpuszczenia sera na górze. Jedno co ważne to możliwośc łączenia składników w warstwy w różnej kolejności i oczywiście dodawania innych wedle uznania No to sie przyznam zrobilam zapiekanke - polecam- pycha! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 04.06.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 ... "nadejszła wiekopomna chwiła" ... ktoś, kiedyś napisał, że potrafię być w "kilku miejscach równocześnie" ... sam nie wiem jak tego dokonałem ... ... ale, ... ostatnio miałem "troszkę" więcej pracy niż zwykle (nadrabiałem zaległości po balangowaniu w Kórniku) ... i tak jadąc ciężarówką (nie jako kierowca oczywiście - miałem dwa razy po 5 godzin na siedzeniu zmiennika) do portu Bremenhaven, z "laptopem" na kolanach kończyłem pisać swoje wypociny, ... ... tak więc oddaję na Wasze monitory Rozprawę o Mięsiwach ... niech Was inspiruje i wspomaga w Waszych Kuchniach, przy rożnach, grillach i wędzarniach, pozdrawiam niezmiernie serdecznie, życząc przyjemnej lektury ps - spieszyłem się tym bardziej, iż jutro odmeldowuję się na kilka dni do szpitala, ... nie, nie ... jeszcze nie umieram ... jednak jakiś czas mnie nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 04.06.2006 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 No to zdrówka życzę i zabieram sie do czytania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 05.06.2006 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Wracaj szybko cały i zdrowy Też zabieram się do czytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 06.06.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 ja również zdrówka życzę a rozprawkę przeczytałam z zaciekawieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 06.06.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 chef-ie....właśnie przeczytałam ,że dodajesz do żurku śmietanę .Więc ja też dodaję od lat ( świeżą kremówkę ) i uważam ,że żurek bez śmietany jest ubogi w smaku Bardzo dziękuję ,że nie jestem dziwolągiem kulinarnym ( bardzo się dziwią niektórzy jak im mówię o śmietanie ) Mam zamiar zrobić gramotkę +....bardzo mnie ten przepis zaciekawił ......podam go Panom na piątkowym meczu Polska -Ekwador....myślę ,że mi się uda ale jestem ciekawa tego smaku pozdrawiam i życzę zdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 14.06.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 ... http://www.chefpaul.net/smiles/big04.gif Wszystkim za życzenia powrotu do zdrowia ... jestem właśnie na szpitalnej przepustce (czeka mnie jeszcze jedna operacja - otolaryngologiczna) ... ale niebawem wszystko bedzie w porządku i wrócę do "normalności" http://www.chefpaul.net/smiles/cookA6a.gif pozdrawiam niezmiernie serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 14.06.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Kciuki zacisnięte za twe zdrówko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 25.06.2006 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 chef-ie....właśnie przeczytałam ,że dodajesz do żurku śmietanę .Więc ja też dodaję od lat ( świeżą kremówkę ) i uważam ,że żurek bez śmietany jest ubogi w smaku Bardzo dziękuję ,że nie jestem dziwolągiem kulinarnym ( bardzo się dziwią niektórzy jak im mówię o śmietanie ) Mam zamiar zrobić gramotkę +....bardzo mnie ten przepis zaciekawił ......podam go Panom na piątkowym meczu Polska -Ekwador....myślę ,że mi się uda ale jestem ciekawa tego smaku pozdrawiam i życzę zdrówka ... czy zupka się udała ? ... jestem od wczoraj "na lewiźnie" http://www.chefpaul.net/smiles/whistle2.gif ... o mojej "wielkiej ucieczce" http://www.chefpaul.net/smiles/zorro.gif wie tylko siostra przełożona i lekarz dyżurny http://www.chefpaul.net/smiles/thanks1.gif ... jeszcze trochę i wracam na stałe http://www.chefpaul.net/smiles/yahoo.gif pozdrawiam niezmiernie serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 29.06.2006 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 chef-ie....właśnie przeczytałam ,że dodajesz do żurku śmietanę .Więc ja też dodaję od lat ( świeżą kremówkę ) i uważam ,że żurek bez śmietany jest ubogi w smaku Bardzo dziękuję ,że nie jestem dziwolągiem kulinarnym ( bardzo się dziwią niektórzy jak im mówię o śmietanie ) Mam zamiar zrobić gramotkę +....bardzo mnie ten przepis zaciekawił ......podam go Panom na piątkowym meczu Polska -Ekwador....myślę ,że mi się uda ale jestem ciekawa tego smaku pozdrawiam i życzę zdrówka ... czy zupka się udała ? ... jestem od wczoraj "na lewiźnie" http://www.chefpaul.net/smiles/whistle2.gif ... o mojej "wielkiej ucieczce" http://www.chefpaul.net/smiles/zorro.gif wie tylko siostra przełożona i lekarz dyżurny http://www.chefpaul.net/smiles/thanks1.gif ... jeszcze trochę i wracam na stałe http://www.chefpaul.net/smiles/yahoo.gif pozdrawiam niezmiernie serdecznie Mistrzu ....biję się w piersi -nie zrobiłam bo plany Panów się zmieniły i od tamtej porażki jakoś nie było okazji ale wciąż mam ją na uwadze i napewno ją zrobię i .......o walorach smakowych poinformuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 29.06.2006 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 .................... ... czy zupka się udała ? .......................... Mistrzu ....biję się w piersi -nie zrobiłam bo plany Panów się zmieniły i od tamtej porażki jakoś nie było okazji ale wciąż mam ją na uwadze i napewno ją zrobię i .......o walorach smakowych poinformuję ... co najwyżej Miszczu ...... wierzę, że zrobisz ... dobra jest pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 29.07.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 ... wprawdzie jeszcze upał na dworze (lub na polu ... jak chcą niektórzy) ale ... zacząłem już przygotowania do zimy, ... wczoraj skończyłem marmoladę której użyję jako głównego składnika glazury do pieczenia dziczyzny, ... oto i ona: Marmolada z agrestu i czarnej porzeczki inne przepisy w tej materii znajdziecie tutaj: ... w spiżarni życząc smacznego pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 25.09.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 ... w kulinariach "posucha" ... wszyscy niechybnie na diecie ... zróbcie sobie małą przerwę i do garów ... ponieważ sezon grzybowy w pełni ... proponuję kolacyjkę z grzybkami Zając w Zajączkach (spróbujcie a nie pożałujecie), pozdrawiam niezmiernie serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.