Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kulinaria i inne takie gotowanie


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Królik w musztardzie

 

a) królik

b) śmietana

c) musztarda delikatesowa może być także inna np francuska

d) boczek lub olej

e) tymianek , ziele angielskie 3-4,liść laurowy

f) szklanka białego wytrawnego wina

g) cebula

 

Nie podaję ilości bo nie wiem ile masz tego królika.

 

Królika czyścimy i porcjujemy, smarujemy musztardą i odkładamy na kilkagodzin w zimne miejsce. Brytwanke wykładamy lekko podsmażonym boczkiem ( lub smarujemy olejem),układamy obkładamy cebula i posypujemy uprzednio zmiażdzonymi przyprawamii zalewamy winem.

 

Podgotowujemy to trochę zamykamy brytwanke i dusimy ok 1 godziny. Otwieramy zalewamy lekko spienioną smietana i trzymamy na ogniu przez ok 3 minuty uważając by się nie zagotowało.

 

pozdrawiam

 

Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Musze "odgrzebać" w naszych domowych archiwach przepis mojej prababci czeszki na królika. Pamiętam, że był boski :D

 

A póki co potrawa praktyczna bardzo, zamrozić ja można i potem mamy jak znalazł. Można ją również zrobić z ziemniaków z zeszłego dnia, albo z takich co to już nie wiadomo co z nimi zrobić :wink:

 

Kluski śląskie, wiem było ostatnio w Gazecie Wyborczej, ale jakiś strasznie trudny przepis podali. A swoja drogą, ciekawe ile ejst sposobów robie nia klusek śląskich. Ja robię tak:

 

Gotujemy ziemniaki, ilość zależy od łakomstwa. Ugotowane bardzo ciepłe ziemniaki musimy rozgnieść. Formułujemy kopczyk. Dzielimy go na 1/4 i w dziure po 1/4 ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną. całość zagniatamu (wszystkie ziemniaki) i w rękach kulamy kluski, robimy dziurkę (bardzo ważne ;) i wrzucamy na wrzątek.

Polecam je jeść z roladą, a co najważniejsze z sosem do pieczeni. Na sucho to nie to.

 

 

 

Racuchy z czarnego bzu (cieszyńskie)

 

Zrywamy sobie kwitnący czarny bez, robimy ciasto na racuchy, maczamy w nim kwiatostan i smażymy na petelni. najpierw z jednej strony, jak sie obsmaży, ucinamy ogonek i przewracamy na druga stronę. Jemy z cukrem. Mniam. To ponoć był ulubiony deser cesarza Franciszka Józefa ;)

 

Smacznego :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

no to ośmielona podaję :wink:

zapiekanka:

0,5 kg mięsa mielonego

makaron świderki- 1 op.

puszka kukurydzy

sos do spagetti -Łowicz ( w słoiczku) albo zwykły ketchup

3 jajka

cebula

ser zółty

1 pomidor

 

w pierwszej kolejności smażę mięso na patelni (najlepiej teflonowej) bez żadnego tłuszczu robiąc z niego taki grupy placek. Odlewam tą "wodę" która wytapia się z mięsa i po 5 minutach przewracam na 2 stronę (tak jak naleśnik) czekam aż mięso mocno się skurczy i zbrązowieje. Drobię na b. małe cząstki i dodaję mnóstwo przypraw- (co kto lubi). Mięso najlepiej smakuje słone i dość ostre.

 

żaroodporne naczynie wykładam serem startym na oczkach lub kładę plasterki,

 

na ser ukłdam pomidor pokrojony z ułańską fantazją tak jak pod nóż wpadnie :D

 

na pomidor układam ugotowany makaron (hartuję go woda żeby się nie skleił- ale to nie jest konieczność)

 

na tem makaron kladę sos lub ketchup- trochę (nie tak żeby pływał) na to 1/2 mięsa z patelni.

 

na mięso wędruje cebula- pokrojona z równie ułańska fantazją co pomidor

 

i kolejna porcja sosu/ketchupu

 

na to daję trochę serka, żeby połączyć znowy kolejne warstwy, na górę makaron, jajeczko i kukurydzę

 

teraz już pozostałe mięsko i grubo sera na górę. Zapiekam w piekarniku ok. 30 min. A jeśli wcześniej wkładam do lodówki obserwuję piekarnik i potrawę aż do całkowitego rozpuszczenia sera na górze.

 

Jedno co ważne to możliwośc łączenia składników w warstwy w różnej kolejności i oczywiście dodawania innych wedle uznania :D

 

 

No to sie przyznam :wink: zrobilam zapiekanke - polecam- pycha! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... "nadejszła wiekopomna chwiła"

... ktoś, kiedyś napisał, że potrafię być w "kilku miejscach równocześnie" ... sam nie wiem jak tego dokonałem ...

... ale, ... ostatnio miałem "troszkę" więcej pracy niż zwykle (nadrabiałem zaległości po balangowaniu w Kórniku) ... i tak jadąc ciężarówką (nie jako kierowca oczywiście - miałem dwa razy po 5 godzin na siedzeniu zmiennika) do portu Bremenhaven, z "laptopem" na kolanach kończyłem pisać swoje wypociny, ...

... tak więc oddaję na Wasze monitory Rozprawę o Mięsiwach ... niech Was inspiruje i wspomaga w Waszych Kuchniach, przy rożnach, grillach i wędzarniach,

 

pozdrawiam niezmiernie serdecznie, życząc przyjemnej lektury

 

ps - spieszyłem się tym bardziej, iż jutro odmeldowuję się na kilka dni do szpitala, ... nie, nie ... jeszcze nie umieram :) ... jednak jakiś czas mnie nie będzie :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chef-ie....właśnie przeczytałam ,że dodajesz do żurku śmietanę .Więc ja też dodaję od lat ( świeżą kremówkę ) i uważam ,że żurek bez śmietany jest ubogi w smaku :D

Bardzo dziękuję ,że nie jestem dziwolągiem kulinarnym ( bardzo się dziwią niektórzy jak im mówię o śmietanie 8) )

 

Mam zamiar zrobić gramotkę +....bardzo mnie ten przepis zaciekawił ......podam go Panom na piątkowym meczu Polska -Ekwador....myślę ,że mi się uda :wink: ale jestem ciekawa tego smaku 8)

 

pozdrawiam i życzę zdrówka :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

... http://www.chefpaul.net/smiles/big04.gif Wszystkim za życzenia powrotu do zdrowia :D

... jestem właśnie na szpitalnej przepustce (czeka mnie jeszcze jedna operacja - otolaryngologiczna) ... ale niebawem wszystko bedzie w porządku i wrócę do "normalności" http://www.chefpaul.net/smiles/cookA6a.gif

 

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
chef-ie....właśnie przeczytałam ,że dodajesz do żurku śmietanę .Więc ja też dodaję od lat ( świeżą kremówkę ) i uważam ,że żurek bez śmietany jest ubogi w smaku :D

Bardzo dziękuję ,że nie jestem dziwolągiem kulinarnym ( bardzo się dziwią niektórzy jak im mówię o śmietanie 8) )

 

Mam zamiar zrobić gramotkę +....bardzo mnie ten przepis zaciekawił ......podam go Panom na piątkowym meczu Polska -Ekwador....myślę ,że mi się uda :wink: ale jestem ciekawa tego smaku 8)

 

pozdrawiam i życzę zdrówka :D

 

... czy zupka się udała ?

 

... jestem od wczoraj "na lewiźnie" http://www.chefpaul.net/smiles/whistle2.gif ... o mojej "wielkiej ucieczce" http://www.chefpaul.net/smiles/zorro.gif wie tylko siostra przełożona i lekarz dyżurny http://www.chefpaul.net/smiles/thanks1.gif

... jeszcze trochę i wracam na stałe http://www.chefpaul.net/smiles/yahoo.gif

 

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chef-ie....właśnie przeczytałam ,że dodajesz do żurku śmietanę .Więc ja też dodaję od lat ( świeżą kremówkę ) i uważam ,że żurek bez śmietany jest ubogi w smaku :D

Bardzo dziękuję ,że nie jestem dziwolągiem kulinarnym ( bardzo się dziwią niektórzy jak im mówię o śmietanie 8) )

 

Mam zamiar zrobić gramotkę +....bardzo mnie ten przepis zaciekawił ......podam go Panom na piątkowym meczu Polska -Ekwador....myślę ,że mi się uda :wink: ale jestem ciekawa tego smaku 8)

 

pozdrawiam i życzę zdrówka :D

 

... czy zupka się udała ?

 

... jestem od wczoraj "na lewiźnie" http://www.chefpaul.net/smiles/whistle2.gif ... o mojej "wielkiej ucieczce" http://www.chefpaul.net/smiles/zorro.gif wie tylko siostra przełożona i lekarz dyżurny http://www.chefpaul.net/smiles/thanks1.gif

... jeszcze trochę i wracam na stałe http://www.chefpaul.net/smiles/yahoo.gif

 

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

 

Mistrzu ....biję się w piersi :oops: -nie zrobiłam bo plany Panów się zmieniły i od tamtej porażki jakoś nie było okazji 8)

ale wciąż mam ją na uwadze i napewno ją zrobię i .......o walorach smakowych poinformuję :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

....................

... czy zupka się udała ?

 

..........................

Mistrzu ....biję się w piersi :oops: -nie zrobiłam bo plany Panów się zmieniły i od tamtej porażki jakoś nie było okazji 8)

ale wciąż mam ją na uwadze i napewno ją zrobię i .......o walorach smakowych poinformuję :D

 

... co najwyżej Miszczu :lol: ...... wierzę, że zrobisz :wink: ... dobra jest :p

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 weeks później...

... wprawdzie jeszcze upał na dworze (lub na polu ... jak chcą niektórzy) :wink: ale ... zacząłem już przygotowania do zimy, :grin:

... wczoraj skończyłem marmoladę której użyję jako głównego składnika glazury do pieczenia dziczyzny,

... oto i ona: Marmolada z agrestu i czarnej porzeczki

 

inne przepisy w tej materii znajdziecie tutaj: ... w spiżarni

 

życząc smacznego pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

... w kulinariach "posucha" :( ... wszyscy niechybnie na diecie :wink:

... zróbcie sobie małą przerwę i do garów :lol:

... ponieważ sezon grzybowy w pełni :grin: ... proponuję kolacyjkę z grzybkami Zając w Zajączkach (spróbujcie a nie pożałujecie),

 

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...