Majka 11.04.2003 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Ja też zgłaszam moją skromną osobę na jurora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 11.04.2003 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 No. To grono jurorów mamy kompletne. Czas zacząć zawody. Zawodnicy na start! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 11.04.2003 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Nie ma sprawy , popisy kulinarne to moja specjaność ( mam to chyba po swojej Mamie ). Uwielbiam denerwować nimi swoje koleżanki i kuzynki specjalizujące się w zamawianiu pizzy i organizowaniu wycieczek do burger-dajni ). Oczywiście podstawowym warunkiem zasiadanie w dostojnym jury niech będzie podniebienie niewypalone smakiem hamburgerów, gotowych papierowych zupek i tym podobnych "frykasów"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 11.04.2003 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Hi, hi. Fastfooty zjadają moje dzieci w nagrodę 2 razy do roku Ja jakos nie mogę. Uwielbiam kuchnię śródziemnomorską ze wskazaniem na francuską. Kołdunami litewskimi też nie pogardzę Mam nadzieję, że na jurora się nadam. Paskudna pora dnia na mówienie o pysznościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 11.04.2003 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 A ja nie znoszę garów. Nienawidzę gotowania a muszę robić to codziennie, bo wszyscy domownicy już od progu drą paszcze: jeeeeeeść!!!!! PROTESTUJĘ w kwestii wykorzystywaniu mnie w dziedzinie garów.!!! Marzę o tym, żeby ktoś mi podał GOTOWE żarło. Nie musi być wykwintne, byle gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 14.04.2003 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Czy grilowanie to też kulinaria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 14.04.2003 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Hejka kgadzina zapomniałeś o mnie do jury wybadałoby i mnie zaprosić niejako to ja załozyłam ten wątek hihhihihii To jak tam z pieczeniem bab na święta ??? I jakać dziczyzna by się zdała coooo??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.04.2003 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Oj i ja lubię garkotłuczyć. Dużo w tym improwizacji.Ścisłe przepisy mnie denerwują. Ale takie ciasto to wiadomo-co do grama.Tyle,że w ciastach jestem cienka dość. Pasztet-to moja specjalność.Ale wzięłam rodzinę na odwyk,bo dziecko nie je, a nam przybywa centymetrów.Ale z chrzanem,ćwikłą,ogórami......Co,słabo? Drożdżowe ciasto-nie dla mnie-rączki mi się męczą.Może znacie łatwe przepisy bez przemęczania rączek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 14.04.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 opal, co słabo??? Pasztet jest pycha ale ja robię go "od święta" bo zbyt pracochłonny. Nam najlepiej wchodzi z grzybkami marynowanymi ( własnoręcznie zbieranymi i przyrządzanymi - to takie moje kolejne hobby ), ale chrzanikiem też nie pogardzę. Co do ciast drożdżowych to też sie długo przekonać nie mogłam. Ale znalazłam na zupkowo-kupkowym forum jeden dobry przepis - może się jednak namówisz. Jeśli jesteś chętna to jutro przyniosę (przepis oczywiście ). A jeśli się nie przekonzsz to babę można też zrobić z ciasta ucieranego ( tak jak to ja w tym roku planuję ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 14.04.2003 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Hejka U mnie już szyneczki powędzone i kiełbaski. Teraz czas na ciasta. No i na sałatki Jakie sałatki robicie na święta może jakieś ciekawe to poproszę o przepisik na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 14.04.2003 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Ja jeszcze nie wiem jaką zrobię, ale Tobie mogę polecić takie: 1 pierś z kurczaka - ugotować, pokroić drobno 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy garść rodzynek po trochu majonezu i jogurtu naturalnego Chyba wiesz co z tym zrobić? Wychodzi tego duuuża kopiasta micha Albo taką: duża puszka szparagów mała puszka groszku średnia puszka kiełków sojowych natka z pietruszki ( pociapać ) sos-j.w. Tej znowu wychodzi mało i do tego trochę droga - ale też pycha. A może taką: kiełki z rzodkiewki ( i/lub rzerzucha ) 2 jaja na twardo ( w kosteczkę ) trochę twardego sera żóltego ( w kosteczkę ) mała puszka groszku majonez Na priva wysyłam jeszcze przepis na sałatkę z selera i ananasa oraz na śledzia pod pierzynką. Wszystkie przepisy przeze mnie wypróbowane. A może Ty byś poleciła coś ze swoich sałatek. Bo ja lubię na święta zaskakiwać rodzinkę czymś nowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 14.04.2003 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Z tym gotowaniem świątecznym to u mnie jest tak. Cała rodzina w liczbie 17 głów zjeżdżają do nas. - Tato ma upiec 3 lub 4 kaczki z farszem i jabłkami, przywiezie również brusznicę, grzybki marynowane, pyszne kompoty - Mama piecze babki, i bułki drożdżowe / w Święta nie jemy normalnego pieczywa - siostra - piecze wszelkie ciasta /serowce, makowiec, mazurki itp/ - szwagierka - schab ze śliwkami, zabezpiecza również różne wędliny - teściowa - pasztet, tort orzechowy - kuzynostwo - sałatki /w duzych ilościach. I jak Wam się podoba "urządzanie" Świąt u nas w domu? :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 14.04.2003 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Mi się nie podoba bo trzeba sprzątać a ja robie wszystko byleby NIE MUSIEĆ SPRZĄTAĆ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 14.04.2003 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Sprzątanie załatwia tzw. młodzież. Do ich obowiązku należy: nakrywanie do stołu, podawanie i sprzątanie /wsadzenie do zmywarki i jej włączenie/. Młodzież jest w wieku 15, 14, 11, 10 lat - to są dziwczyny, panowie w wieku 7 i 6 lat dbają o serwetki, odpowiednią ilość krzeseł, zapalenie świeczek itp. Ja nadzoruję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 14.04.2003 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Majka, z wyrazami uznania, jesteś doskonałą organizatorką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 14.04.2003 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Wielkie Słowa Uznania dla Majki Majeczko jak będzie zlot Forumowiczów to może Tobie powierzymy podzielenie co kto ma przynieść ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 14.04.2003 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Z sałatek oprócz tej typowej wielowarzywnej robię takie: duży por w plasterki, puszka kukurydzy, 5 jabłek startych na dużych oczkach, 4 jajka pokrojone w kostkę, majonez. Kapusta pekińska na plasterki, papryczka czerwona i żóta na kosteczkę, cebulka na kosteczkę, ogórek zielony na trójkąty lub kiszony, majonez lub sosik sałatkowy kwaśny. Buraki ugotowane na dużych oczkach starte, jaś fasola ugotowany, seler konserwowy, cebulka w kosteczkę, majonez (a na wigilię dodaję śledzie pokrojone na paseczki)Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 14.04.2003 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Wy zoorganizujcie zlot, a ja zajmę się podziałem prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 16.04.2003 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 Dla zajetych mam szybki i latwy mazurek:1. upiec kruchy blat2. przygotowac bakalie (zblanszowac i obrac migdaly, pokrajac skorke pomaranczowa, sliwki suszone, figi itp)3. rozgrzac w mikrofalowce (chwila!) czekolade (gorzka od Wedla) z lyzka swiezego masla4. wylac mase na blat, ulozyc bakalie5.gotowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 16.04.2003 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 Ja dla odmiany podam przepis na najłatwiejszy mazurek dla łakomczuchów. Od razu uprzedzam że jest słodki, i to bardzo. Ale przepyszny.Spody do mazurka - wiadomo, każdy ma swój ulubiony przepis. Na to daję kajmak (smak toffi) i ozdabiam świątecznie.A kajmak uzyskuję gotując przez 2 godziny dwie puszki mleka skondensowanego słodzonego. Puszki zamknięte! i całkowicie zanurzone w wodzie. Po dwóch godzinach otwieram i zawartość przelewam (jest dosyć gęsta) na ciasto. Jest to porcja na normalną blachę do pieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.