Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kulinaria i inne takie gotowanie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie ma sprawy :smile:, popisy kulinarne to moja specjaność ( mam to chyba po swojej Mamie :grin: ). Uwielbiam denerwować nimi swoje koleżanki i kuzynki specjalizujące się w zamawianiu pizzy i organizowaniu wycieczek do burger-dajni :wink: ). Oczywiście podstawowym warunkiem zasiadanie w dostojnym jury niech będzie podniebienie niewypalone smakiem hamburgerów, gotowych papierowych zupek i tym podobnych "frykasów"...

Hi, hi. Fastfooty zjadają moje dzieci w nagrodę 2 razy do roku :grin:

Ja jakos nie mogę. Uwielbiam kuchnię śródziemnomorską ze wskazaniem na francuską. Kołdunami litewskimi też nie pogardzę :grin:

Mam nadzieję, że na jurora się nadam.

Paskudna pora dnia na mówienie o pysznościach :grin:

Oj i ja lubię garkotłuczyć.:smile:

Dużo w tym improwizacji.Ścisłe przepisy mnie denerwują.:wink:

Ale takie ciasto to wiadomo-co do grama.Tyle,że w ciastach jestem cienka dość.

Pasztet-to moja specjalność.Ale wzięłam rodzinę na odwyk,bo dziecko nie je, a nam przybywa centymetrów.Ale z chrzanem,ćwikłą,ogórami......Co,słabo?

Drożdżowe ciasto-nie dla mnie-rączki mi się męczą.Może znacie łatwe przepisy bez przemęczania rączek?

:grin:

opal, co słabo??? :smile: Pasztet jest pycha ale ja robię go "od święta" bo zbyt pracochłonny. Nam najlepiej wchodzi z grzybkami marynowanymi ( własnoręcznie zbieranymi i przyrządzanymi - to takie moje kolejne hobby ), ale chrzanikiem też nie pogardzę.

Co do ciast drożdżowych to też sie długo przekonać nie mogłam. Ale znalazłam na zupkowo-kupkowym forum jeden dobry przepis - może się jednak namówisz. Jeśli jesteś chętna to jutro przyniosę (przepis oczywiście :lol:). A jeśli się nie przekonzsz to babę można też zrobić z ciasta ucieranego ( tak jak to ja w tym roku planuję ).

Ja jeszcze nie wiem jaką zrobię, ale Tobie mogę polecić takie:

1 pierś z kurczaka - ugotować, pokroić drobno

1 puszka ananasa

1 puszka kukurydzy

garść rodzynek

po trochu majonezu i jogurtu naturalnego

Chyba wiesz co z tym zrobić? :wink: Wychodzi tego duuuża kopiasta micha

Albo taką:

duża puszka szparagów

mała puszka groszku

średnia puszka kiełków sojowych

natka z pietruszki ( pociapać )

sos-j.w.

Tej znowu wychodzi mało i do tego trochę droga :sad: - ale też pycha.

A może taką:

kiełki z rzodkiewki ( i/lub rzerzucha )

2 jaja na twardo ( w kosteczkę )

trochę twardego sera żóltego ( w kosteczkę )

mała puszka groszku

majonez

Na priva wysyłam jeszcze przepis na sałatkę z selera i ananasa oraz na śledzia pod pierzynką. Wszystkie przepisy przeze mnie wypróbowane. A może Ty byś poleciła coś ze swoich sałatek. Bo ja lubię na święta zaskakiwać rodzinkę czymś nowym...

Z tym gotowaniem świątecznym to u mnie jest tak. Cała rodzina w liczbie 17 głów zjeżdżają do nas.

- Tato ma upiec 3 lub 4 kaczki z farszem i jabłkami, przywiezie również brusznicę, grzybki marynowane, pyszne kompoty

- Mama piecze babki, i bułki drożdżowe / w Święta nie jemy normalnego pieczywa

- siostra - piecze wszelkie ciasta /serowce, makowiec, mazurki itp/

- szwagierka - schab ze śliwkami, zabezpiecza również różne wędliny

- teściowa - pasztet, tort orzechowy

- kuzynostwo - sałatki /w duzych ilościach.

I jak Wam się podoba "urządzanie" Świąt u nas w domu? :grin::grin::grin:

Sprzątanie załatwia tzw. młodzież. Do ich obowiązku należy: nakrywanie do stołu, podawanie i sprzątanie /wsadzenie do zmywarki i jej włączenie/. Młodzież jest w wieku 15, 14, 11, 10 lat - to są dziwczyny, panowie w wieku 7 i 6 lat dbają o serwetki, odpowiednią ilość krzeseł, zapalenie świeczek itp.

Ja nadzoruję :grin:

Z sałatek oprócz tej typowej wielowarzywnej robię takie:

duży por w plasterki, puszka kukurydzy, 5 jabłek startych na dużych oczkach, 4 jajka pokrojone w kostkę, majonez.

Kapusta pekińska na plasterki, papryczka czerwona i żóta na kosteczkę, cebulka na kosteczkę, ogórek zielony na trójkąty lub kiszony, majonez lub sosik sałatkowy kwaśny.

Buraki ugotowane na dużych oczkach starte, jaś fasola ugotowany, seler konserwowy, cebulka w kosteczkę, majonez (a na wigilię dodaję śledzie pokrojone na paseczki)

Smacznego

Dla zajetych mam szybki i latwy mazurek:

1. upiec kruchy blat

2. przygotowac bakalie (zblanszowac i obrac migdaly, pokrajac skorke pomaranczowa, sliwki suszone, figi itp)

3. rozgrzac w mikrofalowce (chwila!) czekolade (gorzka od Wedla) z lyzka swiezego masla

4. wylac mase na blat, ulozyc bakalie

5.gotowe!

Ja dla odmiany podam przepis na najłatwiejszy mazurek dla łakomczuchów. Od razu uprzedzam że jest słodki, i to bardzo. Ale przepyszny.

Spody do mazurka - wiadomo, każdy ma swój ulubiony przepis. Na to daję kajmak (smak toffi) i ozdabiam świątecznie.A kajmak uzyskuję gotując przez 2 godziny dwie puszki mleka skondensowanego słodzonego. Puszki zamknięte! i całkowicie zanurzone w wodzie. Po dwóch godzinach otwieram i zawartość przelewam (jest dosyć gęsta) na ciasto. Jest to porcja na normalną blachę do pieczenia.