Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kulinaria i inne takie gotowanie


Recommended Posts

Poszedłem dziś z pożyczonym psem na spacer wzdłuż lasu. Pies się wybiegał, a ja znalazłem kilkanaście pięknych koźlaków. Niestety nie było zająca :( Koźlaki się suszą.

Pozdrawiam

 

 

PS przepis jest wybitnie smakowity :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

 

Może coś na chłodny wrześniowy wieczorek.Moja córcia zrobiła kolacje urodzinową dla nas i powiem ,że uczeń "lepszy od mistrza".Zaskoczyla nas do tego stopnia ,że taka dżampreze musze kiedyś zrobić dla naszych znajomych ,tych którym chcemy czasami pokazać co to jest dobra kuchnia i nie musi być tradycyjna ,żeby doskonale smakowała.Wygladało to tak:

- dip majonez-czosnk-koperkowy na bazie jogurtu naturalnego.Każdy go robi w domu ale sam przyznam ,że z grysikiem ptysiowym który wrzuciła do niego to rewelacja.Nie my "maczamy"tylko jemy już "umaczany".

- Przygotowała :cukinie w majonezie,pieczarki(surowe),kawałki łososia i kilka kromek pieczywa tostowego no i oczywiście ser wędzony pociety w kwadraciki,kilka przekrojonych oliwek.

-postawiła patelnie na stolik i powiedziała: do roboty moi mili!!!na bagnety!!!

 

Nasza "patalacha" akurat ma duże rozmiary i pod spodem ma 9szt.małych foremek na ser żółty a w połączeniu z oliwką taki przyrumieniony też jest super.Każdy jest dysponentem tego co chce sobie przygotować do zjedzenia.Nikt nie narzuca albo nawet nie podstawia nam talerza pod nos mowiac :no prosze sobie nałożyć.Na górnej części ukladalem sobie cukinie i w połaczeni z "madzionezem" to palce lizać.Łosoś i pieczarka podpieczone tak jak sobie chciałem na tostach i do picia w czasie pitraszenia fikołek z uwaga :ice tea,sok z natki pietruszki i wódeczka czysta kurancik absolut.Smakuje wyśmienicie a przy tym wyglada bajka.

Poezja smaku i wcale nie obżarstwo.

 

Ja w kuchni lubie pokombinować i zaskoczyć znajomych.Tym razem córcia zaskoczyła mnie.

 

pozdrawiam i polecam .Proste ale i pyszne. :p :p :p :wink: :wink: :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... w kulinariach "posucha" :( ... wszyscy niechybnie na diecie :wink:

... zróbcie sobie małą przerwę i do garów :lol:

... ponieważ sezon grzybowy w pełni :grin: ... proponuję kolacyjkę z grzybkami Zając w Zajączkach (spróbujcie a nie pożałujecie),

 

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

 

nie próbowalem a nawet przyznam sie ,że nie jadłem zająca w takim

wydaniu.Brzmi cudownie i smakować musi wyśmienicie.

 

pozdrawiam :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

... służę uprzejmie :D

Gęś po polsku (przepis Macieja Kuronia) ... w ten sposób również przyrządzam gęś

Składniki:

1 gęś

1/2 l bulionu (może być z kostki)

30 dkg gęsich podrobów

2 średnie jabłka

2 cebule

10 dkg rodzynek

6 ząbków czosnku

2 czerstwe bułki

1 łyżka majeranku

2 ziarna angielskiego ziela

1 liść laurowy

1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu

1 pęczek pietruszki

1/4 łyżeczki muszkatołowej gałki

1/2 kostki masła

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Gęś oczyszczamy, odcinamy szyję i skrzydełka.

Szyję, skrzydełka oraz podroby zalewamy gorącym wywarem, dodajemy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy, rodzynki i gotujemy około 1 godziny tak by wywar w 1/4 odparował.

Wywar studzimy i usuwamy przyprawy, szyję oraz skrzydełka, dodajemy bułki, mieszamy i przepuszczamy przez maszynkę.

Jabłka ucieramy na tarce, cebulę i czosnek siekamy, wszystko razem mieszamy. Doprawiamy posiekaną pietruszką, majerankiem, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.

Gęś napełniamy farszem, spinamy, polewamy roztopionym masłem i wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy około 2 godzin, polewając na zmienę wodą i sosem z pieczenia.

 

Przepisy ze starodruków (dla inspiracji i stworzenia własnego niepowtarzalnego przepisu)

 

1. Gęś pieczona.

Sprawiwszy takową i poodcinawszy skrzydła, nogi, głowę i szyję wypłucz należycie, osól, wytrzyj mejeranem, wetknij na rożen, obwiąż szpagatem i piekąc rumiono polewaj często sosen lub, masłem. Można ją także wewnątrz okorzenić pieprzem i cebulą hiszpańską, włożyć w nią kasztany, kartofle, albo jabłka i piec ją tym sposobem.

 

2. Gęś pieczona z kartoflami (kasztanami).

Sprawiwszy gęś opłucz i osusz tak z wierzchu, jak od środka. Upiecz potem funt kasztanów, pokrajaj w kawałki i zrób rodzaj siekanki z drobno usiekanej gęsiej wątróbki, kawałka cielęciny i pietruszki, cebuli z dodatkiem korzeni, wyłożywszy ją do masła zasmaż na wolnym żarze mieszając często, potem odstaw, aby wystygła. Tą siekanką nadziej gęś, zaszyj i piecz na rożnie albo w piecu. Upiekłszy daj na stół z sosem pioant odcedziwszy wprzód tłustość.

 

3. Gęś w piecu pieczona.

Sprawiwszy gęś włóż ją do podługowatej brytfanny, dodaj słoniny, cebuli w całku, soli, pieprzu i różnych, korzeni, wlej rosołu, białego wina i piecz w piecu miernie ogrzanym. Piekąc polewaj sosem z brytwanny i przewracaj na wszystkie strony. Upiekłwszy ułóż na półmisku, obłóż dookoła pieczoną cebulą, a zebrawszy tłustość zagotuj sos i polej nim gęś upieczoną.

 

4. Gęś z marmoladą.

Oczyściwszy gęś karmną opieka się ją na rożnie rumiano. Przed wydaniem odłącza się mięso od kości i ułożywszy na półmisek, na którym jest marmolada, wydaje do stołu. Marmeladę robi się tak: weź kilka winnych jabłek, upiecz je w piecu i przetrzyj przez sito, dodaj pół kwarty kwaśnej śmietany, ćwierć funta cukru miałko tłuczonego, ośm surowych żółtek, mieszaj to razem na ogniu. Skoro się ogrzeje, będziesz miał gotową marmoladę.

 

5. Gęsie nóżki.

Weź kilkanaście gęsich nóżek, nalej je białym bulijonem i gotuj póki nie będą miękkie. Wtedy wyjmij z bulionu i nałóż na każdą ragout albo farszu z wątróbek. Tak przygotowaną każdą nóżkę należy zawinąć w opłatek umaczany w słodkim mleku, później macza się w rozbite jaja, osypuje się tartym chlebem pszennym i smaży na rumiano w klarownym maśle. Ułożywszy na półmisek zalewa się serem i wydaje do stołu. Gęsie łapki mogą się dawać ze wszelkimi jarzynami.

 

6. Ragout z młodej gęsi.

Szyjkę, skrzydełka, nóżki, wątróbkę i żołądek gęsi kaczki kraje się w drobne kawałki i dynsuje na miękko w rondlu masłem wysmarowanym z drobno posiekaną cebulą i cytrynowymi skórkami z octem i rosołem, potem posypuje się trochę mąki i rozprowadza rosołem.

 

7. Kiełbaski z gęsich wątróbek.

Zagotuj wątróbki gesie i utrzyj no tarce, weź posiekanej cebuli i usmaż na maśle aby zmiękła, dodaj chleba moczonego w mleku i wyciśniętego i trufli drobno krajanych. Wszystko to utrzyj razem w makuturze lub w rondlu, potem dodoj soli, pieprzu, korzeni, ziół duszonych jako: tymianku, bazyliki, majeranku, kilka Żółtek, filiżankę śmietanki, wywieszaj to razem i rób kiełbaski.

 

8. Pasztet zimny z wątróbek gęsich.

Kilkanaście wątróbek z gęsi karmnych namocz w zimnej wodzie. Małą wątróbkę cielęcą, białą, z młodego cielęcia także namocz, oczyść je, odrzuć żółć, i miejsce to, gdzie była żółć, dobrze wykrój, zdejm plewę z wątróbek, i znowu namocz. Następnie pokraj wątróbkę cielęcą na skalop, miej ze cztery łyżki finzerwy z cebuli, szampionów, i po trochu bardzo miałko siekanej. Finzerwę tę, połóż na pokrywę głęboką, wrzuć kawałek

masła, zbierz do tego skalop z wątróbki cielęcej, posól, posyp pieprzem, postaw na ogniu i zapasuj. Jak wątróbka będzie twarda, odstaw, niech wystygnie. Następnie postaw na ogień, w zimnej wodzie wątróbki gęsie; gdy się zagotują, wybierz w zimną wodę, pokraj trufle podłogowato, zasól, potrząś pieprzem, poprzebijaj dziurki w wątróbkach drewnianą szpilką, powsadzaj tam trufle, i tak wszystkie gęsto truflami naszpikuj, posól je trochę i pieprzem aromatycznym posyp. Naskrob ze dwa funty słoniny nożem i usiekaj ją dobrze, włóż w moździerz wątróbkę cielęcą, zapasowanej finzerwy, masła kawałek, i tłucz na ciasto; dodaj do tego wszystką z pod niej finzerwę, kilka trufli obranych ze skórki i utłucz, wrzuć słoninę, pieprzu aromatycznego i soli, jeżeli słonina niesłona; tłucz dobrze, Żeby masa jak ciasto była; wpuść jeszcze kilka żółtek surowych, zrób próbkę z farszu na pokrywce w piecu; farsz powinien być wolny, a jeżeli twardy, dodaj sosu białego zimnego. Ciastem na pasztet zrobionem wyłóż pasztetową formę masłem wysmarowaną, jak wyżej powiedziano, dno i boki formy obłóż trochę słoniną, połóż na spód trochę farszu z wątróbki, a na nim trufle i kilka wątróbek gęsich, nakryj znów farszem i znowu połóż trufle i wątróbki gęsie. Tak napełniwszy pasztet, który powinien okrągło nad formę trochę wystawać, połóż na pasztecie trufle, nakryj słoniną, a na słoninie listek bobkowy, nakryj cienko rozwałkowanym ciastem, i zasklep z brzegami, które obciąwszy, wyszczypaj je szczypcami. Rozwałkuj kawałek świeżego ciasta listkowego, na pół cala grubości, nakryj, posmarowawszy jajkiem pierwszą pokrywkę i oberznij naokoło brzegi, tak, Żeby szczypane ciasto z boków widać było, posmaruj listkowe ciasto jajkiem, zrób deseń, na środku dziurkę jak mały palec, i wsadź w nią rurkę z papieru. Taki pasztet wsadź w piec wolny; po kilku minutach zakryj piec; jeżeliby z wierzchu palił, to nakryj pasztet papierem, niech się piecze ze dwie godziny, potem wyjm, gdy kolor będzie ładny, niech w formie dobrze zastygnie, dalej wyjm z formy. Po wyjęciu z pieca, możesz wlać w niego lejkiem szklankę wina madery. Jeżeli masz formę miedzianą na pasztet, to ciasto możesz w niej trzymać czyli, zrobić. W pasztecie nie ma nic do odrzucenia. Ciasto jego jest bardzo dobre.

 

9. Pasztet gorący z wątróbek gęsich.

Od kilkunastu wątróbek gęsich odrzuć dobrze żółć i powyrzynaj miejsca gdzie żółć była; namocz wątróbki w zimnej wodzie, następnie postaw je na ogień. Jak się zaczną gotować, wybierz w zimną wodę, odlej na durszlak, włóż je na pokrywę, dodaj do tego kawałek masła, dwie łyżki słoniny naskrobanej, trzy cebule duże drobno nakrajane i usiekane miałko, łyżkę pietruszki, trzy łyżki szampionów siekanych, soli, jeżeli masło i słonina niesłone i pieprzu aromatycznego. Postaw wątróbki na wolnym ogniu i nakryj, później poobracaj; gdy się zapasują, nakryj i odstaw, niech wystygną. Miej kilka jeszcze wątróbek gęsich lub cielęcych, pokraj je na skalop, zapasuj na pokrywie z finzerwą, a gdy wystygnie, tłucz w moździerzu, roztłukłszy dobrze, włóż do tego farszu z kur ze cztery łyżki; łyżkę sosu zimnego, jeżeli farsz twardy, finzerwy z pod wątróbki, pieprzu aromatycznego, soli, jeżeli trzeba, i tłucz dobrze. Zrób pasztet jak zwykle, włóż na spód farszu, na nim wątróbki z finzerwą, nakryj farszem i resztą finzerwy, połóż dwa listki bobkowe, nakryj słoniną i upiecz pasztet, jak się już powiedziało. Miej sos rzadki, ale mocny, rumiany. Na wydawaniu odrzuć pokrywkę, oberznąwszy równo brzegi, polej sosem z szampionami i daj na stół.

 

Pozdrawiam niezmiernie smacznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... no to może na początęk "cuda wianki" z dorsza i flądry :D (z poznańskiej kuchni mojej Teściowej) ... dania łatwe, smaczne i zdrowe :) (no i z ulubionymi pomidorami :) )

 

Dorsz w sosie z warzyw i jabłek

Składniki:

1/2 kg filetów z dorsza

2 średnie cebule

3 ząbki czosnku

2 marchwie

1 pietruszka

1/2 średniego selera

1 por

pęczek natki pietruszki

2 średnie kwaśne jabłka

2 łyżki przecieru pomidorowego

pieprz i sól do smaku

2 łyżki masła

2 szklanki bulionu (może być z kostki)

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa obrać i drobno posiekać. Wrzucić do wrzącego bulionu i ugotować do miękkości (nie dolewać wody). Jabłka obrać i utrzeć na grubej tarce. Dodać do miękkich warzyw wraz z przecierem pomidorowym i posiekaną natką pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem do smaku i gotować bez przykrycia aby sos odparował. Rybę pokrajaną na porcje posolić i lekko zrumienić na maśle z obu stron. Przełożyć ryby do ognioodpornego naczynia, zalać warzywnym sosem i przykryć. Zapiekać w nagrzanym do 150*C piekarniku przez około 30 - 40 minut.

 

Flądry w pomidorkach

Składniki:

2 flądry

2 średnie pomidory

2 średnie cebule

4 ząbki czosnku

4 łyżki przecieru pomidorowego

2 łyżki tartego twardego żółtego sera

1 czerwona papryka (mała)

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

4 łyżki oliwy

1 łyżka masła

sok z połowy cytryny lub limonki

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ryby oczyścić i wyfiletować. Pokrajać na kawałki i obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Paprykę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do gorącego (180*C) piekarnika na około 10 minut, następnie włożyć do plastikowego woreczka, po 5 minutach obrać ze skórki (która wtedy łatwo schodzi). Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Cebulę i czosnek oczyścić i drobno posiekać wraz z papryką i pomidorami. Rybę ułożyc w ogniodpornym naczyniu, posypać posiekanymi warzywami, polać przecierem, posypać pietruszką i serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 175*C do czasu aż ser się zupełnie rozpuści i lekko zbrązowieje. Podawać polane sokiem z cytryny.

 

Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... wszystkich z okolic Poznania zapraszam w sobotę i niedzielę (14 i 15 październik) na "Barwy Jesieni" do kórnickiego Arboretum (będzie również BBQ ... dla uczestników Forum Muratora ... zniżka specjalna) :lol:

 

pozdrawiam serdecznie i raz jeszcze zapraszam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

bardzo prosta i smaczna sałatka - szybko się ją robi

 

puszka kukurydzy

puszka białej fasoli kons.

puszka czerwonej fasoli kons.

puszka ananasa w cząstkach

papryka czerwona świeża, pokrojona w kostkę - koniecznie trzeba dodać!

5 jajek pokrojonych w kostkę

sól, pieprz do smaku

parę łyżek majonezu, ja daję winiary

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

froschka i jak? :roll: zrobiłaś? :roll:

 

Martynka cieszę się że smakowała :D

 

 

 

To podam wam jeszcze jeden fajny przepis na sałatkę ale już z mięskiem. Mi posmakowała :D

 

SAŁATKA a'la „GYROS”

 

kapusta pekińska (poszatkowana)

ogórki korniszony (pokrojone w plasterki)

mały majonez + dwie łyżki keczupu + śmietana lub jogurt (można dodać czosnek lub sos czosnkowy)

pomidory (pokrojone w kawałki)

kukurydza

cebula (pokrojona w kostkę)

filety z kurczaka lub indyka (przysmażony z przyprawą gyros)

 

Składniki układać warstwowo zaczynając od filetów z kurczaka,

a następnie cebula, kukurydza, pomidory, majonez z keczupem, ogórki i kapusta.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...