marjucha 17.10.2006 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Przygotowuję się zrobienia kolacji dla przyjaciól. Tym razem ma to być kuchnia staropolska. Możecie podrzucić jakieś ciekawe przepisy?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/21/#findComment-1407157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 18.10.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Nie wiem w jakim charakterze jest t a kolacja ale polecam np. Żurek z pulpetami podawany w wydrążonym chlebie razowym. Kiełbasa biała parzona (na wodzie od parzenia robisz pycha żurek) najlepiej własnej roboty. Na zagryskę smalec lub "smarowidło" róznica polega w ilości mięsa w smalcu jest mało a w smarowidełku to pprostu mięso z cenulką, skwarkami połączone smalcem. Do tego chleb własnego wypieku, ogórasy i kwita. Zimne piwko lub podpiwek i goście padaja ci do stóp pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/21/#findComment-1410484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 14.11.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Witam. Pogrzebałem trochę w literaturze i menu będzie następujące. Zacznę od chleba(mojego wyrobu) ze smalcem i ogórkami kiszonymi(mojej mamy - pycha ). Następnie żur staropolski z kiełbasą. Potem pieczeń huzarska w sosie własnym z kaszą gryczaną prużoną i do tego buraczki zasmażane. A na deser pieczone jabłka. Jak to wszystko wyjdzie dam znać za dwa tygodnie, bo dopiero wtedy będę po. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/21/#findComment-1454024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 14.11.2006 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Potrzebuję jakiś dobry przepis na sałatkę, jutro są urodziny męża i potrzebuję sprawdzonego i dobrego przepisu na sałatkę . oto sprawdzony przepis ze śledzikami śledzie smakowe ( obojętnie jakie ) marchewka i seler oraz 1litrowy słoik pieczarek solonych albo pieczarki świeże ( ja robię ze słoika bo szybciej ) majonez marchekę i seler ( 2-3 marchewki i 1 nieduży seler) pokroić w słupki i podsmażyć na oleju z przyprawą do ryb lub vegetą ....pieczarki odcedzić i również podsmażyć na oleju ,ale osobno -nie mieszać z warzywami .... W międzyczasie pokroić śledziki w kostkę . Do ładnego naczynia przełożyć usmażone pieczarki ...na nie poukładać śledziki .....polać delikatnie majonezem ( esy-floresy ) na wierzch dać marchewkę z selerem i majonezik schodzą w pierwszej kolejności Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/21/#findComment-1454947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 26.11.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 ... coś dla "duszy" ... a może i na talerz ... z krainy kulinarnego horroru http://www.chefpaul.net/images/chicken01.jpg ... klientka otrzymała "to" jako ... pieczone skrzydełko (w jednej z restauracji z dużej sieci "fast food") http://www.chefpaul.net/images/frog-in-peas1.jpeg ... "prawie gotowe danie" ... "znalezisko" w puszce z konserwowym groszkiem ... może smakosze wcale by się nie obrazili na taki "farsz" http://www.chefpaul.net/images/restaurant004.jpeg ... czy ma ktoś może przepis na ten rodzaj "dziczyzny" pozdrawiam niezmiernie serdecznie (w oczekiwaniu na Wasze komentarze i ciekawe relacje w tej materii) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/21/#findComment-1474474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 26.11.2006 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Dobry kucharz ze wszystkiego zrobi dobre danie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/21/#findComment-1474506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 02.12.2006 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 A co to jest na tym ostatnim zdjęciu? Tak ładnie poukładane- myszy? Fuj!!!!!Co by to nie było-wygląda paskudnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/21/#findComment-1485504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 03.12.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Wczoraj na moim stole podczas spotkania z przyjaciólmi pojawiła się taka oto sałatka: tortellini z farszem ze szpinaku i ricottypapryka czerowna i żółtagroszek konserwowyoliwki czarne i zieloneczerwona cebulaoliwa z oliwek wyszło pysznie! najlepsza jest po paru godzinach, kiedy wszystkie zapachy i oliwa "przegryzą się" wzajemnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/21/#findComment-1486232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 17.01.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Chciałabym zrobić coś nowego, smacznego...na obiad, a pomysły mi się narazie skończyły . Nie mam czasu szperać teraz w internecie za czymś nowym. Stąd prosba do Was. Podzielcie się swoimi (albo z odzysku ) przepisami różniastymi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/21/#findComment-1553961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 19.01.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 ... jakie dania masz na myśli ? ... mięsne ? ... wegeteriańskie ? ... chetnie pomogę pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/21/#findComment-1559855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 19.01.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 martynka - ja mam takie dosyc szybkie - i pyszne jest : potrzebujesz poledwice wieprzowa, kroisz na kotleciki (okolo 1-1,5 cm) solisz ( ale tyciu), pieprzysz co tam lubisz, mozna lekko rozbic - i obsmazasz na patelni ( na masle z oliwa - prawda Chef Paul ? ). Po usmazeniu przekladasz do naczynia plaskiego zaroodpornego i przykrywasz cieniutko ( albo kruszysz) gorgonzola albo innym serem plesniowym ( dlatego miesa nie mozna mocno solic - bo te sery sa dosyc slone) - i zapiekasz do rozpuszczenia sera - po wyjeciu z piekarnika posypujesz na wierzchu swieza rukola ( galazkami z listkami) - tej rukoli musi byc sporo - zeby warstwa przykrywala cale mieso. Do tego moze byc makaron pene ( takie grube rury) - po ugotowaniu troszke zapieczony( w garze od gotowania) z odrobina tego samego sera i pesto z rukoli/oliwy/czosnku. Smaczne naprawde Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/21/#findComment-1559934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.01.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 wrzuce wam mój ulubiony sosik z poledwicy wieprzowej. 1.dwie polędwiczki2.masło naturalne 1/2 kostki3.skórka z połowy chleba4.sól i pieprz do smaku(żadne kucharki cy vegety)5.dwie cebule6.szczypior(bardzo dużo ma być zielono w sosie)7.pyzy ziemniaczane.8.około 1/2 litr wody Poledwice smaże z dwóch stron na maśle.Siekam szczypior i cebule.wkładam do poledwicy i podlewam woda.Dodaje podrobioną skorke z chleba i tak gotuje na malym ogniu ,aż skórka sie rozgotuje.Tak zapalonym sosem polewam pyzy które po ostudzeniu podsmazam w plastrach na rumiano.Jako dodatek podaje groszek konserwowy wymieszany z pieczarkami marynowanymi. samcznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/21/#findComment-1562170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 23.01.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Chef Paul napisał: ... jakie dania masz na myśli ? ... mięsne ? ... wegeteriańskie ? ... chetnie pomogę pzdr Chef Pau ... ale to nie musi być tylko na obiad... wszystko co dobre mile widziane... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/21/#findComment-1566445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 23.01.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Zochna, Niktspecjalny dzięki za przepisy , pędze do sklepu po zakupy ...... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/21/#findComment-1566466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 28.01.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 ... hmmm ... robiłem w zeszłym tygodniu ... napewno masz wszystkie składniki w domu (wraz z wczorajszą czerstwą bułką ... moja ulubiona ZUPA CEBULOWA składniki: 5 dużych cebul 4 łyżki masła 4 łyżki oliwy 1 łyżka mąki 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1/4 litra białego wytrawnego wina 1 litr czystego wołowego bulionu 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki suszonej naci pietruszki sól i pieprz do smaku 10 dkg startego na grubym oczku twardego żółtego sera (np ementaler) 1 bagietka (może być czerstwa) sposób przygotowania: Oczyszczoną cebulę pokrajać na półtalarki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła z 4 łyżkami oliwy. Usmażyć cebulę na jasnozłoty kolor, opruszyć mąką, cukrem i papryką, podsmażyć jeszcze chwilę i zalać winem. Dusić pod przykryciem do zredukowania płynu w 3/4. http://www.chefpaul.net/inne/cebulowa01.jpg Zagotować bulion z tymiankiem i pietruszką. Zawartość patelni przełożyć do wrzącego bulionu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 1 godzinę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na pozostałym maśle obsmażyć z obu stron pokrajaną na kromki bagietkę. Przelać zupę do żaroodpornych kokilek. Na wierzch posypać startym serem. Zapiec w piekarniku (w temperaturze około 200*C) aż do stopienia się sera. http://www.chefpaul.net/inne/cebulowa02.jpg Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/21/#findComment-1577275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 28.01.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 moja nowa sałatka ( prosta i szybka ..... i smaczna ) słoik braczków w całości cebula słonecznik łuskany ( 1/2 paczki ) 4 ugotowane na twardo jajka majonez Buraczki pokroić w kostkę słonecznik podpiec na suchej patelni cebulkę drobno pokroić jajka też oczywiście pokroić .....wszystko razem połączyć ...dodać majonez ...... posolić - popieprzyć Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/21/#findComment-1577423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 28.01.2007 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 dip do ryb lub mięs 2 łyzki borówek ( przesmażone z cukrem) 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 2 ząbki czosnku ....wszystkie składniki połączyć ..... piersi z kurczaka pokroić w niewielkie kawałki obsypać dowolnymi ziołami i przyprawami obsypać delikatnie mąką ziemniaczaną i maczać w rozmąconym jajku ...i szybko smażć w gorącym tłuszczu .....na ciepło i na zimno -pyszne ...oczywiście podane z dipem borówkowym Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/21/#findComment-1577435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.01.2007 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 moja nowa sałatka ( prosta i szybka ..... i smaczna ) słoik braczków w całości cebula słonecznik łuskany ( 1/2 paczki ) 4 ugotowane na twardo jajka majonez Buraczki pokroić w kostkę słonecznik podpiec na suchej patelni cebulkę drobno pokroić jajka też oczywiście pokroić .....wszystko razem połączyć ...dodać majonez ...... posolić - popieprzyć Ciekawe bardzo odważna to coś dla mnie.Kolor musi być "klasa" a te buraki to takie pikle? Ew-ka ho ho ho!!! pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/21/#findComment-1577485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.01.2007 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Chef Paul.Ciebie mistrzu tylko słuchać o nic nie pytać ...zapisalem w kapowniku. Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/21/#findComment-1577490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 28.01.2007 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Ciekawe bardzo odważna to coś dla mnie.Kolor musi być "klasa" a te buraki to takie pikle? Ew-ka ho ho ho!!! pozdro buraczki we własnej zalewie -obojętne w smaku Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/21/#findComment-1577649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.