Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kulinaria i inne takie gotowanie


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Polecam przepis na zapiekankę:

1) Do naczynia żaroodpornego wkładamy liście kapusty (tak aby tworzyły brzegi)

2) W garnku podgotowujemy ziemniaki 0,4 kg (około 15 minut, tak aby nie były miękkie), odcedzamy, kroimy w kostkę i wsypujemy do liści kapusty.

3) w międzyczasie na patelni podsmażamy 0,5 kg cebulki pokrojonej drobno (tak aby była zeszklona) z 6 ząbkami czosnku (pokrojonymi drobniutko) i dodajemy między warstwę ziemniaków (z 3-4 łyżki tej cebulki)

4) Posypijemy to majerankiem

5) Na patelni podsmażamy około 20 dkg boczku pokrojonego w kostkę i dajemy na warstwę ziemniaków. Na to przyprawa cząber i majeranek i znowu cienka warstwa cebulki

6) Podsmażamy 25-30 dkg kiełbasy pokrojonej w kostkę i na warstwę cebulki nad boczkiem, znowu cząber i majeranek i reszta cebulki podsmażonej

7) Doprawiamy vegetą (łyżeczka dla smaku) i na górę dajemy ser żółty ścięty na tarce - około 20 dkg

8) Przykrywamy przykrywką i wszystko wstawiamy do piekarnika na około 1h20min-1h 30min. Temperatura 170-180C.

Pyszności

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę zmodyfikowany przeze mnie - przepis na zapiekankę Seby7207

 

8 średnich ziemniaków

30 dkg mielonego mięsa/ lub kiełbasa zwyczajna

30 dkg pieczarek

3 duze cebule

kilka ząbków czosnku (ja daję całą główkę)

żółty ser

sól, pieprz, majeranek albo inne ulubione zioła (wszystkiego sypać hojną ręką)

oliwa

 

Ziemniaki obrać i pokroić albo zetrzeć na cieniuteńkie plasterki. Wymieszać z oliwą, czosnkiem, ziołami i przyprawami. Połową ziemniaków wyłozyć dno naczynia żaroodpornego.

 

Na patelni zeszklic cebulę,następnie przesmażyć mięso doprawić, można dodać ze dwie łyżki przecieru pomidorowego. Mięso wyłozyć równą warstwą na ziemniaki.

 

Pieczarki lekko poddusić na patelni, wyłozyć na mięso.

 

Przykryć pozostałymi ziemniakami.

 

Zapiekankę posypać starrtym serem żóltym, przykryć, piec w temp. 180 - 200 stopni jakieś 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zostałam poproszona o wpisanie tu przepisu na bugaja, zwanego inaczej babka ziemniaczaną.

 

składniki

- surowe ziemniaki

- cebula

- boczek

- miękka wieprzowina, lub inne mięsa np z obiadu (opcjonalnie)

- jajka

- mąka

- bułka tarta

- oliwa

- cebula

- przyprawy

 

Ilość poszczególnych składników, czyli proporcje zgodnie z upodobaniem. Jednak jesli chodzi o jajka to najwyżej dwa na duże żaroodporne naczynie.

 

1. Ziemniaki zetrzeć, na dowolnej tarce w zależności od upodobania.

 

2. Boczek pokrojony w sporą kostkę podsmażyć na oleju razem z mięsem. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cebulę.

 

3. Usmażone mięso z cebulą wymieszać z ziemniakami. Dodać jajka i trochę maki dla zagęszczenia masy. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Niektórzy dodają majeranek, lub inne zioła, kwestia upodobań.

 

4. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, obsypać bułką tartą i delikatnie wlać masę.

 

5. Wstawić do piekarnika i upiec a potem jeść na ciepło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zostałam poproszona o wpisanie tu przepisu na bugaja, zwanego inaczej babka ziemniaczaną.

 

składniki

- surowe ziemniaki

- cebula

- boczek

- miękka wieprzowina, lub inne mięsa np z obiadu (opcjonalnie)

- jajka

- mąka

- bułka tarta

- oliwa

- cebula

- przyprawy

 

Ilość poszczególnych składników, czyli proporcje zgodnie z upodobaniem. Jednak jesli chodzi o jajka to najwyżej dwa na duże żaroodporne naczynie.

 

1. Ziemniaki zetrzeć, na dowolnej tarce w zależności od upodobania.

 

2. Boczek pokrojony w sporą kostkę podsmażyć na oleju razem z mięsem. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cebulę.

 

3. Usmażone mięso z cebulą wymieszać z ziemniakami. Dodać jajka i trochę maki dla zagęszczenia masy. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Niektórzy dodają majeranek, lub inne zioła, kwestia upodobań.

 

4. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, obsypać bułką tartą i delikatnie wlać masę.

 

5. Wstawić do piekarnika i upiec a potem jeść na ciepło.

 

nie przeczytałem cie wcześniej i musze powiedzieć ,że po babciowemu(kresy) u mnie mniej bogaty nazywał sie bulbenkiem. :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla przypomnienia.

bulbenek

 

1.1 kg ziemniaków

2.trzy duże cebule

3.25 dkg słoninki(pokrojonej w długie paski)sól pieprz do smaku(zero innych przypraw)

4.bez jajka i maki.

 

1/2 kg ziemniaków ugotować,wystudzić,zetrzeć do nich pozostałe 1/2 kg na oczkach (tych do studenckich kanapek ,,wychodzą te takie preciki).

Następnie usmazyć dwie cebule i dodać do powstałego farszu.Ostatią cebule zetrzeć na surowo i dodać j/w.Posolić i po pieprzyc.Do brytfanki takiej do pieczenia pasztetu,,,na dnie położyć 1/2 słoninki,wyłożyć wymieszaną wcześniej mase i nakryć drugą częścią słoniny.

 

Zapiekam w temp180 stop.czas- 30 min.Podaje na ciepło z ćwikłą.

 

smacznego. :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Pisałam już w dzienniku, ale się i tu pochwalę. Przestałam kupować wędliny, a właściwie pseudowędliny, w sklepach. Od tygodnia jemy tylko przyżądzone w domu pieczenie a za dwa dni pierwsze wędzenie. Tymczasem podaję świetny przepis na roladę z boczku czyli Rulon staromiejski

 

W moim wykonaniu wygląda tak:

http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1188_pieczen.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pisałam już w dzienniku, ale się i tu pochwalę. Przestałam kupować wędliny, a właściwie pseudowędliny, w sklepach. Od tygodnia jemy tylko przyżądzone w domu pieczenie a za dwa dni pierwsze wędzenie. Tymczasem podaję świetny przepis na roladę z boczku czyli Rulon staromiejski

 

W moim wykonaniu wygląda tak:

http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1188_pieczen.jpg

 

Musze cos napisac mimo,że nazwe to ...nietolerowaniem ale ta rolada jest super.Nie wiem jak smakuje i na pewno sie nie dowiem ale jeżeli lubisz siatkówke i takie wypieki to zaczynam Cie podziwiac.Tak powoli bez kadzenia.

Wiem ,że nie odpiszesz ale chciałem powiedziec tylko ,że ............a zresztą już nic.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza parzona mielonka wieprzowa. Batony nie były dokładnie nabite :oops: Ale smak i konsystencja, pierwsza klasa. Przed parzeniem:

http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1192_kielbasa.jpg

 

Po sparzeniu i wystudzeniu:

http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1204_kielbasa.jpg

http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1211_kielbasa.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

JoShi chyba sie od Ciebie zaraze ,

bo tez nie moge juz jesc kupowanego.

Do tej pory pieklam tylko karkowke , ale jutro zrobie ta rolade.

Pozniej przejde do tej mielonki :D

Wklej prosze wiecej przepisow jesli masz sprawdzone juz.

Ten Twoj bugaj jest mi dobrze znajomy , ale jako babka ziemniaczana ,tyle , ze ja dodaje jeszcze mleko .

Nie wiem po co , ale u nas sie tak zawsze dodawalo :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

JoShi, na Twoją prośbę koncentrat grzybowy:

Koncentrat grzybowy

Grzyby oczyścić, odciąć ogonki. Włożyć do kamionkowych garnków i dobrze posolić. Wstawić do lodówki na kilka dni. Kiedy grzyby puszczą sok, przykryć garnek folią aluminiową i wstawić do gorącej kąpieli wodnej na około 3 godziny. Następnie zmiksować gorące grzyby i jeszcze raz je zagotować. Wymieszać z octem i przyprawami wg uznania: goździkami, pieprzem, cebulą, gałką muszkatołową. Pasteryzować w słoikach co najmniej 20 minut.

 

Mam nadzieję, że będzie znakomity! :D :D :D :D :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mogę dołożyć syrop z mleczu (te żółte "dmuchawce", kwitnące w maju). Świetny na uporczywy kaszel i odpowiednio długo gotowany (do konsystencji miodu) jest znakomity w ciastach, napojach i temu podobnych, na chlebuś jako miód też świetny.

 

Syrop z mniszka

300 — 400 kwiatów mniszka lekarskiego zebranych w maju w godzinach przedpołudniowych, przy słonecznej pogodzie (kwiaty muszą być otwarte) rozłożyć na białym papierze, aby umożliwić wyjście muszkom. Zalać 1 litrem wody źródlanej, dodać wyszorowaną i pokrojoną ze skórką cytrynę i zagotować. Gotować 20 minut, następnie odstawić na 24 godziny. Przecedzić, dobrze wycisnąć i do płynu dodać 1 kg cukru. Gotować 2 — 3 godziny aż zgęstnieje. Uważać, aby nie zrobił się karmel. Gotowanie powtarzać przez 2 — 3 dni. Zlać do słoiczków i pasteryzować. Syrop nie ustępuje najlepszym miodom, jest wspaniałym lekiem wzmacniającym przy zaziębieniach, zwłaszcza przy uporczywym kaszlu. Można stosować go do wypieków, napojów, pieczywa.

 

Smacznego! 8) 8) 8) 8) 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...