niktspecjalny 28.01.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Ciekawe bardzo odważna to coś dla mnie.Kolor musi być "klasa" a te buraki to takie pikle? Ew-ka ho ho ho!!! pozdro buraczki we własnej zalewie -obojętne w smaku dziękuje Ew-unia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba7207 30.01.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Polecam przepis na zapiekankę: 1) Do naczynia żaroodpornego wkładamy liście kapusty (tak aby tworzyły brzegi) 2) W garnku podgotowujemy ziemniaki 0,4 kg (około 15 minut, tak aby nie były miękkie), odcedzamy, kroimy w kostkę i wsypujemy do liści kapusty. 3) w międzyczasie na patelni podsmażamy 0,5 kg cebulki pokrojonej drobno (tak aby była zeszklona) z 6 ząbkami czosnku (pokrojonymi drobniutko) i dodajemy między warstwę ziemniaków (z 3-4 łyżki tej cebulki) 4) Posypijemy to majerankiem 5) Na patelni podsmażamy około 20 dkg boczku pokrojonego w kostkę i dajemy na warstwę ziemniaków. Na to przyprawa cząber i majeranek i znowu cienka warstwa cebulki 6) Podsmażamy 25-30 dkg kiełbasy pokrojonej w kostkę i na warstwę cebulki nad boczkiem, znowu cząber i majeranek i reszta cebulki podsmażonej 7) Doprawiamy vegetą (łyżeczka dla smaku) i na górę dajemy ser żółty ścięty na tarce - około 20 dkg Przykrywamy przykrywką i wszystko wstawiamy do piekarnika na około 1h20min-1h 30min. Temperatura 170-180C. Pyszności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 31.01.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Kupilam dziś gofrownice (nie taką do włosów a do robienia gofrow ) ..... i mam ogromną prośbę o przepis na ciasto .... . Dzięki serdeczne Wszystkim za przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 31.01.2007 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Trochę zmodyfikowany przeze mnie - przepis na zapiekankę Seby7207 8 średnich ziemniaków 30 dkg mielonego mięsa/ lub kiełbasa zwyczajna 30 dkg pieczarek 3 duze cebule kilka ząbków czosnku (ja daję całą główkę) żółty ser sól, pieprz, majeranek albo inne ulubione zioła (wszystkiego sypać hojną ręką) oliwa Ziemniaki obrać i pokroić albo zetrzeć na cieniuteńkie plasterki. Wymieszać z oliwą, czosnkiem, ziołami i przyprawami. Połową ziemniaków wyłozyć dno naczynia żaroodpornego. Na patelni zeszklic cebulę,następnie przesmażyć mięso doprawić, można dodać ze dwie łyżki przecieru pomidorowego. Mięso wyłozyć równą warstwą na ziemniaki. Pieczarki lekko poddusić na patelni, wyłozyć na mięso. Przykryć pozostałymi ziemniakami. Zapiekankę posypać starrtym serem żóltym, przykryć, piec w temp. 180 - 200 stopni jakieś 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 05.02.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Zostałam poproszona o wpisanie tu przepisu na bugaja, zwanego inaczej babka ziemniaczaną. składniki- surowe ziemniaki- cebula- boczek- miękka wieprzowina, lub inne mięsa np z obiadu (opcjonalnie)- jajka- mąka- bułka tarta- oliwa- cebula- przyprawy Ilość poszczególnych składników, czyli proporcje zgodnie z upodobaniem. Jednak jesli chodzi o jajka to najwyżej dwa na duże żaroodporne naczynie. 1. Ziemniaki zetrzeć, na dowolnej tarce w zależności od upodobania. 2. Boczek pokrojony w sporą kostkę podsmażyć na oleju razem z mięsem. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cebulę. 3. Usmażone mięso z cebulą wymieszać z ziemniakami. Dodać jajka i trochę maki dla zagęszczenia masy. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Niektórzy dodają majeranek, lub inne zioła, kwestia upodobań. 4. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, obsypać bułką tartą i delikatnie wlać masę. 5. Wstawić do piekarnika i upiec a potem jeść na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 05.02.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 JoShi - bardzo dziekuje sprobuje moze w weekend upichcic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.02.2007 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Zostałam poproszona o wpisanie tu przepisu na bugaja, zwanego inaczej babka ziemniaczaną. składniki - surowe ziemniaki - cebula - boczek - miękka wieprzowina, lub inne mięsa np z obiadu (opcjonalnie) - jajka - mąka - bułka tarta - oliwa - cebula - przyprawy Ilość poszczególnych składników, czyli proporcje zgodnie z upodobaniem. Jednak jesli chodzi o jajka to najwyżej dwa na duże żaroodporne naczynie. 1. Ziemniaki zetrzeć, na dowolnej tarce w zależności od upodobania. 2. Boczek pokrojony w sporą kostkę podsmażyć na oleju razem z mięsem. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cebulę. 3. Usmażone mięso z cebulą wymieszać z ziemniakami. Dodać jajka i trochę maki dla zagęszczenia masy. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Niektórzy dodają majeranek, lub inne zioła, kwestia upodobań. 4. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, obsypać bułką tartą i delikatnie wlać masę. 5. Wstawić do piekarnika i upiec a potem jeść na ciepło. nie przeczytałem cie wcześniej i musze powiedzieć ,że po babciowemu(kresy) u mnie mniej bogaty nazywał sie bulbenkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 06.02.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Bogatość to tylko kwestia upodobań A w czym był mniej bogaty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.02.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Dla przypomnienia. bulbenek 1.1 kg ziemniaków 2.trzy duże cebule 3.25 dkg słoninki(pokrojonej w długie paski)sól pieprz do smaku(zero innych przypraw) 4.bez jajka i maki. 1/2 kg ziemniaków ugotować,wystudzić,zetrzeć do nich pozostałe 1/2 kg na oczkach (tych do studenckich kanapek ,,wychodzą te takie preciki). Następnie usmazyć dwie cebule i dodać do powstałego farszu.Ostatią cebule zetrzeć na surowo i dodać j/w.Posolić i po pieprzyc.Do brytfanki takiej do pieczenia pasztetu,,,na dnie położyć 1/2 słoninki,wyłożyć wymieszaną wcześniej mase i nakryć drugą częścią słoniny. Zapiekam w temp180 stop.czas- 30 min.Podaje na ciepło z ćwikłą. smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 14.03.2007 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Pisałam już w dzienniku, ale się i tu pochwalę. Przestałam kupować wędliny, a właściwie pseudowędliny, w sklepach. Od tygodnia jemy tylko przyżądzone w domu pieczenie a za dwa dni pierwsze wędzenie. Tymczasem podaję świetny przepis na roladę z boczku czyli Rulon staromiejski W moim wykonaniu wygląda tak:http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1188_pieczen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwarysta 14.03.2007 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Pysznie wygląda - a w smaku nie jest trochę słodki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 14.03.2007 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 No farsz jest słodkawy, bo w końcu to głównie śliwki z rodzynkami. Ale to trochę jak schab ze śliwkami, czy kurczak z pomarańczą. Nie wszystkim pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.03.2007 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Pisałam już w dzienniku, ale się i tu pochwalę. Przestałam kupować wędliny, a właściwie pseudowędliny, w sklepach. Od tygodnia jemy tylko przyżądzone w domu pieczenie a za dwa dni pierwsze wędzenie. Tymczasem podaję świetny przepis na roladę z boczku czyli Rulon staromiejski W moim wykonaniu wygląda tak: http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1188_pieczen.jpg Musze cos napisac mimo,że nazwe to ...nietolerowaniem ale ta rolada jest super.Nie wiem jak smakuje i na pewno sie nie dowiem ale jeżeli lubisz siatkówke i takie wypieki to zaczynam Cie podziwiac.Tak powoli bez kadzenia. Wiem ,że nie odpiszesz ale chciałem powiedziec tylko ,że ............a zresztą już nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 16.03.2007 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Wczorajsza parzona mielonka wieprzowa. Batony nie były dokładnie nabite Ale smak i konsystencja, pierwsza klasa. Przed parzeniem: http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1192_kielbasa.jpg Po sparzeniu i wystudzeniu: http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1204_kielbasa.jpg http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1211_kielbasa.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 16.03.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 JoShi chyba sie od Ciebie zaraze , bo tez nie moge juz jesc kupowanego. Do tej pory pieklam tylko karkowke , ale jutro zrobie ta rolade. Pozniej przejde do tej mielonki Wklej prosze wiecej przepisow jesli masz sprawdzone juz. Ten Twoj bugaj jest mi dobrze znajomy , ale jako babka ziemniaczana ,tyle , ze ja dodaje jeszcze mleko . Nie wiem po co , ale u nas sie tak zawsze dodawalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 16.03.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Przepisy wklejam razem ze zdjęciami i to sa właśnie sprawdzone. Na stronie skąd pochodzą jest ich mnóstwo. Zamierzam je sukcesywnie sprawdzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 16.03.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 A co Wam będę żałować:- przepis:http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1264 - zdjęcie:http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1234_kielbasa.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 17.03.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 JoShi, na Twoją prośbę koncentrat grzybowy: Koncentrat grzybowy Grzyby oczyścić, odciąć ogonki. Włożyć do kamionkowych garnków i dobrze posolić. Wstawić do lodówki na kilka dni. Kiedy grzyby puszczą sok, przykryć garnek folią aluminiową i wstawić do gorącej kąpieli wodnej na około 3 godziny. Następnie zmiksować gorące grzyby i jeszcze raz je zagotować. Wymieszać z octem i przyprawami wg uznania: goździkami, pieprzem, cebulą, gałką muszkatołową. Pasteryzować w słoikach co najmniej 20 minut. Mam nadzieję, że będzie znakomity! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 17.03.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Mogę dołożyć syrop z mleczu (te żółte "dmuchawce", kwitnące w maju). Świetny na uporczywy kaszel i odpowiednio długo gotowany (do konsystencji miodu) jest znakomity w ciastach, napojach i temu podobnych, na chlebuś jako miód też świetny. Syrop z mniszka 300 — 400 kwiatów mniszka lekarskiego zebranych w maju w godzinach przedpołudniowych, przy słonecznej pogodzie (kwiaty muszą być otwarte) rozłożyć na białym papierze, aby umożliwić wyjście muszkom. Zalać 1 litrem wody źródlanej, dodać wyszorowaną i pokrojoną ze skórką cytrynę i zagotować. Gotować 20 minut, następnie odstawić na 24 godziny. Przecedzić, dobrze wycisnąć i do płynu dodać 1 kg cukru. Gotować 2 — 3 godziny aż zgęstnieje. Uważać, aby nie zrobił się karmel. Gotowanie powtarzać przez 2 — 3 dni. Zlać do słoiczków i pasteryzować. Syrop nie ustępuje najlepszym miodom, jest wspaniałym lekiem wzmacniającym przy zaziębieniach, zwłaszcza przy uporczywym kaszlu. Można stosować go do wypieków, napojów, pieczywa. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 17.03.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 JoShi, na Twoją prośbę koncentrat grzybowy: Koncentrat grzybowy Dzięki. Na pewno wykorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.