Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kulinaria i inne takie gotowanie


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Joshi, pokazujesz i opisujesz takie smakowitości, że zastanawiam sie nad zajazdem.

Zamiast "ostatniego zajazdu na Litwie" - Pierwszy zajazd XXI wieku na Mazowszu :wink: :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to ja tez podam jeden przepsiki....

 

kg fileta z indyka

pół litra smietany 36%

2 zupy cebulowe Knorra ( tylko)

 

w naczyniu zaroodpornym na spod sypiesz jedna zupe cebulowa, uklada sie na to filet z indyka ( gore mozna ponacinac) na filet sypiemy druga zupe cebulowa, zalewamy smietana

piekarnik termoobieg 200st, pieczemy godzine.Naczynie musi byc przykryte.

 

podaje z ryzem...jet super!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
A co Wam będę żałować:

- przepis:

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1264

 

- zdjęcie:

http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1234_kielbasa.jpg

... zdjęcie aż pachnie smakowicie

 

... święta za pasem a moje mięska dopiero się marynują i peklują :( ... wędził będę dopiero w czwartek ... o rezultatach nie omieszkam poinformować ... narazie zjadam ostatki z przed wyjazdu (ale za to w dobrym towarzystwie) :lol: :wink:

 

http://www.chefpaul.net/pictures/070403c.jpg

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... święta za pasem a moje mięska dopiero się marynują i peklują :( ... wędził będę dopiero w czwartek ... o rezultatach nie omieszkam poinformować ... narazie zjadam ostatki z przed wyjazdu (ale za to w dobrym towarzystwie) :lol: :wink:

 

http://www.chefpaul.net/pictures/070403c.jpg

 

pzdr

 

Powiedz lepiej co z P.Kuroniem pijecie w tych 50-siatkach? :lol: :wink:

Pozazdroscic takiego doborowego towarzystwa.Fajnie tak sobie z P Kuroniem pogawędzic o kulinariach?Czy on może nie lubi rozmawiac o jedzieniu jak jest wolny od gotowania?

 

pzdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... święta za pasem a moje mięska dopiero się marynują i peklują :( ... wędził będę dopiero w czwartek ... o rezultatach nie omieszkam poinformować ... narazie zjadam ostatki z przed wyjazdu (ale za to w dobrym towarzystwie) :lol: :wink:

Towarzystwa gratuluję i trochę zazdroszczę. My też wędzimy w czwartek, czyli jutro ;) Kiełbasy i inne wędzonki już na drążkach. Mojemu mężowi prawie ramię odpadło po zmieleniu mięsa na pasztet i kiełbasy. Jeszcze się maszynki z napędem nie dorobiliśmy ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

 

Powiedz lepiej co z P.Kuroniem pijecie w tych 50-siatkach? :lol: :wink:

Pozazdroscic takiego doborowego towarzystwa.Fajnie tak sobie z P Kuroniem pogawędzic o kulinariach?Czy on może nie lubi rozmawiac o jedzieniu jak jest wolny od gotowania?

 

pzdr.

....

gratuluję i trochę zazdroszczę. My też wędzimy w czwartek, czyli jutro ;) Kiełbasy i inne wędzonki już na drążkach. Mojemu mężowi prawie ramię odpadło po zmieleniu mięsa na pasztet i kiełbasy. Jeszcze się maszynki z napędem nie dorobiliśmy ;)

... w "sztakankach" złoci się pigwowcówka, ...

... nie "zazdraszczajcie" Maciej to "swój chłop" i z każdym chętnie pogawędzi na każdy temat, ... nie tylko o kulinariach (znamy się już od dość dawna i czasami robimy wspólnie imprezki :) :wink: )

... nie mogę się ostatnio z niczym "wyrobić" :evil: :(

 

pozdrawiam smacznie i świątecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po fakcie, ale może się przyda. Koszyczek z ciasta drożdżowego:

http://www.bexlab.pl/foto/dom_mini/IMG_1550_wielkanoc.jpg

- 65 dkg mąki

- 2 żółtka

- 1 szklanka mleka

- 5 dkg drożdży

- 5 dkg masła

- 8 dkg cukru

Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Gdy podrośnie formujemy z niego wałeczki. Wałeczki zaplatamy w koszyczek na odwróconym do góry dnem naczyniu żaroodpornym lub metalowej miseczce. Należy pamiętać, aby jeden wałek zostawić na obwódkę koszyczka. Miejsca łączenia smarujemy żółtkiem. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200C

 

 

 

Dwa mazurki, jeden z białą i czarną czekoladą, drugi z kajmakiem:

http://www.bexlab.pl/foto/dom_mini/IMG_1609_wielkanoc.jpg

http://www.bexlab.pl/foto/dom_mini/IMG_1604_wielkanoc.jpg

Blaty do mazurków:

- 30 dag mąki

- 20 dag masła

- 1 jajko

- 3 gotowane żółtka

Z podanych składników należy zagnieść kruche ciasto, uformować według własnego pomysłu i upiec na złoty kolor. Masa kajmakowa, to poprostu słodzone mleko skondensowane gotowane w zamkniętej puszce 3-6 godzin (im dłużej tym ciemniejsze) i otwarte po przestudzeniu puszki (UWAGA !!! Otwieranie gorącej puszki grozi eksplozją).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Qurka zazdrosze Wam tych wedlin i kiebasek...Ale to wyglada smacznie. :p

 

Ostatnio na Swietach rodzienie smakowal moj placek, bardzo prosty i latwy, wiec podaje przepis, moze komus sie przyda i bedzie smakowal.

 

Ciasto orzechowo - jabłkowe

 

2 szklanki jabłek startych na tarce

1 szklanka cukru

1 szklanka mleka

1 szklanka orzechów włoskich – zmielonych

1 szklanka kaszki mannej

pol szklanki oleju

2 jajka i 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Jajka dobrze wymieszać z cukrem i na zmianę dodawać resztę składników. Na końcu dodać jabłka wymieszać lekko łyżką. Upiec i po ostudzeniu polać polewa czekoladowa.

Polewa:

pol szklanki mleka , 4 łyżki cukru pudru i 100g gorzkiej czekolady.., roztopić i polać ostudzony placek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wołowina w sosie pieprzowym

SKŁADNIKI:

1 kg wołowiny (górna zrazówka)

1 kieliszek (100g) czerwonego wytrawnego wina

3 łyżki zielonego marynowanego pieprzu

1 łyżka czerwonego winnego octu

2 łyżki masła

4 łyżki oliwy

1 szklanka wołowego bulionu

3 ząbki czosnku

1/2 szklanki kwaśnej śmietany

sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotować marynatę: dokładnie wymieszać 2 łyżki oliwy, wino, ocet, pieprz i pokrajane ząbki czosnku.

Zalać mięso marynatą i marynować w lodówce przez dwa dni szczelnie zawinięte.

Wyjąć mięso z lodówki i odczekać aż uzyska pokojową temperaturę (około 20*C).

W brytwannie rozgrzać 2 łyżki oliwy z 1 łyżką masła i obsmażyć mięso z wszystkich stron. Wlać marynatę wraz z czosnkiem i pieprzem i dusić na małym ogniu podlewając bulionem przez 3 do 4 godzin aż mięso będzie całkowicie miękkie.

Sos z pieczeni rozmieszać dokładnie blenderem, dodać rozpuszczone masło i zagęścić śmietaną, doprawić solą i pieprzem.

 

http://www.chefpaul.net/inne/wolSP03.jpg

 

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To zalezy od tego jak przyzadzimy wolowine. :D

Ogolnie bez wiekszego wyskoku w przyprawianiu, polecam Cabarnet Sauvignon i tutaj mozna dokoptowac rowniez czewone Boudeaux-bo robione jest w wiekszosci z Cabarnet S. :p

Troche slodziej to - Zinflandel, odmiana biala. :D

 

Do potraw w tonie zblizonym cierpkosc itp.- Beaujolais lub Pinot Noir. :p

 

To tak z grubsza. :p

 

A-ha pominelem Syrah , Rhone i czrwony Zinflandel, tez dobrze wchodza. 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Q,

nie zrozumieliśmy się, podeślij np FedExem albo UPS czy co tam masz pod telefonem :D :D

 

"No can do" :( - adres musialbym podac . :-?

Natomiast moge przeslac propozycje obiadu z wolowiny. :D

 

Obiad dla leniwych. :oops:

 

Szparagi, oliwka , pieprz, sol, maslo, bulka tarta, grzyby.

Steak wolowy (ribeye) z zebrem - 0.5kg na osobe.

http://imgplace.com/directory/dir1259/1176431187_9535.jpg

http://imgplace.com/directory/dir1259/1176431190_6471.jpg

http://imgplace.com/directory/dir1259/1176431191_3904.jpg

 

Podaje z moja ulubiona kombinacja 8) , czyli poludniowo australijski Shiraz :D ( inaczej Syrah). :D

Wyjatkow Shiraz “2 up” 8) z zapachem i odrobina smaku jagod, sliwki i zakonczeniem calosci czekolada z wkomponowanym akcentem beczki debowej. :p

Czas przygotowania 8-15 minut. :D

Pycha. :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.........

Chef,

wołowinkę zrobię na bank!!

tylko jakie wino do tego?? :D:D:D

polećcie coś specjaliści ;)

... zawsze podaję wiono które użyłem do marynaty, w tym przypadku wino ze szczepu Merlot z Chile (ceny dość przystępne, w Polsce butelka kosztuje około 20 zł)

 

życzę smacznego

 

ps - jeżeli chodzi o steki polska wołowina nie bardzo się na nie nadaje (jest dość twarda i łykowata - tak jakby woły, przed trafieniem do rzeźni ciężko pracowały :( ...), z wyjątkiem wołowej polędwicy (najlepsza wołowina pochodzi z Argentyny lub Texasu)

... steki przed pieczeniem lekko marynuję (2 godz.) czerwonym winem, odrobiną oliwy i ziołowym pieprzem, ... solić dopiero po upieczeniu, ... zimą piec można w piekarniku lub na żeliwnej grillowej patelni (chyba, że ktoś używa grilla w ogrodzie przez cały rok :) ... )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...