qwazar 23.03.2007 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Chef Paul, Oli , JoShi no to mnie też tu nie może brakować. Mamy wspólne zainteresowania jak widac nie tylko kulinarne. Pozdrawiam Qwazar Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/23/#findComment-1689583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 23.03.2007 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Internet nie jest taki wielki jak się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/23/#findComment-1690593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 24.03.2007 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Joshi, pokazujesz i opisujesz takie smakowitości, że zastanawiam sie nad zajazdem. Zamiast "ostatniego zajazdu na Litwie" - Pierwszy zajazd XXI wieku na Mazowszu Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/23/#findComment-1690880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 24.03.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 to ja tez podam jeden przepsiki.... kg fileta z indykapół litra smietany 36%2 zupy cebulowe Knorra ( tylko) w naczyniu zaroodpornym na spod sypiesz jedna zupe cebulowa, uklada sie na to filet z indyka ( gore mozna ponacinac) na filet sypiemy druga zupe cebulowa, zalewamy smietana piekarnik termoobieg 200st, pieczemy godzine.Naczynie musi byc przykryte. podaje z ryzem...jet super! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/23/#findComment-1691217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 04.04.2007 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 A co Wam będę żałować: - przepis: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1264 - zdjęcie: http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1234_kielbasa.jpg ... zdjęcie aż pachnie smakowicie ... święta za pasem a moje mięska dopiero się marynują i peklują ... wędził będę dopiero w czwartek ... o rezultatach nie omieszkam poinformować ... narazie zjadam ostatki z przed wyjazdu (ale za to w dobrym towarzystwie) http://www.chefpaul.net/pictures/070403c.jpg pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/23/#findComment-1710766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.04.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 ... święta za pasem a moje mięska dopiero się marynują i peklują ... wędził będę dopiero w czwartek ... o rezultatach nie omieszkam poinformować ... narazie zjadam ostatki z przed wyjazdu (ale za to w dobrym towarzystwie) http://www.chefpaul.net/pictures/070403c.jpg pzdr Powiedz lepiej co z P.Kuroniem pijecie w tych 50-siatkach? Pozazdroscic takiego doborowego towarzystwa.Fajnie tak sobie z P Kuroniem pogawędzic o kulinariach?Czy on może nie lubi rozmawiac o jedzieniu jak jest wolny od gotowania? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/23/#findComment-1711087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 04.04.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 ... święta za pasem a moje mięska dopiero się marynują i peklują ... wędził będę dopiero w czwartek ... o rezultatach nie omieszkam poinformować ... narazie zjadam ostatki z przed wyjazdu (ale za to w dobrym towarzystwie) Towarzystwa gratuluję i trochę zazdroszczę. My też wędzimy w czwartek, czyli jutro Kiełbasy i inne wędzonki już na drążkach. Mojemu mężowi prawie ramię odpadło po zmieleniu mięsa na pasztet i kiełbasy. Jeszcze się maszynki z napędem nie dorobiliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/23/#findComment-1712469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 04.04.2007 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 ... Powiedz lepiej co z P.Kuroniem pijecie w tych 50-siatkach? Pozazdroscic takiego doborowego towarzystwa.Fajnie tak sobie z P Kuroniem pogawędzic o kulinariach?Czy on może nie lubi rozmawiac o jedzieniu jak jest wolny od gotowania? pzdr. .... gratuluję i trochę zazdroszczę. My też wędzimy w czwartek, czyli jutro Kiełbasy i inne wędzonki już na drążkach. Mojemu mężowi prawie ramię odpadło po zmieleniu mięsa na pasztet i kiełbasy. Jeszcze się maszynki z napędem nie dorobiliśmy ... w "sztakankach" złoci się pigwowcówka, ... ... nie "zazdraszczajcie" Maciej to "swój chłop" i z każdym chętnie pogawędzi na każdy temat, ... nie tylko o kulinariach (znamy się już od dość dawna i czasami robimy wspólnie imprezki ) ... nie mogę się ostatnio z niczym "wyrobić" pozdrawiam smacznie i świątecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/23/#findComment-1712736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 10.04.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Po fakcie, ale może się przyda. Koszyczek z ciasta drożdżowego:http://www.bexlab.pl/foto/dom_mini/IMG_1550_wielkanoc.jpg- 65 dkg mąki- 2 żółtka- 1 szklanka mleka- 5 dkg drożdży- 5 dkg masła- 8 dkg cukruZ podanych składników wyrabiamy ciasto. Gdy podrośnie formujemy z niego wałeczki. Wałeczki zaplatamy w koszyczek na odwróconym do góry dnem naczyniu żaroodpornym lub metalowej miseczce. Należy pamiętać, aby jeden wałek zostawić na obwódkę koszyczka. Miejsca łączenia smarujemy żółtkiem. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200C Dwa mazurki, jeden z białą i czarną czekoladą, drugi z kajmakiem:http://www.bexlab.pl/foto/dom_mini/IMG_1609_wielkanoc.jpghttp://www.bexlab.pl/foto/dom_mini/IMG_1604_wielkanoc.jpgBlaty do mazurków:- 30 dag mąki- 20 dag masła- 1 jajko- 3 gotowane żółtkaZ podanych składników należy zagnieść kruche ciasto, uformować według własnego pomysłu i upiec na złoty kolor. Masa kajmakowa, to poprostu słodzone mleko skondensowane gotowane w zamkniętej puszce 3-6 godzin (im dłużej tym ciemniejsze) i otwarte po przestudzeniu puszki (UWAGA !!! Otwieranie gorącej puszki grozi eksplozją). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/23/#findComment-1721145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 11.04.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Qurka zazdrosze Wam tych wedlin i kiebasek...Ale to wyglada smacznie. Ostatnio na Swietach rodzienie smakowal moj placek, bardzo prosty i latwy, wiec podaje przepis, moze komus sie przyda i bedzie smakowal. Ciasto orzechowo - jabłkowe 2 szklanki jabłek startych na tarce 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1 szklanka orzechów włoskich – zmielonych 1 szklanka kaszki mannej pol szklanki oleju 2 jajka i 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka dobrze wymieszać z cukrem i na zmianę dodawać resztę składników. Na końcu dodać jabłka wymieszać lekko łyżką. Upiec i po ostudzeniu polać polewa czekoladowa. Polewa: pol szklanki mleka , 4 łyżki cukru pudru i 100g gorzkiej czekolady.., roztopić i polać ostudzony placek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/23/#findComment-1722208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 11.04.2007 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Wołowina w sosie pieprzowymSKŁADNIKI:1 kg wołowiny (górna zrazówka)1 kieliszek (100g) czerwonego wytrawnego wina3 łyżki zielonego marynowanego pieprzu1 łyżka czerwonego winnego octu2 łyżki masła4 łyżki oliwy1 szklanka wołowego bulionu3 ząbki czosnku1/2 szklanki kwaśnej śmietanysól i pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Przygotować marynatę: dokładnie wymieszać 2 łyżki oliwy, wino, ocet, pieprz i pokrajane ząbki czosnku.Zalać mięso marynatą i marynować w lodówce przez dwa dni szczelnie zawinięte.Wyjąć mięso z lodówki i odczekać aż uzyska pokojową temperaturę (około 20*C). W brytwannie rozgrzać 2 łyżki oliwy z 1 łyżką masła i obsmażyć mięso z wszystkich stron. Wlać marynatę wraz z czosnkiem i pieprzem i dusić na małym ogniu podlewając bulionem przez 3 do 4 godzin aż mięso będzie całkowicie miękkie.Sos z pieczeni rozmieszać dokładnie blenderem, dodać rozpuszczone masło i zagęścić śmietaną, doprawić solą i pieprzem. http://www.chefpaul.net/inne/wolSP03.jpg Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/23/#findComment-1723872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Q 12.04.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Pasta: bazylia, pietruszka, pasta, pieprz, oliwka, maslo, pomidory, wino, malze czarne i zielone http://imgplace.com/directory/dir1244/1176403493_5717.jpghttp://imgplace.com/directory/dir1244/1176403494_4860.jpghttp://imgplace.com/directory/dir1244/1176403496_7490.jpghttp://imgplace.com/directory/dir1244/1176403499_6680.jpghttp://imgplace.com/directory/dir1244/1176403502_6763.jpghttp://imgplace.com/directory/dir1244/1176403784_6805.jpghttp://imgplace.com/directory/dir1244/1176403785_8910.jpghttp://imgplace.com/directory/dir1244/1176403786_4011.jpg http://imgplace.com/directory/dir1244/1176403787_9887.jpghttp://imgplace.com/directory/dir1244/1176403788_7365.jpg Sposob przygotowania tak jak zwyklej pasty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/23/#findComment-1725376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 12.04.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Q, dzisiaj znów to samo na kolację?? :D:D:D:D znów te małże ... Chef, wołowinkę zrobię na bank!! tylko jakie wino do tego?? :D:D polećcie coś specjaliści Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/23/#findComment-1725519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Q 12.04.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 To zalezy od tego jak przyzadzimy wolowine. Ogolnie bez wiekszego wyskoku w przyprawianiu, polecam Cabarnet Sauvignon i tutaj mozna dokoptowac rowniez czewone Boudeaux-bo robione jest w wiekszosci z Cabarnet S. Troche slodziej to - Zinflandel, odmiana biala. Do potraw w tonie zblizonym cierpkosc itp.- Beaujolais lub Pinot Noir. To tak z grubsza. A-ha pominelem Syrah , Rhone i czrwony Zinflandel, tez dobrze wchodza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/23/#findComment-1725714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Q 12.04.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 i oczywicie serwowane w temperaturze 15C , bo inaczej to tylko mozna je wywalic do smieci. P.S w pirwszej grupie za Cabarnet Sauvignon dodaje pominiete Merlot. Pominelam bo osobicie ja je mniej pijam , ale to tylko ja. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/23/#findComment-1725723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 12.04.2007 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Q,zrób dobry uczynek i podeślij butelkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/23/#findComment-1725727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Q 12.04.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 zrobie wiecej , za ta jedna http://www.imgplace.com/directory/dir1250/1176414050_2237.jpg dostaniesz najmniej 100 butelek czerwonego do wolowiny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/23/#findComment-1725747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 12.04.2007 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Q, nie zrozumieliśmy się, podeślij np FedExem albo UPS czy co tam masz pod telefonem :D Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/23/#findComment-1725768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Q 13.04.2007 04:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Q, nie zrozumieliśmy się, podeślij np FedExem albo UPS czy co tam masz pod telefonem :D "No can do" - adres musialbym podac . Natomiast moge przeslac propozycje obiadu z wolowiny. Obiad dla leniwych. Szparagi, oliwka , pieprz, sol, maslo, bulka tarta, grzyby. Steak wolowy (ribeye) z zebrem - 0.5kg na osobe. http://imgplace.com/directory/dir1259/1176431187_9535.jpg http://imgplace.com/directory/dir1259/1176431190_6471.jpg http://imgplace.com/directory/dir1259/1176431191_3904.jpg Podaje z moja ulubiona kombinacja , czyli poludniowo australijski Shiraz ( inaczej Syrah). Wyjatkow Shiraz “2 up” z zapachem i odrobina smaku jagod, sliwki i zakonczeniem calosci czekolada z wkomponowanym akcentem beczki debowej. Czas przygotowania 8-15 minut. Pycha. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/23/#findComment-1725779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 13.04.2007 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 ......... Chef, wołowinkę zrobię na bank!! tylko jakie wino do tego?? :D:D polećcie coś specjaliści ... zawsze podaję wiono które użyłem do marynaty, w tym przypadku wino ze szczepu Merlot z Chile (ceny dość przystępne, w Polsce butelka kosztuje około 20 zł) życzę smacznego ps - jeżeli chodzi o steki polska wołowina nie bardzo się na nie nadaje (jest dość twarda i łykowata - tak jakby woły, przed trafieniem do rzeźni ciężko pracowały ...), z wyjątkiem wołowej polędwicy (najlepsza wołowina pochodzi z Argentyny lub Texasu) ... steki przed pieczeniem lekko marynuję (2 godz.) czerwonym winem, odrobiną oliwy i ziołowym pieprzem, ... solić dopiero po upieczeniu, ... zimą piec można w piekarniku lub na żeliwnej grillowej patelni (chyba, że ktoś używa grilla w ogrodzie przez cały rok ... ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/23/#findComment-1725803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.