qwazar 23.03.2007 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Chef Paul, Oli , JoShi no to mnie też tu nie może brakować. Mamy wspólne zainteresowania jak widac nie tylko kulinarne. Pozdrawiam Qwazar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 23.03.2007 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Internet nie jest taki wielki jak się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 24.03.2007 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Joshi, pokazujesz i opisujesz takie smakowitości, że zastanawiam sie nad zajazdem. Zamiast "ostatniego zajazdu na Litwie" - Pierwszy zajazd XXI wieku na Mazowszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 24.03.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 to ja tez podam jeden przepsiki.... kg fileta z indykapół litra smietany 36%2 zupy cebulowe Knorra ( tylko) w naczyniu zaroodpornym na spod sypiesz jedna zupe cebulowa, uklada sie na to filet z indyka ( gore mozna ponacinac) na filet sypiemy druga zupe cebulowa, zalewamy smietana piekarnik termoobieg 200st, pieczemy godzine.Naczynie musi byc przykryte. podaje z ryzem...jet super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 04.04.2007 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 A co Wam będę żałować: - przepis: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1264 - zdjęcie: http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1234_kielbasa.jpg ... zdjęcie aż pachnie smakowicie ... święta za pasem a moje mięska dopiero się marynują i peklują ... wędził będę dopiero w czwartek ... o rezultatach nie omieszkam poinformować ... narazie zjadam ostatki z przed wyjazdu (ale za to w dobrym towarzystwie) http://www.chefpaul.net/pictures/070403c.jpg pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.04.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 ... święta za pasem a moje mięska dopiero się marynują i peklują ... wędził będę dopiero w czwartek ... o rezultatach nie omieszkam poinformować ... narazie zjadam ostatki z przed wyjazdu (ale za to w dobrym towarzystwie) http://www.chefpaul.net/pictures/070403c.jpg pzdr Powiedz lepiej co z P.Kuroniem pijecie w tych 50-siatkach? Pozazdroscic takiego doborowego towarzystwa.Fajnie tak sobie z P Kuroniem pogawędzic o kulinariach?Czy on może nie lubi rozmawiac o jedzieniu jak jest wolny od gotowania? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 04.04.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 ... święta za pasem a moje mięska dopiero się marynują i peklują ... wędził będę dopiero w czwartek ... o rezultatach nie omieszkam poinformować ... narazie zjadam ostatki z przed wyjazdu (ale za to w dobrym towarzystwie) Towarzystwa gratuluję i trochę zazdroszczę. My też wędzimy w czwartek, czyli jutro Kiełbasy i inne wędzonki już na drążkach. Mojemu mężowi prawie ramię odpadło po zmieleniu mięsa na pasztet i kiełbasy. Jeszcze się maszynki z napędem nie dorobiliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 04.04.2007 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 ... Powiedz lepiej co z P.Kuroniem pijecie w tych 50-siatkach? Pozazdroscic takiego doborowego towarzystwa.Fajnie tak sobie z P Kuroniem pogawędzic o kulinariach?Czy on może nie lubi rozmawiac o jedzieniu jak jest wolny od gotowania? pzdr. .... gratuluję i trochę zazdroszczę. My też wędzimy w czwartek, czyli jutro Kiełbasy i inne wędzonki już na drążkach. Mojemu mężowi prawie ramię odpadło po zmieleniu mięsa na pasztet i kiełbasy. Jeszcze się maszynki z napędem nie dorobiliśmy ... w "sztakankach" złoci się pigwowcówka, ... ... nie "zazdraszczajcie" Maciej to "swój chłop" i z każdym chętnie pogawędzi na każdy temat, ... nie tylko o kulinariach (znamy się już od dość dawna i czasami robimy wspólnie imprezki ) ... nie mogę się ostatnio z niczym "wyrobić" pozdrawiam smacznie i świątecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 10.04.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Po fakcie, ale może się przyda. Koszyczek z ciasta drożdżowego:http://www.bexlab.pl/foto/dom_mini/IMG_1550_wielkanoc.jpg- 65 dkg mąki- 2 żółtka- 1 szklanka mleka- 5 dkg drożdży- 5 dkg masła- 8 dkg cukruZ podanych składników wyrabiamy ciasto. Gdy podrośnie formujemy z niego wałeczki. Wałeczki zaplatamy w koszyczek na odwróconym do góry dnem naczyniu żaroodpornym lub metalowej miseczce. Należy pamiętać, aby jeden wałek zostawić na obwódkę koszyczka. Miejsca łączenia smarujemy żółtkiem. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200C Dwa mazurki, jeden z białą i czarną czekoladą, drugi z kajmakiem:http://www.bexlab.pl/foto/dom_mini/IMG_1609_wielkanoc.jpghttp://www.bexlab.pl/foto/dom_mini/IMG_1604_wielkanoc.jpgBlaty do mazurków:- 30 dag mąki- 20 dag masła- 1 jajko- 3 gotowane żółtkaZ podanych składników należy zagnieść kruche ciasto, uformować według własnego pomysłu i upiec na złoty kolor. Masa kajmakowa, to poprostu słodzone mleko skondensowane gotowane w zamkniętej puszce 3-6 godzin (im dłużej tym ciemniejsze) i otwarte po przestudzeniu puszki (UWAGA !!! Otwieranie gorącej puszki grozi eksplozją). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 11.04.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Qurka zazdrosze Wam tych wedlin i kiebasek...Ale to wyglada smacznie. Ostatnio na Swietach rodzienie smakowal moj placek, bardzo prosty i latwy, wiec podaje przepis, moze komus sie przyda i bedzie smakowal. Ciasto orzechowo - jabłkowe 2 szklanki jabłek startych na tarce 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1 szklanka orzechów włoskich – zmielonych 1 szklanka kaszki mannej pol szklanki oleju 2 jajka i 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka dobrze wymieszać z cukrem i na zmianę dodawać resztę składników. Na końcu dodać jabłka wymieszać lekko łyżką. Upiec i po ostudzeniu polać polewa czekoladowa. Polewa: pol szklanki mleka , 4 łyżki cukru pudru i 100g gorzkiej czekolady.., roztopić i polać ostudzony placek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 11.04.2007 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Wołowina w sosie pieprzowymSKŁADNIKI:1 kg wołowiny (górna zrazówka)1 kieliszek (100g) czerwonego wytrawnego wina3 łyżki zielonego marynowanego pieprzu1 łyżka czerwonego winnego octu2 łyżki masła4 łyżki oliwy1 szklanka wołowego bulionu3 ząbki czosnku1/2 szklanki kwaśnej śmietanysól i pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Przygotować marynatę: dokładnie wymieszać 2 łyżki oliwy, wino, ocet, pieprz i pokrajane ząbki czosnku.Zalać mięso marynatą i marynować w lodówce przez dwa dni szczelnie zawinięte.Wyjąć mięso z lodówki i odczekać aż uzyska pokojową temperaturę (około 20*C). W brytwannie rozgrzać 2 łyżki oliwy z 1 łyżką masła i obsmażyć mięso z wszystkich stron. Wlać marynatę wraz z czosnkiem i pieprzem i dusić na małym ogniu podlewając bulionem przez 3 do 4 godzin aż mięso będzie całkowicie miękkie.Sos z pieczeni rozmieszać dokładnie blenderem, dodać rozpuszczone masło i zagęścić śmietaną, doprawić solą i pieprzem. http://www.chefpaul.net/inne/wolSP03.jpg Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Q 12.04.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Pasta: bazylia, pietruszka, pasta, pieprz, oliwka, maslo, pomidory, wino, malze czarne i zielone http://imgplace.com/directory/dir1244/1176403493_5717.jpghttp://imgplace.com/directory/dir1244/1176403494_4860.jpghttp://imgplace.com/directory/dir1244/1176403496_7490.jpghttp://imgplace.com/directory/dir1244/1176403499_6680.jpghttp://imgplace.com/directory/dir1244/1176403502_6763.jpghttp://imgplace.com/directory/dir1244/1176403784_6805.jpghttp://imgplace.com/directory/dir1244/1176403785_8910.jpghttp://imgplace.com/directory/dir1244/1176403786_4011.jpg http://imgplace.com/directory/dir1244/1176403787_9887.jpghttp://imgplace.com/directory/dir1244/1176403788_7365.jpg Sposob przygotowania tak jak zwyklej pasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 12.04.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Q, dzisiaj znów to samo na kolację?? :D:D:D:D znów te małże ... Chef, wołowinkę zrobię na bank!! tylko jakie wino do tego?? :D:D polećcie coś specjaliści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Q 12.04.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 To zalezy od tego jak przyzadzimy wolowine. Ogolnie bez wiekszego wyskoku w przyprawianiu, polecam Cabarnet Sauvignon i tutaj mozna dokoptowac rowniez czewone Boudeaux-bo robione jest w wiekszosci z Cabarnet S. Troche slodziej to - Zinflandel, odmiana biala. Do potraw w tonie zblizonym cierpkosc itp.- Beaujolais lub Pinot Noir. To tak z grubsza. A-ha pominelem Syrah , Rhone i czrwony Zinflandel, tez dobrze wchodza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Q 12.04.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 i oczywicie serwowane w temperaturze 15C , bo inaczej to tylko mozna je wywalic do smieci. P.S w pirwszej grupie za Cabarnet Sauvignon dodaje pominiete Merlot. Pominelam bo osobicie ja je mniej pijam , ale to tylko ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 12.04.2007 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Q,zrób dobry uczynek i podeślij butelkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Q 12.04.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 zrobie wiecej , za ta jedna http://www.imgplace.com/directory/dir1250/1176414050_2237.jpg dostaniesz najmniej 100 butelek czerwonego do wolowiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 12.04.2007 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Q, nie zrozumieliśmy się, podeślij np FedExem albo UPS czy co tam masz pod telefonem :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Q 13.04.2007 04:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Q, nie zrozumieliśmy się, podeślij np FedExem albo UPS czy co tam masz pod telefonem :D "No can do" - adres musialbym podac . Natomiast moge przeslac propozycje obiadu z wolowiny. Obiad dla leniwych. Szparagi, oliwka , pieprz, sol, maslo, bulka tarta, grzyby. Steak wolowy (ribeye) z zebrem - 0.5kg na osobe. http://imgplace.com/directory/dir1259/1176431187_9535.jpg http://imgplace.com/directory/dir1259/1176431190_6471.jpg http://imgplace.com/directory/dir1259/1176431191_3904.jpg Podaje z moja ulubiona kombinacja , czyli poludniowo australijski Shiraz ( inaczej Syrah). Wyjatkow Shiraz “2 up” z zapachem i odrobina smaku jagod, sliwki i zakonczeniem calosci czekolada z wkomponowanym akcentem beczki debowej. Czas przygotowania 8-15 minut. Pycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 13.04.2007 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 ......... Chef, wołowinkę zrobię na bank!! tylko jakie wino do tego?? :D:D polećcie coś specjaliści ... zawsze podaję wiono które użyłem do marynaty, w tym przypadku wino ze szczepu Merlot z Chile (ceny dość przystępne, w Polsce butelka kosztuje około 20 zł) życzę smacznego ps - jeżeli chodzi o steki polska wołowina nie bardzo się na nie nadaje (jest dość twarda i łykowata - tak jakby woły, przed trafieniem do rzeźni ciężko pracowały ...), z wyjątkiem wołowej polędwicy (najlepsza wołowina pochodzi z Argentyny lub Texasu) ... steki przed pieczeniem lekko marynuję (2 godz.) czerwonym winem, odrobiną oliwy i ziołowym pieprzem, ... solić dopiero po upieczeniu, ... zimą piec można w piekarniku lub na żeliwnej grillowej patelni (chyba, że ktoś używa grilla w ogrodzie przez cały rok ... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.