Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kulinaria i inne takie gotowanie


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kamien z serca mi spadl. :p

 

Tak wiec salana na 4 osoby. :D

 

Sos do salaty:

125ml oliwki z oliwek, 3 lyzki soku z pomaranczy(wycisnietego), 1 lyzeczka startej skorki z pomarancza, 3 lyzki octu balsamicznego.

http://imgplace.com/directory/dir1478/1176861704_8775.jpg

http://imgplace.com/directory/dir1478/1176861705_1498.jpg

 

Salata:

200g mlodego szpinaku, 125ml kruszonego sera koziego lub fety, 125 ml suszonej zurawiny, 50 ml migdalow siekanych, 1/4 slodkiej cebuli moze byc czerwona.

 

http://imgplace.com/directory/dir1478/1176861706_8933.jpg

http://imgplace.com/directory/dir1478/1176861707_4055.jpg

 

:p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Q Dlaczego to co pokazujesz jest takie nieapetyczne. Mógłbyś się jakos przyłożyć do zdjęć.

 

 

Dlaczego?Jest apetyczne..... mnię sie podoba zwłaszcza ,że buciki też sa w tej scenerii."Marmara"widać nadaje sie do wszystkiego.Brawo bardzo ładne i eleganckie te danka z podłogi.Nieskromnie dodam ,że tak je widze.ładniej wygladałyby np.na jakimś "amerykańskim fikusnym stolyku".

 

 

pozdro.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ma to jak się przyczepić do kogoś i sobie ulżyć. :lol:

Nie żebym broniła, ten gość sam się obroni, 8) tylko żal mi tego trawertynu pięknego. :D Tez chciałabym mieć taki blat i ścianę ale mnie nie stać. :roll:

JoShi masz jakiś dobry przepis na polędwicę.., bo się już od paru dni na mnie gapi z zamrażalnika a ja nie mam pomysłów. :-? To znaczy jak reszta z Was ma cosik dobrego, to tez grzecznie proszę. Może być bez zdjęć. :D :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jesc powinno sie zdrowo i smacznie, aby rak i otylosc nas szerokim lukiem omijaly. :D

 

Dzisiaj cos ciezkiego, podobnego do polskiego mielonego tylko bez buly. :p No i oczywiscie zdrowsze. 8)

 

 

8) z akcentem dzikiego zachodu. :p

 

http://imgplace.com/directory/dir1492/1176897067_1060.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polędwicę to bym uwędziła :) A jakiegoś szczególnie godnego polecenie przepisu nie mam. No chyba, że tak naprawdę to jest schab a nie polędwica :)

Ty juz nic nie mow, mi nadal slinka leci jak sobie te Wasze kiebaski przypomne. :D

A poledwice dzis zrobilam.., tak jak zawsze z warzywamy i w sosie smietankowym..., dobra byla.., nawet maz powiedzial, ze dzis na plakat nie trafie... :wink: Ale czekam dalej na jakis bardziej egzotyczny przepis.... tylko sos musi byc - to warunek...., moje dziecko bez sosu nie zje = nie pogryzie... :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nie bądź taka skromna tylko zapodawaj ten przepis...

O matko, to zadna rewelacja... :oops:

To taki mój przepis z głowy, ze tak powiem, nie wiem czy ktoś zaryzykuje.., :lol: ale dam...

Polędwicę tak jak ona jest w kawałku obtaczam w Wegecie i pieprzu, jak tak sobie trochę postoi to na gorącym oleju podsmażyć ze wszystkich stron.

Jak to się tak podsmaża, przygotować jedna duża cebule i z dwa ząbki czosnku (posiekane drobno, lub jak się uda). Dodać cebule do smażącego się mięsa, potem czosnek, tylko chwile pomieszać (aby nie przypalać cebuli i czosnku) i już zalać (biorę tak na oko) octem balsamicznym. Przemieszać i zdjąć z ognia.

Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać plasterek boczku i trochę ( nie wiem z 3-4 łyżki) mrożonej włoszczyzny, przykryć i wstawić do piekarnika na – nie wiem ile.., aż będzie dobre. Ja trzymałam chyba z półtora godzinki. W czasie pieczenia dodawałam po trochę bulionu, mozna tez wode, aby było na koniec wiecej sosu. Aha, ja caly czas trzymam pod przykryciem.

Jak już jest mięso miękkie to dodaje łyżeczkę maki pomieszanej z śmietana ( śmietany tez biorę tak na oko - pól kubka, trochę więcej może). Lekko zagotować i już.

Do tego można zrobić co się chce, ja dziś miałam ryz i zielona sałatę w śmietanie, zrobionana słodko kwaśno...

O takie sobie bez egzotyki ale tez dobre. :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wlasnie sie zabieram , wiec bedzie troche w wolnym tepie. :D

 

Rozbije wszystko tak, aby NS byl zadowolony bo widze , ze ma uczulenie. :lol:

 

Tak wiec skladniki do miesa z "zubra" pierwsze, oczywiscie na macie do takich skladnikow i noz ktory uzywam tylko do nich. 8)

Jest sterylnie i niebezpiecznie poniewaz noz z serii katana jest wykonan z ponad 30 osobnych warst metalu i tym samym zarabiscie ostry(widac po cieciach). :p

 

http://imgplace.com/directory/dir1505/1176924732_8674.jpg

 

przyprawy : pieprz i sol.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ser kroic tylko i wylacznie nozem do ser i macie mlecznej(krowa). :D

 

http://imgplace.com/directory/dir1506/1176925851_2905.jpg

 

Nozyk jednej z najlepszych firm japonskich Global. :p Zestaw nozy jest umieszczony na wystawie w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w NY. :p

 

Jak widac zachowujemy sterylnosc i wysoko poziom sprzetu . :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zeljka,

tak długo pieczesz tą polędwicę??

nie jest sucha i twarda??

 

ja polędwiczki wieprzowe marynuję w musztardzie z miodem przez całą noc

obsmażam z każdej strony (strasznie pryska) :D

i dosłownie na 20 min do piekarnika

ale ja lubię miękką, delikatną a nie wysuszoną

nie każdemu to odpowiada

polędwiczka rozpływa się w ustach :)

mmmm

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...