Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kulinaria i inne takie gotowanie


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pięknie wygladajacy lód w miare przezroczysty musi być zrobiony z wody przegotowanej delikatnie osłodzonej i oczywiscie musi być nieprzemrożona.Efekt przezroczystej kostki uzyskuje sie przez oczyszczenie jej przed podaniem małą iloscia delikatnie osłodzonej wody juz przed podaniem w pojemniku na lód.

 

pzdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pięknie wygladajacy lód w miare przezroczysty musi być zrobiony z wody przegotowanej delikatnie osłodzonej i oczywiscie musi być nieprzemrożona.Efekt przezroczystej kostki uzyskuje sie przez oczyszczenie jej przed podaniem małą iloscia delikatnie osłodzonej wody juz przed podaniem w pojemniku na lód.

 

pzdr.

 

sory ale jak mozna pozbyc sie zatopionych w lodie pecherzykow powietrza przemywajac powierzchnie kostek oslodzona woda? :roll:

Ten przepis moze chyba jedynie nadawac blysku kostkom ale ąbli nie wyeliminuje...To na etapie zamrazania musi byc juz "to co" spelnione aby byly piekne i gladkie :p

pozdr

dab

Ps. Przy okazji sprobuje zamrozic je oslodzone...zobaczymy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio na Swietach rodzienie smakowal moj placek, bardzo prosty i latwy, wiec podaje przepis, moze komus sie przyda i bedzie smakowal.

 

Ciasto orzechowo - jabłkowe

 

2 szklanki jabłek startych na tarce

1 szklanka cukru

1 szklanka mleka

1 szklanka orzechów włoskich – zmielonych

1 szklanka kaszki mannej

pol szklanki oleju

2 jajka i 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Jajka dobrze wymieszać z cukrem i na zmianę dodawać resztę składników. Na końcu dodać jabłka wymieszać lekko łyżką. Upiec i po ostudzeniu polać polewa czekoladowa.

Polewa:

pol szklanki mleka , 4 łyżki cukru pudru i 100g gorzkiej czekolady.., roztopić i polać ostudzony placek.

 

 

Zeljka - melduje, ze wczoraj wykonalam Twoje ciasto - co prawda bez polewy - ale wyszlo przepyszne.

Jest naprawde latwe ( to mowie ja - bardzo poczatkujaca :wink: :lol: ), ciekawe w smaku i takie niesamowicie wilgotne ( a juz myslalam, ze je wysuszylam na wior, bo pieklam na oko - temp. i czas).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Kupuje 1,5 kg poledwicy wolowej "biala krzyzowa"

kroje w plastry grubosci ok. 3cm

nacieram intensywnie zmiazdzonymi 3-ma zabkami czosnku, wymieszanymi z sola do zmiekczania miesa, czabrem

zostawiam na noc w lodowce

nastepnego dnia:

myje baklazana, kroje ze skora w plastry, to samo robie z cukinia

w rekawie do pieczenia ukladam na przemian plaster miesa na przemian baklazan+cukinia

wkladam do piekarnika, nagrzanego do 160C i pieke ok. 1,5h

Piekarnik nie powinien byc za goracy, slyszalem nawet, ze mozna dac jeszcze nizsza temperature, ale zwykle mi sie spieszy :wink:

 

Do tego mlode ziemniaczki z koperkiem

Surowka z mlodej kapustki+rzodkiewki+koperek+natka pietruszki + sos jogurtowo-majonezowo-czosnkowy

 

A po taaakim obiedzie, Moja Pani odplywa w moich ramionach 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Ostatnio zrobiłem takie coś.(przepis troche "kulawy" bo pisalem go z głowy).

 

1.jeden rulon mortadeli

2.jedna poledwiczka

3.głowa kapusty

4.1/2 kg sera żółtego

5.4 szt. jaja(piana z białek do ziemniakow)

6.1kg młodych ziemniaków

7. zelatyna do posypania

8. młoda marchew i pęczek rzodkiewki

9.łycha madzionezu.

10.koperek.

Nadciąć motradela wzdłuż posypać nacięcie zelatyna.Włożyć poledwice tak aby cała sie zmiesciła.Zetrzeć ser na najmniejszych oczkach,oddzielić liscie kapusty jak na gołabki,ubić jajka.Obtaczać tak przygotowana mortadele w jajku i serze.Całość zawinąć w liście kapusty i włożyć do naczynia żaroodpornego.Piekarnik180 stc ,czas 30 min bez przykrywania.Pokroić w plastry i podawać z ziemniakami ala NS i surowka ala NS. :D

 

Ziemniaki: ścieram na tartce jarzynowej,mieszam z pianą z dwóch jaj i smaże na maśle takie duże placuchy.(bez mąki)

surówka:marchew gotuje na lekko twardo siekam rzodkiewke mieszam z majonezem i koperkiem i już.

 

smacznego.NS

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A może tort chlebowy z poledwicy?

 

 

pzdr NS,KS

Dawac tu przepis i nie marudzic :wink: :p

 

Zawsze zuwaga czytasz co napisze to (bo nikogo nie interesuje ten przepis) specjalnie dla duszka przepis na pyszny torcik.(już z nowymi elementami)

 

1.3 szt okrągle chlebki

2.0,75 kg sera bialego(chudy,tłusty,itp -wedle uznania)

3.1 szt pomidor,1szt papryka 1 szt peczek pietruszki

4.4szt ugotowane żółtka.

5.3 szt poledwiczki

6.piana z białek

7.35 dkg sera żółtego(tarty)----do wersji na goraco

Chleb pokroić wzdłuż na placki na grubość 1,5 cm.(wersja ze i bez skórki sprawdzona) nie zapominając by placki były prwie równe.W międzyczasie przygotować twarożki z podanych produktów w punkcie 3 i 4.Ostatnio robiłem 5 warstw.(rónorodność przypraw).Czas na nasza poledwice.Dziele na 5 czesci i rozbijam bardzo płasko(mogą sie rozrywać bo jest przecież metoda klejenia miesa"jadno na drugie i jeszcze raz rozbijać" :lol: ).Tak powstałe kotleciki panieruje w pianie i vegecie.Bardzo krotko podsmazam z obydwu stron.

 

Teraz smaruje wybranym kolorem twarozka placek chlebowy i klade na niego poledwice....itd,itd.To jest wersja na zimno.Palse lizać :D :D :wink: :wink: Występuje tyż wersja na gorąco.Wszystko to samo tylko do kazdej warstwy twarożku dodaje sera żółtego.

Zapiekam w piekarniku 200st czas 15 min.

 

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko pamietaj,że nic za darmoszke.Jak zrobisz to masz powiedziec czy smakowało no i czy nie było "czuć rajtuzami,pończochami. :D :D :wink: :wink: Żarty na bok.

Przepis.

 

1. 1 do 1,5 kg sera żółtego

2. 2 poledwiczki

3.łyżka żelatyny

4.Rajstopy lub pończocha.

5.jeden buraczek ćwikłowy

 

Przygotować poledwiczki.T/z posiekac je nożem i dodac żelatyne.

Ugotować w całości ser wkładając go do w/w raj...lub pończ...tak by był mietki.Wyjąć go z rajstop i rozwałkować na plaster.Na jeszcze ciepły ser nakładać poledwice i zwinąć w rolade.Zawinąć w folie alum...i schłodzić w lodówce.W mojem domostwie wystepuja dwie opcje ...jedna jako wedlina a druga podobna do galantyny.

 

smacznego. :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko pamietaj,że nic za darmoszke.Jak zrobisz to masz powiedziec czy smakowało no i czy nie było "czuć rajtuzami,pończochami. :D :D :wink: :wink: Żarty na bok.

Przepis.

 

1. 1 do 1,5 kg sera żółtego

2. 2 poledwiczki

3.łyżka żelatyny

4.Rajstopy lub pończocha.

5.jeden buraczek ćwikłowy

 

Przygotować poledwiczki.T/z posiekac je nożem i dodac żelatyne.

Ugotować w całości ser wkładając go do w/w raj...lub pończ...tak by był mietki.Wyjąć go z rajstop i rozwałkować na plaster.Na jeszcze ciepły ser nakładać poledwice i zwinąć w rolade.Zawinąć w folie alum...i schłodzić w lodówce.W mojem domostwie wystepuja dwie opcje ...jedna jako wedlina a druga podobna do galantyny.

 

smacznego. :wink:

 

Dzięki , jak wypróbuję na pewno dam znać :D

A co z tym buraczkiem ćwikłowym ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko pamietaj,że nic za darmoszke.Jak zrobisz to masz powiedziec czy smakowało no i czy nie było "czuć rajtuzami,pończochami. :D :D :wink: :wink: Żarty na bok.

Przepis.

 

1. 1 do 1,5 kg sera żółtego

2. 2 poledwiczki

3.łyżka żelatyny

4.Rajstopy lub pończocha.

5.jeden buraczek ćwikłowy

 

Przygotować poledwiczki.T/z posiekac je nożem i dodac żelatyne.

Ugotować w całości ser wkładając go do w/w raj...lub pończ...tak by był mietki.Wyjąć go z rajstop i rozwałkować na plaster.Na jeszcze ciepły ser nakładać poledwice i zwinąć w rolade.Zawinąć w folie alum...i schłodzić w lodówce.W mojem domostwie wystepuja dwie opcje ...jedna jako wedlina a druga podobna do galantyny.

 

smacznego. :wink:

 

Dzięki , jak wypróbuję na pewno dam znać :D

A co z tym buraczkiem ćwikłowym ?

 

zostawiłem go na kolorek i właśnie abys sie zapytala.To taki chwyt kulinarny w celu przyciagniecia uwagi.Tylko nikomu Ani -mrumru :wink: W czasie gotowania wkladam do sera i gotujac sie daje kolorek sama zobaczysz.

 

serdecznie itd...pamietaj co powiedzialas. :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...