dab 19.04.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 jakos t osie jednak da robic...nie sadze zeby w maku bawili sie azotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 20.04.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 jakos t osie jednak da robic...nie sadze zeby w maku bawili sie azotem no ja nie wiem...,skad oni maja taki lod.., ale jest to podejrzane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.04.2007 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Pięknie wygladajacy lód w miare przezroczysty musi być zrobiony z wody przegotowanej delikatnie osłodzonej i oczywiscie musi być nieprzemrożona.Efekt przezroczystej kostki uzyskuje sie przez oczyszczenie jej przed podaniem małą iloscia delikatnie osłodzonej wody juz przed podaniem w pojemniku na lód. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dab 20.04.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Pięknie wygladajacy lód w miare przezroczysty musi być zrobiony z wody przegotowanej delikatnie osłodzonej i oczywiscie musi być nieprzemrożona.Efekt przezroczystej kostki uzyskuje sie przez oczyszczenie jej przed podaniem małą iloscia delikatnie osłodzonej wody juz przed podaniem w pojemniku na lód. pzdr. sory ale jak mozna pozbyc sie zatopionych w lodie pecherzykow powietrza przemywajac powierzchnie kostek oslodzona woda? Ten przepis moze chyba jedynie nadawac blysku kostkom ale ąbli nie wyeliminuje...To na etapie zamrazania musi byc juz "to co" spelnione aby byly piekne i gladkie pozdr dab Ps. Przy okazji sprobuje zamrozic je oslodzone...zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 23.04.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Ostatnio na Swietach rodzienie smakowal moj placek, bardzo prosty i latwy, wiec podaje przepis, moze komus sie przyda i bedzie smakowal. Ciasto orzechowo - jabłkowe 2 szklanki jabłek startych na tarce 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1 szklanka orzechów włoskich – zmielonych 1 szklanka kaszki mannej pol szklanki oleju 2 jajka i 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka dobrze wymieszać z cukrem i na zmianę dodawać resztę składników. Na końcu dodać jabłka wymieszać lekko łyżką. Upiec i po ostudzeniu polać polewa czekoladowa. Polewa: pol szklanki mleka , 4 łyżki cukru pudru i 100g gorzkiej czekolady.., roztopić i polać ostudzony placek. Zeljka - melduje, ze wczoraj wykonalam Twoje ciasto - co prawda bez polewy - ale wyszlo przepyszne. Jest naprawde latwe ( to mowie ja - bardzo poczatkujaca ), ciekawe w smaku i takie niesamowicie wilgotne ( a juz myslalam, ze je wysuszylam na wior, bo pieklam na oko - temp. i czas). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom Bombadill 02.06.2007 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Kupuje 1,5 kg poledwicy wolowej "biala krzyzowa" kroje w plastry grubosci ok. 3cm nacieram intensywnie zmiazdzonymi 3-ma zabkami czosnku, wymieszanymi z sola do zmiekczania miesa, czabrem zostawiam na noc w lodowce nastepnego dnia: myje baklazana, kroje ze skora w plastry, to samo robie z cukinia w rekawie do pieczenia ukladam na przemian plaster miesa na przemian baklazan+cukinia wkladam do piekarnika, nagrzanego do 160C i pieke ok. 1,5h Piekarnik nie powinien byc za goracy, slyszalem nawet, ze mozna dac jeszcze nizsza temperature, ale zwykle mi sie spieszy Do tego mlode ziemniaczki z koperkiem Surowka z mlodej kapustki+rzodkiewki+koperek+natka pietruszki + sos jogurtowo-majonezowo-czosnkowy A po taaakim obiedzie, Moja Pani odplywa w moich ramionach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.06.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Ostatnio zrobiłem takie coś.(przepis troche "kulawy" bo pisalem go z głowy). 1.jeden rulon mortadeli 2.jedna poledwiczka 3.głowa kapusty 4.1/2 kg sera żółtego 5.4 szt. jaja(piana z białek do ziemniakow) 6.1kg młodych ziemniaków 7. zelatyna do posypania 8. młoda marchew i pęczek rzodkiewki 9.łycha madzionezu. 10.koperek. Nadciąć motradela wzdłuż posypać nacięcie zelatyna.Włożyć poledwice tak aby cała sie zmiesciła.Zetrzeć ser na najmniejszych oczkach,oddzielić liscie kapusty jak na gołabki,ubić jajka.Obtaczać tak przygotowana mortadele w jajku i serze.Całość zawinąć w liście kapusty i włożyć do naczynia żaroodpornego.Piekarnik180 stc ,czas 30 min bez przykrywania.Pokroić w plastry i podawać z ziemniakami ala NS i surowka ala NS. Ziemniaki: ścieram na tartce jarzynowej,mieszam z pianą z dwóch jaj i smaże na maśle takie duże placuchy.(bez mąki) surówka:marchew gotuje na lekko twardo siekam rzodkiewke mieszam z majonezem i koperkiem i już. smacznego.NS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.06.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 A może tort chlebowy z poledwicy? pzdr NS,KS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.06.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Sie porobiło takiegoooooo przepisu nikt nie chce.....szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 12.06.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 mbz ciesze sie, ze smakowalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 12.06.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 A może tort chlebowy z poledwicy? pzdr NS,KS Dawac tu przepis i nie marudzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.06.2007 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 A może tort chlebowy z poledwicy? pzdr NS,KS Dawac tu przepis i nie marudzic Zawsze zuwaga czytasz co napisze to (bo nikogo nie interesuje ten przepis) specjalnie dla duszka przepis na pyszny torcik.(już z nowymi elementami) 1.3 szt okrągle chlebki 2.0,75 kg sera bialego(chudy,tłusty,itp -wedle uznania) 3.1 szt pomidor,1szt papryka 1 szt peczek pietruszki 4.4szt ugotowane żółtka. 5.3 szt poledwiczki 6.piana z białek 7.35 dkg sera żółtego(tarty)----do wersji na goraco Chleb pokroić wzdłuż na placki na grubość 1,5 cm.(wersja ze i bez skórki sprawdzona) nie zapominając by placki były prwie równe.W międzyczasie przygotować twarożki z podanych produktów w punkcie 3 i 4.Ostatnio robiłem 5 warstw.(rónorodność przypraw).Czas na nasza poledwice.Dziele na 5 czesci i rozbijam bardzo płasko(mogą sie rozrywać bo jest przecież metoda klejenia miesa"jadno na drugie i jeszcze raz rozbijać" ).Tak powstałe kotleciki panieruje w pianie i vegecie.Bardzo krotko podsmazam z obydwu stron. Teraz smaruje wybranym kolorem twarozka placek chlebowy i klade na niego poledwice....itd,itd.To jest wersja na zimno.Palse lizać Występuje tyż wersja na gorąco.Wszystko to samo tylko do kazdej warstwy twarożku dodaje sera żółtego. Zapiekam w piekarniku 200st czas 15 min. Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.06.2007 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 mam jeszcze rolade serowo-poledwicowa z pończochy Rewelka. Może ktoś reflektuje na ten przepis? pzdr NS,KS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.06.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 No to jak z tymi ponczochami??? dawać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 14.06.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 No to jak z tymi ponczochami??? dawać? Nie musisz pytać , po prostu dawaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.06.2007 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Tylko pamietaj,że nic za darmoszke.Jak zrobisz to masz powiedziec czy smakowało no i czy nie było "czuć rajtuzami,pończochami. Żarty na bok. Przepis. 1. 1 do 1,5 kg sera żółtego 2. 2 poledwiczki 3.łyżka żelatyny 4.Rajstopy lub pończocha. 5.jeden buraczek ćwikłowy Przygotować poledwiczki.T/z posiekac je nożem i dodac żelatyne. Ugotować w całości ser wkładając go do w/w raj...lub pończ...tak by był mietki.Wyjąć go z rajstop i rozwałkować na plaster.Na jeszcze ciepły ser nakładać poledwice i zwinąć w rolade.Zawinąć w folie alum...i schłodzić w lodówce.W mojem domostwie wystepuja dwie opcje ...jedna jako wedlina a druga podobna do galantyny. smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.06.2007 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Obiecuje ,że zaczne robic fotki. Może na obiadek dla teściów faszerada na trzy sposoby?Moi powiedzieli ,że takiej prostej faszerady nie jedli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 14.06.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Tylko pamietaj,że nic za darmoszke.Jak zrobisz to masz powiedziec czy smakowało no i czy nie było "czuć rajtuzami,pończochami. Żarty na bok. Przepis. 1. 1 do 1,5 kg sera żółtego 2. 2 poledwiczki 3.łyżka żelatyny 4.Rajstopy lub pończocha. 5.jeden buraczek ćwikłowy Przygotować poledwiczki.T/z posiekac je nożem i dodac żelatyne. Ugotować w całości ser wkładając go do w/w raj...lub pończ...tak by był mietki.Wyjąć go z rajstop i rozwałkować na plaster.Na jeszcze ciepły ser nakładać poledwice i zwinąć w rolade.Zawinąć w folie alum...i schłodzić w lodówce.W mojem domostwie wystepuja dwie opcje ...jedna jako wedlina a druga podobna do galantyny. smacznego. Dzięki , jak wypróbuję na pewno dam znać A co z tym buraczkiem ćwikłowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.06.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Tylko pamietaj,że nic za darmoszke.Jak zrobisz to masz powiedziec czy smakowało no i czy nie było "czuć rajtuzami,pończochami. Żarty na bok. Przepis. 1. 1 do 1,5 kg sera żółtego 2. 2 poledwiczki 3.łyżka żelatyny 4.Rajstopy lub pończocha. 5.jeden buraczek ćwikłowy Przygotować poledwiczki.T/z posiekac je nożem i dodac żelatyne. Ugotować w całości ser wkładając go do w/w raj...lub pończ...tak by był mietki.Wyjąć go z rajstop i rozwałkować na plaster.Na jeszcze ciepły ser nakładać poledwice i zwinąć w rolade.Zawinąć w folie alum...i schłodzić w lodówce.W mojem domostwie wystepuja dwie opcje ...jedna jako wedlina a druga podobna do galantyny. smacznego. Dzięki , jak wypróbuję na pewno dam znać A co z tym buraczkiem ćwikłowym ? zostawiłem go na kolorek i właśnie abys sie zapytala.To taki chwyt kulinarny w celu przyciagniecia uwagi.Tylko nikomu Ani -mrumru W czasie gotowania wkladam do sera i gotujac sie daje kolorek sama zobaczysz. serdecznie itd...pamietaj co powiedzialas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 14.06.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 [ serdecznie itd...pamietaj co powiedzialas. Oki doki Jeszcze tylko mnie oświeć czy żelatynę to w proszku czy rozpuszczoną do polewiczki dodać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.