Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kulinaria i inne takie gotowanie


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ns przetlumacz starej znajomej, bo moze faktycznie cos nie zalapalam.... :roll: I nie placz, przeciez wiesz juz, ze Cie lubie... :p

 

Facet Q pisze:

Szkoda poledwiczek.

 

Ponczocha na leb , a poledwica do krojenia.

Na co ja mu "gruszkami" :D
gruszka jest bardzo zle strawiana w połaczeniu z miesem
a Ty na to ,że to nie ten dział:
kulinaria a nie kuchnia dla mających problemy z trawieniem....
.

Powiedz prosze dlaczego zauważasz u mnie ten nietekt a u Q nie zracasz uwagi ,że jest dział kulinaria a nie kuchnia dla tych z ochrony(w kominiarkach) co bronia kucharzy. :p :wink:

 

A jeżeli mnie lubisz to nie mów tego głosno no bo.......no wiesz co :oops: :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmm, po takich super potrawach, nie bardzo wiem, czy moge sie pochwalic tym, co zrobilam wczoraj, ale moze jest ktos jeszcze taki jak ja poczatkujacy i mu sie przyda i spodoba?

Przepis prosciutki, z innego forum ( a wlasciwie to z Nigelli):

kurczaka pociac w paski, zalac na dwie godziny jogurtem naturalnym, a potem obtaczac w panierce i smazyc - panierka to pokruszone krakersy.

Pycha! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmm, po takich super potrawach, nie bardzo wiem, czy moge sie pochwalic tym, co zrobilam wczoraj, ale moze jest ktos jeszcze taki jak ja poczatkujacy i mu sie przyda i spodoba?

Przepis prosciutki, z innego forum ( a wlasciwie to z Nigelli):

kurczaka pociac w paski, zalac na dwie godziny jogurtem naturalnym, a potem obtaczac w panierce i smazyc - panierka to pokruszone krakersy.

Pycha! :D

 

Jaką część kurczaka pociąć?Smażyć na głębokim tłuszczu(i na jakim) a może we frytownicy? :roll: A krakersy to te naturalne czy solone?Bez przypraw?

 

 

pzdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ozesz qrtka :wink: nie przypuszczalam, ze zostane zasypana tyloma pytaniami :lol:

Ale juz grzecznie odpowiadam:

 

Jaką część kurczaka pociąć?

Ja cielam filety z piersi.

 

Smażyć na głębokim tłuszczu(i na jakim) a może we frytownicy?

Ja smazylam nie na glebokim, na oleju, bardzo krotko na duzym ogniu, mozna tez w piekarniku podobno.

 

A krakersy to te naturalne czy solone?Bez przypraw?

Krakersy slone. W oryginale podobno jest bez przypraw, ja troche posolilam miesko przed panierowaniem samym.

 

Pozdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mbz i wlaśnie na tym polega prawdziwe gotowanie ,ktore konczy sie konsumpcja.Czy to jest dobre czy złe to juz inna para kaloszy.

 

 

Wracając do Twojego przepisu.A co proponujesz jako dodatek?Pytam bo przepis mi sie podoba za jego prostote i krótki czas wykonania.Zrobie go dzisiaj.

 

pzdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prosiem.

 

1. 4 szt.młodych ziemniaków

2.4 szt. pomidorkow

3.4 szt. pieczarek

wielkośc dowolna ale niezaduże.

 

Wydrążyć łyżeczką środki ze wszystkich warzyw.Następne kazde z nich przyprawić vegetą i pieprzem.

Faszerować: i tak:

 

Ziemniaki pomidorem i pieczarką

Pomidory zeimniakiem i pieczarką

Pieczarki ziemniakami i pomidorem

 

Zawinąć każde z osobna w folie aluminiową .Piec w piekarniku 180 st czas 45 min.Tylko prosze nie dodawaj tam żółtego sera bo moi domownicy powiedzieli mi ,że to takie pospolite :roll: :roll:

 

smacznego.

 

Postaram się zrobic połączenie tych naszych przepisow na fotkach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Juz sie poprawiam. :D

 

Q Nie gotuj nam tu w pończochach, zdejmuj natychmiast wszystko.., prócz fartuszka. :D

 

Tak moze byc???? :wink:

 

Ah, to tylko takie male nawiaznie do tego przepisu:

 

 

Przepis.

 

1. 1 do 1,5 kg sera żółtego

2. 2 poledwiczki

3.łyżka żelatyny

4.Rajstopy lub pończocha.

5.jeden buraczek ćwikłowy

 

Do takich celow jest cos na wzor gazy, no coz moza i rowniez majtki koronkowe jak widze :oops: :lol: :lol: . :lol: :lol:

 

 

Jak trzeba to osobiscie uzywam czapki. 8)

 

Jestem obecnie po obiedzie. :D

 

Dzisaj zaprezentujemy cos sezonowego. :p

 

Piersi z kurczaka nadziewane cukinia, pomidorami i listkami bazyli. 8)

 

Dodatkiem jest saladka z buraczkow czerwonych i czegos co powinno obic sie Tobie o uszy czyli bulgur(pisownia rowniez obejmuje bulgar lub bulghur).Balkany byly dlugo pod wplywem Turkow. :D

 

Najpierw musze troche odsapnac. :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Saladka:

 

 

Buraczki gotowane- 12 malych buraczkow cietych na cwiartki lub wieksze w mniejszej ilosci (ciete jak podadnie).

 

Bulgur- 280g dostepny w duzych skepach w Polsce lub internecie.

 

8 bardzo mlodych cebul ze szczypiorkiem lub 2-3 wieksze

 

 

10g siekanej miety

 

siekana pietruszka i koperek (u mnie bez - dzieciak krzywo sie patrzy), naprawde warto.

 

sok z 2 cytryn sol i pieprz

 

250 ml oliwki dziewiczej

 

http://img224.imageshack.us/img224/3843/57crbh3.jpg

 

Bulgur byl zalany zimna woda na 30 minut, odcedzony i wycisniety.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...