axd 19.06.2007 01:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Wszystko mieszamy . http://img395.imageshack.us/img395/8281/58crjf1.jpg Odstawiamy do lodowki na 30 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axd 19.06.2007 01:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Piers przecinamy ukosnie i podajemy z zimna salataka. http://img489.imageshack.us/img489/3426/59crtr5.jpg Podajemy z winem do drobiu, dodatkowym przepiceim moze byc czysta zrodlana woda .Kompozycja smakowa jest taka, iz mozna smialo przepijac nawet sama woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axd 19.06.2007 02:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Aha , ja starterow z zimniakow nie jadam. Czasami z grzybow. Jutro jak bede gotowal, przedstawie moje ulubiony. Daktyle z migdalami i boczkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 19.06.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 fajne przepisy jak przebrne przez caly watek dorzuce cos od siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.06.2007 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Aha , ja starterow z zimniakow nie jadam. Czasami z grzybow. Jutro jak bede gotowal, przedstawie moje ulubiony. Daktyle z migdalami i boczkiem. Możesz jasniej o tych starterach z ziemniaków?Znalazłem tylko to. starter – zupa Kulajda (typowa zupa czeska z grzybami, ziemniakami, jajkami i ziołami Fructus Starter - jest nowoczesnym, mineralnym nawozem azotowym przeznaczonym do nawożenia wszystkich roślin uprawnych w tym i ziemniaków jadalnych Wiesz ja w kuchni narazie ćwicze i daleki jestem jeszcze od starterów. pzdr KS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 19.06.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 A dla mnie nastał najlepszy czas ogrodowego gotowania - zaczynają się cukinie i inne tego pychotki.Przepis na jedną potrawę w trzech wersjach:Bazą te wszystkiego jest coś wędzonego może być boczuś a może być kiełbaska, no i oczyiwście z dwie młode cukinie. Gotowanie zaczynamy od pokrojenia wędzonki i wrzucenia na patelnie (zależnie od tłustości z lub bez oliwy). W czasie wytapiania się wędzonki robimy boczny dyrdaczek przez ogród zrywając po drodze: cebulkę (koniecznie z zielonym szczypiorem), marchewkę pietruszkę i selerkę (wystraczą tylko liście), kalafiorka, brokuła, fasolkę szparagową a nawet kalarepkę czy groszek, jeśli są już pomidory to też 2-3 sztuki no i można też paprykę - słowem wszystko co ręce wpadnie tak po grarści. Wszytko obowiązkowo myjemy. I kolejno zaczynając od cebulki a kończąc na pomidorach (to ważne) wrzucamy pokrojone lub połamane na patelnię.Po czym odstawiamy kolejną przebieżkę przez ogród zrywamy czosnek ( mogą być liście), majeranek, bazylię cząber, tymianek, estragon, oregano i co nam jeszcze w ręce wpadnie w zależności od upodobania. Osobiście uważam że czosnek jest najważniejszy.Wrzucamy mniej jak więcej pokrojone na patelnię doprawiamy jeszcze solą może być też pieprz lecz niekoniecznie jeśli mieliśmy ostrą paprykę na ogrodzie.Chwilę jeszcze gotujemy i gotowe.A teraz jak tio konsumować.1) prosto z patelni z dowolnym pieczywem2) dolewamy wodę doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy trochę 3 minutowego makaronu nitek i mamy pyszotka zupę ale minestra3) faszerujemy ciabate lub zawijamy w cienkie naleśniki Za każdym razem nasze danie inaczej smakuje w zależniości od pojawienia się kolejnych warzyw i zastosowanych przypraw.[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.06.2007 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Mam wielką prośbę. Gdyby tylko było to możliwe, to proszę o nieużywanie zdrobnień typu: szczypioreczek, marcheweczka, słonineczka, masełko, dupełko i wszystkie ełki.Mozna przecież: szczypiorek, marchew, słonina, ziemniak, papryka itd.Nie wiem dlaczego, ale marchew, masło, cebula - kojarzy mi się z czymś normalnym, a marcheweczka, masełko, cebulka - z czymś obślizgłym. Jak słyszę to w programach telewizyjnych, to od razu tracę apetyt na parę godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 19.06.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Mam wielką prośbę. Gdyby tylko było to możliwe, to proszę o nieużywanie zdrobnień typu: szczypioreczek, marcheweczka, słonineczka, masełko, dupełko i wszystkie ełki. Mozna przecież: szczypiorek, marchew, słonina, ziemniak, papryka itd. Nie wiem dlaczego, ale marchew, masło, cebula - kojarzy mi się z czymś normalnym, a marcheweczka, masełko, cebulka - z czymś obślizgłym. Jak słyszę to w programach telewizyjnych, to od razu tracę apetyt na parę godzin. Cóż o gustach podobno się nie dyskutuje a skojarzenia to przekleństwo Przyznam że stosując zdrobnienia w moim przepisie chciałam podkreślić że warzywa są młode i prosto z ogrodu bo tak to całe to gotowanie jest do kitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.06.2007 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Przyznam że stosując zdrobnienia w moim przepisie chciałam podkreślić że warzywa są młode i prosto z ogrodu bo tak to całe to gotowanie jest do kitu Tak to też zrozumiałem, zresztą pewnie z podobnych powodów ludzie stając przed mikrofonem czy kamerą postępują podobnie. Cóż jednak poradzę, jak mnie to mierzi... Zresztą nie tylko mnie. W jednym z programów językowych w telewizji jakiś profesor - polonista strasznie tą manierę "zjechał". Przyznam, że byłem tak zadowolony, że znalazłem poparcie, że aż przez pewien czas trochę mi przeszło, ale po czasie jednak wraca. Nie przejmujcie się, chociaż żem facet, to będę watek czytał (choć czasem zazgrzytam zębami), bo gotować umiem i lubię, a dowiedzieć się czegoś nowego zawszem rad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.06.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Mam wielką prośbę. Gdyby tylko było to możliwe, to proszę o nieużywanie zdrobnień typu: szczypioreczek, marcheweczka, słonineczka, masełko, dupełko i wszystkie ełki. Mozna przecież: szczypiorek, marchew, słonina, ziemniak, papryka itd. Nie wiem dlaczego, ale marchew, masło, cebula - kojarzy mi się z czymś normalnym, a marcheweczka, masełko, cebulka - z czymś obślizgłym. Jak słyszę to w programach telewizyjnych, to od razu tracę apetyt na parę godzin. Nie lubisz buraczkow zasmazanych.Wolisz buraki.Marcheweczka z groszkiem tez lepiej smakuje a nie marchew z grochem Jestem za zdrobnieniami bo to nadaje niepowtarzalnego smaku potrawie. I tak jajeczka z oliweczka z oliweczek na goraco. 1.dwa jajeczka na twardziunio 2.1/2 peczuniu szczypioreczka 3.1/2 literatuni oliweczki z oliweczek 4.10 dkg szyneczki wedzonej pokrojonej w kosteczkę 5.łyżka(nie da sie zdrobnić) oceciku winnego 5.pieprzunio i soleczka do smaczku 6.tosteczki z masełkiem czosneczkowym wykonanko:Jajeczka pokroic w ćwiarteczki,posypać szyneczka i posiekanym w długie paseczki szczypioreczkiem,popieprzuniac i soluniać.Następnie podgrzać oliweczke dodając ocecik i tak przygotowanym wywarkiem wszystko polać Tościki z masełkiem czosneczkowym i paluszki lizać smaczniusiania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 19.06.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 A mnie jakos tak bardzo rozprasza i mierzi ( w sumie nie wiem, czemu az tak bardzo) - jak ktos tu pisze : saladka. Prosze, pisz - salatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.06.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 A mnie jakos tak bardzo rozprasza i mierzi ( w sumie nie wiem, czemu az tak bardzo) - jak ktos tu pisze : saladka. Prosze, pisz - salatka Tu jest o gotowaniu (jakby powiedziala to Zeljka) Dawaj przepis no chyba ,że pochwalisz sie tym moim ,którego wyprobowałaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.06.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Nie lubisz buraczkow zasmazanych.Wolisz buraki.Marcheweczka z groszkiem tez lepiej smakuje a nie marchew z grochem A właśnie, że nie. Ma być marchewka z groszkiem. Bo groch i groszek, to odrębne tematy. Tak samo buraki i buraczki. Mają jednak być buraczki zasmażane. To tu nie razi, bo po pierwsze wskazuje na rodzaj użytego surowca, a po drugie - tak jest przyjęte od bardzo dawna i nabyło praw chociazby przez zasiedzenie To są własnie niuansy języka polskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 19.06.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Tu jest o gotowaniu (jakby powiedziala to Zeljka) Dawaj przepis no chyba ,że pochwalisz sie tym moim ,którego wyprobowałaś Hmm, jeszcze nie wyprobowalam - nie mialam czasu i wszystkich skladnikow ( patrz: pieczarki) moze w weekend A kiedy beda fotki "naszego" zestawu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 19.06.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Piers przecinamy ukosnie i podajemy z zimna salataka. Podajemy z winem do drobiu, dodatkowym przepiceim moze byc czysta zrodlana woda .Kompozycja smakowa jest taka, iz mozna smialo przepijac nawet sama woda. Mniammmmm! Chapeau bas. Czekam na dalsze przepisy - jesteś w tym naprawdę świetny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.06.2007 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Tu jest o gotowaniu (jakby powiedziala to Zeljka) Dawaj przepis no chyba ,że pochwalisz sie tym moim ,którego wyprobowałaś Hmm, jeszcze nie wyprobowalam - nie mialam czasu i wszystkich skladnikow ( patrz: pieczarki) moze w weekend A kiedy beda fotki "naszego" zestawu beda beda...już nad nimi pracuje. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.06.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Nie lubisz buraczkow zasmazanych.Wolisz buraki.Marcheweczka z groszkiem tez lepiej smakuje a nie marchew z grochem A właśnie, że nie. Ma być marchewka z groszkiem. Bo groch i groszek, to odrębne tematy. Tak samo buraki i buraczki. Mają jednak być buraczki zasmażane. To tu nie razi, bo po pierwsze wskazuje na rodzaj użytego surowca, a po drugie - tak jest przyjęte od bardzo dawna i nabyło praw chociazby przez zasiedzenie To są własnie niuansy języka polskiego A w pracy robicie sobie śladzia czy śledzika?Obie formy wydają sie być poprawne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.06.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 A w pracy robicie sobie śladzia czy śledzika?Obie formy wydają sie być poprawne.. Bo tak faktycznie jest! Śledź to danie spożywane bez płynu. A śledzik - z popiciem PS. A kto wie jaka jest różnica pomiędzy śliwówką a śliwowicą? Tylko nie taka jaka pomiędzy czarownicą a czarodziejką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.06.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 A w pracy robicie sobie śladzia czy śledzika?Obie formy wydają sie być poprawne.. Bo tak faktycznie jest! Śledź to danie spożywane bez płynu. A śledzik - z popiciem PS. A kto wie jaka jest różnica pomiędzy śliwówką a śliwowicą? Tylko nie taka jaka pomiędzy czarownicą a czarodziejką Tak ,tak to jak różnica......... wegiel kamienny od kamienia wegielnego śliwówka nalewka ze śliwek z dodatkiem rodzynek majaca solidną moc i dobrze rozgrzewajaca. śliwowica"napoj" wyrabiany ze sfermentowanych zacierów śliwkowych, głównie śliwek węgierek. "W smaku jest trochę gorzka, dość mocna, ale przez gardło przechodzi bardzo gładko, jak woda." Tak uogólniajac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.06.2007 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Szóstka!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.