Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kulinaria i inne takie gotowanie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aha , ja starterow z zimniakow nie jadam. :-? Czasami z grzybow. :D

Jutro jak bede gotowal, przedstawie moje ulubiony. :p

Daktyle z migdalami i boczkiem. :D

Możesz jasniej o tych starterach z ziemniaków?Znalazłem tylko to.

starter – zupa Kulajda (typowa zupa czeska z grzybami, ziemniakami, jajkami i ziołami

Fructus Starter - jest nowoczesnym, mineralnym nawozem azotowym przeznaczonym do nawożenia wszystkich roślin uprawnych w tym i ziemniaków jadalnych
:roll:

Wiesz ja w kuchni narazie ćwicze i daleki jestem jeszcze od starterów. :lol: :lol:

pzdr KS.

A dla mnie nastał najlepszy czas ogrodowego gotowania - zaczynają się cukinie i inne tego pychotki.

Przepis na jedną potrawę w trzech wersjach:

Bazą te wszystkiego jest coś wędzonego może być boczuś a może być kiełbaska, no i oczyiwście z dwie młode cukinie.

Gotowanie zaczynamy od pokrojenia wędzonki i wrzucenia na patelnie (zależnie od tłustości z lub bez oliwy).

W czasie wytapiania się wędzonki robimy boczny dyrdaczek przez ogród zrywając po drodze: cebulkę (koniecznie z zielonym szczypiorem), marchewkę pietruszkę i selerkę (wystraczą tylko liście), kalafiorka, brokuła, fasolkę szparagową a nawet kalarepkę czy groszek, jeśli są już pomidory to też 2-3 sztuki no i można też paprykę - słowem wszystko co ręce wpadnie tak po grarści. Wszytko obowiązkowo myjemy. I kolejno zaczynając od cebulki a kończąc na pomidorach (to ważne) wrzucamy pokrojone lub połamane na patelnię.

Po czym odstawiamy kolejną przebieżkę przez ogród zrywamy czosnek ( mogą być liście), majeranek, bazylię cząber, tymianek, estragon, oregano i co nam jeszcze w ręce wpadnie w zależności od upodobania. Osobiście uważam że czosnek jest najważniejszy.

Wrzucamy mniej jak więcej pokrojone na patelnię doprawiamy jeszcze solą może być też pieprz lecz niekoniecznie jeśli mieliśmy ostrą paprykę na ogrodzie.

Chwilę jeszcze gotujemy i gotowe.

A teraz jak tio konsumować.

1) prosto z patelni z dowolnym pieczywem

2) dolewamy wodę doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy trochę 3 minutowego makaronu nitek i mamy pyszotka zupę ale minestra

3) faszerujemy ciabate lub zawijamy w cienkie naleśniki

Za każdym razem nasze danie inaczej smakuje w zależniości od pojawienia się kolejnych warzyw i zastosowanych przypraw.

[/code]

Mam wielką prośbę. Gdyby tylko było to możliwe, to proszę o nieużywanie zdrobnień typu: szczypioreczek, marcheweczka, słonineczka, masełko, dupełko i wszystkie ełki.

Mozna przecież: szczypiorek, marchew, słonina, ziemniak, papryka itd.

Nie wiem dlaczego, ale marchew, masło, cebula - kojarzy mi się z czymś normalnym, a marcheweczka, masełko, cebulka - z czymś obślizgłym.

Jak słyszę to w programach telewizyjnych, to od razu tracę apetyt na parę godzin.

Mam wielką prośbę. Gdyby tylko było to możliwe, to proszę o nieużywanie zdrobnień typu: szczypioreczek, marcheweczka, słonineczka, masełko, dupełko i wszystkie ełki.

Nie wiem dlaczego, ale marchew, masło, cebula - kojarzy mi się z czymś normalnym, a marcheweczka, masełko, cebulka - z czymś obślizgłym.

Jak słyszę to w programach telewizyjnych, to od razu tracę apetyt na parę godzin.

Cóż o gustach podobno się nie dyskutuje a skojarzenia to przekleństwo :wink:

Przyznam że stosując zdrobnienia w moim przepisie chciałam podkreślić że warzywa są młode i prosto z ogrodu bo tak to całe to gotowanie jest do kitu :wink: :D

Przyznam że stosując zdrobnienia w moim przepisie chciałam podkreślić że warzywa są młode i prosto z ogrodu bo tak to całe to gotowanie jest do kitu :wink: :D

Tak to też zrozumiałem, zresztą pewnie z podobnych powodów ludzie stając przed mikrofonem czy kamerą postępują podobnie. Cóż jednak poradzę, jak mnie to mierzi... Zresztą nie tylko mnie. W jednym z programów językowych w telewizji jakiś profesor - polonista strasznie tą manierę "zjechał". Przyznam, że byłem tak zadowolony, że znalazłem poparcie, że aż przez pewien czas trochę mi przeszło, ale po czasie jednak wraca.

Nie przejmujcie się, chociaż żem facet, to będę watek czytał (choć czasem zazgrzytam zębami), bo gotować umiem i lubię, a dowiedzieć się czegoś nowego zawszem rad.

Nie lubisz buraczkow zasmazanych.Wolisz buraki.Marcheweczka z groszkiem tez lepiej smakuje a nie marchew z grochem :D

Jestem za zdrobnieniami bo to nadaje niepowtarzalnego smaku potrawie.

I tak jajeczka z oliweczka z oliweczek na goraco.

1.dwa jajeczka na twardziunio

2.1/2 peczuniu szczypioreczka

3.1/2 literatuni oliweczki z oliweczek

4.10 dkg szyneczki wedzonej pokrojonej w kosteczkę

5.łyżka(nie da sie zdrobnić) oceciku winnego

5.pieprzunio i soleczka do smaczku

6.tosteczki z masełkiem czosneczkowym

wykonanko:Jajeczka pokroic w ćwiarteczki,posypać szyneczka i posiekanym w długie paseczki szczypioreczkiem,popieprzuniac i soluniać.Następnie podgrzać oliweczke dodając ocecik i tak przygotowanym wywarkiem wszystko polać

Tościki z masełkiem czosneczkowym i paluszki lizać

smaczniusiania. :D :D :wink: :wink:

Nie lubisz buraczkow zasmazanych.Wolisz buraki.Marcheweczka z groszkiem tez lepiej smakuje a nie marchew z grochem :D

A właśnie, że nie. Ma być marchewka z groszkiem. Bo groch i groszek, to odrębne tematy. Tak samo buraki i buraczki. Mają jednak być buraczki zasmażane. To tu nie razi, bo po pierwsze wskazuje na rodzaj użytego surowca, a po drugie - tak jest przyjęte od bardzo dawna i nabyło praw chociazby przez zasiedzenie :wink:

To są własnie niuansy języka polskiego

Tu jest o gotowaniu (jakby powiedziala to Zeljka) :D :D :wink:

Dawaj przepis no chyba ,że pochwalisz sie tym moim ,którego wyprobowałaś :oops: :oops: :oops: :wink:

Hmm, jeszcze nie wyprobowalam - nie mialam czasu i wszystkich skladnikow ( patrz: pieczarki) :oops: moze w weekend :)

A kiedy beda fotki "naszego" zestawu :lol: :wink:

Piers przecinamy ukosnie i podajemy z zimna salataka.

Podajemy z winem do drobiu, dodatkowym przepiceim moze byc czysta zrodlana woda .Kompozycja smakowa jest taka, iz mozna smialo przepijac nawet sama woda.

Mniammmmm! Chapeau bas. Czekam na dalsze przepisy - jesteś w tym naprawdę świetny. :D

Tu jest o gotowaniu (jakby powiedziala to Zeljka) :D :D :wink:

Dawaj przepis no chyba ,że pochwalisz sie tym moim ,którego wyprobowałaś :oops: :oops: :oops: :wink:

Hmm, jeszcze nie wyprobowalam - nie mialam czasu i wszystkich skladnikow ( patrz: pieczarki) :oops: moze w weekend :)

A kiedy beda fotki "naszego" zestawu :lol: :wink:

beda beda...już nad nimi pracuje.

pzdr

A właśnie, że nie. Ma być marchewka z groszkiem. Bo groch i groszek, to odrębne tematy. Tak samo buraki i buraczki. Mają jednak być buraczki zasmażane. To tu nie razi, bo po pierwsze wskazuje na rodzaj użytego surowca, a po drugie - tak jest przyjęte od bardzo dawna i nabyło praw chociazby przez zasiedzenie :wink:

To są własnie niuansy języka polskiego

A w pracy robicie sobie śladzia :lol: :wink: czy śledzika?Obie formy wydają sie być poprawne..

A w pracy robicie sobie śladzia :lol: :wink: czy śledzika?Obie formy wydają sie być poprawne..

Bo tak faktycznie jest! Śledź to danie spożywane bez płynu. A śledzik - z popiciem :lol:

PS. A kto wie jaka jest różnica pomiędzy śliwówką a śliwowicą?

Tylko nie taka jaka pomiędzy czarownicą a czarodziejką :D

Bo tak faktycznie jest! Śledź to danie spożywane bez płynu. A śledzik - z popiciem :lol:

PS. A kto wie jaka jest różnica pomiędzy śliwówką a śliwowicą?

Tylko nie taka jaka pomiędzy czarownicą a czarodziejką :D

Tak ,tak to jak różnica......... wegiel kamienny od kamienia wegielnego

śliwówka nalewka ze śliwek z dodatkiem rodzynek majaca solidną moc i dobrze rozgrzewajaca.

śliwowica"napoj" wyrabiany ze sfermentowanych zacierów śliwkowych, głównie śliwek węgierek. "W smaku jest trochę gorzka, dość mocna, ale przez gardło przechodzi bardzo gładko, jak woda."

Tak uogólniajac. :wink: