Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nikt już nie gotuje?Podciągne wacio to może jakaś Pani sie zlituje i cos pokaże ze swoich przepisów?

mialem wczoraj zrobic fotki mojego wyskokowego barszyku bialego z kurkami i na poledwicy wołowej ale dzieci zabrały mi aparat a ja nie z tych szanujacych i mam tylko jeden.Z komórki to już nie to.

 

pzdrcdn.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/40/#findComment-1921228
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy już był ten przepis ale sezon na kurki rozpoczęty .... A więc tak:

0. nałozyć fartuszek, bo będzie trochę pryskać .... :)

1. nazbierać kurek lub kupić :lol:

2. udusić na maśle, do miękkości

3. w tzw. międzyczasie uygotować spaghetti al dente

4. odcedzić spaghetti i dorzucić do kurek

5. posolić i popieprzyć świeżo zmielonym i

 

 

SZAMAĆ, GŁOŚNO MLASKAJĄC NA WYSCIGI, W NADZIEI, ŻE COS ZOSTAŁO NA PATELNI ....

polecam gorąco .... i idę do lodówki zajrzec, bo trochę zgłodniałam 8)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/40/#findComment-1924503
Udostępnij na innych stronach

cholercia - przejrzałam sobie ten wątek - i chyba musze przeprowadzic z moim mężem poważna rozmowę - on mi tak smacznie nie gotuje - co więcej: on prawie w ogóle nie gotuje :evil:

no dobra - robi pyszne kanapki i kawę...jest właściwie mistrzem w robieniu kawy (robi cuda ze zwykłej neski)...- ale to go nie usprawiedliwia... :-?

hmmmm -muszę coś z tym zrobić... :roll:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/40/#findComment-1925670
Udostępnij na innych stronach

cholercia - przejrzałam sobie ten wątek - i chyba musze przeprowadzic z moim mężem poważna rozmowę - on mi tak smacznie nie gotuje - co więcej: on prawie w ogóle nie gotuje :evil:

no dobra - robi pyszne kanapki i kawę...jest właściwie mistrzem w robieniu kawy (robi cuda ze zwykłej neski)...- ale to go nie usprawiedliwia... :-?

hmmmm -muszę coś z tym zrobić... :roll:

 

Przestań mu w ogóle gotować :lol: :wink:.Zaraz się naumie :D :wink:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/40/#findComment-1927109
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy już był ten przepis ale sezon na kurki rozpoczęty .... A więc tak:

0. nałozyć fartuszek, bo będzie trochę pryskać .... :)

1. nazbierać kurek lub kupić :lol:

2. udusić na maśle, do miękkości

3. w tzw. międzyczasie uygotować spaghetti al dente

4. odcedzić spaghetti i dorzucić do kurek

5. posolić i popieprzyć świeżo zmielonym i

 

 

SZAMAĆ, GŁOŚNO MLASKAJĄC NA WYSCIGI, W NADZIEI, ŻE COS ZOSTAŁO NA PATELNI ....

polecam gorąco .... i idę do lodówki zajrzec, bo trochę zgłodniałam 8)

 

a propos sezonu na kurki to mój kochany uwielbia jajecznice na kurkach: robię ją tak:

cebulkę podsmażam na maśle, gdy się zeszkli dodaję kurki i jeszcze trochę masła, jak się uduszą - to wiadomo jajka, sól i pieprz do smaku - sądząc po minie lubego - JEST PYCHA - ja nie wiem bo nie jem :-D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/40/#findComment-1929495
Udostępnij na innych stronach

Sałatka migdałowa :)

 

filet z kurczaka

ananas w plastrach

kukurydza konserwowa

kapusta pekińska lub sałata lodowa

przyprawa curry

płatki migdałowe

majonez

 

proporcje wg uznania

 

kapustę pekińską pokroić w dość drobne wiórki ( jeśli sałata - to porwać w większe kawałki),

ananasa pokroić w kostkę,

filet pokroić w grubszą kostkę, obsmażyć, pod koniec smażenia obsypać curry, przestudzić,

wszystko włożyć do misy, wsypać kukurydzę, dodać płatki migdałowe, niewielką ilość majonezu i delikatnie wymieszać.

 

Sałatka wypróbowana, przetestowana na gościach - smakowała.... :wink:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/40/#findComment-1933231
Udostępnij na innych stronach

Anisia3 masz racje są czasami nieapetyczne :lol: :wink: .Do jajecznicy z kurkami i pomidorami trzeba pamietać by do zblanszowanych potem podsmażonych kurek na masle najpierw dodać same żółtka a dopiero potem sparzone bez skórki pomidory,pokrojone w drobną kostkę wymieszać z piana z bialek(białka niekoniecznie na sztywno).dodać do żółtek z kurkami i delikatnie mieszając doprowadzić by potrawa była lekko wilgotna.Na talerz położyć pokrojony w centymetrowe plastry ser,przykryć tak zrobioną jajecznicą i zajadać sie do bólu.Do tego oczywiście miąższ chlebowy jako grzanka i .....smacznego :D :wink:
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/40/#findComment-1934258
Udostępnij na innych stronach

najlepsze jedzonko jakie jadłem to była....kuchnia arabska;) podczas pobytu na wakacjach w Tunezji w tym roku:) nie rozumiem ludzi którzy narzekają na orientalna kuchnie jak dla mnie była wyśmienita, wogole hotel tez był naprawdę ok Tej Marhaba w Sousse z alfa Star fajowe wakacje i mozna zjesc smacznie:D
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/40/#findComment-1935251
Udostępnij na innych stronach

Jak ja się lubie zgadzać z przedmowca.Anisia3 ma dokładnie racje,że nie jest to miejsce na tego rodzaju wywody.Jeżeli juz to zapodaj przepis żarełka arabskiego i potwierdź to fotką. :p :wink: ,sam chętnie popatrze jak wcinałeś :
Obecnie tradycyjny posiłek również rozpoczyna się podaniem całego barana lub kilku, zależnie od ważności spotkania, wraz z ryżem. Tu warto powiedzieć, że za najsmaczniejsze części barana uważa się mięso od strony grzbietowej, a także język i ogon.
.Może juz jakąś potrawe robileś w domu???
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/40/#findComment-1936276
Udostępnij na innych stronach

Fotki jadla nie mam, ale napisze co czasami robie jak nie chce mi sie gotowac...

Takie bardzo proste danie. Spagetti ugotowac, polac troche oliwa z oliwek i pokruszyc na to tunczyka z puszki.., nie tego salatkowego, tego w kawalkach...Posypac startym parmezanem.

Do tego zielona salata przyprawiona sola, oliwa z oliwek i octem balsamycznym - ciemnym...

Mi to bardzo smakuje, a czasu duzo nie zajmuje. :D

Inne takie danie bez miesa, tez szybko sie robi. Tym razem na slodko.

Jablka pokroic na kawalki, oczyszczyc i usmazyc.w razie potrzeby dodac cukru do smaku, lepiej brazowy, ale bialy tez moze byc. :wink: Ryz ugotowac.

Na talerz klasc troche ryzu, na to jablka, kto lubi, posypac cynamonem z cukrem i zalac smietana. Moze byc tez ta gesta, lekko kwaskowa... :p

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/40/#findComment-1939847
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...