Ew-ka 17.08.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 szukam sprawdzonego przepisu na zupe rybną ...jadłam wspaniałą zupkę w Krakowie i marzy mi sie taka w domu może jaka dobra dusza pomoże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 19.08.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 ... poszukujesz zupy rybnej z jakiego rodzaju ryb (słodkowodne, morskie, z dodatkiem "owoców morza" np krewetki, kraby,) ? Zupa z ryb morskich (moja ulubiona z halibuta)składniki:1 l wywaru rybnego (przygotować go można z głów, płetw, kręgosłupów, ogonów i skóry ryb)1 kg filetów z halibuta (może być inna ryba morska)1 łyżka soku z cytryny2 średnie cebule1 pietruszka1/2 średniego selera2 średnie marchewki1 łyżka oliwy2 łyżki masła4 średnie ziemniaki1/2 szklanki białego wytrawnego wina (najlepiej chablis)2 żółtka 1/2 szklanki śmietany (najlepiej kremówki)1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki1/2 łyżeczki estragonu1 ziarno ziela angielskiego (roztarte w moździeżu)2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszkisól i pieprz do smakusposób przygotowania:Wywar z ryby zagotować. Pokrajane w kawałki ryby, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej drobno posiekane cebule, pietruszkę, seler i marchewkę, zeszklić, dodać paprykę, estragon, ziele angielskie i wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować aż warzywa będą bardzo miękkie, przetrzeć je przez sito i wrzucić do wywaru. Dodać pokrajane w kostkę ziemniaki i gotować 15-20 minut. Dodać wino i kawałki ryby i gotować jeszcze 15 minut.Żółtka roztrzepać ze śmietaną. Zupę zdjąć z ognia, przyprawić solą, pieprzem i zaciągnąć zahartowaną śmietaną, posypać natką pietruszki. Smacznego Uwaga: można zrobić wersję "wykwintną" i dodać na sam koniec gotowania krewetki (nie gotować z krewetkami, gdyż zrobią się całkowicie twarde). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 20.08.2007 03:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 ... "szanujące się kuchnie" zapewne mają wakacje ... więc może w tym "martwym sezonie" dorzucę parę wakacyjnych potraw Schab duszony z portabello składniki: 4 kotlety schabowe (cięte na grubość około 3 cm) 1/4 kg średnich grzybków portabello 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 4 łyżki oliwy 1 łyżka mąki 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki czerwonego winnego octu 1/2 szklanki czystego warzywnego bulionu 1/2 łyżeczki suszonej naci pietruszki sól i pieprz do smaku http://www.chefpaul.net/inne/schabG02.jpg sposób przygotowania: Sporządzić marynatę: wymieszać 2 łyżki oliwy z octem, winem i pietruszką. Zalać marynatą mięso i odstawić do lodówki na 2 godziny. Wyjąć mięso z lodówki na około godzinę przed obróbką aby doszło do temperatury pokojowej. Rozgrzać na patelni pozostałe 2 łyżki oliwy z masłem i na bardzo gorącym tłuszczu obsmażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Mięso wyjąć z patelni i odłożyć na bok. Cebulę oczyścić, pokrajać w półtalarki, czosnek drobno posiekać, grzyby pokrajać w plasterki. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, dodać grzyby i podsmażyć. Mąkę wymieszać z papryką i opruszyć grzyby z cebulą i czosnkiem, podsmażyć. Pozostałą marynatę wymieszać z bulionem i podlać grzyby. Włożyć kotlety i dusić podlewając maarynatą z bulionem, aż do zredukowania płynu i zgęstnienia sosu. Można podawać z ziemniaczkami oprószonymi zieleniną i młodą kapustą z masełkiem. Krewetki w sosie avocado składniki: 1 kg dużych krewetek (najlepiej "jumbo") 1 szklanka wina 1 szklanka wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka grubo świeżo mielonego pieprzu 1 avocado 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (lub jogurtu) 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 2 łyżki usiekanej świeżej natki pietruszki sól i pieprz do smaku http://www.chefpaul.net/inne/krewetA03.jpg sposób przygotowania: Krewetki rozmrozić w lodówce. Zagotować wodę, dodać łyżeczkę soli i pieprzu, dodać wino i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić krewetki do wrzątku i gotować około 5-7 minut aż wszystkie będą czerwone. Obrać krewetki z łuski pozostawiając ogonki. Rozciąć avocado na połowę, wybrać miąższ (skórę pozostawić). Wymieszać na gładką masę w mikserze avocado, śmietanę, majonez, musztardę, przecier pomidorowy, paprykę i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Można podawać w wydrążonych łupinkach avocado. Klops z bizona składniki: 1/2 kg mielonego mięsa z bizona (może być żubr, lub młoda wołowina) 8 jajek 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 4 łyżki tartej bułki 1/2 łyżeczki suszonej naci pietruszki 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki konserwowanego zielonego pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oleju truflowego sól i pieprz do smaku http://www.chefpaul.net/inne/bizonPRj03.jpg sposób przygotowania: Bardzo drobno usiekaną cebulę i czosnek zeszklić na smalcu. Tartą bułkę wymieszać z papryką i pietruszką. Wymieszać dokładnie mięso z cebulą i czosnkiem, dwoma żółtkami (2 białka ubić na sztywną pianę i dodać osobno), trzema łyżkami tartej bułki, majerankiem i zielonym pieprzem. Przyprawić solą i pieprzem. Pozostałe sześć jajek ugotować na twardo, obrać i ściąć wierzchołki aż do żółtek. Grubą folię aluminiową wysmarować olejem i posypać tartą bułką. Uformować placek z mielonego mięsa, ułożyć na nim jajka i zawinąć całość w walec szczelnie zamykając folię. Nagrzać piekarnik do 200*C i piec klops przez około 45 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia, otworzyć folię i pozwolić pieczeni odparować. Można podawać na zimno lub na gorąco. Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.08.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Martadelaaaa na pięć talerzów w smaku z torebki.....i frytkamy,ze frytownycy,saladką z pomidorów i pieczarków,sosu z czosnyku ze słoika,ogóra kiszonego i innych dodatków........polecam. Ciesze sie ,że mistrz nareszcie odwiedził kulinaria.Chyle czoło mistrzu.Zupa z rybek jest zajebiściańska....(tak powiedziała moja Gosia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 20.08.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 ... Zupa z ryb morskich (moja ulubiona z halibuta) serdeczne dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.08.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Nie wypada mi tego komentować 1/2 kg mielonego mięsa z bizona (może być żubr, lub młoda wołowina) ...pozostawięęęę to dla szanujacej sie kuchni ...wybacz Chef Paul to było do kogoś innego mistrzu serdecznie Cie pozdrawiam i za chwlie wkleje moja martadellllęęę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 20.08.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Potrzebuję cos na parapetowe doradzicie ...??? najlepiej to niebo w gębie ...zeby było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 20.08.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 moze cos z mielonki ? a kiedy bedzie zebym sie wyszykowac zdazyla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 20.08.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 selimm proste jak drut , wysmienite za zagryche i nie tylko uwielbiam : 1 kg śledzi skandynawskich (koniecznie skandynawskich, zadnych innych - z lekko slodkiej zalewy) tzn platow sledziowych 1 sloiczek majonezu (koniecznie Winiary dekoracyjny) 1 plaska lyzeczka cukru (dowolny - krysztal bialy 1 plaska lyzeczka pieprzu swiezo i dosyc grubo mielonego 2 cebule bardzo drobno posiekane 4 ogorki konserwowe (koniecznie kartuskie) – bardzo drobno posiekane 3 zabki czosnku utrzec z sola (koniecznie utarty z sola - zaden tam wyciskany i zaden tam chinski) Wymieszac majonez z czosnkiem, cukrem , pieprzem = sos Przekładać warstwami w szklanym naczyniu : sledzie, sos , cebula ogorki sledzie, sos , cebula ogorki sledzie, sos , cebula ogorki.... w wersji dietetycznej - zamiast majonezu moze byc jogurt ale to nie to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.08.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Potrzebuję cos na parapetowe doradzicie ...??? najlepiej to niebo w gębie ...zeby było Parapet ....a na nim puszka kukurydzy,śledzik w madżonezie,i do popicia lody waniliowe.....! 1 lytr i dwóch chłopa.Ta parapetwę bede pamietał baaardzo długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 21.08.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 moze cos z mielonki ? a kiedy bedzie zebym sie wyszykowac zdazyla gosposie- to tak oczywiście dzień wcześniej zapraszam fartuszek mam ,taki przed kolanka więc szykować sie specjalnie nie musisz .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 21.08.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 JA CHCE KLOPS Z BIZONA!!!!! Paul - upiecz i wyslij mi pocztexem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 21.08.2007 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Potrzebuję cos na parapetowe doradzicie ...??? najlepiej to niebo w gębie ...zeby było u mnie był dzik pieczony dzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 21.08.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Potrzebuję cos na parapetowe doradzicie ...??? najlepiej to niebo w gębie ...zeby było u mnie był dzik pieczony dzik co tam dzik ja chce BIZOOONAAAAAA!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 22.08.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Oto proszę przystaweczka - Szpinaczek na zimno na bagietce(doskonały do wędlin i mięs na zimno) Kiedyś postanowiłam zrobić to danie na jakąś imprezę rodzinną. A mój mąż na to: -Kobieto, kto to będzie jadł, przecież to się żle kojarzy. Nawet nie wiecie jak się mylił. A teraz jak nie ma szpinaczku na imprezie to goście są mocno zawiedzeni. Oto przepis: (bardzo prosty) 1. 2 op. szpinaku mrożonego 2. 1 mały pojemnik śmietany 22% 3. tyleż samo co śmietany - majonezu (ja używam babuni) 4. 5,6 ząbków czosnku (jak kto woli może być więcej) 5. spory pęczek natki 6. średnia cebula 7. 3 lub 4 krótkie bagietki 8. sól i vegeta Szpinak (najlepiej na noc) włożyć na sitko, coby sie rozmroził i odciekła woda. Czosnek przepuścić przez praskę, natkę i cebulę drobno posiekać. A teraz to już wszystko wymięszać i doprawić do smaku solą i vegetą. Na koniec z bagietek wyciąć łódeczki, tzn. ściąć górę, wydrążyć środek i nafaszerować szpinakiem. Życzę smacznego I jeszcze mała dygresja: Po spożyciu tej smakowitości, najlepiej następnego dnia z nikim sie niekontaktować (ach... ten czosneczek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 24.08.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Potrzebuję cos na parapetowe doradzicie ...??? najlepiej to niebo w gębie ...zeby było ... na KIEDY "kocie" ? Nie wypada mi tego komentować 1/2 kg mielonego mięsa z bizona (może być żubr, lub młoda wołowina) ...pozostawięęęę to dla szanujacej sie kuchni ...wybacz Chef Paul to było do kogoś innego mistrzu serdecznie Cie pozdrawiam i za chwlie wkleje moja martadellllęęę. ... JA CHCE KLOPS Z BIZONA!!!!! Paul - upiecz i wyslij mi pocztexem ... sprawdzę jak długo "poleci" UPS-em (pewnie szybciej zrobisz z młodej cielęcinki ... choć jak zwykle "prawie" robi jednak różnicę ) pozdrawiam niezmienie smacznie i serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 24.08.2007 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 A może ktoś zna przepisy dietetyczne, nie tłuste znaczy się. Po operacji wnętrzności jestem, więc muszę sie tak troche poodżywiać. Będę bardzo wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.08.2007 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 A może ktoś zna przepisy dietetyczne, nie tłuste znaczy się. Po operacji wnętrzności jestem, więc muszę sie tak troche poodżywiać. Będę bardzo wdzięczna. Nietłuste wcale nie muszą być dietetyczne(cukiereczki) .Gdybys precyzyjniej określiła rodzaj to mam coś w schowku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 24.08.2007 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Jak to powiedzieć... Chodzi mi raczej o zestawy obiadowe, niesmażone, bez panierek i z chudego mięsa, bądż w ogóle bezmięsne. Zabronione jest: -mięso wieprzowe -kaczka, gęś -ryby tupu łosoś,halibud, karp i tym podobne tłustości -fasola, kapusta, kalafior i inne wzdymające -topione masło, smalec i słonina -świeże i ciemne pieczywo oraz ciasta z kremami -czosnek inne ostre przyprawy oraz cebula(choć trochę podjadam) -ogórki zielone i kiszone, kapusta kiszona i smażona cebula Chcę nadmienić, iż posiadam grila elektrycznego i naczynie do gotowania na parze(może się przyda). Będziesz miał coś dla mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.08.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Zajrzyj na wątek agro i odszukaj Tomka1950. Jest profesjonalistą w żywieniu chorych i dietach. Na pewno będzie mógł coś Ci doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.