Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kulinaria i inne takie gotowanie


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... poszukujesz zupy rybnej z jakiego rodzaju ryb (słodkowodne, morskie, z dodatkiem "owoców morza" np krewetki, kraby,) ?

 

Zupa z ryb morskich (moja ulubiona z halibuta)

składniki:

1 l wywaru rybnego (przygotować go można z głów, płetw, kręgosłupów, ogonów i skóry ryb)

1 kg filetów z halibuta (może być inna ryba morska)

1 łyżka soku z cytryny

2 średnie cebule

1 pietruszka

1/2 średniego selera

2 średnie marchewki

1 łyżka oliwy

2 łyżki masła

4 średnie ziemniaki

1/2 szklanki białego wytrawnego wina (najlepiej chablis)

2 żółtka

1/2 szklanki śmietany (najlepiej kremówki)

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

1/2 łyżeczki estragonu

1 ziarno ziela angielskiego (roztarte w moździeżu)

2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

sposób przygotowania:

Wywar z ryby zagotować. Pokrajane w kawałki ryby, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej drobno posiekane cebule, pietruszkę, seler i marchewkę, zeszklić, dodać paprykę, estragon, ziele angielskie i wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować aż warzywa będą bardzo miękkie, przetrzeć je przez sito i wrzucić do wywaru.

Dodać pokrajane w kostkę ziemniaki i gotować 15-20 minut. Dodać wino i kawałki ryby i gotować jeszcze 15 minut.

Żółtka roztrzepać ze śmietaną. Zupę zdjąć z ognia, przyprawić solą, pieprzem i zaciągnąć zahartowaną śmietaną, posypać natką pietruszki.

 

Smacznego

 

Uwaga: można zrobić wersję "wykwintną" i dodać na sam koniec gotowania krewetki (nie gotować z krewetkami, gdyż zrobią się całkowicie twarde).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... "szanujące się kuchnie" :lol: zapewne mają wakacje :) :wink: ... więc może w tym "martwym sezonie" dorzucę parę wakacyjnych potraw :)

 

Schab duszony z portabello

składniki:

4 kotlety schabowe (cięte na grubość około 3 cm)

1/4 kg średnich grzybków portabello

2 średnie cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

4 łyżki oliwy

1 łyżka mąki

1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki

1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

2 łyżki czerwonego winnego octu

1/2 szklanki czystego warzywnego bulionu

1/2 łyżeczki suszonej naci pietruszki

sól i pieprz do smaku

http://www.chefpaul.net/inne/schabG02.jpg

sposób przygotowania:

Sporządzić marynatę: wymieszać 2 łyżki oliwy z octem, winem i pietruszką. Zalać marynatą mięso i odstawić do lodówki na 2 godziny.

Wyjąć mięso z lodówki na około godzinę przed obróbką aby doszło do temperatury pokojowej.

Rozgrzać na patelni pozostałe 2 łyżki oliwy z masłem i na bardzo gorącym tłuszczu obsmażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Mięso wyjąć z patelni i odłożyć na bok.

Cebulę oczyścić, pokrajać w półtalarki, czosnek drobno posiekać, grzyby pokrajać w plasterki. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, dodać grzyby i podsmażyć. Mąkę wymieszać z papryką i opruszyć grzyby z cebulą i czosnkiem, podsmażyć. Pozostałą marynatę wymieszać z bulionem i podlać grzyby. Włożyć kotlety i dusić podlewając maarynatą z bulionem, aż do zredukowania płynu i zgęstnienia sosu.

Można podawać z ziemniaczkami oprószonymi zieleniną i młodą kapustą z masełkiem.

 

Krewetki w sosie avocado

składniki:

1 kg dużych krewetek (najlepiej "jumbo")

1 szklanka wina

1 szklanka wody

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka grubo świeżo mielonego pieprzu

1 avocado

1/2 szklanki kwaśnej śmietany (lub jogurtu)

3 łyżki majonezu

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka przecieru pomidorowego

1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki

2 łyżki usiekanej świeżej natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

http://www.chefpaul.net/inne/krewetA03.jpg

sposób przygotowania:

Krewetki rozmrozić w lodówce.

Zagotować wodę, dodać łyżeczkę soli i pieprzu, dodać wino i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić krewetki do wrzątku i gotować około 5-7 minut aż wszystkie będą czerwone.

Obrać krewetki z łuski pozostawiając ogonki.

Rozciąć avocado na połowę, wybrać miąższ (skórę pozostawić).

Wymieszać na gładką masę w mikserze avocado, śmietanę, majonez, musztardę, przecier pomidorowy, paprykę i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem.

Można podawać w wydrążonych łupinkach avocado.

 

Klops z bizona

składniki:

1/2 kg mielonego mięsa z bizona (może być żubr, lub młoda wołowina)

8 jajek

1 średnia cebula

4 ząbki czosnku

1 łyżka smalcu

4 łyżki tartej bułki

1/2 łyżeczki suszonej naci pietruszki

1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki

1/2 łyżeczki konserwowanego zielonego pieprzu

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka oleju truflowego

sól i pieprz do smaku

http://www.chefpaul.net/inne/bizonPRj03.jpg

sposób przygotowania:

Bardzo drobno usiekaną cebulę i czosnek zeszklić na smalcu.

Tartą bułkę wymieszać z papryką i pietruszką.

Wymieszać dokładnie mięso z cebulą i czosnkiem, dwoma żółtkami (2 białka ubić na sztywną pianę i dodać osobno), trzema łyżkami tartej bułki, majerankiem i zielonym pieprzem. Przyprawić solą i pieprzem.

Pozostałe sześć jajek ugotować na twardo, obrać i ściąć wierzchołki aż do żółtek.

Grubą folię aluminiową wysmarować olejem i posypać tartą bułką. Uformować placek z mielonego mięsa, ułożyć na nim jajka i zawinąć całość w walec szczelnie zamykając folię.

Nagrzać piekarnik do 200*C i piec klops przez około 45 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia, otworzyć folię i pozwolić pieczeni odparować.

Można podawać na zimno lub na gorąco.

 

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Martadelaaaa na pięć talerzów w smaku z torebki.....i frytkamy,ze frytownycy,saladką z pomidorów i pieczarków,sosu z czosnyku ze słoika,ogóra kiszonego i innych dodatków........polecam.

 

Ciesze sie ,że mistrz nareszcie odwiedził kulinaria.Chyle czoło mistrzu.Zupa z rybek jest zajebiściańska....(tak powiedziała moja Gosia).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

selimm :)

proste jak drut , wysmienite za zagryche i nie tylko

uwielbiam :

 

1 kg śledzi skandynawskich (koniecznie skandynawskich,

zadnych innych - z lekko slodkiej zalewy)

tzn platow sledziowych

 

1 sloiczek majonezu (koniecznie Winiary dekoracyjny)

1 plaska lyzeczka cukru (dowolny - krysztal bialy ;)

1 plaska lyzeczka pieprzu swiezo i dosyc grubo mielonego

2 cebule bardzo drobno posiekane

4 ogorki konserwowe (koniecznie kartuskie) – bardzo drobno posiekane

3 zabki czosnku utrzec z sola (koniecznie utarty z sola - zaden tam wyciskany

i zaden tam chinski)

 

Wymieszac majonez z czosnkiem, cukrem , pieprzem = sos

 

Przekładać warstwami w szklanym naczyniu :

sledzie, sos , cebula ogorki

sledzie, sos , cebula ogorki

sledzie, sos , cebula ogorki....

 

w wersji dietetycznej - zamiast majonezu moze byc jogurt :roll:

ale to nie to samo :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oto proszę przystaweczka - Szpinaczek na zimno na bagietce(doskonały do wędlin i mięs na zimno)

Kiedyś postanowiłam zrobić to danie na jakąś imprezę rodzinną. A mój mąż na to:

-Kobieto, kto to będzie jadł, przecież to się żle kojarzy.

Nawet nie wiecie jak się mylił. A teraz jak nie ma szpinaczku na imprezie to goście są mocno zawiedzeni.

Oto przepis: (bardzo prosty)

 

1. 2 op. szpinaku mrożonego

2. 1 mały pojemnik śmietany 22%

3. tyleż samo co śmietany - majonezu (ja używam babuni)

4. 5,6 ząbków czosnku (jak kto woli może być więcej)

5. spory pęczek natki

6. średnia cebula

7. 3 lub 4 krótkie bagietki

8. sól i vegeta

 

Szpinak (najlepiej na noc) włożyć na sitko, coby sie rozmroził i odciekła woda. Czosnek przepuścić przez praskę, natkę i cebulę drobno posiekać. A teraz to już wszystko wymięszać i doprawić do smaku solą i vegetą. Na koniec z bagietek wyciąć łódeczki, tzn. ściąć górę, wydrążyć środek i nafaszerować szpinakiem.

Życzę smacznego :p

I jeszcze mała dygresja: Po spożyciu tej smakowitości, najlepiej następnego dnia z nikim sie niekontaktować (ach... ten czosneczek) :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potrzebuję cos na parapetowe :roll:

 

doradzicie ...???

 

najlepiej to niebo w gębie ...zeby było

... na KIEDY "kocie" ?

 

Nie wypada mi tego komentować
1/2 kg mielonego mięsa z bizona (może być żubr, lub młoda wołowina)
...pozostawięęęę to dla szanujacej sie kuchni :roll: :p :wink: ...wybacz Chef Paul to było do kogoś innego :wink:

 

mistrzu serdecznie Cie pozdrawiam i za chwlie wkleje moja martadellllęęę.

... :lol: :lol: :lol: :wink:

 

JA CHCE KLOPS Z BIZONA!!!!!

Paul - upiecz i wyslij mi pocztexem :wink:

... sprawdzę jak długo "poleci" UPS-em :D :lol: :lol: (pewnie szybciej zrobisz z młodej cielęcinki :wink: ... choć jak zwykle "prawie" robi jednak różnicę :lol: )

 

pozdrawiam niezmienie smacznie i serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A może ktoś zna przepisy dietetyczne, nie tłuste znaczy się. Po operacji wnętrzności jestem, więc muszę sie tak troche poodżywiać. :cry:

Będę bardzo wdzięczna.

 

Nietłuste wcale nie muszą być dietetyczne(cukiereczki) :D :D :D .Gdybys precyzyjniej określiła rodzaj to mam coś w schowku :lol: :roll: .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak to powiedzieć... Chodzi mi raczej o zestawy obiadowe, niesmażone, bez panierek i z chudego mięsa, bądż w ogóle bezmięsne.

Zabronione jest:

-mięso wieprzowe

-kaczka, gęś

-ryby tupu łosoś,halibud, karp i tym podobne tłustości

-fasola, kapusta, kalafior i inne wzdymające

-topione masło, smalec i słonina

-świeże i ciemne pieczywo oraz ciasta z kremami

-czosnek inne ostre przyprawy oraz cebula(choć trochę podjadam)

-ogórki zielone i kiszone, kapusta kiszona i smażona cebula

Chcę nadmienić, iż posiadam grila elektrycznego i naczynie do gotowania na parze(może się przyda).

Będziesz miał coś dla mnie? :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...