niktspecjalny 26.08.2007 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Żurek w chlebie moja odmiana jest taka: składniki:- 1/2 l zakwasu- chlebek- 25 dag białej kiełbasy- 20 dag wędzonego boczku - 20 dag mięsa od łopatki- 2 cebule- sól, pieprz czarny mielony- 2 Liście laurowe- 2 ziarna ziela angielskiego- 3 suszone grzyby- 2 ząbki czosnku- marchewka- natka pietruszki- 1 pieczarka na każdy chlebek(surowa)- jajo na twardo robię go tak: Suszone grzyby płucze,mocze i gotuje pół godziny z dodatkiem oczyszczonych warzyw,przyprawiam wkładam kiełbasę i boczek, gotuje 25 min. Z tak zrobionego wywaru wyjmuje mięsa i warzywa i przecedzam.Następnie do wywaru wlewam zakwas, dodaje pokrojoną kiełbasę i grzyby,moje ulubione kulki z łopatki(małe kotleciki mielone wcześniej obtoczone w mace i podsmażone na tłuszczu) zagotowuje, całość przyprawiam czosnkiem roztartym z solą i pieprzem, dodaje odrobine suszonego majeranku.Potem z chlebka odcinam wierzch, wyjmuje ze środka miękisz,wlewam do chlebków, dodaję jajo i surową pieczarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.08.2007 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 chlebek robie w termomixsie z mieszaniny wielu ziaren a potem pieke go w swoim piekarniku.Wartość odżywcza chlebka duża a okres przechowywania niestety krótki(bez konserwantów).Mimo to smak jest niepowtarzalny.Przepis: - 100 g kaszy jęczmiennej - 100 g kaszy gryczanej - 100 g płatków owsianych - 100 g maki pszennej - 40 g drożdży - 320 g kefiru - 1/3 szklanki wody - 2 łyżki oliwy - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru czynności: w naczyniu miksującym mielę kasze i płatki.Dodaje pozostałe składniki.Wyrabiam ciasto.Wkładam do foremki wyłożonej pergaminem(duża na babkę piaskową) posypuje płatkami, i piekę 15 min w temp.80 C.Jak ciasto podwoi swoją objętość zwiększam temp. do 200 C i piekę jeszcze ok 40 min pamiętając aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Nie musi być do tego potrzebny termomix acha ...fotkę zrobię tylko nie będzie taka ładna jak ta u góry. .Dawno nie robiłem tego danka bo jest na jakies siakies specjalne okazje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 26.08.2007 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 marjucha - wiesz , to mozna tak ze wszystkim niestey w lososiu i tunczyku - metale, w skorce od pomidora toksyny,w sokach - konserwanty , w pandze - hormony kobiet w ciazy (to akurat prawda!!! dlatego nie jadam pangi :/) w wolowinie bse a w kurze - ptasia grypa A w masle albo w margarynie (w zaleznosci od trendu ) cholesterol I pozostaje jesc wychodowana na balkonie wiotka i zezarta przez robale (bo niepryskana) marchewke hm... Proponuję kupowanie certyfikowanej żywności ekologicznej. Często jest trochę droższa, to prawda. Ale... czyż zdrowie i brak nowotworów nie są tego warte? U Ciebie zielona, organic food, co Ci będę gadać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.08.2007 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Skoro pandze są wstrzykiwane hormony kobiet w ciąży, co jest prawdą to może placki ziemniaczane z łososiem?(nie dietetyczny ale ktoś powiedział ,że trzeba nauczyć sie z tym żyć) - 1 kg ziemniaków - sól, - jajko, - 2 łyżki mąki(1 pszenna i 1 kukurydziana) - pół szklanki oleju do smażenia. Jako dodatek: kilka plasterków wędzonego łososia, kilka gałązek zielonego kopru.(robiłem też z surowego łososia).Zdania są podzielone. czynności: Ziemniaki ścieram na tarce(oczka jak na kanapki studenckie do sera żółtego ), dodaje pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Smaże małe jak dłoń placki z jednej strony. Na jeszcze nie usmażoną stronę placka układam plasterki łososia, lub cały jeden plaster,przybieram z wierzchu gałązkami kopru przekręcam na drugą strone i delikatnie dosmażam . Podaje na gorąco zaraz po smażeniu z sałatą lodową na ostro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.08.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Sałatę lodową rwę na kawałki (nigdy nie nożem) robię do polania oliwę z oliwek z 1 łyżeczka cukru,1 łyżeczką ostrej papryki,1 łyżką musztardy sarebskiej.Dodaję parmezan do smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.08.2007 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 pierożki z grilla "po rusku". Fajnie smakują. http://images21.fotosik.pl/384/05f0891d639352a3.jpg przepisik brzmi tak: - 1 kg pierożków "ruskich"(ja robie sam bo maja wszystkie pod sobą ) - grill - frytkownica - mieszanina przypraw do posypania(jeżeli ktoś sobie życzy to powiem jakie) Pierożki wystudzone wkładam do frytkownicy aż się zrumienią a następnie je grilluje w siatkach grillowych.Do "maczania" pierożków robie dip z koperku i madźionezu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.08.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 szarlotka na ciepło z lodami. http://images29.fotosik.pl/69/a8b662668ab88bd5m.jpg przepis..... na razie zostanę przy fotce bo moja jest bardzo prosta i nie taka jak wasze.Dodatek i całość dopełnia beza,lody,czekolada z "torebki".Zawsze podaje ja na ciepło nigdy na gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 27.08.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 szarlotka na ciepło z lodami. http://images29.fotosik.pl/69/a8b662668ab88bd5m.jpg przepis..... na razie zostanę przy fotce bo moja jest bardzo prosta i nie taka jak wasze.Dodatek i całość dopełnia beza,lody,czekolada z "torebki".Zawsze podaje ja na ciepło nigdy na gorąco. Jezuśicku, ile tu kalorii. Ale co tam zawsze można darować sobie obiad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.08.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Edmar70 wiem ,że nie dla Ciebie to żarełko ale tak jak sama mówisz, zastąpi obiad i kolacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 27.08.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Edmar70 wiem ,że nie dla Ciebie to żarełko ale tak jak sama mówisz, zastąpi obiad i kolacje. A właśnie tak a propos mojej skromnej osoby, chyba zapomniałes troszku o mnie? Wykombinuj jeszcze ze dwa przepisiki coby do mojej dietki pasowały. Plissss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.08.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Edmar70 wiem ,że nie dla Ciebie to żarełko ale tak jak sama mówisz, zastąpi obiad i kolacje. A właśnie tak a propos mojej skromnej osoby, chyba zapomniałes troszku o mnie? Wykombinuj jeszcze ze dwa przepisiki coby do mojej dietki pasowały. Plissss Siakoś mi sie spodobało to gadanko do mnie od Ciebie wiec już szukam jakiegoś żarełka.Trochę to potrwa ale coś Ci podeśle.Widzę ,że nikogo więcej nie interesuje moje gotowanie wiec specjalnie dla Ciebie na priva przepis dietetyczny pt.ciuciubaba.Zrobiłem ją na rocznice ślubu (20-stą). Już szukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.08.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Acha ze względu na prośbę mojej Gosi nigdy jej nie powtorzylem.Czyli ciuciubaby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 27.08.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Acha ze względu na prośbę mojej Gosi nigdy jej nie powtorzylem.Czyli ciuciubaby. O Boże, czyżby taka paskudna była...Ta ciuciubaba oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.08.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Acha ze względu na prośbę mojej Gosi nigdy jej nie powtorzylem.Czyli ciuciubaby. O Boże, czyżby taka paskudna była...Ta ciuciubaba oczywiście. Jak ją znajdę to sie sama przekonasz. Na privie oczywiście.Pytasz czy jest paskudna....Jest niespotykana. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 28.08.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 halo halo! melduje ze nie zapomnialam o fotkach łososia - tylko ze sie wyglupilam i nie zrobilam zdjec swoim aparatem a cudzym (tzn. osoby ktora jadla ze mna tegoz łososia) no i teraz mam problem z odebraniem fotek. osobie bedacej na kolacji "nie chce sie" podpiac kabelka i mi wyslac wczoraj uslyszalam tekst "jutro ci wysle mooooże" - dzis jest wlasnie jutro wiec mam nadzieje ze jednak fotki zdobede i bede mogla tu wkleic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 28.08.2007 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Szefie ..za tsy tygodnie zmontuje coś, z tej Twojej strony -a jak mi nie wyjdzie , to przyjadę i Ci naklepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 28.08.2007 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 ... Jak ją znajdę to sie sama przekonasz. Na privie oczywiście.Pytasz czy jest paskudna....Jest niespotykana. pzdr.... NS, czyżbyś chciał zejść "do podziemia" ... dawaj przepis ... uwielbiam ... niespotykane Szefie ..za tsy tygodnie zmontuje coś, z tej Twojej strony -a jak mi nie wyjdzie , to przyjadę i Ci naklepie ... przyjeżdżaj już teraz ... przez trzy tygodnie przejdziesz szybki kurs ... potwierdzony dyplomem "Wyższej Szkoły Gotowania na Gazie" pozdrówka serdeczne ps - wymyślę Tobie do tego czasu cóś extra ... ma być pikantnie czy łagodnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 29.08.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 ....a takie średnie może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.08.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Chef Paul .Jak widzisz zawsze wklejam jakis przepisik.W zwiazku z małym zainteresowaniem nie bede sie produkował publicznie.Od czasu do do czasu wkleje jakis przepis a ten niespotykany chocby z podziemia dostaniesz na bank. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 29.08.2007 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 [.W zwiazku z małym zainteresowaniem nie bede sie produkował publicznie. Jakim małym, jakim małym... Ja już robiłam twoje placki z łososiem, tylko bez kopru, bo u mnie cos nie bardzo go "lubieją". To danko co prawda nie dla mnie, ale kurde nie mogłam sie powstrzymać i skubnęłam sobie co nie co. Superanckie! Czekam nadal, wiesz na co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.