Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kulinaria i inne takie gotowanie


Recommended Posts

Żurek w chlebie

 

moja odmiana jest taka:

 

składniki:

- 1/2 l zakwasu

- chlebek

- 25 dag białej kiełbasy

- 20 dag wędzonego boczku

- 20 dag mięsa od łopatki

- 2 cebule

- sól, pieprz czarny mielony

- 2 Liście laurowe

- 2 ziarna ziela angielskiego

- 3 suszone grzyby

- 2 ząbki czosnku

- marchewka

- natka pietruszki

- 1 pieczarka na każdy chlebek(surowa)

- jajo na twardo

 

robię go tak:

Suszone grzyby płucze,mocze i gotuje pół godziny z dodatkiem oczyszczonych warzyw,przyprawiam wkładam kiełbasę i boczek, gotuje 25 min. Z tak zrobionego wywaru wyjmuje mięsa i warzywa i przecedzam.Następnie do wywaru wlewam zakwas, dodaje pokrojoną kiełbasę i grzyby,moje ulubione kulki z łopatki(małe kotleciki mielone wcześniej obtoczone w mace i podsmażone na tłuszczu) zagotowuje, całość przyprawiam czosnkiem roztartym z solą i pieprzem, dodaje odrobine suszonego majeranku.Potem z chlebka odcinam wierzch, wyjmuje ze środka miękisz,wlewam do chlebków, dodaję jajo i surową pieczarkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

chlebek robie w termomixsie z mieszaniny wielu ziaren a potem pieke go w swoim piekarniku.Wartość odżywcza chlebka duża a okres przechowywania niestety krótki(bez konserwantów).Mimo to smak jest niepowtarzalny.Przepis:

 

- 100 g kaszy jęczmiennej

- 100 g kaszy gryczanej

- 100 g płatków owsianych

- 100 g maki pszennej

- 40 g drożdży

- 320 g kefiru

- 1/3 szklanki wody

- 2 łyżki oliwy

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka cukru

 

czynności:

w naczyniu miksującym mielę kasze i płatki.Dodaje pozostałe składniki.Wyrabiam ciasto.Wkładam do foremki wyłożonej pergaminem(duża na babkę piaskową) posypuje płatkami, i piekę 15 min w temp.80 C.Jak ciasto podwoi swoją objętość zwiększam temp. do 200 C i piekę jeszcze ok 40 min pamiętając aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Nie musi być do tego potrzebny termomix

 

acha ...fotkę zrobię tylko nie będzie taka ładna jak ta u góry. :wink:

:lol: :wink: .Dawno nie robiłem tego danka bo jest na jakies siakies specjalne okazje. 8) :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

marjucha - wiesz , to mozna tak ze wszystkim :( niestey :(

w lososiu i tunczyku - metale, w skorce od pomidora toksyny,w sokach - konserwanty , w pandze - hormony kobiet w ciazy (to akurat prawda!!! dlatego nie jadam pangi :/) w wolowinie bse a w kurze - ptasia grypa :-?

A w masle albo w margarynie (w zaleznosci od trendu ) cholesterol :)

 

I pozostaje jesc wychodowana na balkonie wiotka i zezarta przez robale (bo niepryskana) marchewke :wink: :lol:

hm...

 

Proponuję kupowanie certyfikowanej żywności ekologicznej. Często jest trochę droższa, to prawda. Ale... czyż zdrowie i brak nowotworów nie są tego warte? :D :D :D 8) U Ciebie zielona, organic food, co Ci będę gadać... :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro pandze są wstrzykiwane hormony kobiet w ciąży, co jest prawdą to może placki ziemniaczane z łososiem?(nie dietetyczny ale ktoś powiedział ,że trzeba nauczyć sie z tym żyć)

 

- 1 kg ziemniaków

- sól,

- jajko,

- 2 łyżki mąki(1 pszenna i 1 kukurydziana)

- pół szklanki oleju do smażenia.

 

Jako dodatek: kilka plasterków wędzonego łososia, kilka gałązek zielonego kopru.(robiłem też z surowego łososia).Zdania są podzielone.

 

czynności:

Ziemniaki ścieram na tarce(oczka jak na kanapki studenckie do sera żółtego :wink: ), dodaje pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Smaże małe jak dłoń placki z jednej strony. Na jeszcze nie usmażoną stronę placka układam plasterki łososia, lub cały jeden plaster,przybieram z wierzchu gałązkami kopru przekręcam na drugą strone i delikatnie dosmażam . Podaje na gorąco zaraz po smażeniu z sałatą lodową na ostro.

:wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pierożki z grilla "po rusku".

Fajnie smakują.

http://images21.fotosik.pl/384/05f0891d639352a3.jpg

 

przepisik brzmi tak:

 

- 1 kg pierożków "ruskich"(ja robie sam bo maja wszystkie pod sobą :oops: :wink: )

- grill

- frytkownica

- mieszanina przypraw do posypania(jeżeli ktoś sobie życzy to powiem jakie)

 

Pierożki wystudzone wkładam do frytkownicy aż się zrumienią a następnie je grilluje w siatkach grillowych.Do "maczania" pierożków robie dip z koperku i madźionezu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

szarlotka na ciepło z lodami.

 

http://images29.fotosik.pl/69/a8b662668ab88bd5m.jpg

 

przepis.....:roll: :lol: na razie zostanę przy fotce bo moja jest bardzo prosta i nie taka jak wasze.Dodatek i całość dopełnia beza,lody,czekolada z "torebki".Zawsze podaje ja na ciepło nigdy na gorąco.

Jezuśicku, ile tu kalorii. Ale co tam zawsze można darować sobie obiad. :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Edmar70 wiem ,że nie dla Ciebie to żarełko ale tak jak sama mówisz, zastąpi obiad i kolacje. :wink: :wink:

A właśnie tak a propos mojej skromnej osoby, chyba zapomniałes troszku o mnie? :cry: :wink: Wykombinuj jeszcze ze dwa przepisiki coby do mojej dietki pasowały. Plissss :lol: :D

 

Siakoś mi sie spodobało to gadanko do mnie od Ciebie wiec już szukam jakiegoś żarełka.Trochę to potrwa ale coś Ci podeśle.Widzę ,że nikogo więcej nie interesuje moje gotowanie wiec specjalnie dla Ciebie na priva przepis dietetyczny pt.ciuciubaba.Zrobiłem ją na rocznice ślubu (20-stą). Już szukam.

 

:D :D :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

halo halo!

melduje ze nie zapomnialam o fotkach łososia - tylko ze sie wyglupilam i nie zrobilam zdjec swoim aparatem a cudzym (tzn. osoby ktora jadla ze mna tegoz łososia) no i teraz mam problem z odebraniem fotek. :o :(

osobie bedacej na kolacji "nie chce sie" podpiac kabelka i mi wyslac

wczoraj uslyszalam tekst "jutro ci wysle mooooże" :o :lol: - dzis jest wlasnie jutro wiec mam nadzieje ze jednak fotki zdobede :) i bede mogla tu wkleic :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

Jak ją znajdę to sie sama przekonasz. :wink: Na privie oczywiście.Pytasz czy jest paskudna....Jest niespotykana.

pzdr.

... NS, czyżbyś chciał zejść "do podziemia" :D :wink: ... dawaj przepis :evil: ... uwielbiam ... niespotykane :roll:

 

 

Szefie ..za tsy tygodnie :wink:

 

zmontuje coś, z tej Twojej strony

-a jak mi nie wyjdzie , to przyjadę i Ci naklepie 8)

... przyjeżdżaj już teraz :evil: :) ... przez trzy tygodnie przejdziesz szybki kurs ;) ... potwierdzony dyplomem "Wyższej Szkoły Gotowania na Gazie" :lol:

 

pozdrówka serdeczne

 

ps - wymyślę Tobie do tego czasu cóś extra ... ma być pikantnie czy łagodnie ? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[.W zwiazku z małym zainteresowaniem nie bede sie produkował publicznie.

Jakim małym, jakim małym... :roll:

Ja już robiłam twoje placki z łososiem, tylko bez kopru, bo u mnie cos nie bardzo go "lubieją". To danko co prawda nie dla mnie, ale kurde nie mogłam sie powstrzymać i skubnęłam sobie co nie co. Superanckie! 8)

Czekam nadal, wiesz na co? :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...