Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Do tej pory omowilismy juz pare zagadnien z dziedziny przetworow na zime, byly przepisy na gruszki w occie i na papryke, a teraz ewidentnie nadszedl czas na zagospodarowanie dyni. Kto da dobry przepis na dynie w occie i na inne sposoby wykorzystania tego zlotego dobra? Akurat weekend przed nami - mozna by bylo sloiki ponapelniac i satysfakcje malym kosztem osiagnac ;)
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/6/#findComment-187915
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • 3 weeks później...

Poniewaz w mojej rodzinie Wigilia jest "składkowa", ja zawsze robię tradycyjną sałatkę jarzynową, 3 rodzaje śledzi (szczególnym powodzeniem cieszy się sałatka śledziowa w sosie carry i szuba) z ciast różnie....sernik na zimno i pieczony albo pleśniak lub Izaura :lol: ,keks. Kiedys piekłam rogaliki ale teraz nie chce mi się :wink:

Może ktoś z Was ma jakieś ciekawe przepisy na śledzie?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/6/#findComment-200244
Udostępnij na innych stronach

A ja już 2 tygodnie temu zagniotłam ciasto na świąteczneczne pierniczki :D

Bo to takie specjane ciasto które powinno przez miesiąc dojrzewać. Zainteresowanych odsyłam na forum Edziecko.

Poza tym obowiązkowo będzie pstrąg w galarecie i sałatka ze śledziem i czerwoną fasolą.

A w ogóle to jak zwykle nie mogę się tych wigilijnych pyszności doczekać...zawsze mnie potem brzuch z przejedzenia boli ;)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/6/#findComment-200521
Udostępnij na innych stronach

Sara, ja gotuję czerwoną fasolę ( najlepiej taką w ciapki - nie wiem jak ona sie nazywa ), odcedzam, do tego dodaję śledzie pokrojone w paseczki, cebulkę, ogórek kiszony i grzybki marynowane - wszystko w pokrojonę w kosteczkę, doprawiam ziołami ( np "Zioła do sałatek" Kamis ) i jakimś dobrym olejem - pyszna sałatka!

Jakbyś mogła zdradzić sekret tych sledzi w curry.... :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/6/#findComment-200527
Udostępnij na innych stronach

Ja śledzie robię takie:

filet z matiasa

pokroić w kostkę:

ogórek konserwowy, jabłko, cebulkę,

dodać posiekany koperek i doprawić solą (wegetą),pieprzem i wszystko to wymieszać ze śmietaną lub jogurtem

lub

śledzie korzenne każdy jeden płat posmarowć musztardą taką ostrą dosyć, pokroić w kawałki, dodać pokrojoną cebulę , ziele angielskie, liść laurowy, wymieszać i zostawić tak na ok 0,5 godz, potem zalać oliwą (olejem) ja dodaję do tych śledzi trochę cukru( do smaku)

 

Becik! czy mogę Ciebie poprosić o przepis na śledzie pod pierzyną i mazurek z masą krówkową ? Będe Ci dozgonnie wdzięczna :D

 

Mam też wypróbowane rózne sałatki (tort sałatkowy i sałatkę z żółtego sera i inne) , nie wiem czy chcecie?

KaeR

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/6/#findComment-200589
Udostępnij na innych stronach

Jakbyś mogła zdradzić sekret tych sledzi w curry.... :)[/qu

Śledzie w sosie curry

 

30 dkg śledzi

0,5 kg cebuli

mały koncentrat pomidorowy

1 mały majonez łagodny (ja daję napoleoński)

curry - na czubek łyżeczki

trochę czosnku (ja nie daję, bo rodzinka nie lubi)

 

Cebulę udusić na oleju + koncentrat pomidorowy, posolić. Pod koniec duszenia dodać curry. Kiedy wystygnie, połączyć z majonezem. Wymieszać z pokrojonymi na cząstki śledziami.

Dla mnie PYCHA :D

 

Smacznego

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/6/#findComment-200758
Udostępnij na innych stronach

Tort sałatkowy

układać warstwami, tak jak jest podane:

słoik selera,1 p. kukurydzy,20 dkg sera żółtego startego na dużych dziurkach, 5 jajek pokrojonych, 2 jabłka, 15 dkg szynki, 1 p. anansa, 1 por (białe cz.)

sos

majonez + śmietana (po połowie)+1/2 sosu sałatkowego

wymieszać i polać górę sałatki.

Sałtkę układać w przeźroczystej misce i nie mieszać.

 

Sałatka z żółtego sera:

jabłko(potarte na dużych dziurkach) skropić cytryną, czosnek przeciść przez przeciskacz(1- 2) ząbki (do smaku)

ogórek konserwowy pokroić w kostkę

cebula w kostkę

ser żółty (pikantny) w kostkę

pietruszka zielona (posiekać)

wymieszać z majonezem i doprawić pieprzem

 

Niestety nie mam tutaj gramatur bo tak jakoś zawsze robię to na "oko"

KaeR

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/6/#findComment-200928
Udostępnij na innych stronach

Drobna wariacja na temat wyżej podanej sałatki z czosnkiem.

Dla tych, co czosnek lubią barzo:

 

 

starty żółty ser

przeciśnięty czosnek, kilka ząbków

puszka groszku

majonezu trochę.

 

I już. Dobre tylko z dużą ilością czosnku.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/6254-kulinaria-i-inne-takie-gotowanie/page/6/#findComment-202042
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...